Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 14:31:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 30 31 33 34 ... 363
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Suđenje Šešelju počinje 7. novembra  (Pročitano 344880 puta)
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.0
Vec vidim taj dugo ocekivani dan kad se Dr Shele pojavi na belom konju na Surcinskom aerodromu! To ime da bidne stvarno ludnica!
Njemu ne treba konj kad je to i sam, bas kao i svi ostali radikali.
pa ti onda na jednom mitingu konja udji medju njih i reci im da su konji...lako je tastaturisati... Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
« Poslednja izmena: 08. Nov 2007, 17:08:48 od mrgec »
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32981
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Sve su to kukavice koje su jake samo na tastaturi , ovako su manj od makovog zrna !
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
Zastava http://forum.burek.co.yu/Themes/default/images/flags/cs.png
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Sudjenje Šešelju je zaista izuzetno značajno i zanimljivo !!!

Kao i izveštaji agencija i elektronskih medija !!!

Vredi uporediti ...

Šešelj: Nijedan dobrovoljac SRS nije počinio zločin

Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da nijedan dobrovoljac koga je Srpska radikalna stranka uputila na ratište u Hrvatskoj i BiH 1991-93 nije počinio nijedan zločin.

Šešelj je tvrdio i da s proleća 1992. nije javno pozivao na proterivanje hrvatskog stanovništva, nego "obećavao proterivanje" kada dođe na vlast.

Lider SRS je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Potvrđujući navode optužnice da je kao lider SRS okupljao, organizovao i na ratišta slao dobrovoljce Srpskog četničkog pokreta, "srpske četnike", Šešelj je rekao da on može snositi "bar moralnu odgovornost" za sve što su oni uradili tokom rata.

"Nikada nijedan dobrovoljac SRS nije identifikovan da je počinio ratni zločin", kazao je Šešelj, uz opasku da se njemu ne može pripisati odgovornost za ono što su činili pripadnici raznih drugih formacija koje su sebe nazivale "četnicima" i "šešeljevcima".

On je kazao da su od juna 1991. svi dobrovoljci SRS ratovali u sastavu JNA i da su obučavani i opremani u centru u Bubanj Potoku. "Van sastava JNA bili su do tada u istočnoj Slavoniji i ja sam ponosan na njihovu pobedu u Borovom Selu", napomenuo je.

"Ja sam dobrovoljce i druge borce ohrabrivao da pobede u ratu, a ne da čine zločine", kazao je Šešelj, dodajući da su "brojni" njegovi govori u kojima je pozivao dobrovoljce SRS na "viteško ponašanje" prema civilima i zarobljenicima.

U osvrtu na navod optužnice da je javno pozivao na proterivanje hrvatskih civila iz vojvođanskog sela Hrtkovci u maju 1992, Šešelj je naznačio da je ta optužba smišljena "iz političkih razloga", zato što tužioci nisu imali dokaze o konkretnim zločinima u Hrvatskoj i BiH.

"Nije to bilo baš tako. Nisam ja javno pozivao na proterivanje Hrvata, nego sam obećavao proterivanja kada dođem na vlast, jer je (tadašnji predsednik Hrvatske Franjo) Tuđman već bio proterao 250.000 Srba...Ja sam zagovarao retorziju i pozivao sam vlasti Slobodana Miloševića da je sprovede, a ona se tome protivila...a tužilaštvo sada tvrdi da sam ja direktno pozivao na proterivanje i to je falsifikat", rekao je Šešelj.

Beta

ŠEŠELj UPOZORIO NA SISTEMATSKO KRŠENjE NjEGOVIH PRAVA

HAG – Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj istakao je na suđenju u Haškom tribunalu da sistematsko kršenje njegovih prava ugrožava pravo Tribunala da mu sudi.

„Posle kašnjenja od skoro pet godina nemoguće je dobiti pravedno suđenje”, istakao je Šešelj, ukazujući da su povrede njegovih procesnih prava teške i da Sud može da zaštiti integritet jedino ukidanjem optužbi protiv njega.

Šešelj je ukazao na niz postupaka koji govore u prilog torturi nad njim, navodeći da je razuman rok za početak suđenja odavno prekoračen, da mu je bio onemogućen kontakt s porodicom i da je pokušano da mu bude nametnut branilac.

