Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Stranac tamo, stranac ovde: Gastarbeiteri "  (Pročitano 38449 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson k800i i D820
Znam mali milion elektroničara koji su 92.-93. otišli za Kanadu. Pola ih se vratilo i nisu doneli ništa od kapitala, samo ono što su poneli odavde odnosno 10 000 kanadskih dolara po osobi. Druga polovina je u kreditima do guše za stan, kola, letovanje, školovanje dece. Imaju pristojne plate. Od dve inženjerske plate može sve to da se pokrije, ali ipak im mame dolaze da čuvaju decu. Za obdaništa se nema.

Jedna prijateljica je pre nekoliko godina rodila treće dete jer je na početku recesije bilo zabranjeno otpuštanje trudnica, porodilja i žena sa troje dece. Danas posle više od 12 godina rada u uglednoj softverskoj kući preti joj otkaz.Njen muž, takođe inženjer, radi na dalekom severu a kući dolazi vikendom.

Ovdje ti je u Njemackoj naprimjer Simijon, kada rodis djete imas pravo da 2 godine ides na odmor, a uz to imas po zakonu Mutterschutz... dobijas placu od 65% od svoje sto si dobijala u njemackoj i vlasnik gdje radis nema pravo da te otpusti....
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
I tamo možeš da odsustvuješ 2 godine ali je valjda 55% plate (nisam sigurna). Samo zakon je bio da se ne mogu otpuštati roditelji sa troje dece. Sad je zakon promenjen. Sav softver ode u Kinu, nema više posla.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
I tamo možeš da odsustvuješ 2 godine ali je valjda 55% plate (nisam sigurna). Samo zakon je bio da se ne mogu otpuštati roditelji sa troje dece. Sad je zakon promenjen. Sav softver ode u Kinu, nema više posla.

Kod nas nije tako...ovdje raste konjenktura, a ljudi ako vec salju svoje softwarske kuce u Indiju ili Americu.. eto kazem ti kod nas 5000 informaticara godisnje se treba, a prognosticiraju da ce do 2020 biti velika potraznja svih kadrova u Njemackoj...

Znas kako rade ovdje zene, budu na tom mutterschutz dvije godine pa opet zatrudne i tako lijepo uzivaju po 4 godine ako stanu kod dvoje djece..

A daj mi reci koliko mozes na Balkanu da odsustvujes od posla kada zatrudnis i koliko ti se placa onda...? Ovdje se na prvo djete dobija oko 200€ mjesecno od drzave sve dok djete ide na skolu,fax itd. maximum do 27 godina.
« Poslednja izmena: 22. Dec 2007, 00:53:12 od tiger2005 »
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 

Kod nas nije tako...ovdje raste konjenktura, a ljudi ako vec salju svoje softwarske kuce u Indiju ili Americu.. eto kazem ti kod nas 5000 informaticara godisnje se treba, a prognosticiraju da ce do 2020 biti velika potraznja svih kadrova u Njemackoj...

Znas kako rade ovdje zene, budu na tom mutterschutz dvije godine pa opet zatrudne i tako lijepo uzivaju po 4 godine ako stanu kod dvoje djece..

A daj mi reci koliko mozes na Balkanu da odsustvujes od posla kada zatrudnis i koliko ti se placa onda...? Ovdje se na prvo djete dobija oko 200€ mjesecno od drzave sve dok djete ide na skolu,fax itd. maximum do 27 godina.
Teoretski dobijaš 80% plate godinu dana, a za drugu godinu 30%. U praksi većina firmi isplaćuju deo plate na ruke pa je oficijelna plata mnogo manja nego stvarna i žene žure da se što pre vrate na posao. Dećiji dodatak je mislena imenica. Njega u visini oko 50 evra po detetu dobija stvarno zadnja sirotinja.  Šta ti misliš što je natalitet tako loš? Hranimo gastarbajterske roditelje penzose umesto decu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Stranac tamo, stranac ovde: Gastarbeiteri

