Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 17:26:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta su to "evropske vrednosti"?  (Pročitano 12523 puta)
31. Okt 2008, 15:26:52
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Sta su to evropske vrednosti?
Ko ih je smislio i postavio?
Da li su u skladu sa srpskim nacionalnim bicem?
Da li ih je uopste moguce instalirati u nase drustvo? Npr. da li je moguce u Srbiji napraviti sistem kakav postoji u Svedskoj, i uvesti iste moralne principe i nacin zivota?

Da li je taj termin "evropske vrednosti" namerno smisljen u propagandne svrhe, u cilju omeksavanja cvrstih ortodoksnih naroda?

Aj da vidimo koje su to vrednsti, dal valjaju i dal vredi mciti se i trositi vreme na transformiranje ovog naroda.

Pozz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
Šta su to srpske nacionalne vrednosti i srpsko nacionalno biće? Da li je čvrsti ortodoksni narod onaj koji voli da igra i ženi se odnosno udaje uz tuđi turski i iranski melos?

Dok ne odgovoriš na to pitanje besmisleno je pričati o vrednostima na celom kontinentu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
on je prvi pitao Wink ti postavi sta su evropske vrednosti pa ce on da postavi sta su srpske !
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Šta su to srpske nacionalne vrednosti i srpsko nacionalno biće? Da li je čvrsti ortodoksni narod onaj koji voli da igra i ženi se odnosno udaje uz tuđi turski i iranski melos?

Dok ne odgovoriš na to pitanje besmisleno je pričati o vrednostima na celom kontinentu.

Kako sta su? Jes ti Nigerijac pa ne znas sta su srpske nac. vrednosti? Turski?! Iranski?!?!?!?! Ko zna kakva je bila slika Karadjordja na zidu u tvojoj skoli, mozda je imao turban i siroke gace.
A kao ti zamisljas srpsku svadbu? Bitlsi? Prodidzi?

Kako uopste zivis u Srbiji kad te sve vezano za nju iritira??? Samo seres i pljujes po ovom narodu i njegovoj istoriji. Ti si jedan zalostan covek..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.61
mob
Apple iPhone 3Gs

Kako sta su? Jes ti Nigerijac pa ne znas sta su srpske nac. vrednosti? Turski?! Iranski?!?!?!?! Ko zna kakva je bila slika Karadjordja na zidu u tvojoj skoli, mozda je imao turban i siroke gace.
A kao ti zamisljas srpsku svadbu? Bitlsi? Prodidzi?

Pa ne znam kako je ti zamisljas, ali iz licnog iskustva mogu da ti kazem da svadbe mogu da budu i normalne, kulturne, bez razbijanja casa i unistavanja drugog inventara, a opet da budu i na neki nacin nase.. I da, Bitlsi.. Uz to, postoji zaista veliki broj nasih lepih balada, kao i stranih koje su sasvim pogodne za takvu priliku.. To ne iskljucuje da se odigra kolce ili dva, ne iskljucuje obavezno ni trubace, ali garantuje zabavu koja nece liciti na primitivno izivljavanje i napijanje grupe gradjana.

Sto se same teme tice..

Citat

Po meni, to je nacin zivota, pre svega kultura i tolerancija. To je ono sto postoji u Evropi, a svi kada se vrate sa letovanja i putovanja pricaju kako je tamo lepo, cisto, prijatno. Dakle, pre svega briga o sebi, okolini, ljudima i prostoru oko sebe. Zadrzavanje odredjenog nivoa kulturne bastine svoje zemlje, ali bez ikakvih nacionalistickih prenaglasavanja. Ponosno cuvanje istorije, ali odricanje od losih poteza u proslosti i naglasavanje da se nikada ne smeju ponoviti.

Citat
Da li su u skladu sa srpskim nacionalnim bicem?

A sta je srpsko nacionalno bice? Ako snb moze da bude kulturno i tolerantno (a moze, bar neki njegovi delovi), onda je odgovor potvrdan.

Citat
Da li ih je uopste moguce instalirati u nase drustvo? Npr. da li je moguce u Srbiji napraviti sistem kakav postoji u Svedskoj, i uvesti iste moralne principe i nacin zivota?

