Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 10:30:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 60 61 63 64 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sukob nauke i religije  (Pročitano 229833 puta)
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6630, valjda
1. Opet posmatrash makrosvet....
2. odnosi se na ceo svemir, da je ima... ne bi bilo univerzuma, materija i antimaterija imaju lepu osobinu: medjusobnu anhilaciju uz veoma lep vatromet (jedino ostanu fotoni)
3. verovatnoca i shansa nisu isto... NennadS jel cesh ti da povlachish machku, mene mrzi...
@ColdOne: pogledaj STR nemoj da ulazish u matematiku koja stoji iza nje i shvaticesh koji je to trip, isto vazi i za kvantnu... jbg tu vec morash da udjesh u matematiku.
@Lightsoft: postoji veca brzina od c i ali se odnosi samo na informacije i nanotubule Smile
i nadam se da nisi ushao sa ona dva elektrona u prichu o kvantnoj teleportaciji Smile

Neshto mi sad pade na pamet... Religija i nauka su ista disciplina sa tim da pochinju sa razlichitih krajeva.
Nauka: ne veruj ni u shta i sve preispitaj i nadji dokaz
Religija: veruj u svashta i pa ako nije tako napravicemo novu teoriju (ovo se ne odnosi na budizam to nije religija to je shkola filozofije)

« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 23:28:10 od lerr »
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Uf, ljudi, mrzi me sad da naprezem ovaj moj ulenjenji mozak.  Smile
To je najcuveniji slucaj zlostavljanja neke zivotinje iako se, na srecu, nikada nije ostvario. Jer, Sredingerova macka samo je misaoni ogled u kome je ugledni fizicar zamisljao da stavlja macku u zapecacenu kutiju zajedno s radioaktivnim atomom, Gajgerovim brojacem, jednim cekicem i flasicom sa smrtonosnim otrovom. Atom je tako izabran da postoji verovatnoca 50:50 da ce se u toku jednog sata raspasti, to jest, ispustiti naelektrisanu cesticu. Ako do raspada dodje, impuls u Gajgerovom brojacu pokrenuce cekic koji ce razbiti flasicu iz koje ce iscuriti otrov.
Za ponasanje radioaktivnog atoma odgovorne su zakonitosti kvantne teorije. A ova teorija kaze da je u tom mikrokosmosu sve svedeno na verovatnocu. Ona takodje tvrdi da ce do trenutka raspada radioaktivni atom biti u stanju u kome su pomesane obe mogucnosti - i da se atom raspao i da nije. Iz toga moze da se izvede zacudjujuci zakljucak da je i macka zatvorena u ovakvoj kutiji takodje u pomesanom stanju, to jest, da je istovremeno i ziva i mrtva! Prema klasicnoj teoriji, macka se vec nalazi u jednom od ta dva stanja. Kad otvorite kutiju, videcete u kom.

ERvin Sredinger prvi je zamislio ovakavu glavolomku 1935. godine, misaoni ogled kojim je hteo da pokaze koliko je nova kvantna teorija u sukobu sa zdravim razumom i velikim svetom u kome zivimo. Od tada se naucnici neprestno pitaju da li kvantna teorija zaista opisuje stvarnost ili je samo puko matematicko sredstvo koje je uspelo da opise dogadjanja u atomskom svetu.

Da, jos uvek se pitaju da li je jadna maca ziva ili mrtva.

Dakle, statisticko opisivanje radioaktivnog raspada i sveta na mikronivou je za sada jedino moguce, jer covek jos uvek ne vlada teorijom koja bi bila deterministicka (koja bi sa sigurnoscu rekla da li se atom raspao ili nije u toku jednog sata).
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6630, valjda
Hvala kolega... znachi ko hoce da vidi da li verovatnoca postoji nek napravi gore pomenuti ogled Smile
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 6809
Zastava Beograd,Vozdovac, Brace Jerkovic
OS
MacOS X
Browser
Mozilla AppleWebKit 530.1
mob
Nokia Neka stara nokia
Evo,ja citajuci ovo samo shvatam jos vise da verovatnoca ne postoji...
Mislim,doci ce do raspada samo ako se stvore uslovi za raspad...Ako se ne stvore,njega nece biti...
Citat
Iz toga moze da se izvede zacudjujuci zakljucak da je i macka zatvorena u ovakvoj kutiji takodje u pomesanom stanju, to jest, da je istovremeno i ziva i mrtva! Prema klasicnoj teoriji, macka se vec nalazi u jednom od ta dva stanja. Kad otvorite kutiju, videcete u kom.
Ali ove dve recenice nisu povezana,jedna kaze da je macka i ziva i mrtva,a druga da je macka ili ziva ili mrtva,sto nije isto...

sekund
Citat
Ona takodje tvrdi da ce do trenutka raspada radioaktivni atom biti u stanju u kome su pomesane obe mogucnosti - i da se atom raspao i da nije. Iz toga moze da se izvede zacudjujuci zakljucak da je i macka zatvorena u ovakvoj kutiji takodje u pomesanom stanju, to jest, da je istovremeno i ziva i mrtva!
Ako trenutno postoji mogucnost da je atom raspadnut,i da atom nije raspadnut,onda macka nije istovremeno ziva i mrtva,vec samo postoji mogucnost da je trenutno mrtva,ili trenutno ziva  Smile

