Pobogu Sez, dokle vise s ovim ? Jel' si to ti mozda ? :)
nisam ja,i sta fali ovim temama,inace coveka znam,a na ovu temu nema mnogo klipova na srpskom
Slazem se sa lightsoftom u cemu je poenta diskutovati sa covekom o njegovom radu koji nije na forumu i sa kojim ne mozes imati konverzaciju zasto jeste ili nije u pravu po nekim pitanjima ,a i mnogo su mu dugi postovi zamorno je brate da ga gledas 90% covek gleda samo u sto i sporo prica ,ovo postaje kao jednostrani psiholoski rat .
ps.Ciji je ovo akcent iz kog dela ili grada Srbije ?
To nisu nikakvi dokazi. Uzgred, čovek nije jedino svesno biće koje je hodalo planetom. Danas znamo da veliki majmuni, slonovi i neki kitovi takođe imaju svest o sebi. Neandertalci su nekad imali i neku primitivnu religiju, koristili vatru, pravili oružje. Čovek pridaje sebi prevelik značaj. Ponekad pomislim da su ljudi najarogantnija bića u univerzumu.
Uzgred, čovek nije jedino svesno biće koje je hodalo planetom. Danas znamo da veliki majmuni, slonovi i neki kitovi takođe imaju svest o sebi.
Može li pojašnjenje za ovo što si rekao? Na osnovu čega se zna da pomenute životinje posjeduju svijest?
Ogledalo je test inteligencije za životinje Video A.B. | 17. 11. 2011. - 10:33h | Komentara: 13
Jedan od načina na koji se meri inteligencija kod životinja je da prepozna samu sebe u ogledalu.
Kod ljudi je posmatranje samog sebe u ogledalu sasvim normalan deo svakodnevnice i mi ne razmišljamo o tome ko bi to u ogledalu mogao da bude.
Životinjama posmatranje svog odraza nikako nije svakodnevnica jer ogledalo u prirodi nije normalna pojava i životinje se retko susreću sa svojom vlastitom slikom.
Ovaj test se kod životinja koristi kao dokaz za postojanje samosvesti i pripisuje se vrstama koje imaju određene više kognitivne sposobnosti.
Kada životinja stane ispred ogledala najčešće se događaju reakcije koje su pokazatelj prepoznavanja odraza u ogledalu - na početku testa životinja pokušava da uđe u kontakt sa svojim odrazom, a posle toga pokušava da ode iza ogledala.
Nakon toga ponavlja određe pokrete i na kraju životinja primećuje da ustvari gleda vlastiti odraz u ogledalu, a ne neku drugu životinju.
Do nedavno je bilo poznato da svi čovekoliki majmuni i delfini polažu ovaj test. Njima se danas pridružuju azijski slon i kit ubica. U grupu samosvesnih životinja spada i ptica iz porodice vrana kao i svraka.
Hvala. :) Zanimljiv tekst. Inače, kad govorimo o psihičkim funkcijama, mozak čovjeka je sposoban da misli i osjeća, ali pomoću svijesti je i ''svjestan činjenice da misli i osjeća''. Nisam baš siguran da je to slučaj i sa životinjama.
~~~
EDIT: nakon što napišem odgovor i pošaljem, ne vratim se na svoj odgovor, nego na par strana ranije. Samo na ovoj temi mi se to dešava. Je li to samo kod mene?
« Poslednja izmena: 18. Maj 2012, 15:43:58 od slavko_pg »