Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 20:05:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 34 35 37 38 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sukob nauke i religije  (Pročitano 230296 puta)
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 25
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Citat: knez99 link=topic=42415.   msg4585237#msg4585237 date=1199051071
[quote author=Raven_Claw3190900 link=topic=42415.    msg4476247#msg4476247 date=1197135245]
Najveca kula od karata za koju ja znam je religija koju jos jedino na nogama drze praznovjerice naroda i neobrazovanost.    .    .    
Nauka ima mehanizme kojima ce prije ili kasnije doci do svih odgovora.     Religija vec ima mehanizme kojima je objasnila sve jos prije 2000 godina.     Nazalost po nju, ljudi su se malcice promjenili za to vrijeme i ne nalaze da je prica o Postanju tako zanimljiva.    .    .    

Аутомобил, телефон, телевизор, рачунар, интернет, авион, зграда, оловка, пјесма, прича имају свога творца - човјека.    Али шта је са човјеком?
Незаборавне су и величанствене ријечи Св.    Писма: "У почетку створи Бог небо и земљу" (Постање 1,1).    "Израз у почетку значи чудесни почетак великог дела Великога Бога Живога и Истинитога: прво чудо стварања до тада непостојећег света и човека.    По речима Св.    Јована Златоустог, ове прве речи Библије нису речи људске, него заиста Божије.    Оне откривају и посведочују Бога и твар: Бога и свет-човека, две стварности, не супростављене него сапостојеће, сапостављене и повезане стваралачком љубављу (=нествореном енергијом) Божијом.    Потврђују чињеницу: да свет има свој почетак, да је створен из небића (ουκ εξ οντων); није вечан, ни савечан Богу, него је творевина Творца, производ не нужности, или еманације бића, или саморазвоја природе, него поетски чин воље, љубави, доброте Божије (Златоуст, 2,3).    Слободни акт слободне Личности.    Кроз пророка Исаију (46,9-10) сам Бог каже: Ја сам Бог (Ел), и нема другога; Бог (Елохим), и нико Ми није сличан.    
Од почетка (ме-решит) најављујем крај (ахарит:τα εσχατα), и од древних времена оно што још није учињено.    Говорим: Савет Мој остаће, и све што хоћу, учинићу.  

Почетак света, чудесно створеног да постоји и живи, а не да престане и нестане, јесте у Богу Речи-Логосу-Мудрости = Сину Божијем, Творцу свега што је на небесима и на земљи, што је видљиво и невидљиво, јер је све Њиме и за Њега саздано (Колошанима 1,16).    Овај Логос-Син Божији није у почетку створен, него у почетку беше (Јн.    1,1), беше код Бога Оца, Који је почетак: Αρχη, а Син је Почетак из Почетка.    Као Логос и Софија=Мудрост Очева Син је Сатворац са Оцем и Св.    Духом.    Он је пре свега и све у Њему постаде и постоји.  
Глагол створи (грчки:εποιησε, словенски: сотвори), најбољи је за превод јеврејског глагола бара (који приличи само Богу као Творцу ни из чега); грчки глагол ποιεω (од којег је именица ποιησις = поезија) такође означава не прављење, обликовање: πλασις, нити κτισις = грађење, не дакле "димиургију", него стварање.    Бог вољним актом ствара дотад непостојеће (као што песник и уметник ствара такорећи из ничега; зато Његош каже за Бога: Он је творитељном зањат поезијом! = заузет је творачким стварањем).    Дакле, глагол створи, јеврејски бара означава: апсолутно Божје творачко стварање из ничега /= ни из чега: ουκ εξ οντων/, а не само обликовање постојећег материјала (потенцијала), као код Демијурга у јелинској и другим паганским религијама.    Већ по овом 1.    стиху Постања, ова Књига=Библија, битно се разликује од свих књига, религија, философија у светској историји.   .   .   " (Епископ Атанасије умировљени Захумско-Херцеговачки, Књига Постања, "Братство Св.    Симеона Мироточивог", 2004, стр.   9)