Tamo Ustaša - ovdje dezerter  Smile Smile Smile

zemlja tvrda, a nebo visoko .....kud će suza neg u moje oko  Smile Smile
« Poslednja izmena: 22. Dec 2007, 01:34:36 od nikola34 »
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
Opet si preterao sa dezertom ovako kasno pa sad imaš šećernu groznicu.  Smile  Smile  Smile

Nemoj da mi plačkiš Nidžo.  Smile

Da je bio gaston ne bi ovako prošao kao lik iz priče. Kunu se da je istina:

Nemački državljanin (poslovni čovek) išao autom Mercedes 190 iz Beograda ka Madjarskoj granici. Išao je prema Subotici, mislim da je to bio put Senta - Subotica, malo brže. Odjednom, na put iskoči neka poveća životinja. Zbog veće brzine Nemac nije mogao da zakoči i udario je životinju, koja je odletela malo ispred, uz samu ivicu puta.
Auto je bio malo oštecen, branik malo ulubljen i resetka iskrivljena. Nemac nije odmah bio svestan koju životinju je udario, stao je , izašao iz auta i otišao do životinje. Našao se u šoku kada je ugledao kengura, gledao je u pregaženu životinju u čudu, i nije mogao da shvati kako kengur u Srbiji da mu iskoči na put.
U njegovom pravcu nailazi putem policijski 101. Auto se zaustavlja i iz auta izlazi jedan policajac i prilazi da vidi šta se desilo. Kada ga je Nemac ugledao, jos jedan šok ! Policajac koji je izašao iz Zastave 101 srpske policije je bio crnac. Čovek je zastao, zbunio se, crnac mu se obratio na srpskom , a kada je video da Nemac ne razume srpski jezik, obratio mu se engleskim jezikom. Nemac počeo da histeriše, uhvatila ga je drhtavica, pandur mu je prišao, ovaj ga odgurnuo, pandur ga uhvatio, stegao, protresao i još jednom pitao na engleskom da li je sve u redu, šta mu je. Nemac je pao u nesvest obliven hladnim znojem .
Šta se desilo:
Iz Subotice, iz zološkog vrta je pobegao kengur, koji se našao na putu kada je Nemac naleteo. A pandur je crnac koji je nekoliko godina pre dosao iz Afrike u Srbiju i tu ostao.
« Poslednja izmena: 22. Dec 2007, 01:41:43 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Citat
Iz Subotice, iz zološkog vrta je pobegao kengur, koji se našao na putu kada je Nemac naleteo. A pandur je crnac koji je nekoliko godina pre dosao iz Afrike u Srbiju i tu ostao.

Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Svako ko hoće da radi može lepo da zaradi i da pristojno živi. Naravno, govorim o EU.
Moj brat živi u Breši, radi keramiku (to bi radio i ovde) i zarađuje od 7-8 hiljada € bruto, odnosno 4,5-6 hiljada neto (kad odbije porez i dažbine). Samo regularne papire za njega, ženu i sinove je platio 40 hiljada evra. Dobro, to je Italija, tamo sve može za lovu. Smile

Sad imaju legalan status, burazer ima privatnu građevinsku firmicu, plaća porez i doprinose državi. U suštini, građevinci mogu solidno da zarade, nekvalifikovani fizikalac može da zaradi od 1300-1500€, a majstor 2300-2500 evra. Keramičari, parketari, moleri rade po kvadratu pa mogu da naguraju do 3,5 hiljade €, sa prekovremenim radom (12 sati dnevno). 

Što se tiče kirije, burazer rentira zasebnu kuću sa 4 spavaće sobe i 2 garaže, u predgrađu Breše, mesečno samo 300€. Smile Naravno, to je po ugovoru (zbog poreza), a vlasniku daje još 500€ na ruke. Ukupno 800€.

