Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Sep 2025, 15:27:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Koji je po Vama najbolji Star Trek serijal?
The Original Series
8.3%  (14)
The Next Generation
31.5%  (53)
Deep Space 9
18.5%  (31)
Voyager
20.2%  (34)
Enterprise
20.2%  (34)
Discovery
1.2%  (2)
Ukupno glasova: 168
Idi dole
Stranice:
1 ... 46 47 49 50 ... 105
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Star Trek  (Pročitano 139548 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7651
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Odmah da kazem da sam ja retardiran sto se tice ucenja novih pesmica a ni za prevod nisam daleko Smile
Inace ideja mi se svidja
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Ma nedaj se  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1017
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung GALXY S3
Ma ja sam sa prevođenjem Smile Smile Smile ali me je čisto zaintrigiralo kako bi to moglo izgledati. Za početak mislim da bi mogla biti dobra neka kratka lirska pjesma. Kad je prevedemo, to lijepo izrecitujemo i snimimo a snimak  ovdje postavimo. Mislim da će to zaintrigirati i druge da to urade.
Ajde dajte prijedloge! Ne bi možda bilo loše da bude ljubavna tematika, pa kad se prevede na klingonski jezik može da bude
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 501
Zastava ns
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
moj predlog je
smrt popa mila jovovića
IP sačuvana
social share
Arch Stanton                                                      .                                     3 february 1862
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
UNIX
Browser
Opera 9.24
mob
Ericsson T28
Što se tiče kristalnog bića, drago mi je da ga je ona admiralica uništila!

Zaslužio je to , bez obzira na moralisanje Picarda.

Neke stvari ne zaslužuju da postoje pa ma koliko bile nevjerovatne!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1017
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung GALXY S3
moj predlog je
smrt popa mila jovovića
Da nije malo duga Smile Smile Smile Ali vrijedi pokušati.
Što se tiče kristalnog bića, drago mi je da ga je ona admiralica uništila!

Zaslužio je to , bez obzira na moralisanje Picarda.

Neke stvari ne zaslužuju da postoje pa ma koliko bile nevjerovatne!
Slažem se djelimično sa tobom, ali mislim da se uništavanjem jedne vrste, ma kakva ona bila, narušava biološka (univerzumska) ravnoteža.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Citat
Ne bi možda bilo loše da bude ljubavna tematika, pa kad se prevede na klingonski jezik može da bude

Ma nemoj liriku sa Klingoncima dajte nesto ratnicko da to zvuci onako znate neku nesto ovako sto velica naravno ne mislim na deseterce i tako sto slicno niti na ono tri put ratovala i opet ce i opet ce mislim imami mi dobrih pisaca sa tekstovima o Srbima zanimam me i kako mi rijec SRbi zvucalo na Klingonskom

A sto se tice bica ma ko ga sisa  onda je trebalo smaknuti i onog sto je ubio 50 milijardi zato sto su mu roknuli zenu tamo na nekoj koloniji

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Fluffy George

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 5552
Zastava Negde.
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.27
pitanje kristalnog bica je za raspravu  Smile ...ali me zanima kako ce vam ispasti ovo sa klingonskim  Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Life is one long insane trip. Some people just have better directions.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Evo ga institut Klingonskog http://www.kli.org/scholarship/

audio izgovor http://www.kli.org/tlh/phrases.html

Hab SoSlI' Quch! - Majka ti ima ravno čelo!   Smile Smile Smile

Heghlu'meH QaQ jajvam! - Danas je dobar dan za smrt!  Smile

KLINGONSKI ZA NEZNALICE

'Space, the final frontier'. Koliko su tvorci 'Zvjezdanih staza' ozbiljno shvatili svoj posao, i koliko im je svemir krajnja granica možda najviše dokazuje rad na detaljima, kao što su, za potrebe serijala izmišljeni, vulkanski, romulanski i klingonski jezik. Riječ je o jezicima humanoidnih rasa, koje su u serijalu detaljno razrađene, kako biološki tako i društveno, pa su u tu svrhu izmišljeni i njihovi jezici.

Klingonski je pak, posebno razvijen kad se radilo na filmu 'Potraga za Spockom', objašnjava lingvist Goran Topić.
„Paramount pictures je unajmio jednog lingvista, po imenu Marc Okrand, koji je po specifikacijama, i po do tada čuvenim frazama, razvio i sintaksu i morfologiju i formologiju i značenje – rječnik. Znači cijeli jedan jezik, kojim se može reći jako puno.“

ako se ne može reći baš sve, jer je vokabular bio ograničen na pojmove koji bi se mogli čuti na svemirskom brodu. Nakon što je 1985. godine dr. Okrand, koji je inače na Berkleyju u Kaliforniji doktorirao lingvistiku, posebno istražujući indijanske jezike zapadne obale SAD-a, izdao klingonski rječnik, ljudi su počeli izmišljati i kombinirati nove riječi.
„Recimo, ne postoji riječ za ocean, što je prilično logično – na svemirskom brodu toga nema, ali imate riječ za vodu, imate sufiks koji uvećava, znači argumentativ, tako zapravo dobivate riječ koja znači velika voda, što bi značilo ocean.“

