Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 07:39:05
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sveti Georgije ubiva azdahu  (Pročitano 107117 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 684
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Sa Mondo web portala:

"Tanjug prenosi da prve ocene filma nisu jednoglasno pozitivne, ali se većina ipak slaže da u celini, ostavlja prilično jak utisak."
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.63
Ljubavna priča u vihoru rata

Ljubavna priča u vreme Prvog svetskog rata. „Prohujalo sa vihorom” na srpski način - ovako Lazar Ristovski ukratko prepričava radnju filma „Sveti Georgije ubiva aždahu”, čija je premijera večeras u „Sava centru”, a u kome naš poznati glumac tumači jednu od glavnih uloga. U razgovoru za „Blic” Ristovski, koji je u ovom velikom projektu imao dvostruku ulogu - glumca i producenta, priča o liku Đorđa koji tumači, snimanju i svojim očekivanjima pred večerašnju premijeru.

Lik Đorđa koji vi tumačite je kompleksan - čovek koji se bori sa sobom, dobrim i zlom, ženom, prijateljem... Kakav je i ko je za vas Đorđe?
- To je jedna od onih uloga kakvu glumci ponekad čekaju ceo život. Ja sam igrao nekoliko takvih uloga u karijeri, tako da je nisam dočekao nespreman. Ono što je u toj ulozi neobično i inspirativno za glumca jeste količina spremnosti na praštanje i na jednu hrišćansku spremnost na žrtvovanje. Taj lik je obeležen jednom posebnom vrstom morala. Sve to lepo zvuči na literarnom planu, ali sve to otežava glumčev rad na toj ulozi, jer sve se mora prevesti na praktičan glumački jezik i značenje. Spremnost na praštanje i razumevanje, za ono što nije za praštanje i razumevanje na početku 20. veka u Srbiji. S druge strane, Đorđe je i jedan vestern junak. Ne samo zato što jaše konja i nosi kolt, već zato što u svojoj muci ostaje dosledan u svojim principima. Ne želi da ubije po svaku cenu.

Direktni partneri u filmu su vam mladi glumci Nataša Janjić i Milutin Milošević koji su nepoznati široj publici. Kakva je bila vaša saradnja?
- Nismo se mnogo družili i zabavljali. Ja nisam od onih glumaca koji se maze i paze sa kolegama ne bi li i oni njih dizali u nebo i pričali o njima bajke. Kod nas se glumci često druže na tom principu. Ja to ne radim, bili oni mladi ili stari. Moja saradnja sa glumcima je, u stvari, saradnju likova koje tumačimo. Pokušavam da i u vremenu u kome ne snimamo održim hemiju koja treba da vlada među likovima u kadru. To je teži način kako se dolazi do cilja. Mislim da su i Nataša i Milutin napravili uzbudljive uloge. Imali smo dobar odnos za vreme snimanja. Kreativan.

Ovo je jedan od najvećih projekata domaće kinematografije, sniman je dugo i sa preprekama. Koliko je bilo teško napraviti ovakav film?
- Ovo je producentski jedan od najvećih projekata u kojima sam ja radio kao producent. Ipak, ne bih mnogo da raspredam priču na ovu temu jer želim da ovaj film zapamtim po tome što sam u njemu igrao jednu od mojih najboljih i najtežih uloga. O teškoćama i o veličini ovoga filma u producentskom smislu se već dosta govorilo i mislim da je došlo vreme da se priča o filmu i o njegovim umetničkim dometima.

Da li je snimanje bilo dodatno otežano time što je u pitanju epoha? U Deliblatskoj peščari podignut je mali filmski grad za potrebe snimanja.
- Producentski jeste bilo teže i skuplje, ali kada se igra u kostimima iz epohe i kada se igra u ambijentu od pre sto godina, glumac dobija posebnu vrstu nadahnuća i inspiracije. Glumačka uobrazilja dobija istinsku šansu da se potvrdi. Snimalo se i na plus 50 i na minus 10. Glumci vole da se pate, pa što je teže, to je za njih izazovnije. Ako je merilo za kvalitet i količina uloženog truda, onda će ovo sigurno biti dobar film.

Istorija se u našem slučaju često ponavlja. Koliko je tema ovog filma bliska sadašnjem stanju u Srbiji?
- Nažalost, u Srbiji se sve ponavlja, a mi vrlo malo učimo iz tih časova istorije. U filmu ratni invalidi pišu pisma i žale se vladi što ih je zaboravila, dok se danas na našim ulicama dešavaju iste scene. To je dokaz i jedne vrste piščeve vidovitosti. Duško je često kao pisac bio prorok. Što se tiče ljubavne i tragične priče u filmu, nažalost, tu sličnosti nema. Taj romantičarski ljubavni zanos o kome sam govorio nema odraza u današnjem vremenu. Danas se te dileme rešavaju na mnogo banalniji način i ljubav je često samo izgovor za zločin.

Film je zasnovan na istinitoj priči. Koliko je to uticalo na oslikavanje likova iz filma?
- Istinitost je važna na literarnom planu. Važna je na istorijskom planu, kao činjenica od koje se polazi. Međutim, za glumca, bar ja tako mislim, sve je to samo uvod u svet imaginacije koji on mora da prevede na svoj specifični jezik znakova, koji su tu da publici, zbog koje se sve ovo i radi, dešifruje, ili da publiku uvuče u igru.