Ukratko, ne mora čovek da bude fakultetski obrazovan, eto i niže obrazovani radnici koji rade teške fizičke poslove mogu da zarade za pristojan život. Na zapadu se rad ceni, još uvek.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Evo malo da se obratim ovim momcima sto bolje znaju od mene kako ljudi zive...ja nezivim ovdje sam i nedruzim se samo sa guzonjima pa da neznam kako i ljudi koje rade fizicke poslove zive....

Ovdje medicinski tehnicar zaradjiva oko 1700€ neto. A od takvih ima koliko hoces bas medicinskih sestara ili tome slicno....Miodrage za tebe moj otac je dosao ovdje kao Dr. .  Morao je da se kvalificira ili da prevede svoje znanje na njemacko jer i sto stvari je morao da radi da bi mu se to priznalo, ali na kraju poslje dvije godine rada i nekih ispita mu je se to priznalo i sada odlicno mu ide....

Ja sam gore naveo da su zlatna vremena davno prosla u Njemackoj, ali kao i svugdje u svijetu nije nista kao prije...to je covijek tako dozivljava, ali za Njemacku se to tako moze stvarno reci...
Moj stric je radio ovdje po 12 sati na dan na gradjevini jer je htio da izgradi sebi kucu na moru da bi mogao da se bavi turizmom...i radio je sve po 6 mjeseci pa onda opet dole i kucu napravio i sada covijek neradi nista nego ceka da mu turisti dodju a kada odu on zivi od tih para i to dobro....sto se tice jezika, to je osnovna stvar da bih mogao i ovdje u Njemackoj kao i u Srbiji da prezivis, strancu koji nezna Srpski a mozda je slovak,ceh,rumun i dodje u Srbiju sigurno nece biti lakse bez jezika nego nekom strancu u EU.. znaci Jezik je glavno sredstvo kako covijek da se izbori za ono sto zeli.

Sto se tice placa, jeste prosjecna placa jednog normalnog radnika u Njemackoj (zapadnoj gdje i jesu vecina stranaca) se okrece oko 1500-2000€ i ne vise. Stan koliko kosta, ja zivim u Frankfurtu najskupljem gradu u Njemackoj pokraj Münchena i Stuttgarta... a ovdje mozes da nadjes stan za 650 € uracunato je tu i grijanje i voda... naravno plus dolazi tel,internet itd...

Daj te mi recite naprimjer koliko kosta jedan prosjecan stan sada u Beogradu, i koliko je prosjecna placa....a koliko ovdje kosta hrana a koliko u Hr ili Srbiji..ovdje u Njemackoj je hrana a to je glavno jeftinije nego u Srbiji i Hrvatskoj. Kao i sve ostalo od auta preko masine za sudje...

Miodrage pitas koliko ljudi ovdje imaju vremena pokraj posla, ljudi ovdje prosjecno rade 39,5 sati u tjednu...ti izracunaj koliko je to...i od toga mogu da zive to je razlika od onoga sto je u Srbiji i na Balkanu opcenito...jos nesto.

@Dado ti meni pricas nesto da visokokvalifikovani ovdje jedva prezivljavaju, ja neznam sa kojim visoko obrazovanim si ti imao posla u Austiji i neznam place u Austriji, ali evo moj prijatelj diplomirani inzinjer gradjevine ovdje ima placu mjesecnu od 2100€ sam zivi, stan placa 600€, stan od 60m².
Ti kazes ako u Hrvatskoj nemas skolu onda si u kurcu,pa daj mi ti reci molim te gdje se u Hrvatskoj zaradjiva placa od 1000€ i to sa skolom kako ti kazes, nemoj usporedjivati samo Zagreb a i tu imam bratica...a ako si mislio na ljude koji su visoko obrazovani u Hrvatskoj, pa zaradjivaju po 1000€ onda mi reci koliko visokoobrazovanih ima u Hrvatskoj...ako neznas evo ja ti mogu reci ima ih oko 12%...u Srbiji malo vise...