On je dodao da mu je četiri godine zabranjeno da komunicira sa pravnim savetnicima, da se četiri godine borio da dobija dokumenta na srpskom jeziku i na papiru, da su mu zaplenjena neka dokumenta, da mu još nije dostavljen potencijalno oslobađajući materijal.

„Meni se sudi zbog nacionalističke ideologije i govora koja sam držao šireći tu ideologiju”, rekao je Šešelj, ističući da je ponosan na tu ideologiju i na to što mu je tužilaštvo pomoglo da je teorijski uobliči i da zbog nje strada „jer da bi neka ideologija bila jaka, njen autor mora da bude spreman da za nju strada”.

Šešelj je rekao da Haški tribunal ne može da osudi ni njega, ni njegovu dušu i njegovu ideologiju i da se mora, kao grof Pjer Bezukov u Tolstojevom „Ratu i miru” nasmejati i da će, ako uskoro umre, „umreti od smeha, smešne optužnice, smešnih zapadnih sila i smešnog antisrpskog Tribunala”.

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti je rekao, nakon što je Šešelj završio izjavu koja je trajala nešto manje od četiri sata, da njega Tribunal neće ni osuditi ni osloboditi zbog ideologije, već na osnovu dokaza po završetku suđenja.

Tanjug

ŠEŠELJ: SUD NELEGALAN, NELEGITIMAN I ANTISRPSKI 

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je, umesto uvodne reči odbrane, dao je izjavu optuženog. Šešelj, koji se brani sam, svoju izjavu je započeo konstatacijom da mu sudi nelegitimni i nelegalni sud, osnovan po diktatu Sjedinjenih Američkih Država.

Haški tribunal je antisiprski jer se Srbima izriču neuporedivo veće kazne nego muslimanima, Albancima i drugima, rekao je Šešelj dodajući da se falsifikuje novija srpska istorija, kao to da se desio genocid u Srebrenici i da je tamo pogubljeno 7.000 muslimana, iako je, kako je naveo, tamo pronađeno 2.500 leševa.

'Ovde mi se sudi jer sam postao nepodnošljiv Amerikancima', kazao je Šešelj ukazujući da je to zbog toga što su on i njegovi ljudi krenuli u obaranje marionetskog režima koji su postavili posle 5. oktobra 2000. u Beogradu.

Lider radikala Vojislav Šešelj osporavao je u nastavku suđenja u Hagu koncept udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj, prema optužnici, bio trajno proterivanje nesrpskog stanovništva sa teritorija koje su smatrane srpskim.

Šešelj je istakao da udruženi zločinački poduhvat nema uporište u međunarodnom krivičnom pravu, kao ni u nacionalnim zakonima i da se, iako statutarne norme Haškog suda insistiraju na individualnoj odgovornosti, konstrukcijom udruženog zločinačkog poduhvata uvodi kolektivna odgovornost, pod koju se u Tribunalu redovno podvodi država Srbija.

'Deplasirano je suditi onima koji su se suprotstavili nelegitimnom, jednostranom otcepljenju od Jugoslavije', rekao je Šešelj, ističući da su učesnici udruženog zločinačkog poduhvata bili oni koji su radili na razbijanju Jugoslavije, a ne oni koji su želeli njeno očuvanje.

'Niko živ u Srbiji 1990. i 1991. godine nije želeo rat, već su ga želeli oni koji su jednostrano proglasili otcepljenje', naglasio je lider radikala, ističući da granice federalnih republika nisu bile međunarodno priznate granice već da su bile priznate samo granice Jugoslavije.

Šešelj je iszavio da to što mu Tužilaštvo na teret stavlja koncept 'Velike Srbije' znači da ne razume taj koncept.

On je naveo da je 'Velika Srbija' ideologija Srpske radikalne stranke, ukorenjena u proteklih više od 300 godina i da podrazumeva jedinstvo svih Srba.

Šešelj je negirao navode tužioca da se zalagao za homogenu 'Veliku Srbiju', naglašavajući da je velika Srbije dugoročni cilj SRS i da njima nikada nije na pamet palo da proteraju milion, dva ljudi, već da ih nacionalno osveste i da shvate da su i oni Srbi.

Šešelj se, tačku po tačku, osvrtao na završni pretpretresni podnesak tužilastva, negirajući da je početkom 1990. bio jedan od najistaknutijih političara, sa značajnom političkom moći, navodeći da je te godine bio u zatvoru tri puta i da mu ni partija tada nije bila registrovana.