Moguce je i treba stremiti ka tome. Ne moze se to uraditi odmah, ne kroz pet godina, ali za nekih dvadesetak svakako. Svako drustvo je moguce menjati. Ukoliko bismo odneli televizore, belu tehniku i sve ostale delove modernog zivota nekih plemenima u Afriku, moguce je da bismo ih izmenili. Dakle, ukoliko ljudi shvate da je to jedini nacin koji je iole prihvatljiv u vremenu koje dolazi, svakako da je moguce instalirati takav sistem u sadasanje drustvo u Srbiji.

Citat
Da li je taj termin "evropske vrednosti" namerno smisljen u propagandne svrhe, u cilju omeksavanja cvrstih ortodoksnih naroda?

Cista paranoja. Zabole bilo koga za tvoju veru. Ako ti mislis da ce te neko terati da se ponasas u skladu sa njihovim normama, gresis. Ali svakako da je to u tvom najboljem interesu. Naravno, ukoliko zelis, mozes i dalje da odbijas svaku stvar iz zapadnjacke kulture.. Da su ljudi i ranije tako razmisljali, jos uvek bismo ziveli u plemenskim zajednicama.. Dakle, najbolji nacin za napredak bilo kog drustva je sopstveni rad uz usvajanje najboljih stvari iz drugih kultura.. Bile to zapadnjacke, ruske, kineske, indijske ili africke..
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
"Dakle, najbolji nacin za napredak bilo kog drustva je sopstveni rad uz usvajanje najboljih stvari iz drugih kultura.."

TACNO!!! Ne moze biti tacnije!
Samo meni se cini da jedino sto mi radimo usvajanje SVIH stvari iz ZAPADNJACKIH kultura. Jel se slazes? Rekao Solana usvajaj, nije stigao da zavrsi rec, nasi vec usvojili.
I isto tako mislim da bi pre nego sto se te najbolje stvari iz drugih kultura usvoje, da treba videti dal one nama odgovaraju ili ne. A ne samo usvajaj.

Vezano za svadbe,  da ne otvaramo polemiku. Samo cu da kazem da ja licno necu rec engleskog na mojoj svadbi, samo narodnu srpsku muziku (tamburasi, Sremac sam) i to je to. I nikako pijancenje do besvesti uz turbofolk. Mislim bezukusno je..

Pozz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
LG Frizider
Citat
Moguce je i treba stremiti ka tome. Ne moze se to uraditi odmah, ne kroz pet godina, ali za nekih dvadesetak svakako. Svako drustvo je moguce menjati. Ukoliko bismo odneli televizore, belu tehniku i sve ostale delove modernog zivota nekih plemenima u Afriku, moguce je da bismo ih izmenili. Dakle, ukoliko ljudi shvate da je to jedini nacin koji je iole prihvatljiv u vremenu koje dolazi, svakako da je moguce instalirati takav sistem u sadasanje drustvo u Srbiji.
Nemoguce je i ne treba stremiti ka tome. Portugal nema mentalitet Svedjana pa su u EU. Ne razumem cemu potreba za nametanjem nekakvog drustvenog kodeksa koji nema blage veze sa narodom koji ovde zivi. Totalna glupost, ajde i Odina da krenemo da slavimo i da presaltamo sportske afinitete prema ski-skokovima i hokeju.
   Ne mogu da se otmem utisku da cim vidis neki post koji pominje Balkanski mentalitet apriori imas default odgovor: mi stoka, oni fini i kulturni. Treba zadrzati najbolje iz nase kulture, usvojiti samo one vrednosti koje podrazumevaju cuvanje nasledja i normalizovati zakon i primenu istog, simple as that........

Inace njegovo pitanje se odnosilo na drustvene navike a ne na zakone i pravosudje, bas do jaja komedija, jer ima neki tecaj ili kurs ili prirucnik "Kako postati Svedjanin, mali saveti velikih skijasa"............ni hokej nije problem, mislim da je cak i zanimljiv sport ukoliko eventualno primetim gde se nalazi pak, al' kazu to dolazi sa iskustvom......
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.61
mob
Apple iPhone 3Gs
"Dakle, najbolji nacin za napredak bilo kog drustva je sopstveni rad uz usvajanje najboljih stvari iz drugih kultura.."

