Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 21
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Subliminalne poruke: stvarnost ili paranoja?  (Pročitano 68479 puta)
Poznata licnost

Prince of Persia - Warrior Within

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Samsung Galaxy S Advance
Pa znas ono, devet puta ponovi laz i vec desetog ces pomisliti da je to istina... ako ne poverujes, barem ces posumnjati...

Daj coveku da cita nesto stalno iznova i iznova (ubacivanje kratkih sekvenci u video materijal) ili da slusa nejgovu omiljenu pesmu (a da sadrzi neke umetnute reci) i postici ce se isti efekat...

Naravno, ovo je samo pretpostavka, slab sam u toj grani za nesto ozbiljnije...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Nokia 
Vidi evo ti recimo američke glamurozne serije u kojima neko malo šmrče kokain, pa malo ubija, pa malo šeta velike pare, pa opet malo ubija, pa voza luda kola, pa opet ubija i na kraju ubiju njemu sve drage i mile, on polazi u osvetu, poubija protivnicima žene i decu i gine kad je završio sa istim takvim samo onim drugim.

Iako svako dete od 10 godina zna da je droga smrtonosan otrov, da je ubijanje i nanošenje patnje drugim ljudima užasno, da je ostavljanje dece da ispaštaju zbog tvojih sranja nedopustivo, ipak će na kraju tog filma 30% gledalaca da se identifikuje sa simpatičnim monstrumom.

I tako vrlo brzo ona odbrambena barijera prema kriminalu nestaje, deca su tome posebno sklona.

Ili recimo nađu onu debelu budalu da napravi film u kome poziva nezadovoljne birače da glasaju na fikus. To su nevažeći glasovi. I umesto da 40% ljudi koji su nezadovoljni određenom garniturom na vlasti izađe na ulicu io najebe se majke nekom, ili da pruži šansu nekom novom na listi, oni svoje glasove bace, glasači po inerciji podrže staru garnituru, i eto ti efekta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Safari 4.0.249.89
mob
HTC One
Prvo, to o cemu govorimo nisu subliminalne poruke vec ciljane serije i emisije... sa jedne strane podilaze publici a sa druge nesto otvoreno propagiraju.

A opet, to je uvek bio samo los izgovor. Kako se mi ne drogiramo, ne ubijamo, nismo zbog serije Vil i Grejs postali pederi i slicno? Zato sto svako ima glavu da odluci sta zeli, bez obzira sta mu se servira. Nikada mi propaganda ne moze biti kriva za nekog maloumnika labilne psihe i slabog karaktera koji je upao u pakao droge. Kriv je sam i dalje od toga nema.

Pa bih ja opet da priupitam - koji je efekat tih subliminalnih poruka, npr. reci sex koju neki manijak optereceni vidi na milion mesta u sat vremena (projekcija podsvesti rekli bi psihijatri) ili dzinovski falus uklopljen u zamak u crtanom koji na par sekundi stoji u kadru (ako je uopste namerno stavljeni falus a ne samo nasem oku prepoznatljiv oblik)?

Jos su to neki crtaci moje mladosti a ne ovih danasnjih generacija... i ja sam izgleda maler... nikako da upoznam te devojke koje su gledale te crtace i serije i podlegle porukama pa olako uskakale u krevet sa mnom imajuci na umu faluse iz raznoraznih emisija i recu sex koje im flesuju negde u podsvesti i navode ih na greh i blud.  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Jos su to neki crtaci moje mladosti a ne ovih danasnjih generacija... i ja sam izgleda maler... nikako da upoznam te devojke koje su gledale te crtace i serije i podlegle porukama pa olako uskakale u krevet sa mnom imajuci na umu faluse iz raznoraznih emisija i recu sex koje im flesuju negde u podsvesti i navode ih na greh i blud.  Smile Smile Smile

Па изгледа да не функционише. Smile
« Poslednja izmena: 13. Mar 2010, 15:09:01 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
naravno da ne funkcionise, niko nikad nije dokazao uticaj subliminalnih poruka ako i postoje uopste.
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Prince of Persia - Warrior Within

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
Samsung Galaxy S Advance
naravno da ne funkcionise, niko nikad nije dokazao uticaj subliminalnih poruka ako i postoje uopste.

Zapravo, ako ga uporedimo sa placebo efektom, onda i te kako ima uticaja

Citat
Daj coveku da cita nesto stalno iznova i iznova (ubacivanje kratkih sekvenci u video materijal) ili da slusa nejgovu omiljenu pesmu (a da sadrzi neke umetnute reci) i postici ce se isti efekat...
(moj prvi post na ovoj strani)

Zar covek podsvesno ne pocinje da oseca neke uzorke citajuci nus pojave na lekovima? ili siptome gripa u novinama? Jer on fakticki preispituje sebe sa onim sto je upravo procitao/video...

