Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Studije u Beču jeftinije nego u Srbiji  (Pročitano 3483 puta)
11. Mar 2013, 00:03:53
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 536.26.17
mob
Apple 15
Studije u Beču jeftinije nego u Srbiji

Tanjug    | 10. 03. 2013. - 17:12h | Komentara: 0
Školovanje na Bečkom univerzitetu, najstarijem u srednjoj Evropi na nemačkom jeziku, jeftinije je nego na većini fakulteta u Srbiji, iako je ta ustanova u svojoj šestovekovnoj istoriji dala desetak nobelovaca.

Za strane studente školovanje godišnje košta oko 700 evra, dok je za domaće i one koji dolaze iz zemalja EU besplatno. Stranci moraju dobro znati nemački jezik, ali nastave ima i na engleskom. Tokom ove nedelje Univerzitet, koji ima oko 93.000 studenata, posetili su akademci iz Jagodine, što im je omogućila skupština tog grada.

Mladi iz Srbije raspitivali su se za uslove školovanja, pa su, pored cene, saznali da ovde nema prijemnog ispita. Tačnije, student iz Srbije treba da položi prijemni ispit na onom domaćem fakultetu koji hoće da studira u Beču i ta potvrda mu je dovoljna za upis.

Tokom obilaska zgrade, vodič, mlada, simpatična devojka, jagodinskim studentima je rekla da se to ne odnosi na fakultete psihologije i publicistike, jer su tu prijemni obavezni.

Potrebno je i znanje nemačkog na nivou B2. Ovde se može studirati i ekonomija, tehnika, filozofija, sa više desetina smerova svako može da nadje ono što ga interesuje da studira.

Na ovom univerzitetu u velelepnoj baroknoj zgradi iz srednjeg veka u centru grada, sada studira oko 500 studenata iz Srbije. Zgrada je iz 11. veka i nalazi se nedaleko od čuvene ulice muzeja. Univerzitet koji je u vlasništvu države, osnovan je 1365. godine i do danas je imao oko 900 direktora.

Njihov spisak može se pročitati u holu zgrade, a u unutrašnjem dvorišnom delu, kvadratnog oblika, može se videti oko 150 bista i reljefa sa uklesanim likovima čelnika ustanove iz različitih perioda istorije. Nažalost, među njima je samo jedna žena.

Zanimljivost ove ustanove je što je uz pomoć vodiča oranizovan svakodneni obilazak zgrade. Tako posetioci mogu videti mesto na ulaznim, širokim mermernim stepenicma na kome su fašisti 1936. godine ubili profesora Morica Šlika, zatim velike čitaonice, slušaonice, od kojih najveća ima 800 mesta, svečane sale.

Univerzitetska biblioteka ima fantastičnih osam miliona knjiga, što je, kada bi se sve poređale na police, put od oko 70 kilometara.

Kada strani student bude primljen ima i troškove smeštaja i ishrane. Smeštaj u studentskim domovima prosečno košta oko 300 evra, hrana oko 200, ali studentima iz Srbije deo ovih troškova može da pokrije neka od mnogobrojnih stipendija koje daju razne fondacije i državne uprave.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Eto mozda prilike za master.  Smile
« Poslednja izmena: 11. Mar 2013, 00:17:09 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Mac OS X v: 10.8.2
Browser
Safari 536.26.17
mob
Apple 15
Pa, srecno.. ali koliko znam... tu informaciju neces dobiti na fakultetu... profesori su sujetni po pitanju daljeg obrazovanja...
Jedino da sam zasednes i nadjes...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22684
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Ovo bi se svidelo Hrvatima, oni i tako i tako vec dugo pricaju po Nemecki  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Hvala. Smiley

Oooo,pa znam ja to. Ni ne očekujem ja od njih da urade neki veći napor od onoga što im nije u okviru predmeta,pa makar to bila i prosta informacija.  Smile

Čim sam u zadnjih mesec dana čuo da su na jednom tehničkom fakultetu pustili 500 studenata (generacije od 2009. naovamo) da upišu smer koji nije ''registrovan''(odnosno nije registrovano takvo zvanje, jer je taj smer,kao i uvek,na sovju ruku formirala neka katedra),i sa kojim,trenutno,mogu da se slikaju,a da pritom niko nije ni pomislio da obavesti studente,nego su oni sami to morali da otkriju... sve mi je bilo jasno.

I,naravno,kad se to otkrilo,došlo je do Srpskog nadležnost-ping-ponga - Šef katedre upućuje na dekana,dekan upućuje na šefa katedre,i niko ništa ne zna.
« Poslednja izmena: 11. Mar 2013, 00:56:38 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Browser
Safari 536.26.17
mob
Apple 15
Ah, ta prica oko akreditacije je svake godine ista...
Samo se vi upisite, dajte nam parice, pa cemo mi dobiti akreditaciju preko sina kuma Joce koji radi u ministarstvu...

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Ma,znam,razumem,ipak je ovo Srbija. Ono - ''ne mogu oni mene tolko malo da plate koliko ja mogu malo da radim...''

Ali su mogli barem da kažu studentima,makar prvoj generaciji,da imaju to u vidu,da mogu da kalkulišu šta i gde posle.Jok... Da njih par nije otkrilo,to se nikad ne bi ni saznalo.I što je najgore,ti njima ne možeš ništa. Pre ćeš ''oboriti'' poslanika u Skupštini,nego nekoga sa BU.

Elem,izgleda da ipak neću uspeti da pobegnem od Nemačkog...  Smile  Smile  A dođavola...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Browser
Safari 536.26.17
mob
Apple 15
Bec je lep, samo je pun Srba, tj. "Srba".
Ja cu uvek zaliti sto sam batalila pravo... Bilo bi lepo studirati u Rimu ili Milanu (katedre za rimsko pravo)...
U nekom drugom zivotu...

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.152
одлична вест Smile
ето студенти-правац у беч Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 19.0
К унд К монархија поново међ Србљима.  Smile Изгледа да би нама најпаметније било да спалимо овај наш комад земље и одемо у царствујушчу Вијену, мислим, тамо је ионако све боље.
« Poslednja izmena: 11. Mar 2013, 09:45:33 od Raven_Claw3190900 »
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.