Podrijetlo jezika

Okrand je, radeći na klingonskom, iz raznih ljudskih jezika uzimao najneobičnije koncepte, pokupivši sa svakog kontinenta ono što bi američkoj publici moglo zvučati najneobičnije, ističe Topić.
„Zvukovi su izabrani tako da zvuče vrlo strano našim ušima. Parovi koji se normalno nalaze u prirodnim jezicima – kao recimo t i d, p i b, su recimo raspareni u klingonskom, tako da dobivate vrlo neobične glasove koji nemaju svog para u toj fonološkoj rešetki.“

Svaki slog započinje suglasnikom za kojim slijedi samoglasnik, a pomoću afiksa koji se lijepe na osnovu, razlikuje se funkcija ili značenje riječi. Također je neobičan  poredak riječi, jer se rečenice slažu kao objekt-predikat-subjekt, a rodovima se ne označava muški, ženski ili srednji rod, već upućuju označava li imenica dio tijela, biće koje upotrebljava jezik ili nijedno od toga.

No unatoč razlikama s nama poznatim jezicima, klingonski se ne može nazvati izvanzemaljskim jezikom.
„Ljudski jezici imaju neke vrlo određene zajedničke karakteristike, koje su okupljene pod terminom univerzalna gramatika. To je jedna teza u lingvistici, koja je sad prilično potvrđena, da svi jezici imaju istu gramatiku ispod svega, i da mi ljudi ne učimo gramatiku kad odrastamo, nego je samo prepoznajemo i podešavamo specifičnostima našeg jezika. Na taj način može se dokazati da je klingonski jezik zapravo ljudski jezik, zbog toga što ne postoji u njemu niti jedna značajka koja ne postoji i u ljudskim jezicima", tvrdi Topić.

Tko sve priča klingonski?

Koliko je klingonski zapravo sličan ljudskim jezicima mogli su otkriti ljudi sa svih kontinenata, kad su, pojavom Interneta, počeli entuzijastično raspravljati o toj fascinantnoj umjetnoj tvorevini, napominje Topić.
„To su većinom bili programeri, lingvisti, ljudi kojima je to bila interesantna zagonetka. Ne toliko trekiji, koliko ljudi koji su tražili intelektualni izazov. Internet ih je spojio zajedno i oni su zajedno vježbali zapravo komunikaciju na klingonskom. Polako su shvatili da imaju jako puno zajedničkog, pa su započeli razne projekte, npr.prijevod Biblije ili restauracije Shakespeara na klingonski i oformili su onda taj Institut klingonskog jezika.“

Od 1992. godine, otkad je Institut za klingonski jezik osnovan, s namjerom lakše komunikacije s autorom jezika, te međusobno svih poklonika klingonskog jezika i kulture, broj zainteresiranih samo raste, pa postoji i specifično klingonsko pismo kojeg je razvio Michael Okudi, koristeći Matt Jeffriesove znakove i tibetansko pismo. Klingonski se najčešće piše latiničnim pismom, no u serijalu Klingonci koriste poseban grafički sustav – pismo nazvano plqaD, kojeg predstavljaju oštro oblikovana slova koja dočaravaju klingonsku ljubav prema noževima i oštricama.

Zahvaljujući razvoju i neprestanoj nadogradnji klingonske pismenosti, možda će djeca u našem susjedstvu jednog dana Hamletov «Biti ili ne biti» govor recitirati upravo na klingonskom. Iako su dosadašnji primjeri pokazali da to baš i nije nužno najpametnija ideja. Naime, dr. d'Armond Speers i njegova supruga odlučili su svoje dijete odgajati dvojezično. Otac je s djetetom govorio većinom klingonski, a majka engleski. No nakon par godina dijete je automatski odbacilo klingonski, uvidjevši vjerojatno da na engleskom može komunicirati s većim brojem ljudi.

No da klingonski nije zanimljiv samo Amerikancima dokazuje i jedan događaj koji se zbio 2001. godine na SFerakonu u Zagrebu, gdje se jedan mladi par vjenčao prema klingonskim običajima, i to u federacijskim uniformama, nakon čega im je 'klingonski matičar' poželio sreću na klingonskom.

Klingonska ratna pjesma

Klingonski bi mogao opstati dokle god postoje grupe trekija, čije brojne konferencije i skupovi idu u prilog tezi da silne kasnonoćne reprize 'Zvjezdane staze' na televizijskim postajama diljem svijeta imaju i imat će brojne gledatelje i obožavatelje. A u krajnjem slučaju, zašto mi jedan tako umjetno stvoren jezik bio manje privlačan od bilo kojeg drugog, pogotovo kad se na njemu, kako ističu mnogi poznavatelji jezika, može 'tako sočno opsovati', a da vas nitko ne razumije?!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
A evo i najvaznije

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

kling4.jpg
(25.9 KB, 150x112)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 46 47 49 50 ... 105
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Sep 2025, 15:27:00
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.117 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.