I,pogresno sam se ranije izrazio,zamenio sam izraz "sansa" sa "verovatnoca"
« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 23:33:50 od ColdOne »
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Nema na cemu, i drugi put.
Dakle, nauka ne osporava, niti potvrdjuje religiju. Nauka se ne bavi religijom, odn. cilj nauke nije naucno dokazivanje ili opovrgavanje religijskih dogmi. Po meni ovaj sukob ne postoji i ove dve sfere ljudskog delovanja treba odvojiti. Jedno je saznanje, drugo je verovanje. Duboko verujem, kao i svi naucnici (mada ce vam retki priznati), da ce nauka jednog dana dovesti do Tvorca i naucno dokazati njegovo postajanje. Trazimo Tvorca, a verujemo u Boga.

ColdOne, recenice nisu iste zato sto je jedna kvantnnog karaktera, a druga klasicnog.
Prim: Klasicno znaci fizika pre kvantne toerije, bez verovatnoca,negde izmedjui 0 ili 1, a da se tacno zna gde. Smile

Kvantna kaze, ili 0 i 1, sa nekom verovatnocom. Npr. macka je 50 posto mrtva, vrednost 1 ili 50 posto ziva, vrednost 0.
« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 23:41:18 od NennadS »
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Sony xperia
Citat
@Lightsoft: postoji veca brzina od c i ali se odnosi samo na informacije i nanotubule Smile
i nadam se da nisi ushao sa ona dva elektrona u prichu o kvantnoj teleportaciji
Ne potpaljuj.  Smile

@ColdOne
Citat
a stigli smo do ovoga...i te dve recenice ni na koji nacin nisu povezane...
Mislim da imaju veze. Jednom vec pitah, odakle su znali pisci Biblije za podosta stvari o kojima mi sada pricamo ?
Da se ranije na to obracala paznja, dosta stvari bi bile jasnije. U okviru toga sam i krenuo sa ovim pisanjem.
 Smile

Citat
Duboko verujem, kao i svi naucnici (mada ce vam retki priznati), da ce nauka jednog dana dovesti do Tvorca i naucno dokazati njegovo postajanje. Trazimo Tvorca, a verujemo u Boga.
Lepo receno.  Smile
« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 23:38:50 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6630, valjda
hmmm koleza preporuchio bih ti knjigu Bozija chestica... Jbg zaboravio sam ko je pisac davnoooooooooo sam chitao.....

@lightsoft Smile

@ColdOne: moze se izrachunati verovatnoca da verovatnoca postoji...
« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 23:43:03 od lerr »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 6809
Zastava Beograd,Vozdovac, Brace Jerkovic
OS
MacOS X
Browser
Mozilla AppleWebKit 530.1
mob
Nokia Neka stara nokia
@ColdOne
Citat
a stigli smo do ovoga...i te dve recenice ni na koji nacin nisu povezane...
Mislim da imaju veze. Jednom vec pitah, odakle su znali pisci Biblije za podosta stvari o kojima mi sada pricamo ?
Da se ranije na to obracala paznja, dosta stvari bi bile jasnije. U okviru toga sam i krenuo sa ovim pisanjem.
 Smile
Biblija je knjiga u kojoj je mnogo ljudi napisalo mnogo metafora...
E,sad nevernik ce da kaze - to su sve gluposti,i metafore koje mogu da se shvate na milion nacina i da ispadnu tacne (a tako bi trebao da razmislja normalan covek)
A vernik ce da kaze - Biblija je sveta knjiga,i u tome je i njena poenta,jer je ona uvek shvatljiva,i uvek se moze koristiti (sad ne mogu da se setim,mogu i bolje da napisem ovu recenicu,tj bolje da se izrazim,ali sam i umoran,pa mi ne dolaze reci...sve u svemu Biblija = multipraktik)

Sad ti biraj sta ces...To ti je dokaz odakle su pisci Biblije "znali" podosta stvari o kojima danas pricamo

Citat
@ColdOne: moze se izrachunati verovatnoca da verovatnoca postoji...
Kao prvo,ne moj da te uvredi sto ja na svaki tvoj post napisem - verovatnoca ne postoji,ali prosto,iako zvuci mozda malo uvredljivo,to je i najbolji izraz koji mogu da iskoristim.

E,ovo bi bilo kao da kazes - mogu ja necim sto ne postoji da dokazem da to nesto sto ne postoji - postoji...

Takodje "Google > Flying Spaghetti Monster"
« Poslednja izmena: 20. Jun 2009, 23:49:15 od ColdOne »
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Sony xperia
Citat
hmmm koleza preporuchio bih ti knjigu Bozija chestica... Jbg zaboravio sam ko je pisac davnoooooooooo sam chitao.....
Ledermen Lion
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6630, valjda
Citat
Ledermen Lion

Zahvaljujem...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 60 61 63 64 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 10:30:11
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.