Ti usporedjujes u Hrvatskoj ljude koji skupa zaradjivaju i imaju placu od 2500€ sto je mali mali broj, sa jednom baustelcem koji ima placu od 1500€ mjesecno u Njemackoj ili eto u Austriji...usporedjivaj onda muza i zenu koju su visoko obrazovani pa zive u EU....

Da i jos nesto...kako je vama kada se razbolite...sta sve morate platiti, pa sve zivo plus jos to da moras i jos malo da ustekas novca glavnom doktoru, znam slucajeva iz Splita previse o takvim stvarima...znam kako mi je cura prosla na VMA u Bg.
Da ti pricam o penziji Miodrage...jeste penzije ce biti manje, ali ovdje su penzije fluidne mojim roditeljima naprimjer je se podigla penzija malo na gore nekoliko par eurica jer je konjentura u njemackoj dobra...a tako znam moju strinu koja je domacica uvijek bila ona od svoje penzije nemoze da zivi ovdje...ili mog drugog jednog strica koji je stvarno dosao kao "Gastarbeiter" pa danas skoro i da nema penzije jer je radio cijeli zivot na crno skoro...
I Miodrage ovdje neleti stranac kao prvi kada je firma u krizi nego prvo oni najnizi pa onda sef kao zadnji, a tko ce da izleti bira se po tome kako je tko doprinjeo firmi...

Ti trebas pitati svoje striceve koji toliko kukaju zasto se nisu vratili u Srbiju...
Molim te neobracaj se meni kao da sam blesav ili nekako drugacije,ja tebe ne vrijedjam pa nezelim ni ti da mene vrijedjas!

Prvo , niko ti nije rekao da si blesav , nego da se pravis blesav , a to je velika razlika . To znaci da namerno precutkujes ono sto ti ne odgovara , a istices ono sto ti odgovara . Bar se tako to u Srbiji kaze , mozda kod vas u Hrvatskoj ne .

Opet ti kazem da uporedjujes babe i zabe . Uporedjujes tvog oca koji je visoko obrazovan i uporedjujes ljude koji dodju tamo sa srednjom skolom ili i bez toga . Takodje sve sto si uporedio u Srbiji i Hrvatskoj u odnosu na Nemacku si uporedio bez veze . Sve racunice koje si dao su takodje vezane cisto za stanovanje jednog coveka bez porodice i bez svih opterecenja koje sam ja naveo . Automatski to znaci ili da se ti pravis blesavim , ili da smatras da sam ja blesav , ili se ja i ti ne razumemo uopste i pricamo o razlicitim stvarima .

Prvo , u Nisu trenutno mozes da radis kao programer za platu od 1000 evra . Moj drug radi trenutno za tu platu u jednoj firmi . Zena mu radi za 400 , ali zato sto je trudna , a u toj firmi joj dozvoljavaju da radi kod kuce i salje sve sta treba preko mreze . Ovde oni imaju vec svoj stan , ne placaju kiriju . Da zive u centru stan od 60 kvadrata bi platili izmedju 150 i 200 evra , ali da zive na periferiji kao sto vecina vas zivi , stanarina bi bila izmedju 100 i 140 evra . Znaci , njih dvoje sa 1400 evra mesecno trebaju da prezive ovde placajuci samo hranu i odecu . Ala im je lose !!! Ono sto je u jednoj zemlji deficitarno , uvek se dobro placa .

Pricas da je tvoj otac dve godine utrosio na nostrifikaciju diplome . Sta je radio te dve godine da bi preziveo ? Koje poslove , kako mu je bilo ?