Naravno, to su neka vrsta "privremenih" ucinaka... zato sto on ostavlja novinu i ne moze non stop da bude usresredjen na njeno citanje a i pamcenje nece toliko dobro da ga sluzi (s obzirom da vecina nas ne zna ni sta je doruckovala) da se seti svega sto je procitao...

Ali, ukoliko bi se obezbedio stalni pristup ovakvim "informacijama" u vidu necega sto covek uglavnom svakodnevno i na duze gleda, ili recimo stalno i celodnevno slusanje odredjene radio stanice... propratni efekti bi bili i te kako vidljivi...

Naravno, ja ne pravim razliku izmedju ovakvih poruka i samosugestivnih, (sto se ucinka tice, razlika je jedino u licu koje te poruke salje) tako da... ako postoji neka veca razlika, ocigledno brkam pojmove...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Safari 4.0.249.89
mob
HTC One
Reci cu to najjednostavnije moguce:

Zatvori me u sobu, vezi me, stavi mi na usi slusalice a ispred mene ogroman monitor i 7 dana mi vrti reklamu za Cipiripi, Nutelu ili nesto trece... onda me pusti... ja cu se i dalje prvo i jedino uhvatiti za Eurokrem.  Smile

Dzama im i svesno urezivanje neke poruke u um a kamoli podsvesno kada je ono sto ja pamtim ukus.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Sony xperia
To je dosta diskutabilno. Same poruke su tako dizajnirane da uticu na podsvest. Medjutim od samog mentalnog sklopa odredjene osobe i njenih moralnih nacela, moze umnogome zavisiti uspeh tako necega.
Npr, poznato je da ako hipnotisanoj osobi prinesete hladan predmet, i dodirnete njime neki deo tela, a sugerisete da je vreo, pojavice se opekotina na tom delu tela.
Medjutim, ukoliko osobi koja ima dobro utemeljene moralne stavove, koja je protiv erotike, sugerisete da izvede striptiz .. ona to nece uraditi. Ali ako to uradite sa nekom striptizetom, uradice u sred centra nekog grada.
Da ne picamo sada o eksperimentima raznim ... jedan od njih je izvela i Coca Cola. Ubacivali su po koji frejm coveka kako pije kolu i po neki frejm osoba koji su zedni, iz kojih se vidi zudnja za vodom. Zakljucak je bio da je u pauzi filma, dosta ljudi otislo da kupi pice.
Jedna od zanimljivih stvari je da je to u razvijenijim zemljama zabranjeno raditi. Kod nas ne znam kakva je situacija.
Bio je slucaj da je neki tip primetio da Coca Cola koristi te stvari u reklamama, tuzio ih i na kraju dobio. Mislim da je i sef za TV marketing u Milosevicevoj kampanji svojevremeno, bio tip koji je radio kampanje za Pepsi i Coca Colu.

Britanci su isto pokusali sa utvrdjivanjem delotvornozti. Koristili su dve grupe ljudi u bioskopu. Jednoj su prikazivali film sa ubacenim porukama, predhodno dajuci obema grupama, jako zasoljenu hranu, kako im se pije caj. Druga grupa je gledala bez poruka u filmu.
Nakon projekcije ponudili su ih vodom od pola litra ili malom soljicom caja. 80% njih iz grupe kojima je pustana poruka je uzelo caj. Iz druge grupe, 95% ih je uzelo vodu.
Iz ovoga se moze videti opet ono, britanci imaju u svom mentalnom sklopu tradiciju ispijanja caja. Pa i to moze biti razlog uspesnosti, jer je imalo vec pripremljenu podlogu.
Sto bi moglo znaciti da se za razlicita podrucja u svetu, mogu koristiti poruke prilagodjene njihovim tradicijama.
Ujedno nije samo to jedan od nacina sublimisanja. I samim montiranjem video materijala, moze se od istog materijala poslati poruka u pozitivnom ili negativnom smislu.
Veoma dobra je bila kampanja SPS-a, onim "Tako treba". Stvar je u tome, sto ne samo njihove pristalice, vec i suprotni tabor je to koristio, iako u negativnom kontekstu. Ali je u velikom delu polpulacije bilo zastupljeno. Tako da su na "mala vrata" i konkurenciju "prisilili" da radi za njih.

Pa i sam govor tela je jedna od poruka. Iako to ne registrujemo svesno, nasa podsvest odreaguje. Tako da ima puno toga. Nije to bas jednostavno.