On je odbacio da je planirao udruženi zločinački poduhvat, jer je, kako je rekao, tada samo planirao kako da zbaci režim Slobodana Miloševića.

Šešelj je negirao da je bilo sistematskog etničkog čišćenja, ukazujući da se desio 'građanski rat između Srba pravoslavaca, Srba katolika i Srba muslimana' i da ne spori da je bilo zločina i da su ljudi odlazili iz kuća jer su se tako osećali sigurnije.

Lider radikala je negirao da je uvodio restriktivne mere protiv nesrpskog stanovništva, jer 'kako sam to mogao kada nisam imao vlast'.

Šešelj je istakao da nikada nije nikoga ohrabrivao na činjenje zločina i da je jedino što je radio ohrabrivao dobrovoljce SRS da pobede u ratu i da treba viteški da se ponašaju, posebno prema ženama i deci.

On je rekao da dobrovoljci SRS nikada nisu počini nijedan zločin i da ratni štab stranke, koji je prikupljao dobrovoljce po unutrašnjosti Srbije i koji ih je dovodio u Bubanj potok odakle su išli na front, nije bio nikakav štab koji je komandovao i imao vlast.

Šešelj je kazao da mu je tužilaštvo pripisalo zločine koje su činili drugi srpski dobrovoljci, jer su pogrešno protumačili da su svi četnici dobrovoljci SRS, dodajući da su na ratištu bili i dobrovoljci Srpskog pokreta obnove, 'arkanovci', 'Žute ose', 'Beli orlovi'.

Za zlocine u Vukovaru i Zapdnoj Slavoniji optuzio je generala Aleksandra Vasiljevica.

Neprijatelj je sve srpske snage nazivao četnicima, kazao je Šešelj.

On je istakao da, od ulaska JNA u rat, nijedan dobrovoljac SRS nije ratovao mimo vojske i da je svakom dobrovoljcu upisivan ratni staž u vojnu knjižicu, o čemu je, takođe, brinuo ratni štab stranke.

Tužilaštvo lideru radukala na teret stavlja i pretnje upućene nesrpksom stanovništvu početkom devedesetih godina, što je Šešelj odbacio navodeći da su sve njegove pretnje bile upozoravajuće da do rata ne sme da dođe, ali da ga niko nije tada slušao, jer nije bio politički moćan i uticajan.

On je rekao da je bitnije pitanje ko je prvi počeo ubijanje, konstatujući da su 'prvi Hrvati počeli da ubijaju Srbe u Hrvatskoj i muslimani Srbe u BiH', navodeći kao primer ubistvo mladoženjinog oca Srbina, na Baščaršiji u Sarajevu, početkom 1992.

On je, kao smešne, odbacio tvrdnje tužilaštva o njegovim propagandnim tehnikama kao i tvrdnje da je bio privilegovan u medijima početkom devedesetih, pominjući knjigu 'Ekranizacija izbora', u izdanju nedeljnika 'Vreme' 1993, gde je navedeno da je SRS najmanje zastupljena u državnim medijima.

Suđenje se nastavlja 11. decembra izvođenjem svedoka optuzbe Entoni Oberšala, eksperta za političku propagandu. Planirano je da on govori tri dana ali je tuzilastvo zatrazilo od suda da ukoliko Obersal zavrsi ranije treci dan dodje svedok iz postupka dokazivanja baze zlocina.

Seselj je obavestio sudsko vece da je u Beogradu pronasao agenciju koja za 25 000 evra moze da prevede njegove dve knjige na kojima ce temeljiti odbranu.

RTS

Šešelj: Haški sud je antisrpski sud

Hag - U Haškom tribunalu svoju izjavu na početku suđenja za ratne zločine dao je optuženi Vojislav Šešelj.

Vojislav Šešelj je izjavio da mu sudi "nelegalan i nelegitiman sud" koji je formiran i radi po diktatu SAD. Šešelj je završio izjavu tvrdnjom da je ponosan na svoju nacionalističku ideologiju i da je poslednjih pet godina proveo usavršavajući je.