Kazes da je osnovni uslov da odes u neku zemlju da znas jezik te zemlje . Znas koliko posto ljudi u Srbiji nije bitno kog obrazovanja zna dobro nemacki , italijanski , ili neki drugi jezik ? Svi mahom znaju engleski , a i njega ne nesto posebno dobro . Da bi naucili ove jezike moraju da placaju skupe kurseve i da na njih idu do dve godine da bi naucili tecno jezik . Ako nemaju posla ovde , a vecina nema i zato odlazi napolje ,odakle da to isfinansiraju ? Zato vecina odlazi sa sturim znanjem engleskog , a jezik uce u inostranstvu . Zato su , bar u pocetku , osudjeni na teske niskokvalifikovane poslove , dok ne nauce jezik i ne nostrifikuju diplome . A to treba izdrzati , u Nemackoj nema naslanjanja na lopatu , u toku radnog vremena se radi .

Pricas o radnom vremenu , ali neces da kazes za koga je to prosecno radno vreme , za koje poslove to vazi . Takodje zabopravljas da kazes koliko se putuje na posao i sa posla iz predgradja Minhena ili Frankfurta . Da bi bio na poslu u devet , u koliko moras da ustanes , a kad udjes u kucu kad se vratis sa posla ? Koliko ti ostaje vremena u toku nedelje za porodicu i sebe ? Realno , samo je vikend tvoj . a cene stanova koje si dao se odnose ne na centar grada , nego na periferiju , i to dobro znas . Sve cene su duplo vece za stan u centru , to je za nase ljude tamo misaona imenica .

Pricas o svom stricu koji je dvanaest godina tesko radio dok nije napravio vikendicu na moru . Kakve su mu bile te 12 godine ? Kvalifikovani majstor trenutno u Srbiji takodje moze pristojno da zaradi , a moze dosta toga i da odvoji . Za par godina moze da pocne i sopstveni posao , a onda je zarada i veca . Ali , njegova ledja i ruke samo znaju koliko to kosta , a zdravlje mu do srednjih godina toliko propadne da je pitanje koliko moze normalno da zivi .

Pricas o lecenju u Srbiji . Navodis primer tvoje devojke koja je isla na VMA . VMA do pre mesec dana nije bila u sastavu zdravstva Srbije , vec je bila deo vojnog zdravstva . Tu su mogla besplatno samo da se lece vojna lica , a civili su placali punu cenu za sve . To znaci da je tvoja devojka tamo platila cenu koju bi ti platio u Nemackoj da nemas nikakvo zdravstveno osiguranje . U civilnom zdravstvu se placa samo participacija i deo troskova lecenja koje ne pokriva osiguranje , a to je minorno u donosu na cenu punog lecenja . To sto si uporedjivao nema veze sa zivotom .

Moj drug je zavrsio visu medicinsku . Ujak i ujna su mu godinama u Austriji , a od pre par godina i majka . Ali , majka mu radi u nekoj pekari , i mislim da je to kod njegovog ujaka ili nekog naseg tamo . Zato je mogla da ode i zaposli se bez znanja jezika , pa ga je dosad naucila koliko-toliko . Elem , moj drug hoce sa zenom da ode tamo . Njegova prednost je sto on , za razliku od velike vecine ljudi koji su zavrsili medicinsku skolu u Srbiji , ima posao ovde , pa moze da placa kurs nemackog za sebe i za zenu ovde , i to vec dve godine . Skoro je bio u Austriji i polagao test i pao . Hoce da ga zaposle , treba im njegova struka , ali ne zna dovoljno dobro jezik . Jer , za razliku od gradjevine , ovde mora da zna kako da pacijentu da lek i objasni kako da ga pije , a to ne moze bez dobrog nemackog .

Sto se penzija tice , pre dve godine je usvojen zakon koji drasticno smanjuje primanja . I to je uradjeno namenski . Naime , svi Srbi koji su dosli 70-ih godina proslog veka bili su ili nekvalifikovani radnici ili radnici sa srednjom skolom . Vecina njih nije otkupila stanove . Nemci znaju da vecina niskoobrazovanih Nemaca i sa manjim penzijama moze da izdrzi neko vreme , jer imaju otkupljene stanove i ne placaju kiriju . Ali vecina nasih gastarbajtera ne moze . Zato je donesen takav zakon koji ce njih naterati da se zbog niskih primanja vrate kuci . Posle toga ce sve vratiti na staro . A ovi nasi kad se vec vrate u Srbiju i srede zivot ovde nece se ponovo vracati tamo . Postignut je cilj . A stric lagano priprema povratak ovde , taj moj prijatelj isto . Doduse , prijatelj jos moze da se slepa na cerkin racun dok se ona tamo ne uda , posle ce morati da se vrati ovde .