Само стварање космоса и човјека у космосу свједочи о постојању Свемогућег БОГА.    Дивимо се АСИМУ Хондином роботу (на коме су радили 14 година и приказали га тек 2000 године) заиста генијалном подухвату Хондиних инжињера, који је ипак само машина и ништа више од тога, а недивимо се живом и боголиком човјеку који по својој сложености и комплексности превазилази сваког робота и у коме су многи инжињерски проблеми решени давно пре 2000 године.    За АСИМА се каже "Висок је 120 центиметара, хода прилично добро и заокреће на кривинама тако што премешта средиште равнотеже, као и човек".    Дакле, и генијалним Хондиним инжињерима узор за АСИМА је био човјек.    Па ако интелигенција стоји иза АСИМА тек каква интелигенција стоји иза космоса, иза човјека.   .   .  
[b][/b]
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 25
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11

Uloga Crkve

Ali tada se Crkva, koja nije mogla da dokaže svoju osnovnu dogmu u suočenju s prigovorima nauke, tu zatvorila kao u kuću bez prozora i počela da suprotstavlja nauku i razum, da to nameće kao apsolutnu zapovest koja se ne može sporiti.

Мораш мало боље да се упознаш са православним хришћанством да би могао да говориш о Цркви и њеном односу према науци. Ја као православни хришћанин ти тврдим да нема, нити може бити, икаквог несагласја између науке и Цркве, између науке и разума.

Једна од књига Библије,  Књига Постања само укратко описује стварање света немајући никакву претензију да га опише (стварање света) језиком физике, математике, хемије итд. Оно што научници треба да знају јесте та чињеница да свет има  свог Творца - БОГА ЛОГОСА (Друга Личност у Светој Тројици), па је зато све у овом свету логосно, смислено-има смисла (наравно осим греха, зла који нису Божије дело и који уносе дисхармонију у овај свет), има своје законе.

Сви ти закони које научници описују језиком математике сведоче о постојању Законодавца – Бога. У прилог овим мојим закључцима иде и следећа чињеница: Сви ми поштујемо Исака Њутна као великог физичара, јер је открио оне чувене законе механике. Али Њутн открива законе који су постојали много пре његовог рођења. Дакле, Њутн је велики, јер је открио законе, али колико је велики и силан Онај који је створио те законе (које Њутн описује математиком). Ако је потребна генијалност да се открије закон, па тек колика је генијалност потребна да се створи закон. Или, на пример, сви се дивимо сликару који наслика планину, или језеро-неки предео, али тек колико треба да се дивимо Ономе ко је створио планину, језеро-предео које сликар преноси на платно. Јер ако је потребна уметност да би се предио пренео на платно, тек колика је потребна уметност и моћ да би се (ни из чега!) створио тај предео.

Дакле, БОГ=СВЕТА ТРОЈИЦА стоји иза закона, иза науке и стога нема никаквог несагласја између науке и религије (ако можемо уопште хришћанство назвати религијом, јер је оно заиста не просто једна од религија, него НОВИ РАДОСНИ ЖИВОТ У ОВАПЛОЋЕНОМ БОГУ - ХРИСТУ ИСУСУ!), само што наука, ево на пример физика, проучава својства и кретања тела и материје уопште, кретања и међудјеловања честица које их изграђују, а тиме и структуру саме материје, док се религија бави питањима: ко је човек, у чему је смисао његовог живота, откуда смрт, откуда грех и зло, ко стоји иза космоса, који је смисао стварања космоса итд. Значи нема никаквог несагласја, само што и једна и друга имају своју област интересовања и изучавања.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Love me or hate me...J'm still gonna shineeeee!!!

