Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Sep 2025, 12:23:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Kako su nastali danasnji ljudi?
Evolucijom
44%  (212)
Bog ih je stvorio
38.6%  (186)
Nesto trece
17.4%  (84)
Ukupno glasova: 482
Idi dole
Stranice:
1 ... 102 103 105 106 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sveto pismo ili Darvin?  (Pročitano 949976 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 219
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
Opet evolucija znaci e lepa su imta moralna nacela jel imanegde dapise , ne kradi, ne lazi, ne kurvaj se
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Humanizam je odgovor.
Moral bez religije.
Cini dobro zbog dobrog, ne zato sto neko to od tebe trazi.
Takoreci kao sto je receno "Treat others like you would to be treated."
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Humanizam je odgovor.
Moral bez religije.
Тако је. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Mislim ako su "primitivna" plemena to shvatila, sta mi cekamo?  Mesto sto se ubijamo oko verovanja, treba da se postujemo.  Svet se bazira na zrtvama, ne u smislu ubiti nekoga, vec na sistemu, das malo dobijes malo.  Zar ovo nije bolji odgovor i od biblije i od darvina?  Da li je to uopste vazno?  Vazno je da jesmo sada, a ne prekosutra. 
Koji je nas izgovor?
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Summoning sensation

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 894
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
SonyEricsson k810i
Humanizam je odgovor.
Moral bez religije.

Mislim da sam osecaj morala ne moze da donese srecu nekoj individui koju moze moral sa verom. Prvenstveno, vecina ljudi ne bi toliko postovala taj moral i lakse bi ga gazila da je sam, da je samo radi dobrog. Ljudi bi ga zanemarivali puno lakse radi sebe. Vera, iako mozda neistina (ne zelim da promovisem veru momentalno, zato ovo naglasavam), daje smernice i lakse savladavanje tog morala. To je kao kada bih ja rekao nekoj devojci: "Volimo me, jednostavno, da budes ispunjena ljubavlju, voli me zato sto je bolje i zato sto donosi osecaj sigurnosti i srece". Pa ne moze to bas tako...prvo mora da me upozna, da se zblizimo i da iskusimo zajednicko vreme pa da ona onda odluci. Moral sam od sebe nije bas kompletna stvar. Jeste dobra, ali nije kompletna...     Smile

Mislim ako su "primitivna" plemena to shvatila, sta mi cekamo?  Mesto sto se ubijamo oko verovanja, treba da se postujemo.  Svet se bazira na zrtvama, ne u smislu ubiti nekoga, vec na sistemu, das malo dobijes malo.  Zar ovo nije bolji odgovor i od biblije i od darvina?  Da li je to uopste vazno?  Vazno je da jesmo sada, a ne prekosutra. 
Koji je nas izgovor?

Dosta ljudi misli da je ovo vreme najgore u ljudskoj civilizaciji, sto je malo cudno. Nije. Pre su se, u bukvalnom smislu, ljudi ubijali zbog verovanja, nivo postovanja je bio mnogo nize. Pre, kada se pojavi ateista i iznosi svoja misljenja, on zivi samo taj dan, i ni dan vise. Danas, pak, se postuju ljudska misljenja, danas covek moze da zivi donekle slobodnije. Nas izgovor je to sto ti da bi znao kako ces prekosutra otputovati u neku dugu zemlju moras danas da planiras, a ne da cekas prekosutra. Danas kupujes kartu, vadis pasos, spremas se. Prenesi ovu metaforu na zivot i shvatices zasto nije dovoljno sada, vec nam s vremena na vreme treba juce i sutra.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Apr 2009, 10:13:55 od Jarooko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Dobro znaj da uvek tu sam ja...

Zodijak
Pol
Poruke 3997
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Veciti problem je to sto kada neko mimo neke verske price kaze svoju "teoriju ili misljenje" on u startu nije u pravu.A verske spekulacije koje su obavijene velom tredicije one su automatsku i cinjenice,a samo zato sto traju toliko.Da li ako treju znaci da su istinite???-to je malo glupo i ja se sa tim ne bih slozio...
Ali to su opet jako skakljive teme.Evo najiskrenije verujem u boga,ali opet sam racionalno bice koje realno sagledava stvari i opet mi je logicno da je svet nastao prirodnim putem odnosno Darvinovom terorijom.To mi deluje stvarnije i logicnije...
IP sačuvana
social share
Ceo zivot u svom srcu nosim boje te, grad Beograd, zemlju svoju, Zvezdo volim te !

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
SonyEricsson k310i
Citat
Pre, kada se pojavi ateista i iznosi svoja misljenja, on zivi samo taj dan, i ni dan vise.
Da nisi malo pogresio da to nije bio slucaj sa vernicima.Da li vi znate koliko je vernika stradalo samo zato sto se izjasnjavalo da veruje?Ja ne znam toliki napad na ateiste koliki je to bio napad na ljude koji veruju kao sto se to i dan danas cini
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Summoning sensation

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 894
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
SonyEricsson k810i
Veciti problem je to sto kada neko mimo neke verske price kaze svoju "teoriju ili misljenje" on u startu nije u pravu.A verske spekulacije koje su obavijene velom tredicije one su automatsku i cinjenice,a samo zato sto traju toliko.Da li ako treju znaci da su istinite???-to je malo glupo i ja se sa tim ne bih slozio...
Ali to su opet jako skakljive teme.Evo najiskrenije verujem u boga,ali opet sam racionalno bice koje realno sagledava stvari i opet mi je logicno da je svet nastao prirodnim putem odnosno Darvinovom terorijom.To mi deluje stvarnije i logicnije...

