Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Sep 2025, 23:29:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Stara slovenska religija  (Pročitano 81305 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
A jel' može neki staroslovenski vernik da kaže šta je to što propoveda slovenska religija,a što može čoveku u današnjem vremenu da pomogne da se bolje oseća?Jer to je valjda cilj prave vere.Iz ovih tekstova o slovenskoj religiji nisam uspeo da pronađem nešto takvo,osim okrenutosti Prirodi.Ostalo mi mnogo liči na sujevreje i verovanje u neke imaginarne bogove,od čega ljudi mogu samo da se loše osećaju (po mom shvatanju).I ne razumem šta će ljudima slika ili kip nečega,ako imaju živu stvar?
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 94
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia N70
Unapred da se ogradim da nisam staroslovenski vernik, nego iskreni postovalac vere svojih predaka, tako da unapred mozes da odbacis sve ono sto napisem  Smile

Obzirom na to da ocekujem da ce se razviti kreativna razmena misljenja,  moram da sa tobom podelim jednu misao o paganstvu, koju sam davno procitao:
"Pravi pravcati paganin je neko ko veruje da postoji kreativna sila unutar Prirode koja stvara, ili je odgovorna za, i koja menja bića, uključujući i nas same. Čak što više, paganin veruje takoder da konvencionalne religije, sa njihovom idejom o sve-mogućem Božanstvu ili Bogu, jesu neprirodne pošto Priroda i njena kreativna sila nemože biti zamenjena jednim, sve-mogucim, anthropomorfnim božanstvom.
     Izraženo drugačije, pravi paganin je neko ko poštuje Prirodu i njene kreacije, i onaj koji prihvata da ono što postoji, u Prirodi, ima neku svoju svrhu i svoj poredak."

Verovanje u Boga bio on jedan sa vise andjela, arhandjela, heruvima, serafima... ili verovanje u vise bogova sa vilama, vampirima ... je isti imaginarni proces. Ne vidim nista lose u tome sto je Kraljevicu Marku pomagala vila, isto kao i Mojsiju andjeo... i vila i andjeo su imaginarna stvorenja poslata od imaginarnog Boga.

Slika i kip!!! Pa vidi pagani su imali svoje idole, ali to isto imaju i sadasnji hriscani. Ulazis u crkvu prekrstis se, odes do prestone ikone, poljubis je, pa ostavis novac, pa onda do ostalih ikona... zar nisi pomislio na doticnog andjela, ili svetca u tom trenutku dok si ljubio ikonu... zar nisi prinosio zrtvu u novcu kada si ostavljao novac... Razmisli malo o tome... Inace, pojam idola je u jednom ranijem postu, sto se mene tice, odlicno obradjen, pa procitaj malo i misljenja drugih.

I samo da te pitam, na koju zivu stvar si mislio?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Pravi pravcati paganin je neko ko veruje da postoji kreativna sila unutar Prirode koja stvara, ili je odgovorna za, i koja menja bića, uključujući i nas same.

To je za mene suština prave vere.Ali i proroci jednog Boga su to propovedali (po mom shvatanju).

Čak što više, paganin veruje takoder da konvencionalne religije, sa njihovom idejom o sve-mogućem Božanstvu ili Bogu, jesu neprirodne pošto Priroda i njena kreativna sila nemože biti zamenjena jednim, sve-mogucim, anthropomorfnim božanstvom.

Ne razumem zašto ne bi, s obzirom na to da taj Bog ima beskonačno mnogo osobina.

Izraženo drugačije, pravi paganin je neko ko poštuje Prirodu i njene kreacije, i onaj koji prihvata da ono što postoji, u Prirodi, ima neku svoju svrhu i svoj poredak."

To je prava vera.

Verovanje u Boga bio on jedan sa vise andjela, arhandjela, heruvima, serafima... ili verovanje u vise bogova sa vilama, vampirima ... je isti imaginarni proces. Ne vidim nista lose u tome sto je Kraljevicu Marku pomagala vila, isto kao i Mojsiju andjeo... i vila i andjeo su imaginarna stvorenja poslata od imaginarnog Boga.

E u tome je stvar.Ja ne verujem da je Bog imaginaran.Za mene je ova vidljiva priroda samo deo oblikovane Božije energije.Prema tome,svi mi svaki dan gledamo deo Boga.Ne možemo ga videti celog,jer je beskonačno veliki.Isto tako svaki dan osećamo dejstvo nekih nevidljivih sila.Ako ih ne vidimo,to ne znači da ne postoje.I gravitaciona sila se ne vidi,ali njeno dejstvo osećamo stalno.Znači,meni ne treba vera u neke imaginarne stvari,nego u realne,sa kojima sam non stop u kontaktu.