« Poslednja izmena: 13. Mar 2010, 15:44:46 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Ja sam cuo da te mrlje zapravo i imaju odgovarajucu sliku (bem li ga na koju foru, to ce Bambina znati) kao i odgovarajuca pravila za citanje (analizu)...

Bese frka jer je neko ta "resenja" okacio na netu... (ne neko na forumu, nego ovako, u svetu)...

Dobar primer podsvesnih poruka jeste onaj test sa bojama, u kome su slovima ispisani nazivi boja koji su zatim obojeni nekom sasvim drugom, pa je cilj izgovarati samo boje kojima su slova obojena a ne ispisana... sto je dosta za'ebano...  Smile

A ovo za sex jednostavno nema poentu - "mlado doba" ionako ne zna sta je to ( i da hoce, nece znati sta da trazi), "srednje doba" ionako vec stalno misli na to (nema potrebe podsecati ga), a "staro doba" a mislilo a videlo nema svrhe ni poente...

P.S. Evo nadjoh u medjuvremenu primer za gorepomenute boje:

Roršahove mrlje su projektivni stimulusi.
Ovo sa bojama i rečima se zove ''Strupov efekat'' i nije projektivni stimulus, već je od značaja za proučavanje kognitivnih funkcija leve i desne hemisfere mozga.

Само што колико ја знам Рошархове мрље су ван употребе јер су непоуздане (неки кажу и да уопште не функционишу).
Nisu van upotrebe, koriste se i dalje, funkcionišu i te kako.

pa van upotrebe su jer je neko pustio originalna objasnjenja tih slika i samim tim je test zloupotrijebljen
Da, ali su objašnjenja i dalje nedostupna većini ljudi, jer dosta njih nema internet, kao ni blagog pojma šta je i ko je Roršah.

Zapravo, jeste dokazano. '70-ih godina prošlog veka u SAD, ispitivan je uticaj subliminalne percepcije na ponašanje. U jednom bioskopu su, tokom projekcije filma, subliminalno prikazivane poruke ''Jedite kokice'' i ''Pijte Coca Colu''. Poredeći sa projekcijom bez subliminalnih poruka, prodaja kokica i kole je nešto drastično skočila, negde oko 70%, mada nisam sigurna u tačan broj.

Mislim da je to proučavao Silverman, proverite ako želite.

Evo nešto iz literature:
Citat
Subliminalna percepcija

Koncept subliminalne percepcije prvi put je izazvao pažnju javnosti 1957. godine, kada je James Vicary, koji se bavio marketingom, sproveo jedno kontraverzno istraživanje. U bioskopu u Nju Džersiju, tokom prikazivanja filma Piknik, sa Kim Novak, puštao je subliminalne poruke: Gladni ste? Jedite kokice. Žedni ste? Pijte koka kolu. Poruke su se pojavljivale na ekranu svakih pet sekundi u trajanju delića sekunde. Rezultati su pokazali da je nakon tih poruka došlo do frapantnog povećanja prodaje kokica i koka kole. Kasniji pokušaji reprodukovanja ovih rezultata bili su kontradiktorni.
   Rollman i Nachmias su 1972.g. izveli sledeći eksperiment:
Subjektima je bio prikazan obojeni kotur (subliminalno) i u svakom pokušaju su upitani da li je stimulus bio prezentovan ili ne. Svaki put su ispitanici izveštavali da kotura nije bilo. Međutim, kada su upitani koje bi boje mogao biti taj kotur, davali su uglavnom tačne odgovore.
ZAKLJUČAK: Nivo intenziteta stimulusa potrebnog za svesnu percepciju je viši nego nivo potreban za neke informacije o stimulusu koji je registrovan.

Libet 1973. g. je prvi dokazao u svojim fiziološkim studijama da se subliminalni stimulus registruje u mozgu. On je beležio evocirane potencijale u somatosenzornom korteksu potpuno svesnih osoba i pronašao da taktilni stimulusi, suviše slabi da bi ih svesno opazili izazivaju primarne komponente evociranih potencijala. Prolongirano ponavljanje tih stimulusa je vodilo u svesnu senzaciju.

___

Pisala bih o ovoj temi, no me mrzi.  Smile
« Poslednja izmena: 13. Mar 2010, 16:09:54 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
pa cekaj, ako ja gledam soljicu caja i znam da je to soljica caja i znam da gledam bas to, a ne prikriveni penis, onda tu nista nije podsvjesno valjda.
ako vidim hranu na tvu i ogladnim, ni tu nista nije podsvjesno - znam sta sam vidjela i znam zasto sam ogladnila.

ovdje je rijec o tome da ja gledam u freda flinstonsea, a da moja podsvijest primjecuje da njegov nos nije nos nego desna mosnica. i sacu ja kao da se napalim. mmmkej.
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 21
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.