Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Stranac tamo, stranac ovde: Gastarbeiteri "  (Pročitano 38682 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Brate , ti menis pricas da ne citam nista , a sam to radis . Zemunac je rekao kolike su plate i koliki su troskovi u Italiji . To sto njegov brat  sada zaradjuje zaradjuje otkad je dobio papire i otkada on sam vodi firmu i radi sam za sebe , ili drugi radi za njega . O njegovoj plati pre toga mozes da govoris u ciframa koje je dao za fizicke radnike i majstore . Takodje moras da uporedis te plate kada radis legalno i na crno , cifre nisu iste . Tu je on i rekao da je kuca u kojoj on i njegova porodica zive 800 evra i to na periferiji Brese .

Ne znam sta je za tebe periferija grada , ja zivim u samom centru Nisa , na pet minuta sam peske od samog centra i nigde kirija ne prelazi 200 evra za stan od 50 kvadrata . I to sa troskovima . A za mene je periferija recimo Duvaniste koje je od centra manje od 3 kilometra , i cene za periferiju sam naveo za to Duvaniste . Nama je na 35km Aleksinac . Sto se tice 25 minuta , to je za mene mnogo , u Nisu za to vreme izlazis iz grada i vec si skoro u Aleksincu . I zanima me , koliko se otegne tih dvadeset minuta u spicu saobracaja ?

Sto se lekova tice , placas minorni deo u Srbiji . Recimo , za antibiotik koji je u slobodnoj prodaji 1200 dinara placas participaciju od 120 dinara . To nije puna cena leka . I rekao sam ti , nemoj da uporedjujes to sto ti je devojka bila na VMA , to je isto kao da je otisla u privatnu bolnicu da se leci . Tek od ove Nove godine VMA ulazi u sistem civilnog zdravstva i lecice pacijente na racun fonda , do sada je bila van tog sistema , tamo su mogli besplatno da se lece samo vojna lica i njihove porodice . Sto se opremljenosti tice , to je druga prica , deset godina sankcija je ucinilo svoje i trebace mnogo vremena da se sve vrati na mesto . Zato se ECT i ceka toliko dugo , nema dovoljno aparata .

Sto se cena tice , tu si u pravu , problem je samo u kvalitetu hrane , ne konkretno mesa , ali voce i povrce je kvalitetnije . Ovo sto mi jedemo ovde i tamo se placa skuplje . Cene za belu tehniku i automobile su vece zbog carine , jer se stiti domaca proizvodnja . Da nema Zastave , cene bi bile nize . A Zastavina vozila nisu preskupa . Sto se racunara tice , razlika postoji , ali nije velika , pogotovu od kada je ukinut PDV na IT opremu . Ne znam za carinu da li je ukinuta ili ne , pricano je i o tome kao o meri za brzu kompjuterizaciju zemlje .

Ti pricas tu o svom ocu koji je imao rodjake , kod kojih je ziveo i hranio se dok nije nostrifikovao diplomu i naucio jezik . Ja sam pricao o coveku koji u inostranstvo odlazi sam bez igde ikoga tamo , i koji mora sam da se snadje . To su dva slucaja koja se ne mogu uporediti . Ovaj covek bi morao da radi bilo sta da prezivi i obezbedi sredstva da polozi sve ispite i nostrifikuje diplomu . A onda sledi nalazenje posla u struci i lagodan zivot . Posle toga je lako , i zivot zaposlenog visokoskolca i njegov standard u inostranstvu i u Srbiji se ne moze uporediti . Ali , to vazi za visokoskolce i kriminalce , ne i za ostale . Visokoskolac moze da optereti platu kreditima i da to i ne oseti , za ostale to ne vazi , plata je previse mala . Lakse im je nego nama ovde , ali da je lako , nije . Ako zele da ostanu podstanari celog zivota , to je jedna prica , ali ako zele svoj stan i skolovanje dece , to je druga prica . Stanovi su kod vas skuplji , obrazovanje takodje . Kazi mi , koliko placas godisnju skolarinu ? Zato ti kazem , kad prosecan srednjoskolac dodje , cak i kad se snadje , on nece moci da oseti kvalitet tog zivota , vec njegova deca . Tek oni ce moci da uzivaju . Uzivace i on , ali pred penziju , kad isplati kredite , kada odskoluje decu i ona se zaposle , pa ili ostanu sa njim ako su jedinci i dodaju jos jednu platu u budzet , ili odu svojim putem i skinu mu se sa grbace .