Slika i kip!!! Pa vidi pagani su imali svoje idole, ali to isto imaju i sadasnji hriscani. Ulazis u crkvu prekrstis se, odes do prestone ikone, poljubis je, pa ostavis novac, pa onda do ostalih ikona... zar nisi pomislio na doticnog andjela, ili svetca u tom trenutku dok si ljubio ikonu... zar nisi prinosio zrtvu u novcu kada si ostavljao novac... I samo da te pitam, na koju zivu stvar si mislio?

U idolopoklonstvu je najveći problem.Zbog ovih stvari koje si spomenuo i ne idem u crkvu.Muka mi je kad vidim da ljudi ljube slike i mole im se.Ja i ne mislim da je hrišćanstvo prava jednobožačka religija.Mislim da je to bilo samo rano hrišćanstvo dok Rimljani nisu ubacili svoje mnogobožačke navike u njega,zbog čega su ga posle i prihvatili kao svoju veru.I Sloveni su ga prihvatili tako što su svoje bogove zamenili svecima.Čemu idoli?Šta će mi slika ili kip?Treba mi živa stvar.Koja živa stvar?Pa ta kreativna Sila.Ona se ne može naslikati niti izvajati.Ona je i u svakom čoveku (zato u Bibliji piše da je Bog u svemu).Jedino se toj Sili  treba moliti i ničemu drugom,jer je sve ostalo podređeno dejstvu te Sile.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 94
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia N70

E u tome je stvar.Ja ne verujem da je Bog imaginaran.Za mene je ova vidljiva priroda samo deo oblikovane Božije energije.Prema tome,svi mi svaki dan gledamo deo Boga.Ne možemo ga videti celog,jer je beskonačno veliki.Isto tako svaki dan osećamo dejstvo nekih nevidljivih sila.Ako ih ne vidimo,to ne znači da ne postoje.I gravitaciona sila se ne vidi,ali njeno dejstvo osećamo stalno.Znači,meni ne treba vera u neke imaginarne stvari,nego u realne,sa kojima sam non stop u kontaktu.

Slazem se sa tobom, ali kod pominjanja imaginarnog procesa prvenstveno sam mislio oblik vizuelizacije Boga. Mnogim ljudima je vizuelizacija potrebna da bi mogli da "prihvate" snagu: Bozijih dela, dela Prirode, dela Sile, dela Energije... neka uzme ko sta hoce. Iako se u hriscanskim crkvama mogu pronaci predivna umetnicka dela sa religijskom osnovom, ona u svojoj osnovi predstavljaju jedno banalno predstavljanje Boga, andjela, svetaca onim koji ih drukcije ne mogu shvatiti. Ipak, verujem da prilikom posmatranja slika ili kipova svetaca ili Isusa, ili mozda Idola vernici u imaginarnom procesu vracaju sebi samopouzdanje i pozitivnu energiju.

Sto se tice sila, mislim da na forumu nece biti dva coveka koja ce ih isto shvatiti. Jedno je sigurno, ako nesto ne vidis, to nije sigurno da ne postoji. Pogotovo kada vidis efekte - ti si pomenuo gravitaciju, a ja elektro-magnetno polje.

Krajnji cilj propovedanja svake religije je da dovede svakog pojedinca u njegov prirodni mentalni balans, da ga oslobodi mrznje, straha, osecaja krivice. Mnogi ateisti na forumu upravo to zameraju vernicima, jer crkva ne daje pravi recept za oslobadjanje duse od takvih autodestruktivnosti, nego u nekim slucajevima odvodi na pogresan put.
Ko mene kamenom, ja njega *** (sigurno ne hlebom)!

A Slovenska vera  Smile

Meni licno je ona zanimljiva kroz jedan etnoloski, kulturni, pa i nacionalni koncept. Ona sa sobom vuce niz pozitivnih stvari koji su element nase istorije. Izuzetno me pogadja kada na bilo kom mediju krene prica o Srbima koji su se "javili" tamo negde oko Stefana Nemanje i onda su imali neku drzavicu, pa su se opismenili... Nije mi jasno kako se mnogi nisu zapitali, sta je bilo pre toga.  U moje vreme se o Slovenima ucilo na mozda pola strane u knjizi... kao bili tamo kod Kavkaza, pa onda dosli, pa se tukli sa Vizantijom, pa primili hriscanstvo, pa Nemanja... Na sta to lici! ... To je bio moj osnovni motiv da se zainteresujem za nase pretke.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Krajnji cilj propovedanja svake religije je da dovede svakog pojedinca u njegov prirodni mentalni balans, da ga oslobodi mrznje, straha, osecaja krivice. Mnogi ateisti na forumu upravo to zameraju vernicima, jer crkva ne daje pravi recept za oslobadjanje duse od takvih autodestruktivnosti, nego u nekim slucajevima odvodi na pogresan put.
Ko mene kamenom, ja njega *** (sigurno ne hlebom)!

