Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rata za stan pretekla kiriju  (Pročitano 715 puta)
13. Okt 2012, 23:42:54
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
Browser
Mozilla Firefox 15.0.1
mob
LG Nexus 5
Podstanarska dilema - da li se upustiti u avanturu zvanu stambeni kredit ili nastaviti sa plaćanjem gazdama. Agencije savetuju građanima da ne uzimaju komercijalne kredite za kupovinu kvadrata.

Za građane koji imaju rešeno stambeno pitanje i ušteđevinu dileme nema - najbolja i najsigurnija investicija je kupovina kvadrata. Sada je idealno vreme za ulaganje u nepokretnosti, jer cena nikada nije bila povoljnija. Višak stambenog prostora u ovom trenutku ne donosi veliku zaradu od najma, ali će se i te kako isplatiti kada prođe kriza i poraste potražnja za nekretninama.

Podstanari su, međutim, na velikim mukama. Da li da se upuste u avanturu zvanu stambeni kredit ili da nastave da plaćaju kiriju, koja je od mesečne rate za otplatu zajma manja bar za sto evra.

Banke, kažu u agencijama za promet nekretnina, treba da plasiraju novac u stambeno kreditiranje, ali po istim uslovima za sve, sa minimalnim kamatama i učešćem. Savet je podstanarima da sačekaju kako će reagovati Narodna banka Srbije, odnosno hoće li obavezno učešće sa 20 odsto smanjiti na pet, kao što važi za subvencionisane stambene kredite.

Prema rečima Kaće Lazarević, suvlasnice agencije „Alka“, subvencionisani stambeni krediti slaba su mera države za oživljavanje tržišta nekretnina.

- Pošteno je da uslovi budu jednaki za sve i da nema ograničenja samo na novogradnju, jer su stari stanovi jeftiniji - kaže naša sagovornica. - Naravno da je za podstanare bolje da imaju svoj krov nad glavom, ali komercijalni krediti sada ipak nisu prihvatljivi. Situaciju komplikuje i strah građana od gubitka posla, pa se teško odlučuju na zajam.

U centru Beograda sada ima stanova od 25 do 30 kvadrata koji mogu da se pazare za 55.000 evra, i to namešteni, sa ugrađenim kuhinjama i plakarima. Takođe, u beogradskim naseljima poput Mirijeva, Karaburme, Rakovice, Braće Jerković kvadrat košta oko 1.000 evra. Kuće na Voždovcu kod Trošarine mogu da se kupe za 1.100 do 1.200 evra po kvadratu.

- U stambeni kredit mogu da se upuštaju samo oni koji imaju siguran posao i platu - kaže Milan Simonović iz agencije „Menadžer“. - Mnogo je stanova na tržištu koji su opterećeni hipotekom, jer kupci više ne mogu da plaćaju kredit, ostali su bez posla. Takvih slučajeva sam imao bar 50 samo u poslednjih godinu dana. Sada ti građani prodaju stanove, cena im je manja nego što su ih platili bar za 20 odsto i na velikom su gubitku. Ili idu na periferiju grada, umanjivši radikalno svoj komfor ili ponovo u podstanare.

Pojedini kreditni kupci vraćaju se i u roditeljske domove, ali većina je tu „odstupnicu“ izgubila. Jer, upravo su roditelji prodavali svoje stanove, useljavali se u manje da bi svojoj deci pomogli bar oko učešća za kredit.

PRIČA PODSTANARSKA

Podstanar sam 15 godina i smučilo mi se da obijam tuđe pragove - kaže Mirjana B. iz Beograda. - Osećaj kada ste podstanar je kao da bacate pare kroz prozor. Tek ove godine uspela sam da ispunim sve uslove za kredit, obezbedim novac za učešće i sve prateće troškove. Zajam se i te kako odrazio na kućni budžet, teško se živi, jer je razlika između kirije i rate sto evra. Kirija koju sam plaćala za stan na Vidikovcu bila je 150 evra, a rata kredita za stan od 50 kvadrata, koji sam kupila na Karaburmi, iznosi 250 evra. Sada bar plaćam svoj stan, iako će ova nekretnina već za nekoliko godina biti neadekvatna pošto su moja deca različitog pola i imaće potrebu za svojim prostorom. Ali to je problem o kojem sada ne mogu da razmišljam.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.02
Citat
Osećaj kada ste podstanar je kao da bacate pare kroz prozor.

ништа онда...покупиш пинкле и правац испод моста Smile

ако ти је кров над главом бацање пара испод моста ћеш уштедети Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Ego sum qui sum.

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 15076
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.02
Tesko je biti podstanar...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
mob
Sony 
Reci Đuri da blokra aerodrom, podstanar je pobegao... Smile Smile
Šalim se ja malo, ali stvarno nije lako biti podstanar, pošto sam ja sa svojom porodicom podstanar većeg dela svog života..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 5470
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.02
Podstanar nikada vise !!! Do sada sam dao gazdama barem 3 sobe.

Sada mi je rata 265 eura ali to je cena naseg porodicnog mira i nije mi zao.

I bas me briga da li savetuju ovo ili ono jer njima je lako dobijaju stanove od drzave koje otkupljuju po bagatelnim cenama a narod se muci i pati po tudjim stanovima i placa po 150 do 200 eura mesecno stanarinu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.095 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.