Kakva su vaša očekivanja, kako će publika reagovati na ovaj film?
- Ima mnogo razloga da publika voli ovaj film. Prvo on govori o jednom od najsvetlijih perioda srpske istorije. Prvi svetski rat je stavio Srbiju na počasno mesto kada se govori o ratovanju i žrtvi jednog naroda. Drugi i možda važniji segment priče je ljubavna priča. Ljubavni trougao između gradske devojke Katarine (Nataša Janjić) i dvoje ljudi sa sela, Gavrila (Milutin Milošević) i Đorđa Džandara. Prožimanje te dve priče je često bio recept za uspeh, pa se nadam da će tako biti i ovog puta. Publika se uželela velikih i skupih filmova. Naša kinematografija, nažalost, nije često u situaciji da sebi priušti ovakav film.

„Drim tim” na čekanju

Na kojim projektima sada radite?
- Ja sam se bavio ovim filmom dosta dugo, tako da nisam smislio šta ću dalje i da li ću uopšte dalje. Ovakvi projekti iscrpljuju. Imao sam, doduše, plan da sa Milošem Radovićem radim seriju za RTS, „Drim tim”, koju je Miloš i napisao, a koju su ljudi iz igrane redakcije i naručili. Jednom smo pripreme već bili i počeli, ali se gospoda sa RTS-a ponovo dugo premišlja, tako da ne verujem da će od te sjajno napisane serije o fudbalu išta biti. Ionako na RTS-u nisam ništa radio od oktobarske revolucije naovamo. Ne znam da li je to stav RTS-a ili štaba revolucije?

Junaci filma
„Sveti Georgije ubiva aždahu” nastao je kao komad Duška Kovačevića, koji je ujedno i pisac scenarija, dok režiju za film potpisuje Srđan Dragojević. Osim pomenutih junaka o kojima Ristovski govori, igraju i Bora Todorović, Zoran Cvijanović, Branislav Lečić, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Boris Milivojević, Boda Ninković, Goran Jevtić, Srđan Timarov…

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1294
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Bio sam sinoc od 22 i 30....Ljudi film je genijalan !!!
Scenario 10
Glumci i gluma 9 (zbog onog lika sto je mentalno zaostao,pola ga nisam razumeo sta pricha )
Muzika 10
Efekti 10 (totalno na mestu)
Kamera 10

Film je prejak,toliko dobro oslikava srpski mentalitet,Dusko je genije !! Ovo je prvi nas film gde su ljudi shvatili scenario i poruku cele price.Kad je humor u filmu,onda je to nas,srpski humor,nista izvestaceno,nista strano...Kad je tuzan deo,totalno je 'nas' ,totalno tipican srpski...
Lazar Ristovski je pokazao da je u vrhu nasih glumaca.Branislav Lecic je genijalno odglumeo lik kapetana koji ima osobine Leonide,nema povlacenja-nema predaje...Onaj decak sto je glumio Vaneta je odigrao fenomenalno.Natasa Janjic je ulogu feminiskinje,moderne gradske zene,odglumela potpuno ubedljivo.Svi glumci su uradili posao vrhunski,ali stvarno nemam zamerki.Jedino jednog glumca nisam svaki put razumeo,ali i to razumem jer je igrao ulogu mentalno zaostalog coveka.
Ovo sto sam procitao za kritike,da ima podeljenih,je za scene borbi.To su ljud koji su ocekivali scene borbi kao u Bitka na Neretvi,ali takvo nesto ne vidi u filmu.To su mozda trebali majo bolje da urade,mislim scene borbi koje se vide su majstorski uradjene,znaci kamera,efekti,scenografija,sve stoji na mestu,ali mozda ima jedna do dve scene masovne borbe,mislim na recimo 100 ljudi u kadru...Ali opet,ni u drami Dusana Kovacevica nema tih masovki,tako da film prati dramu.U osnovi je definitivno ljubavna prica,u zlom vremenu.Film je slican filmu Admiral,po konceptu.Ono sto je najbolje,u filmu nema jasno definisanih licnosti u smislu,ovaj je skroz los,ovaj je skroz dobar.Svi su i dobri i losi.Realno je prikazan covek.To je najveca snaga filma.

Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Nemanja.Rodoljubi
Citat
Ваш став о најваљеној геј паради у Београду заказаној за 10.10.2010. године?

RASMC
Citat
Lock!

Rasim je peder!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I'm a riddle so strong, you can't break me...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 12686
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Samsung Galaxy Nexus
moji roditelji su gledali film , sinoc na premijeri, ali nisam stigao da ih pitam kakav je ...  Smile
IP sačuvana
social share

"Nobody expects the Spanish Inquisition!"
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

May God have mercy upon my enemies 'cause I won't

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 9393
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Apple iPhone 7
speechless...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 7773
Zastava Kurcheva Glava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
cenim druze uboico komareca da smo bili u istoj sali doma sindikata  Smile
btw, same comment
IP sačuvana
social share
I got banned for having a common sense.
Common sense... Not as common as you might think.
Sta smo danas naucili? Filmovi se dele na umetnicke i filmove za opustanje. Nema losih filmova, to je laz, plod fikcije.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Monkey see, monkey do.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 25164
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
mob
Samsung 
Moram da odem sutra,ili najkasnije prekosutra da odgledam film,verujem da je dobar,a ako  Orpheus kaze da je dobar onda Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
mob
Nokia E72
Dakle, Gavrilu su sredili glas...?
IP sačuvana
social share
...kažu da imamo još samo par godina za nas...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 7773
Zastava Kurcheva Glava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Dakle, Gavrilu su sredili glas...?

Ma covek ima glas kao ranjena svraka... dobro je da su se na to odlucili.
IP sačuvana
social share
I got banned for having a common sense.
Common sense... Not as common as you might think.
Sta smo danas naucili? Filmovi se dele na umetnicke i filmove za opustanje. Nema losih filmova, to je laz, plod fikcije.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

May God have mercy upon my enemies 'cause I won't

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 9393
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Apple iPhone 7
nervira me, što nije izgubio obe ruke  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 07:39:05
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.