Sa mnogim stvarima koje si rekao se slažem.
I prijatno je čitati tekstove istomišljenika.

U vezi gore-navedenog (da "crkva ne daje pravi recept za oslobadjanje duse
od autodestruktivnosti") se nebih složio sa tobom.
Ovo govorim iz iskustva, kao 'insider' u našoj Crkvi.

A što se tiče starih Slovenskih religija, voleo bih da znam više o njima,
ma koliko da ih je bilo.
Ne znam koliko je materijala uopšte i sačuvano a bojim se da su neki
od tih areholoških ostataka uništeni u potpunosti.

Ono malo što sam čitao o tome mi pokazuje da nije bila jedna religija,
već da ih je bilo više, što lokalno-seoskog karaktera, što ograničenih
na pojedine oblasti.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 94
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia N70
Ono malo što sam čitao o tome mi pokazuje da nije bila jedna religija,
već da ih je bilo više, što lokalno-seoskog karaktera, što ograničenih
na pojedine oblasti.

Koliko sam ja uspeo da saznam, Slovenska religija je bila jedna. Ona je bila utkana (i jos uvek je utkana) u obicaje, tradiciju, kulturu i sve ono sto cini jedan narod. Obzirom na to da Slovenskih naroda ima vise, tako se distribuirala i religija. Prema nacinu zivota svaka lokalna grupa odabirala je svog "glavnog boga" kao zastitnika (Peruna, Svetovida, Velesa...). Srbima je u kulturnoj tradiciji hrast najvaznije drvo koje se vezuje za Peruna, donekle Dajboga. Kod Slovaka je koliko sam video lipa na prvom mestu, kao "Drvo svih Slovena", a ono je najblize Svetovidu...
Pri tome imaj u vidu da je hristijanizacija bogova donela svece u svako pravoslavno Srpsko domacinstvo i to preko hriscanskih svetaca i andjela, porodicnih Slava, seoskih Slava, esnafskih Slava. I dan danas postoje seoski zapisi, veliki hrastovi koji su zastitnici sela u uzoj Srbiji.
Ako hoces da saznas jos ponesto, imas prvi Srpski sajt o drevnim Slovenima - svevlad.org.yu Uz odredjenu rezervu masa toga moze da se sazna.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Sto se tice sila, mislim da na forumu nece biti dva coveka koja ce ih isto shvatiti. Jedno je sigurno, ako nesto ne vidis, to nije sigurno da ne postoji. Pogotovo kada vidis efekte - ti si pomenuo gravitaciju, a ja elektro-magnetno polje.

Slažem se.

Baš tako.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Gospode pomiluj

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 309
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
SonyEricsson ne znam koji
ma da je ona valjala ne bi je oni ostavili
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pri tome imaj u vidu da je hristijanizacija bogova donela svece u svako pravoslavno
Srpsko domacinstvo i to preko hriscanskih svetaca i andjela, porodicnih Slava,
seoskih Slava, esnafskih Slava. I dan danas postoje seoski zapisi,
veliki hrastovi koji su zastitnici sela u uzoj Srbiji.

Poznavajući hrišćanstvo, ovako laički i iskustveno vidim da svi pravoslavni narodi
znaju za Hristove svetitelje. Ne samo Srbi/Sloveni.
Isto važi i za Božije Andjele, Arhandjele....
Pa i sv. Apostol lepo kaže da je oko nas oblak Božijih svedoka. *

Što se tiče drveta zvanog Zapis, ima jedna zanimljiva priča:
Pre par godina u centralnoj Srbiji su proširivali magistralni put. Ali na jednom mestu
nisu smeli da ga prošire jer bi to značilo da treba da se odseče
jedno drvo - tzv. Zapis, koji raste pored puta. I stadoše radovi.
Čuo je za to i sveštenik iz obližnjeg mesta i odlučio da on poseče drvo.
I kad je došao sa motornom testerom, molili su ga meštani da to ne radi jer
će ... pasti kletva na njega i njegovu decu. On ih ne posluša, pomoli se Bogu
i odseče drvo. Pošto niko od prisutnih nije hteo da uzme odsečeno stablo,
on ga iseče na trupce i odveze traktorom kući. Za ogrev.

Ja dodajem - a tri godine kasnije, njegovog sina zaboli zub!

Tako mu i treba kad odseče drvo - Zapis!  Smile

* "Zato, dakle, i mi kad imamo oko sebe toliki oblak svedoka,
odbacimo svaki teret i greh koji nas lako zapliće, strpljivošću
trčimo trku koja nam predstoji, gledajući na Isusa, začetnika i usavršitelja vere
..."
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Gospode pomiluj

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 309
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
SonyEricsson ne znam koji
Covece pa to je fenomenalno
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Sep 2025, 23:29:11
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.