Sve sto si uporedjivao si uporedjivao pogresno , svesno ili nesvesno . Niko nije od nas rekao da je zivot u nemackoj los , a ovde med i mleko . Tamo je zivot i standard svakako bolji , ali nije ni tako kako vecina ljudi ovde misli , niti kako ga ti i drugi koji tamo zive predstavljaju kad dodju ovde . Istina je negde na sredini . Nema nigde hleba bez rada , i to krvavog . I to je ono sto ljudi treba da shvate . Ako hoce pristojan zivot i ovde i tamo , treba da su obrazovani i da umeju da se snadju . Jer , i ovde covek koji ima fakultet i ume da se snadje da nadje dobar posao moze dobro da zivi . Na kraju sve zavisi od tebe , ako umes da se snadjes i da dobro radis , ziveces dobro i tamo i ovde .

I da , zaboravio sam , kada sam pricao o gubljenju posla , pricao sam o tome da ce ako se odlucuje izmedju dva ravnopravna radnika ili strucnjaka uvek biti otpusten Srbin , a ne Nemac , isto kao i pri zaposljenju kada ce Nemac dobiti posao . To ne mozes da negiras .
« Poslednja izmena: 22. Dec 2007, 10:15:34 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
@Miodrage evo vidim kako i od Zemunca brat gladuje u Italiji nema sta da jede...pati se naprosto... sada da ti odgovorim na ovo sto si pisao.

Ti citas samo jednu stvar i preskocis druge evo sto sam usporedio.

Normalno obrazovani stranac i normalno obrazovani domacinu u HR i SR.
Visoko obrazovani stranac i n. obrazovani domacin u HR i SR.

U tom pogledu stranci i u inostranstvu imaju bolje uvjete za zivot.

Evo zasto, hrana nam je jeftinija nego u Srbiji i HR. Hrana nam je jeftinija, ako ne vjerujes mozes pogledati zadnje izvjestaje o hrani u Srbiji npr. i usporedenje sa Njemackom

Tehnika takodje. U Njemackoj ces za jedno auto sigurno manje platiti nego u HR i Srbiji,takodje i za compjutere,bjelu tehniku.
Socijalno osiguranje je mnogo povoljnije.

Ja ti nisam pricao o periferiji ili tome slicno, vecina stranaca ovdje ne zivi na periferiji nego u gradu, ja sam ti pricao o stanu koji je 20 minuta od centra grada. I on upravo kosta 650€ za iznajmiti sa svim dadjbinama...a evo moj brat zivi 35 km od svog posla, i nema nikakvih problema. Sjedne u metro i dodje laganice do posla.

Ovo su stvari koji svaki gradjanin isto uziva u Njemackoj znaci to je kvalitet zivota u pitanju.
Naravno da su ljudi na pocetku osudjeni za na tezi rad, a to sto nasi nece da uce jezike to je nesto drugo...samo ljudi nisu isti oni koji su dolazili osamdesetih godina i ovih sto su zbog,rata lose ekonomske situacije isli na zapad.

Tvoj prijatelj i njegova zena su manjina u toj zemlji, ni ti 15% nema tu visokoobrazovanih kadrova, koji se mogu takvu placu priustiti..Miodrage tu je prosjecna placa 370€ u Srbiji a stani su vam skuplji vise od 250€. Zato i jeste situacija u HR kao i u Srbiji da veliki dio mladih ljudi zive do 30 godine u obiteljskoj zajednici.