Pricas o svom bratu , ali opet pricas o coveku koji je kao i ti iz druge generacije . To sa novodolazecim ljudima nema veze .

Jedino kako mozes da prodjes stvarno dobro je da imas visoki prosek na fakultetu ovde , pa da lako mozes da nadjes posao tamo jos dok si u zemlji . Malo bolje ces da prodjes ako si srednjoskolac , ali imas vec rodjake tamo koji mogu da ti pomognu . Ali ako ides sam , bez igde ikoga , nije lako .

Poenta price je da je kod tebe zivot i standard bolji , da se moze vise zaraditi , da se moze bolje ziveti , ali da odlazak u inostranstvo i borba za opstanak tamo nije nimalo lak kao sto ljudi misle , i da je najcesce prvih nekoliko godina , a nekad i dve trecine zivota prve generacije gastarbajtera tesko . Da je bolje nego ovde , jeste , ali da je sve lako i fino , nije . Drugoj generaciji kao sto si ti je stvarno sve super i tu se potpuno slazemo .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 924
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
nemoj te ljudi molim vas o italiji pa daj te bre tamo je gore nego u srbiji pa znam severnu italiju u prste ovde stalno neko govori o nekim ljudima koji su sposobni snasli se smuvali promuljali zavrsili fakultet imaju njihova drzavljanstva itd!!¨

ovde je rec o tutumracima koji nemaju skolu koji su sisli sa neke planine i otisli u beli svet ili nekim streberima koji u zivotu nisu nizasta drugo znali sem skole takvi na zapadu prolaze gore nego u srbiji postoji par drzava u evropi i svetu gde jedan tutumrak ozenjen sa 2 dece jos uvek moze na posteno da zaradi kucu neka pristojna kola i dostojanstven zivot a to je svajcarska svedska danska norveska finska pa cak ni tamo nije sve savrseno i podrazumeva se da ti zena radi inace mozes da se uvatis za onu stvar!!!

a ti nemac posto si toliko pametan reci mi kolika je plata kasirke u becu????i dali mogu kasirka i trgovac da se voze ne u luksuzan vec prosecan auto imaju 2 je dece i idu na odmor????
moze al moj kurac to ti je moj odgovor a i ti sam znas da je tako!!!
batali se ti medicinskih sestri i gradjevine i u srboji posten majstor na gradjevini mpze da zaradi 1000 evra mesecno gde su, kasirke, cistacice, konobari i ostala boranija koja svuda ima najmanje plate????
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
nemoj te ljudi molim vas o italiji pa daj te bre tamo je gore nego u srbiji pa znam severnu italiju u prste ovde stalno neko govori o nekim ljudima koji su sposobni snasli se smuvali promuljali zavrsili fakultet imaju njihova drzavljanstva itd!!¨

Šta bre pričaš o severnoj Italiji. Nemaš ti pojma. Gore nego u Srbiji???? Pa, samo u Vićenci imaš više Srba, Bugara i Rumuna nego domaćih Italijana, i ništa im ne fali. Masa je naših na severu Italije, Milano, Vićenca, Komo, Breša itd. Naši rade sve i svašta, od građevine, preko
konobarisanja i špedicije (vozači šlepera na dugim linijama su traženi i dobro su plaćeni), do prostitucije i krađa. 80% lopova u Milanu su Balkanci, među njima Srbi prednjače. Ja znam 3 moja zemunca koji "rade" u Milanu. Smile

Ja još nisam čuo da se neko vratio. Osim, ako je na crno, pa je pao u raciji po našim klubovima i kafanama. Pametan čovek, koji je tamo na crno, izbegava mesta gde se okupljaju naši ljudi, jer karabinjeri prave noćne racije na takvim mestima i legitimišu sve redom. Tako love ilegalce.

Gde će Srbin petkom ili subotom uveče, nego u kafanu gde gostuje Seka ili Ceca itd. Ali, i karabinjeri tačno znaju kad i gde gostuju naše estradne zvezde Smile.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
Citat
Ali, i karabinjeri tačno znaju kad i gde gostuju naše estradne zvezde .

pa naravno...i oni ih slusaju sve u sesnaest Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 924
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
jesi bre ti toliki pajser ili idiot pa ovde lupas neke gluposti pricam o gastabajteru i kako zivi znam i ja ljude koji kradu kamione u italiji i koji voze spedicije pa malo voze za gazdu pa malo kraden neki motor u taj kamion pa malo ukrade gazdi i lepota ja ovde govorim da u eu konobar nemoze pristojno da zivi a ne vraca se zato sto je vec zajeo govna ali konobar i zena kasirka u italiji voze se u golfa dvojku i jedva krpe kraj sa krajem!!!