"Ta ideologija sada je još više ukorenjena u srpskom narodu", veruje Šešelj. On je rekao da mu je žao što u Tribunalu nema smrtne kazne, "pa da, kao i njegov prijatelj Sadam Husein, smrću zapečati takvu ideologiju", što bi je, veruje, učinilo besmrtnom.

Višečasovna izjava Šešelja završena je citiranjem Tolstojevog "Rata i mira" i konstatacijom da će, ako umre u Tribunalu, umreti smejući se optužnici, sudu i SAD, koje stoje iza njega.

S druge strane, Šešelj je izneo i stav da je, zbog povrede njegovih prava, tokom četvorogodišnjeg pritvora, jedini način da sudsko veće sudije Žan-Kloda Antonetija sačuva svoj intergritet da ga oslobodi optužbi.

Na početku višečasovnog obraćanja, Šešelj je rekao da Haški tribunal ima izrazito antisrpsku orijentaciju, što dokazuje broj optužnica protiv Srba i činjenica da im se izriču neuporedivo veće kazne nego optuženicima iz drugih država. "Ovaj sud dobio je zadatak, i on se sprovodi u velikom broju presuda, da se falsifikuje novija srpska istorija. A klasičan primer, po njegovoj oceni, jeste presuda za genocid u Srebrenici. Šešelj je ustvrdio da je u Srebrenici streljano 1.000 zarobljenika, umesto više od 7.000 ljudi, kako se navodi u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

"To je grozan zločin, ali nije genocid," rekao je Šešelj. On je izneo viđenje da se, budući da su svi činili zločine u ratovima na prostoru SFRJ, te zločine moguće "samo kvantifikovati, ali im se ne sme davati različita kvalifikacija, kako to čini Tužilaštvo u haškim optužnicama".

Šešelj je rekao da je ustanovljavanjem učešća u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu" kao oblika odgovornosti otvoren put za optuživanje svakog Srbina učesnika u ratu, odnosno za utvrđivanje kolektivne odgovornosti Srbije i celog srspkog naroda. Ta praksa, dodao je, ne postoji nigde u svetu. Ako postoji zajednički zločinački poduhvat, rekao je Šešelj, u njemu su učestvovali oni koji su razbili Jugoslaviju, a ne oni koji su to pokušali da spreče.

Po njegovoj oceni, srpski narod nije ratovao protiv susednih naroda već protiv Nemačke, Vatikana, a u poslednjim sukobima na Kosovu protiv SAD i NATO-a.

Šešelj je negirao da je u svojim govorima pozivao na rat, "osim ukoliko nije bila u pitanju odbrana srpskog naroda". On tvrdi da mu se može pripisati odgovornost za pozivanje na ratne zločine. On je potvrdio da je ideja Velike Srbije njegova ideja i da ne treba da se vezuje za Slobodana Miloševića "niti s bilo kojom ličnošću koja je prozvana u optužnici zajedno s njim".

Potom je rekao da je to dugoročni cilj, ali da "mu nije na pamet padalo da se on sprovodi proterivanjem 3-4 miliona ljudi. Naša ideja je bila da ih ubedimo da su Srbi", rekao je Šešelj.

Lider radikala nije negirao da je okupljao i organizovao dobrovoljce i slao ih na front, ali je dodao da su oni juna 1991. stavljeni pod kontrolu JNA, odnosno vojske i policije RS i RSK. "Armije je za dobrovoljce SRS odredila kasarnu u Bubanj Potoku, tamo su dobijali uniforme i imali obuku, radni staž upisivan im je u vojnu knjizicu", rekao je on.

Uz komentar da bi možda mogao da snosi moralnu odgovornost za za ono što su činili dobrovoljci, Šešelj je tvrdio da nikada nijedan sledbenik radikala nije počinio nijedan zločin.

On je ustvrdio da nije tačno da su u redovima dobrovoljaca bili poznati kriminalci, te da je Srpska radikalna stranka jedina koja je proveravala da li se među onima koji su se prijavili kao dobrovoljci nalaze narkomani i kriminalci. S druge strane, rekao je, ne može se smatrati odgovornim za sve jedinice i pojedince koji su sebe nazivali "šešeljevcima" ili "četnicima", jer je takvih bilo mnogo.

Po oceni optuženog, Tužilaštvo je "iz političkih razloga" u optužnicu protiv njega uključilo i navode o njegovom učešću u proterivanju Hrvata iz Vojvodine, naročito incident u Hrtkovcima. Šešelj kaže da nije pozivao na proterivanje Hrvata nego je to obećavao u predizbornoj kampanji.