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 93
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 6233
Sve su to besmislenosti, nema nikakvih dokaza za to sto knez govori! ali, bar se dobro nasmejes  Smile  hvala na tome, i to je nesto! Neka mi crkva prvo objasni sto se u Bibliji pre postanka coveka ne govori o dinosaurusima!! Ha Ha  Smile Svako ko ima i malo snage da ne poveruje u te manipulacije videce da sam u pravu, a sa druge strane nije moj problem to sto ljudi nemaju hrabrosti da vide nesto sto je toliko ocigledno!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 189
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Sve su to besmislenosti, nema nikakvih dokaza za to sto knez govori! ali, bar se dobro nasmejes    hvala na tome, i to je nesto! Neka mi crkva prvo objasni sto se u Bibliji pre postanka coveka ne govori o dinosaurusima!! Ha Ha   Svako ko ima i malo snage da ne poveruje u te manipulacije videce da sam u pravu, a sa druge strane nije moj problem to sto ljudi nemaju hrabrosti da vide nesto sto je toliko ocigledno!

« Poslednja izmena: 31. Dec 2007, 20:25:23 od Vidusa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 189
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
A kad je smisljena rijec dinosaurus?  
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 25
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Citat
Sve su to besmislenosti, nema nikakvih dokaza za to sto knez govori! ali, bar se dobro nasmejes    hvala na tome, i to je nesto! Neka mi crkva prvo objasni sto se u Bibliji pre postanka coveka ne govori o dinosaurusima!! Ha Ha   Svako ko ima i malo snage da ne poveruje u te manipulacije videce da sam u pravu, a sa druge strane nije moj problem to sto ljudi nemaju hrabrosti da vide nesto sto je toliko ocigledno!

« Poslednja izmena: 01. Jan 2008, 04:14:08 od knez99 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 25
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11

Ја сам ти изнио довољно доказа, а ти кажеш да их нема?  Мораш мало пажљивије да прочиташ моје текстове. Ипак, то је твоја слобода - имаш право на свој став. Такође, мораш да схватиш да Књига Постања, једна од књига Цркве, само укратко описује стварање света немајући никакву претензију да га опише (стварање света) језиком физике, математике, хемије, биологије итд. Такође, мораш мало боље да се упознаш са БИБЛИЈОМ, да не би долазио (као што већ јеси) до погрешних закључака. Јасно је да БОГ ствара  животиње, гмизавце, птице пре човека, и да на крају као пуноћу свега створеног ствара најсложеније, најкомплексније и Своје најмилије биће - човека. И за име Бога зар су диносауруси центар света?! Зар су они потврда Божијег постојања?! Зар БОГ СВЕМОГУЋИ није могао да их створи, или да их не створи?!
« Poslednja izmena: 01. Jan 2008, 04:14:57 od knez99 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Nemojte slati vise komentara za redom. Postoji dugme izmeni ako ste nesto zaboravili reci. Postovanjem vise odgovora zaredom tema se samo razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponasanja pogledajte pravilnik Burek Foruma.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2308
Zastava Srbija, NBG
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6500c
Sve su to besmislenosti, nema nikakvih dokaza za to sto knez govori! ali, bar se dobro nasmejes  Smile  hvala na tome, i to je nesto! Neka mi crkva prvo objasni sto se u Bibliji pre postanka coveka ne govori o dinosaurusima!! Ha Ha  Smile Svako ko ima i malo snage da ne poveruje u te manipulacije videce da sam u pravu, a sa druge strane nije moj problem to sto ljudi nemaju hrabrosti da vide nesto sto je toliko ocigledno!  Smile
To sto se ne govori o njima, to ne znaci da nisu postojali. Oni se pominju pod pojmom zivotinja.
IP sačuvana
social share
O porodici Jelene Karleuse:
glupo pitanje, oni su cuvena slovensko - srpska plemicka porodica sa dubokim korenima u kraljevskoj lozi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Грешка.
« Poslednja izmena: 01. Jan 2008, 15:32:00 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 34 35 37 38 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 20:05:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.