Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 22:57:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: HDD rack i Linux  (Pročitano 910 puta)
29. Jan 2010, 17:29:00
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 48
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Kupio sam nedavno hdd rack za stare PATA diskove koji se zove Icy Box, jer imam dva diska od 40 GB i 80 GB, pa sam rešio da i njih nekako uposlim.

Palo mi je na pamet da instaliram neku Linux distribuciju na taj eksterni rack (povezivanje je preko USB porta). Dvouim se između SuSE i Ubuntu distribucije. Šta mi vi predlažete?

Ono što me buni je sledeće:
Da li mogu da instaliram uopšte neki Linux na neki HD u rack-u i da podižem Linux prilikom startovanja računara? - a ako je moguće: kako to izvesti? Ideja je sledeća:
- kada isključim rack (izvučem USB kabal), želim da se pokreće Windows 7 (ili da imam izbor pokretanja Windows 7)
- kada uključim rack, da mogu da pokrenem neku Linux distribuciju.

Da li je ovo izvodljivo?

Hvala na pomoći.

PS

Da li ima neka Linux distribucija koja može i da čita i da piše na NTFS? Zadnji put kada sam koristio Linux, moglo je samo da se čita po NTFS strukturi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Samsung SGH-E630
Mislim da je to malo komplikovanije za izvesti, ali da je moguće  Smile

Citat
Da li ima neka Linux distribucija koja može i da čita i da piše na NTFS? Zadnji put kada sam koristio Linux, moglo je samo da se čita po NTFS strukturi.
Da, nije problem ni za jednu noviju
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 48
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Bane,

Video sam da imam u BIOS-u opciju USB-HDD. Verovatno i rack spada pod takav uređaj?
Znam da Linux koristi neki svoj bootloader (Grub ili neki drugi) pa se plašim da se možda neće poremetiti Win7 ako bilo šta pokušam...  Smile Koja je distribucija po tvom mišljenju bolja od gore pomenute dve? (vidim da koristiš Linux)

Hvala na odgovoru  Smile

Da li možda ima neko ko je ovo pokušavao?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Ko zadnji, ćelava mu keva!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 13104
Zastava Batajnica
OS
Linux
Browser
Mozilla
mob
Samsung SGH-E630
Citat
Video sam da imam u BIOS-u opciju USB-HDD. Verovatno i rack spada pod takav uređaj?
Možda, ne bih znao. Ako vidi HDD tako prikačen pre učitavanja ičega onda ne bi trebalo da bude problem, a ako ne onda bi moglo da se komplikuje  Smile

Citat
Znam da Linux koristi neki svoj bootloader (Grub ili neki drugi) pa se plašim da se možda neće poremetiti Win7 ako bilo šta pokušam...
Može da se desi da upiše svoj loader (grub ili lilo) u MBR pa izgubiš onaj koji je upisao win7 ali verovatno bi u tom slučaju Linux prepoznao da postoji win pa bi ga ubacio na spisak

Citat
Koja je distribucija po tvom mišljenju bolja od gore pomenute dve? (vidim da koristiš Linux)
Ja svoj glas dajem Slackware-u Smiley ako si skloniji kuckanju u terminalu/konzoli, a od te dve (open)SuSE, tek da ne bude Ubuntu mada se sviđa širokim narodnim masama Smile
IP sačuvana
social share

enaB <=> Bane, "Ena" nije moje ime                    f -1(Smile)= Smiley

Don't watch it, because we all know that a watched pot does not boil, and watched cake does not bake.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 48
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Skinuo sam openSuSE 11, a skinuću i Slackware.
Isprobaću malo da li ovo može, pa ću javiti utiske u temi.

Hvala na preporuci.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27
Zastava Београд
OS
Linux
Browser
Mozilla (karmic)
slobodno probaj preko USB— da i instaliraš i pokrećeš, grub neće da ti prekrije Win 7 već će da ti ga uredno ponudi kao opciju...
Inače isprobao sam podizanje sistema sa fleške i to je radilo bez ikakvih problema (osim što je osetno sporije podizao sistem ali zato kad ga podigne radio je bez problema....
Što se tiče distribucije ne bi bilo zgorg da se informišeš šta donosi koja distribucija. Ipak ako voliš rad u grafičkom okruženju bez preteranog kuckanja u terminalu onda bih ti preporučio  neku od varijanti K(U)buntu,opet u zavisnosti od toga šta očekuješ od radnog okruženja...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 407
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mislim da nećeš moći da uradiš to sa vađenjem usb kabla. ako instaliraš linux na taj hd rek promeniće se mbr na hardu koji je u računaru tako da umesto podizanja wina traži loader koji će se nalaziti na reku nakon instalacije. tako da ćeš po uključivanju računara sa priključenim rekom najverovatnije moći da podigneš i win i linux, dok ćeš ako isključiš rek dobiti poruku tipa "loader error xx". ako baš hoćeš da vadiš kabl onda probaj da isključiš interni hdd pre instalacije linuxa i da onda podesiš u biosu boot priority da usb-hdd bude ispred intrenog.
IP sačuvana
social share
"Život bi bio puno lakši da imamo source code."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 48
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Uspeo sam da instaliram SuSE na HD u rack-u. SuSE je odmah prepoznao Hard Disk. Alatom za particionisanje (pri instalaciji) sam podesio file system na ext4 i sve je prošlo uredno.

Primetio sam (što je napisao i Vrag) da se sistem podiže sporo. Ali u toku rada nema zastajkivanja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 22:57:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.467 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.