molim te nemoj da mesas u temu neke stvari koje nemaju veze sa mozgom ovde je tema kako zie gastabjteri i obican smrtnik a ne kako zivi lopov i kako zivi covek sa diplomom i poredimo konobare u srbiji i konobare u italiji a ako hocemo ovde da pricamo kome je gde i kako ja znam coveka kome je u kamerunu super i koji se razbiva od para isto tako i u johanesburgu u juznoj africi znam cak i jednog lika koji je zaglavio u zimbabveu i sad je verovatno u zimbabveu i kamerunu bolje nego u srbiji????
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
jesi bre ti toliki pajser ili idiot pa ovde lupas neke gluposti pricam o gastabajteru i kako zivi znam i ja ljude koji kradu kamione u italiji i koji voze spedicije pa malo voze za gazdu pa malo kraden neki motor u taj kamion pa malo ukrade gazdi i lepota ja ovde govorim da u eu konobar nemoze pristojno da zivi a ne vraca se zato sto je vec zajeo govna ali konobar i zena kasirka u italiji voze se u golfa dvojku i jedva krpe kraj sa krajem!!!

molim te nemoj da mesas u temu neke stvari koje nemaju veze sa mozgom ovde je tema kako zie gastabjteri i obican smrtnik a ne kako zivi lopov i kako zivi covek sa diplomom i poredimo konobare u srbiji i konobare u italiji a ako hocemo ovde da pricamo kome je gde i kako ja znam coveka kome je u kamerunu super i koji se razbiva od para isto tako i u johanesburgu u juznoj africi znam cak i jednog lika koji je zaglavio u zimbabveu i sad je verovatno u zimbabveu i kamerunu bolje nego u srbiji????

Šta kenjaš, što si se uhvatio za kasirke i konobare. Oba posla zahtevaju dobro znanje lokalnog jezika, a to nije odlika većine naših ljudi. Prosečan srpski gastarbajter je bauštelac ili šofer, a ženske su većinom kućne pomoćnice, krojačice i slični poslovi koji ne zahtevaju veliko znanje stranog jezika i široku komunikaciju sa lokalnim stanovništvom. Vrlo mali broj naših ljudi su konobari i kasirke, pogotovo u zemljama van engleskog govornog područja. Osim ako rade u kafanama i klubovima gde se okupljaju naši ljudii, to je nešto drugo.

Mi ovde pričamo o EU, a ne o Kanadi ili Londonu. Kako da uslužiš gosta u restoranu u Malmeu, ako ne znaš švedski jezik???? Koji mladi Srbin iz Niša ili Kragujevca zna švedski, pa da se zaposli kao konobar u Švedskoj? Ali, zato uvek može da meša beton na gradilištu i da ga niko ništa ne pita.

IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson k800i i D820

Poenta price je da je kod tebe zivot i standard bolji , da se moze vise zaraditi , da se moze bolje ziveti , ali da odlazak u inostranstvo i borba za opstanak tamo nije nimalo lak kao sto ljudi misle , i da je najcesce prvih nekoliko godina , a nekad i dve trecine zivota prve generacije gastarbajtera tesko . Da je bolje nego ovde , jeste , ali da je sve lako i fino , nije . Drugoj generaciji kao sto si ti je stvarno sve super i tu se potpuno slazemo .

Slazem se Miodrage, svaki pocetak je tezak, i tu ljudi najvise i gube sve ili uspijes ili ne..ako se prilagodis okruzenju gdje si onda je super...ako si tip koji pati nostalgijom ili ako nezeli da zivi kao sav normalan svijet da zeli kruh preko pogace od toga na zapadu nema nista...mnogo nasih ima koji se bave kriminalom, i zavrse na kraju tako da dobiju po nekoliko godina i onda ih njemacka lijepo ili druga zemlja vrati. Najteze je ljudima bilo koji nisu nikoga imali a morali su naprimjer zbog rata da bjeze ka zapadu...

Evo 75% studenata u Zagrebu po ispitivanju zele da pokusaju na zapadu...malo je veci broj u Srbiji ali eto isto...

Sto se tice grada i sta znaci meni blizu, meni je sve blizu u mojoj oblasti Hessen, jer imamo vlakove brze, metroe, i odlicnu infrastrukturu sa ekstra autoputevima...meni naprimjer kao studentu nista nekosta da se vozim svim gradskim sredstvima u oblasti Hessen, to je isto da Vojvodjani mogu da se vozaju po vojvodini sa svim sredstvima...
Tako ti isto nemozes poediti grad Beograd sa Nisom po povrsini zato sto za mene mozda znaci 25 km mala relacija za druge znaci puno....sve zavisi od grada i infrastrukture..