TACNO!!! Ne moze biti tacnije!
Samo meni se cini da jedino sto mi radimo usvajanje SVIH stvari iz ZAPADNJACKIH kultura. Jel se slazes? Rekao Solana usvajaj, nije stigao da zavrsi rec, nasi vec usvojili.
I isto tako mislim da bi pre nego sto se te najbolje stvari iz drugih kultura usvoje, da treba videti dal one nama odgovaraju ili ne. A ne samo usvajaj.

Pa mislim da nije bas tako.. Realno, sve stvari koje EU zahteva da budu usvojene su vec standard i norma u svim civilizovanim zemljama. Mislim, navedi jednu stvar koja je usvojena, a da nije u skladu sa pravom drugih, bolje razvijenih zemalja.Da te stvari nisu dobre, svakako da bi ih i oni menjali. Naravno, moguce je da tu ima i stvari koje su pogresne, ali zaista ne mogu da se setim nijedne, ako ti mozes, slobodno navedi..

Citat
Vezano za svadbe,  da ne otvaramo polemiku. Samo cu da kazem da ja licno necu rec engleskog na mojoj svadbi, samo narodnu srpsku muziku (tamburasi, Sremac sam) i to je to. I nikako pijancenje do besvesti uz turbofolk. Mislim bezukusno je..

Slazem se da ne trebamo sad o tome, to je stvar licnog ukusa..Svakako da su tamburasi skroz ok, protiv toga ne mogu nista da kazem.. Kod mene bi recimo isla neka mesavina tamburasa i balada.. Svakako bi tu bilo i strane muzike, pa ima pesama na engleskom koje su najlepse pesme ikada snimljene, a idealne za takve prilike.. Za turbofolk se naravno slazemo..

Pozdrav..

Citat
Nemoguce je i ne treba stremiti ka tome. Portugal nema mentalitet Svedjana pa su u EU. Ne razumem cemu potreba za nametanjem nekakvog drustvenog kodeksa koji nema blage veze sa narodom koji ovde zivi. Totalna glupost, ajde i Odina da krenemo da slavimo i da presaltamo sportske afinitete prema ski-skokovima i hokeju.
   Ne mogu da se otmem utisku da cim vidis neki post koji pominje Balkanski mentalitet apriori imas default odgovor: mi stoka, oni fini i kulturni. Treba zadrzati najbolje iz nase kulture, usvojiti samo one vrednosti koje podrazumevaju cuvanje nasledja i normalizovati zakon i primenu istog, simple as that........

Niko nije govorio o tome da trebamo da postanemo svi bledunjavi i da gledamo hokej. Pri usvajanju vrednosti sam mislio na ono najbolje u njihovoj kulturi, a to je tolerancija, vrednoca, tacnost i ostale stvari koje cine da ta zemlja funkcionise tako dobro. Svakako da treba zadrzati dobre stvari iz nase kulture.. ali ne i lose, samo jer su nase.. Wink

Citat
nace njegovo pitanje se odnosilo na drustvene navike a ne na zakone i pravosudje, bas do jaja komedija, jer ima neki tecaj ili kurs ili prirucnik "Kako postati Svedjanin, mali saveti velikih skijasa"............ni hokej nije problem, mislim da je cak i zanimljiv sport ukoliko eventualno primetim gde se nalazi pak, al' kazu to dolazi sa iskustvom......

nisam skapirao ovo bas najbolje... Nisam nista rekao za zakone i pravosudje, ako si meni odgovorio..
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Qtek 小米

Децу не праштамо и никада нећемо заборавити 12 беба које су убили европски зликовци, као и касније за време бомбардовања.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 187
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Европске вредности су недефинисани имагинарни циљ, а често и инструмент којим се намеће или осуђује понашање појединаца или група, а које није у складу са замислима владајуће елите. Трик са тим недефинисаним појмовима је тај што га свако може тумачити на свој начин, па је самим тим могуће лако манипулисати масама које не знају шта су то ''европске вредности''.

Cista paranoja. Zabole bilo koga za tvoju veru. Ako ti mislis da ce te neko terati da se ponasas u skladu sa njihovim normama, gresis.

Нетачно. ЕУ и уопште запад намећу своју културу, правила, законе и обичаје свима који би да постану део њиховог друштва. Најбољи пример је Турска коју ни данас, после свих промена, неће да приме у ЕУ, нити ће је примити. Еу захтева понашање по њиховим нормама у сваком сегменту људског живота.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 17:26:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.