Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 00:20:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sujeverje, profil sujevernih ljudi  (Pročitano 59479 puta)
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Da, ali ne vidim zašto ne bismo mogli diskutovati o psihološkim aspektima religije ovde, to je pravo mesto za takvu diskusiju.
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Koliko ja vidim, ovde nije rec o "diskutovanju o psihološkim aspektima religije" vec je dosao jedan agnostik i poistovetio veru sa sujeverjem (  Smile ). OK je to mozda za nekoga (iako nema veze s mozgom), ali lepo za to ima deo foruma. Dokazivanje "o zlim mačkama" i religiji nije mnogo vezano za psihologiju, zar ne?

Ono sto ti predlazes je OK.  Smile

Osim toga, gde ste vi videli da ja o hriscanstvu pricam izvan foruma za Filozofiju. Na ovom delu je nikada nisam pomenuo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Počeli smo najpre o tome kako sujeverje može da bude ''štaka'' za neke ljude.
Tu se neminovno pokrenula i priča o religiji.

Sad, kako neko vidi religiju, pa bio on agnostik, ateist, satanist nihilist, ili ništa od toga, njegova je lična stvar, koju ima pravo da iznese isto koliko i bilo ko drugi, bez obzira na veru i sve ostale karakteristike.

Prirodno je da ovakva tema povremeno ode u off, i da je po koncepciji ponekad bliža temama iz religije, ali ja ću, evo, iskoristiti svoje pravo i dati zeleno svetlo takvim diskusijama (o psihološkom aspektima religije, sujeverja, kako god ih ko doživljavao), isto tako i kontrolisati temu i zaustaviti je kad krene tamo gde ne treba. Wink
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
OK, ako je to tako u redu, onda da nastavimo  Smile

Citat
Jedina zamerka koju imam da stavim (a koja zapravo ruši sve što si napisao   ) jeste to što si ti pisao o idealnom verniku, o tome kakav vernik treba da bude.
Ja sam, pak, pričala o onom najizbočenijem delu Gausove krive, onom koji je najveći.

Dosta ljudi ne zna uopste u sta veruje...  Smile A ako i veruje u nesto, to moze da je razlicito od npr Biblije za 360 stepeni (ako je hriscanin).

Sveti oci kazu da je vera, koja nije zapravo u istinitog Boga --> idolopoklonstvo. Da to nije "pravi Bog". Tako da veliki deo tvoje Gausove krive nisu vernici nego idolopoklonici.

Moze neki lik da tvrdi da je veliki vernik, a da to zapravo nije. Za primer cu uzeti slucaj par likova iz "Obraza" koji se deklarisu kao veliki vernici a koji su demolirali McDonalds za vreme nereda... To nema veze s mozgom.

Osim toga pravi vernici bi trebalo da shvataju jedni druge jer "Bogovi raznih religija jedni drugima peru noge, ne ubijaju se". (kako je to receno figurativno)

Tako posmatrano, vera predstavlja veliki "staku" ako je tako mozemo nazvati. To je jedan celi nacin zivota proveden u ljubavi. Takvi ljudi iz mog iskustva nemaju nikakvih psiholoskih problema. Nisu depresivni, nisu anksiozni. Smrt voljene osobe dozivljavaju na drugi nacin. Nemaju fobije. Ne pricam ovde o "kvazivernicima".

Usmerena je na izgradnju duha. A covek koji moze duhom da oseti drugog je velika stvar. Jer po mom krajnje subjektivnom misljenju, psihologija je niza nego religija. Jer je psihologija covekovo orudje, a vera Bozije.

Ne ocekujem da se niko slozi sa ovim  Smile Pluralizam misljenja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
da. stvarno je neko odvalio glupost rekavsi da su vera i sujeverje maltene isti ili isti  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
LG 4X HD
Ja uz sav trud ne mogu da skapiram razliku izmedju paljenja svece u crkvi za nechije zdravlje i vezivanje crvenog konca oko zgloba protiv uroka.
Sa psiholoshke strane i sa praktichne strane nema razlike.  A voleo bih da mi neko pojasni razliku izmedju vere i sujeverja, samo ako bih moglo bez citata  punih  floskula koji ne govore o nichemu, i bez nedokazivih tvrdnji "ovo je istina, a ovo nije istina" jer shta je istina josh nije dokazano niti ce biti dokazano, jer ono shto se oslanja iskljuchivo na slepo verovanje ne moze biti dokazano niti opovrgnuto.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Pa i fora je, koliko ja kapiram, da se nijedna od tih stvari ne može dokazati, jer su stvar vere, a tu nema mesta hipotezama i dokazima, nema mesta intelektu, već emocijama. Vera je stvar emocije, ne intelekta.

Tako sam ja skontala tu priču.  Smile
« Poslednja izmena: 26. Okt 2009, 19:43:21 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Imate na filozofiji temu koja se zove Apologetika... Jos uvek je aktuelna. Govori o raznim dokazima postojanja Boga, recimo ontoloski, gnoseoloski, ..., . Dakle, dokazi na osnovu razuma.

Osim toga, Bog se moze osetiti i emocionalno.

PS vera je samo pocetni stadijum. Spoznaja je cilj  Smile

PS2
Citat
"Ja uz sav trud ne mogu da skapiram razliku izmedju paljenja svece u crkvi za nechije zdravlje i vezivanje crvenog konca oko zgloba protiv uroka."

Na osnovu ovog (sto je pogresna premisa) je vera sujeverje   Smile  Smile  Smile
« Poslednja izmena: 26. Okt 2009, 19:44:57 od ThePhilosopher »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Ja imam sopstveno viđenje vere, mnogi odrasli mi govore da sam balavica, i da ću se jednog dana smejati svojim stavovima, ali sam sad spremna ruku u vatru da stavim za te stavove.  Smile

Večeras je meč svih mečeva
To je meč koji obečava
Tribine drhte k'o životinja bijesna
Dva Boga u ringu kojima je zemlja pretijesna

Gledam te vjerske huligane
Kako nam broje zadnje dane
Kliču svome Übermenschu
Da digne cijeli svijet u benchu

Moj je Bog jači od tvog
Moj je Bog jači od tvog
S obje tribine čuju se iste himne
Moj je bog jači od tvog
Moj je bog jači od tvog
U njegovo ime se lakše gine

Pokušavam skužit' što ih fura
Kroz taj svijet karikatura
Sve što im se u glavi vrti
Su pakao, raj i strah od smrti

Ja i tom strašnom junaku
Gore na oblaku skidam kapu
Ali mi duša nije toliko plaha
Da ću ga voljet' iz straha

Tvoj je Bog jači od mog
Tvoj je Bog jači od mog
U njegovo ime se lakše gine
Tvoj je Bog jači od mog
Tvoj je Bog jači od mog
Moj nije visok, snažan, nabildan ni lijep
ali mi fino stane u džep

Moj džepni Bog je uvijek uz mene
On prati me, i to na duge pruge
On je samo moj, samo moj heroj
Pa nema potrebe da s njime gnjavim druge
Moj džepni Bog će Bogu tvom pokazati Boga!!
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
Jer je psihologija covekovo orudje, a vera Bozije.

the philosopher....читам твоје постове али никако не могу да то повежем са твојим потписом...можда ће неко рећи да музика нема везе са човеком и формирањем његовог карактера,особина и његове личности али мени некако chuck schuldiner штрчи и никако не могу да повежем твоје постове и твоју веру са њим...можда и грешим али се зато надам да ћеш ми објаснити Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 00:20:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.204 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.