Oko zdravstvenog sistema samo da kazem, nepoznajem samo ja slucaj moje cure i sto je isla na VMA, nego i dosta dosta vise zbog oca naravno znam dosta slucajeva dole... vece operacije tu jednostavno moras sam da iz djepa da platis. Znas koliko je tu medicina zaostala za ovim ovdje, mnogo mnogo, za one koji imaju novca tu u Srbiji oni idu da se lijece po Njemackoj,Svicarskoj itd... isto sto i kod nas ide politicar da se lijeci u Austriji!

Dali je u Srbiji zdravije voce neznam stvarno, znam da na Hvaru u Hrvatskoj i Splitu nije. Tamo ljudi svega i svacega stavljaju samo da im povrce brze raste, tako je jedna zena se na Hvaru razbolilka i upravo zbog jednog povrca u kojem je ustanovljene fekalije.

@Skrich lopovi zive super bilo to u EU ili nas Balkanu, konobari u Srbiji i Hrvatskoj definitivno bolje zive jer ovdje nema baksisa kao tu. A svi drugi ljudi znaci koji imaju papire imaju bolju osnovu za bolji zivot ovdje nego na Balkanu, bilo to od kucne pomocice (ja znam dvije obitelji koji su tako stekli ogromno imanje jer su sluzili babama dok nisu umrle, a takvih ima dosta nasih) do bilo kojeg drugog posla,ovdje si financijski bolje osiguran,kao i zdravstveno, mozes za to sto zaradis sebi vise priustiti.
« Poslednja izmena: 23. Dec 2007, 13:16:00 od tiger2005 »
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Tigre reci mi kako izgleda društveni život u Nemačkoj. Recimo učenik, srednjoškolac kada i koliko izlazi. Onda student i odrasli zaposleni ljudi. Kako se slave praznici i koliko ih ima tokom godine. Koliko je uobičajeno posećivanje po kućama ili susreti porodica u kafanama.

A da, i koliko jedan polustranac kao što si ti ima društveni život različit od rođenog Nemca?

« Poslednja izmena: 23. Dec 2007, 13:18:13 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1029
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Motorola V3X
Tigre reci mi kako izgleda društveni život u Nemačkoj. Recimo učenik, srednjoškolac kada i koliko izlazi. Onda student i odrasli zaposleni ljudi. Kako se slave praznici i koliko ih ima tokom godine. Koliko je uobičajeno posećivanje po kućama ili susreti porodica u kafanama.

A da, i koliko jedan polustranac kao što si ti ima društveni život različit od rođenog Nemca?

Očigledno voliš boemski život. Sa tim nećeš uspeti nigde u svetu, pa ni ovde. Izuzev ako imaš lepo nasledstvo, pa da krckaš. Ali dokle?
IP sačuvana
social share
Misli svojom glavom.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 924
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
pa ako je tebi uspeh da budes deo jednog projekta i da zivis kao svi ostali onda super svaka ti cast zapad ti je isprao mozak!!!!

ja da budem kao ostali klonovi na zapadu necu i sad uspeh je jako zajeana rec sto je za mene uspeh za nekoga je jadno sto je nekome uspeh meni je jadno i to je uvek tako meni je uspeh da jebem dobre kurve vozim dobra kola imam uvek para da izadjem i to je to dok je romanu abramovicu uspeh da ima veci dijamant od deripaske naprimer a ja sam za njega jadan dok je on jadan za mene jel koj ce meni kurac dijamant!!!

dok za jednog prosecnog svajcaraca je uspeh da ide na posao i da tamo bude neki sef i tako celi zivot oni su ljudi bez posla nesrecni meni je jednom jedan svajcarac reko ti nemozes da zivis bez automobila sopinga izlaska itd a ja mogu ako treba da radim po 14 sati dnevno i da ne budem placen nista a ti neces da radis 14 sati ni za pare i posto smo se mi tako mucili decenijama bez dinara da bi napravili ovakav e onda se dovukli stranci da uzivaju srbina boli noga on se vuce na bolovanje 5 god a svajcarac ima rak i on ide da radi ja tako nesto nisam mogo da veujem dok nisam video mojim ocima e sad ako je to nekom uspeh onda njemu svaka cast ali ja tu nikakav uspeh nevidim!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.