Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Apr 2024, 03:11:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Što je smrznulo Europu?  (Pročitano 916 puta)
12. Jan 2006, 14:17:04
Veteran foruma
Legenda foruma


Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Što je smrznulo Europu?

Hladnoću koja je prije 8200 godina zaledila Europu vjerojatno je uzrokovalo pupuštanje kanadske ledene brane, čime su u Atlantik stigle kolosalne količine otopljene glacijalne vode.   

Dva nova znanstvena rada, na temelju dva različita računalna modela, pokazuju da su ogromne količine slatke vode odgovorene za naglu promjenu klime, koja je ohladila Greenland za prosječnih 7.4°C, a Europu za 1°C.

To je bilo najiznenadniji i najrasprostranjeniji val hladnoće koji se gododio u posljednih 10.000 godina.

Dokazi o zahlađenju pronađeni su u ledenoj kori, očuvanom peludu, dokazima o promjeni razine jezera i oceanskom sedimentu. A ima istraživača koji misle da je zahlađenje uzrokovano uobičajenom fluktuacijoom solarnog zračenja.

Don Barber, geolog na koledžu Bryn Mawr u Pennsylvaniji, je 1999. s kolegama objavio rad u kojem se prvi put zahlađenje odovodi u neposrednu vezu s dotokom otopljenih glacijalnih voda.

Geološki dokazi pokazuju da su prije otprilike 11.000 godina dva glečera u središnjoj Kanadi i dijelu SAD-a iza sebe ostavila dva ogromna jezera, veća od ukupne površine današnjih Velikih jezera.

Na kraju je voda iz jezera probila ledenu opnu koja je služila kao brana. Voda se najprile prelila u zaljev Hudson, odakle je 'preplavila' sjeverni Atlantik.

Barberova teorija je bila da je dotok svježe vode promijenio salinitet u sjevernom Atlantiku i tako poremetio termohalinsku cirkulaciju – morsku struju koja tople tropske vode donosi na sjever, pomažući tako 'grijanju' Europe i Arktičkih područja.

Jaka potvrda
U novim radovima su dva znanstvena tima pomoću različitih računalnih modela dobila isti rezultat: oba modela pokazuju da toliki dotok slatke vode može poremetiti oceanske struje. A to dokazuju podaci o tadašnjim temperaturama.

"Dokazali smo da teorija daje rezultate koji se poklapaju s geološkim dokazima. To prilično zaokružuje priču o događajima od prije 8200 godina", kaže Gavin Schmidt, klimatolog iz NASA-inog Instituta Goddard za svemirske studije i koautora jedne od studija.

"Rekao bih da je to prilično jaki dokaz našeg razumijevanja tog događaja", kaže Barber.

Ovi radovi imaju itekako utjecaja na suvremenu klimu. Neki istraživači, naime, upozoravaju da bi globalno zatopljenje i otapanje polarnog leda jednog dana moglo dovoljno promijeniti salinitet oceana i uzrokovati slične poremećaje oceanskih struja, 'izvora' klime na planetu.

Ne zaboravite da je prosječna temperatura za zadnjelg ledenog doba u Europi bila niža samo 1°C!


Više:
Bryn Mawr College: Don Barber
NASA: Gavin Schmidt





   
IskonInternet   
12.01.2006.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

0019007.17.jpg
(13.97 KB, 310x215)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Apr 2024, 03:11:32
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Europu

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.181 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.