"Ja sam, u ime svoje partije, tokom predizborne kampanje to govorio. Reč je o merama retorzije jer je Tuđman proterivao Srbe iz Hrvatske", objasnio je Šešelj i dodao da nije pozivao ljude da pristupe progonu".

Dobrovoljci SRS-a borili su se u Vukovaru i Srpska radikalna stranka je i danas ponosna na njihovu ulogu, rekao je Šešelj, komentarišući konkretne navode optužnice. I on je, rekao je, posetio Vukovar, ali nije tamo govorio niti je prisustvovao sastanku u komandi vojske.

"Ne branim se od navoda da sam izjavio da nijedan ustaša ne sme živ da izađe iz Vukovara. Zašto bi neki ustaša živ izašao? Kao što se kaže smrt nacistima, tako može i to da se kaže. Ali, to nije isto što i reći 'hajde, streljajte ratne zarobljenike'", rekao je on. Dobrovoljci SRS-a povukli su se iz Vukovara odmah posle oslobođenja tog grada, dodao je, a sudu je rekao da je za zločin na Ovčari čuo godinu dana kasnije.

Šešelj je rekao da suđenje optuženima za Vukovar pred Haškim tribunalom nije dalo odgovor na pitanje ko je naredio vojsci da zarobljenike iz Vukovarske bolnice preda dobrovoljcima i teritorijalcima. "Ja ću vam sada otkriti tu tajnu. Zločini u Zapadnoj Slavoniji i u Vukovaru su povezani. Organizovao ih je general Aleksandar Vasiljević zato što je vrh JNA još smatrao da u SFRJ može doći do intervencije SAD koja bi vojsci dala da zavede red. Vojna služba bezbednosti paralelno je organizovala incidente i na srpskoj i na hrvatskoj strani. Minirala jevrejsko groblje u Zagrebu da bi okrenula svetsku javnost protiv Tuđmana, a istovremeno provocirala zločine na srpskoj strani. Aleksandar Vasiljević lično je doveo Bele orlove u Zapadnu Slavoniju. On je iz Vukovarske banke odneo nekoliko miliona nemačkih maraka", rekao je Šešelj.

Slično kao i za Vukovar, rekao je da dobrovoljci SRS-a nisu počinili nikakve zločine u Bijeljini, Brčkom, Zvorniku i drugim mestima. "Ono što su radili 'arkanovci' i 'mauzerovi', to nemojte meni da pripisujete", upozorio je Šešelj i dodao da su dobrovoljci imali striktna uputstva da se s njima ne mešaju.

Govoreći o podizanju optužnice protiv njega, Šešelj je rekao da je ona podignuta jer je "postao nepodnošljiv Amerikancima" zbog opasnosti da sruši "marionetski režim" u Srbiji. Upitavši zašto smeta Amerikancima, odgovorio je da je to zato što su Srbi "mali Rusi na Balkanu".

Sudija Fabricija Latanci zamolila je, u jednom trenutku, Šešelja da ne viče dok daje izjavu, na šta je on odgovorio da će pokušati da govori tiše, ali je tražio razumevanje suda jer se "pet godina u njemu skupljao adrenalin" u očekivanju početka procesa. Sudsko veće je bez ikakvih intervencija slušalo Šešeljevo izlaganje a komentar je, na kraju, dao predsedavajući sudija.

Reagujući na navode optuženog da mu se sudi zbog ideologije i antiamerikanizma, sudija Antoneti rekao je da će veće svoje odluke donositi isključivo na osnovu dokaza koji budu predstavljeni.

B92

Šešelju žao što neće proći kao Husein

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak pred Haškim tribunalom da je taj
sud "nelegalan i nelegitiman, osnovan po diktatu SAD i da je kao antisrpski falsifikovao genocid nad Muslimanima u Srebrenici".

Šešelj je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, od 1991. do 1993.

Na početku svedočenja Šešelj je rekao i da mu se sudi zato što je "postao nepodnošljiv Amerikancima i njihovim saveznicima".