Naravno. Fanatizam ne vodi nikud...  Smile

Citat
Pre, kada se pojavi ateista i iznosi svoja misljenja, on zivi samo taj dan, i ni dan vise.
Da nisi malo pogresio da to nije bio slucaj sa vernicima.Da li vi znate koliko je vernika stradalo samo zato sto se izjasnjavalo da veruje?Ja ne znam toliki napad na ateiste koliki je to bio napad na ljude koji veruju kao sto se to i dan danas cini

Cisto da odmah rascistimo, da nikog ko ne zna drzim u magli, ja sam vernik. Bio je slucaj i sa vernicima, ali i sa ateistima. Ja sam naveo primer ateista, a ko je vise napadan, stvarno ne znam. Ali sustina je da je danas, u poredjenju sa svim proslim dobima covecanstva, zalosno ali istinito, najbolje.  Smile
« Poslednja izmena: 10. Apr 2009, 11:26:32 od Jarooko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Mislim da sam osecaj morala ne moze da donese srecu nekoj individui koju moze moral sa verom. Prvenstveno, vecina ljudi ne bi toliko postovala taj moral i lakse bi ga gazila da je sam, da je samo radi dobrog. Ljudi bi ga zanemarivali puno lakse radi sebe. . 

Ovo je uproscavanje. Na osnovu cega si doneo takav zakljucak?

Ovo je klasicno stanoviste kakvo zastupa Hobs, ljudi su losi po prirodi i treba im nesto da ih zauzdava. Ipak vise volim Loka koji ima suprotno misljenje, da su ljudi dobri po prirodi ali da ih sistem kvari.

Nekako je meni stav da je moral bez vere nestabilan vise poguban po vernike. Ispada da je vecina vernika moralna zbog vere i da mozda i ne bi takvi bili da iste nema. Porazavajuce bi bilo kada ljudima ne bi bio dovoljan licni osecaj morala vec da im treba i dodatno "gorivo" da bi oni razumeli zasto je moral neophodan za funkcionisanje drustvene zajednice.

Iako znam da ne generalizujes i da iznosis licno misljenje, opet bi neko ko ne prati tvoja izlaganja mogao protumaciti da su vernici manje moralni ljudi... dzaba njima moral kad nemaju vere da ucvrsti moral. Moral nema veze sa verom vec iskljucivo sa covekom i njegovim pogledom na svet.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Summoning sensation

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 894
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
SonyEricsson k810i
Mislim da sam osecaj morala ne moze da donese srecu nekoj individui koju moze moral sa verom. Prvenstveno, vecina ljudi ne bi toliko postovala taj moral i lakse bi ga gazila da je sam, da je samo radi dobrog. Ljudi bi ga zanemarivali puno lakse radi sebe. . 

Ovo je uproscavanje. Na osnovu cega si doneo takav zakljucak?

Ovo je klasicno stanoviste kakvo zastupa Hobs, ljudi su losi po prirodi i treba im nesto da ih zauzdava. Ipak vise volim Loka koji ima suprotno misljenje, da su ljudi dobri po prirodi ali da ih sistem kvari.

Nekako je meni stav da je moral bez vere nestabilan vise poguban po vernike. Ispada da je vecina vernika moralna zbog vere i da mozda i ne bi takvi bili da iste nema. Porazavajuce bi bilo kada ljudima ne bi bio dovoljan licni osecaj morala vec da im treba i dodatno "gorivo" da bi oni razumeli zasto je moral neophodan za funkcionisanje drustvene zajednice.

Iako znam da ne generalizujes i da iznosis licno misljenje, opet bi neko ko ne prati tvoja izlaganja mogao protumaciti da su vernici manje moralni ljudi... dzaba njima moral kad nemaju vere da ucvrsti moral. Moral nema veze sa verom vec iskljucivo sa covekom i njegovim pogledom na svet.

Treci pasus, boldovani, je vezija onog sto sam ja hteo da kazem. Uopste ne znam odakle tebi glediste da sam ja onim izlaganjem hteo da branim vernike?! Iako sam vernik, nema potrebu da branim ostatak koji nije zasluzio branjenje, nemam potrebu da se tarzanski udaram u grudi promovisuci veru. Da, veliki broj vernika ne bi bio moralan da nije vere. Da, veliki broj njih bi lakse padao i vise gresio. A sada dobro razmisli da li vera zbog toga dobra ili losa...

Pretpostavljam da si drugu stvar koji sam boldovao hteo da napises sa jedni ne manje, tako da cu da odg na takvu verziju, a izvinjavam se ako gresim... Moral ima veze sa ljudskim pogledom na svet, ali Boze, kako moze da nema sa verom. Treci put naglasavam da deo ljudi koristi veru da ucvrsti svoj moral, da pomocu vere postaje bolji, moralniji covek, i opet pitam, da li je u tvojim ocima ovo lose?  Smile  Smile  Smile

I zakljucak da sam ja hteo da kazem da su vernici manje moralni ljudi je izuzetno izvrnut, a ako sam ga na bilo koji, cak i minimalan nacin, totalno indirektno, ja izveo, onda se duboko izvinjavam, jer reci za odredjenu grupaciju ljudi da je manje moralna od druge je bezobrazna konstatacija, bar ako ne izjasnjavam kao licno misljenje izvadjeno iz iskustva, a verujte mi to ovde nije slucaj...

I iskreno, ne znam ko su Hobs a ko Lok, ali ma sta se meni vise svidjalo, konstantno nailazim na neprestano dokazivanje teorije ovih Hobsova, tako da moram sa tim da se slozim. Mozda ih i sistem kvari, ali koji onda sistem moze ljude da pusti da budu dobri? (ovo je stvarno pitanje)  Smile  Smile  Smile
« Poslednja izmena: 10. Apr 2009, 12:49:11 od Jarooko »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 102 103 105 106 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Sep 2025, 12:23:06
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.