Sta je moj otac radio, kada je dosao bili smo kod rodbine onda lijepo je isao na kurseve njemackog i svaki dan samo to bubao... onda je radio kao medicinski tehnicar..a poslje onda svoj poslic.Kursevi su skupi u Srbiji,ovdje kao stranac platis za kurs 150€. do 300€.

Ja pricam o prosijecnom radnom vremenu koji je za sve ljude koji rade legalne poslove, a kao fakultetno obrazovani ces prije raditi vise jer ces imati vise obaveza.

Stric: Ako pogledas gore napisao sam da moj stric je 6 mjeseci radio i to po 12 sati. Ne 12 godina da bi napravio kucu...

A ovo ti je stvarno bezveze usporedenje kada ustajes i kada dolazis kuci i da za djecu imas samo vikendom vremena...nije tocno. Ovdje u bankarskom drustvu, u pekari ili drugim normalnim poslovima radi se 8 sati i to je to...onda dodjes kuci kao i svugdje na svijetu... ti hoces meni da kazes da tu svi zive 50 m od svog posla pa mogu pjeske, a sto u Beograd hrljaju svaki dan nekoliko tisuca ljudi do posla to kao nepostoji ili sta...?

Oko zdravstvenog uredjaja i osiguranja...Miodrage nemoj mi molim te pricati da je tu ekstra to sredjeno kada nije... tu vecinu medikamenata moras sam da snosis, moras uz to jos da doktore podplacivas da dodjes preko reda... a o skupljim operacijama i da nepricamo, gdje sam moras snositi sve...ovdje to ne postoji...ovdje jedino moras zubara dosta skuplje da placas nego u Srbiji.

U HR na jedan ECT ili kako se to sada kaze zaboravio sam ljudi cekaju i po pola godine....a to je se mora uciniti odmah!

Ovo sto si dole na kraju napisao svakako bih se slozio. Covijek mora da se snadje bio on u Africi,EU, Balkanu, USA...ako si nesposoban neces nigdje uspijeti..samo fakt je da i stranicma ovdje se vise nudi nego sto njihove zemlje mogu da im ponude... i da ovdje netece med i mljeko, ali je za zivjeti skolovati se i uzivati mnogo lakse i bolje nego na Balkanu,pa to i za strance.

Sta kazes kako to da u Italiji Zemunca brat tako lose zivi...

Evo od mog brata kum, otisao za nizozemsku, radio tamo zanat za frizera, radio godinu dana kod privatnika...poslje skupio novac,roditelji mu jos dodali, i covijek otvorio frizerski, znaci sa normalnim poslom jos ne bas nekim! on ima kucu u nizozemskoj, vozi CLK, pravi kucu na Hvaru,zena njegova radi sa njim kao i sestra...i svima je odlicno!

Ovdje i kao stranac imas veca mogucnosti nego tu dole...koliko je iz Srbije visokoobrazovanih ljudi otislo u svijet...pa to je jedan od najvecih problema i dan danas mnogo njih zele jer nemaju gdje da rade, ili konobarisu.

I evo oko hrane bas jedan usporedak Srbije i Njemacke...

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=19290
I tu je razlika u zivotu!

A oko Hrvatske i njen standart...

http://www.nacional.hr/articles/view/38973/

A evo nesto o stantima zivota...

http://trzisnoresenje.blogspot.com/2007/11/koliko-loije-ivimo.html

Evo jos nesto...

http://www.roditeljportal.com/vest/opste/preskupe-pelene.htm

Sve ovo skupa cini jednim zivotom u nekim drzavama laksim ili tezim, kako za strance tako i za domacine....i vjeruj te mi da svaki stranac koji normalno zivi u drzavi bez fakulteta zivi isto kao i prosjecni njemac,nizozemac,francuz,italijan,englez....
« Poslednja izmena: 22. Dec 2007, 12:58:35 od tiger2005 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 18
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.