"Već 2002. došlo je do opasnosti da ja i moja partija oborimo marionetski, izdajnički, mafijaški režim u
Beogradu, koji su postavili posle 5. oktobra 2000", rekao je on i dodao da je namera SAD da Srbiji "oduzmu Kosovo, a kasnije i Vojvodinu i ko zna šta sve ne".

Kao dokaz za "izrazito antisrpsku orijentaciju" Tribunala, on je naveo da je najviše Srba optuženo i da su im izrečene najteže kazne.

"Ovaj sud je dobio zadatak da falsifikuje noviju srpsku istoriju i to čini svojim optužnicama i presudama. Drastičan primer falsifikovanja te novije srpske istorije je proglašavanje da se u Srebrenici desio genocid, izmišljanjem da je tamo pobijeno 7.000-8.000 Muslimana. Istina je, naravno, potpuno drugačija - pronadjeno je 2.500 tela, od toga više od 800 Muslimana koji su poginuli od 1992. godine", kazao je Šešelj.

On je tvrdio da je u Srebrenici "streljano oko 1.000 zarobljenika" i da je to "grozan zločin, ali nije genocid".

Optužnicu je nazvao "krajnje neozbiljnom", a tužioce "pravno nesposobnim".

On je rekao da mu je žao što Statut Tribunala ne predvidja smrtnu kaznu, pa da uzdignute glave, kao Sadam Husein, strada za svoju ideologiju i tako je "zapečati kao besmrtnu".

"Ja sam se naživeo, ali hoću da moja ideologija bude besmrtna", kazao je Šešelj dodajući da mu se u Hagu sudi jer je njegova ideologija antiglobalistička, protiv hegemonije SAD, protiv ideje Evropske unije i NATO-a.

Šešelj je rekao da Haški tribunal ne može da osudi ni njega, ni njegovu dušu i njegovu ideologiju i da se mora, kao grof Pjer Bezukov u Tolstojevom "Ratu i miru" nasmejati i da će, ako uskoro umre, "umreti od smeha, smešne optužnice, smešnih zapadnih sila i smešnog antisrpskog Tribunala".

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti je rekao, nakon što je Šešelj završio izjavu koja je trajala nešto manje od četiri sata, da njega Tribunal neće ni osuditi ni osloboditi zbog ideologije, već na osnovu dokaza po završetku sudjenja.

Šešelj je rekao da dobrovoljci SRS nisu učestvovali u zločinima na poljoprivrednom dobru Ovčara, jer su svi dobrovoljci SRS nakon pada Vukovara, 18. novembra 1991. godine, otišli u Srbiju, "a ako je neko ostao, ostao je na svoju ruku".

Šešelj je istakao da se niko u Haškom sudu nije potrudio da otkrije ko je naredio zločine na Ovčari, ističući da je general Aleksandar Vasiljević "lično došao da organizuje te zločine" kao i da je on doveo "Bele orlove" u zapadnu Slavoniju mimo zvaničnih kanala slanja dobrovoljaca.

Lider SRS je potvrdio da su se dobrovoljci te stranke borili u Vukovaru i u Borovom selu pre toga, gde su branili civile od napada hrvatskih policajaca.

Tužiteljka Kristina Dal rekla je u sredu, 7. novembra, da će dokazati da je Šešelj odgovoran za zločine iz optužnice, zato što je "govorom mržnje proterivao nesrbe, a kao paravojni lider otrovnim idejama o uspostavljanju Velike Srbije indoktrinirao, organizovao i na frontove slao dobrovoljce SRS-a koji su činili
zlodela".

"U Velikoj Srbiji svi su Srbi"

Šešelj je negirao navod optužnice da je 1991-93 svoje delovanje na stvaranju Velike Srbije zasnivao na proterivanju nesrba iz Hrvatske, BiH i Vojvodine i drugim zločinima. On je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Šešelj je rekao da "povezivanje koncepta Velike Srbije sa zločinima pokazuje da tužioci ne razumeju taj koncept... To je naša partijska ideologija, čiji sam ja kreator".

"Ta idelogija podrazumeva jedinstvo svih Srba u Srbiji, BiH, Makedoniji, Slavoniji, Baranji, zapadnom Sremu, Dalmaciji, Dubrovniku, Kordunu, Lici, Baniji... Ona predvidja bratsku slogu i jedinstvo Srba-pravoslavaca, Srba-katolika, Srba-muslimana, Srba-protestanata i Srba-ateista... Velika Srbija je naš dugoročni cilj, ali nikada naša namera nije bila da proteramo milion-dva ljudi, već da ih nacionalno osvestimo i ubedimo da su Srbi", rekao je Šešelj.

Osvrćući se na navode optužnice da je "govorom mržnje" podsticao, ali i "počinio" zločine nad nesrbima, Šešelj je rekao: "Meni se ne može pripisati pozivanje na ratne zločine. Ne može postojati fizičko počinjenje zločina govorom mržnje".

Optuženi je ponovio tvrdnju da je "govor mržnje" "izmišljeno krivično delo", pozivajući se na dve odluke Vrhovnog suda SAD. U te dve odluke navedeno je da je "dozvoljeno i pozivanje na protivpravno ponašanje".

Po Šešelju, u optužnici nisu ni konkretno navedeni zločini koji su navodno počinjeni posle njegovog podstrekavanja, a nema ni definicije "govora mržnje".

Beta/MONDO

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 
'Ovde mi se sudi jer sam postao nepodnošljiv Amerikancima', kazao je Šešelj ukazujući da je to zbog toga što su on i njegovi ljudi krenuli u obaranje marionetskog režima koji su postavili posle 5. oktobra 2000. u Beogradu.

sustina.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Teorija zavere, metod manipulacije nesrecnima i nezadovoljnima. Takvih je, nazalost, mnogo u ovom narodu...

Nekako se, iz sebe, mora izbaciti nezadovoljstvo svojim zivotom. Neko izvrsi samoubistvo, neko ogrezne u kriminal....a neko postane radikal.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2595
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.50
Donekle se slazem ... slicno sam vec rekla o Vadikalima  Smile Smile
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 
iam nas mnogo ogrezlih..radikala ..steta bas za tolike glasace....
ne bih rekla da smo skloni samoubistu..previse smo ponosni...radije bi nekoga drugog koknuli u slast  Smile

Optuženi je ponovio tvrdnju da je "govor mržnje" "izmišljeno krivično delo", pozivajući se na dve odluke Vrhovnog suda SAD. U te dve odluke navedeno je da je "dozvoljeno i pozivanje na protivpravno ponašanje".

naravno.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
"Kokanje" spada u kriminal. Dakle, nisam pogresio... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 
kokanje iam vise znacenja ...ono sto cenjene demokrate rade sa ovim narodom moglo bi se isto tako nazvati ...recimo rasprodaja svih mogucih firmi "ukokalo" je mnogo naroda...neki su dozivljavali infarkte na ulazu u firme,neki su pocinili samoubistva,neki su zavrsili na klinikama raznog tipa....

tiho kokanje...fin naziv za ono sto radi sadasnja vlada  Smile

ono sta je radikal "kokao" je ustasa i musliman i to sve u ratu  Smile

jebem li ga ...ko je ovde lud  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Qtek 小米
Citat
Po njegovoj oceni, srpski narod nije ratovao protiv susednih naroda već protiv Nemačke, Vatikana, a u poslednjim sukobima na Kosovu protiv SAD i NATO-a.
Ово сам понављао у више наврата.
Citat
Ja sam se naživeo, ali hoću da moja ideologija bude besmrtna
Тачно оно што сам и мислио.
СРС је највише учествовала/учествује у промовисању и креирању српског национализма, сада је усамљена, али не треба заборавити и још неке промотере и очеве те идеологије.
Заиста нико није важнији од идеје српског национализма, али многи то не могу да схвате, јер гледају само финансијску корист.

Citat
Teorija zavere, metod manipulacije nesrecnima i nezadovoljnima. Takvih je, nazalost, mnogo u ovom narodu...
Нема ту никаквих теорија завере и манипулација.
У избору између њихове глобалистичке и наше националистичке идеологије изабрали смо ово друго, желимо да сачувамо наш национални и верски идентитет.
Западњаци не могу да нас поразе, да вам нису помагали ми би сада већ били власти, ако осуде Шешеља постаће национални мученик који је осуђен неправедно док се крволоци пуштају на слободу.
Ако га пусте куку вама досманлијама.
Али хвала Богу, Русија се буди, врши притисак на досманлије, па ко зна можда ћеш и ти ускоро постати жртва ''теорије завере и манипулације''.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 30 31 33 34 ... 363
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 14:31:18
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.235 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.