Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 43 44 46 47 ... 84
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Шта мислите о ''историчару'' Јовану Деретићу  (Pročitano 167811 puta)
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 20.0
mob
Sony xperia
Tako preciznije infoe nisam znao oko toga. Znao sam da je bilo nekih previranja ali detaljnije, nisam. Doduse nesto me nije ni zanimalo. Znaci moram da ispravim u sebi one iznad navedene razloge za koje sam mislio da su u pitanju.
Hvala ti na tome.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 32
OS
Windows 7
Browser
Chrome 26.0.1410.64
Hahaha  a najjaca stvar na karti je car Ostrilo i car Brusilo

Ne, najjace je 490-640. PRE nove ere  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.94
mob
Samsung SGH-E590
Citat
Последњи српски град, Смедерево, пао је 1459
Poslednji grad Srbije, a ne srpski. U Zeti je bilo malo duzeg otpora, mada najvise zbog toga sto Turke nije bilo briga za ta brda. Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 6942
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Tako preciznije infoe nisam znao oko toga. Znao sam da je bilo nekih previranja ali detaljnije, nisam. Doduse nesto me nije ni zanimalo. Znaci moram da ispravim u sebi one iznad navedene razloge za koje sam mislio da su u pitanju.
Hvala ti na tome.  Smile

Хвала и теби. Smile

Poslednji grad Srbije, a ne srpski. U Zeti je bilo malo duzeg otpora, mada najvise zbog toga sto Turke nije bilo briga za ta brda. Smile

Е да, ово је најјаче. Smile Била је једна стара, полу поцепана карта балканског полуострва у кабинету. Све зелено (турско) једино тамо негде на Дурмитору жута тачка. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
MSIE7.0
.Dakle Stefaneka, ako mozes, obrazlozi mi sledece, posto vidim da ti imas informacije koje mi nemamo.

Kada je stvorena Srpska svest, to jest, svest o naciji na etnickoj osnovi?
Onda, kada smatras da je nastala prva prava Srpska drzava?

Prakticno, ako mozes, stignes, imas vremena, izvezi istroju do Kosovskog boja, to jest, ko su bili ti vladari u tom vremenu, i kako smo dosli do stvaranja Srpske drzave.

I jesi li naleteo bilo gde, na bilo koji simbol, oznaku ili bilo sta sto se moze nazvati nashim?

Hvala unapred, pa kad stignes, ako te ne mrzi
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 6942
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
.Dakle Stefaneka, ako mozes, obrazlozi mi sledece, posto vidim da ti imas informacije koje mi nemamo.

Kada je stvorena Srpska svest, to jest, svest o naciji na etnickoj osnovi?
Onda, kada smatras da je nastala prva prava Srpska drzava?

Prakticno, ako mozes, stignes, imas vremena, izvezi istroju do Kosovskog boja, to jest, ko su bili ti vladari u tom vremenu, i kako smo dosli do stvaranja Srpske drzave.

I jesi li naleteo bilo gde, na bilo koji simbol, oznaku ili bilo sta sto se moze nazvati nashim?

Hvala unapred, pa kad stignes, ako te ne mrzi

Имам информације које ви немате? Не, све ово што ја куцам је доступно у уџбеницима историје за средњу школу. Да не помисли неко да ово извлачим из неких факултетских књига, ја студирам медицинску биохемију.

Словени насељавају простор у сливовима река Висле, Дњепра, Буга и у античко доба су били познати под именима Анта, Венета, Склавина. Крајем петог века, након распада Хунске државе, постепено се насељавају на опустошене делове римског царства на току Дунава. Прво веће насељавање, када се већ може говорити о насељеном народу је средином шестог века.
Варварско азијско племе Авари 567. године долази у Панонску низију и ратује са Словенима којима намеће врховну власт. Заједнички опседају Сирмијум 582. године и Солун 586. Покушај обнове римског царства цара Јустинијана пропада. Власт Византије на Балкану је скоро никаква и незадовољна војска збацује са власти цара Маврикија 602. Авари и Словени то користе да пљачкају Византију, 626. године у савезу са Персијом нападају Константинопољ али безуспешно. Након пораза, Авари се враћају у Панонску низију и напуштају Словене.
Хан Аспарух 681. године предводи азијско племе Бугаре који се досељавају на Балкан на горњем току Дунава. Примају хришћанство 864. за време Бориса Михаила.
Срби, под тим именом, први пут се помињу за време владавине цара Ираклија. Насељавају простор између реке Саве на северу, Јадранског мора на југу, Врбаса на западу и Ибра на истоку. Пет првих српских склавинија (државних облика): Паганија, Травунија, Захумље, Дукља, Рашка. Први, по имену познат, кнез је Вишеслав. Његови синови су Мутимир, Стројимир и Гојник. Мутимир има синове Прибислава, Клонимира, Брана, Стефана и Петра (892. - 917.). Њихова деца даље Захарије (920. - 924.), Павле (917. - 920.), Часлав (927. - 950.). Срби су око 870. године, за време Мутимира, примили хришћанство, што се види по именима. Рашку 924. осваја цар Симеон, а после његове смрти Часлав обнавља Рашку али је убијен око 950. године у рату са Мађарима. У Дукљи влада Јован Владимир, после њега Стефан Војислав, потом Михаило који 1077. године, након што је освојио Травунију, Захуље и Рашку добија краљевску круну од папе. Након смрти Константина Бодина, Дукља слаби и распада се. У Рашкој се осамостаљује жупан Вукан који у савезу са Угарском ратује против Византије и осваја територије до Звечана и Пећи и влада 1083. - 1114. Њега наслеђује Урош који влада од 1114. - 1146. Након његове смрти, после многих превирања и незабележених кратких владара, издваја се 1166. велики жупан Тихомир. Њега у бици код Пантина поражава његов рођени брат, Стефан Немања и преузима владавину над Рашком. Даље све знаш сам, претпостављам.

Српска свест о нацији на етничкој основи створена је у 18. веку када је почео самосталан рат за ослобођење. Намерно кажем самосталан рат, јер ратове који су вођени између Аустрије и Турске у којима су Срби учествовали не рачунам. Ту су ратовали за туђ интерес и за паре. Требало је да прође 1000 година да би се Срби сетили да су исти народ и да треба да се уједине против непријатеља. Од насељавања на Балкан па до пада Смедерева 1459. сви етнички српски владари су ратовали међусобно из чисте похлепе. Никад није постојала унитарна држава Србија, све до 1878. Па чекај, да су сви они заједнички имали свест да припадају једном народу, зар би досељавањем на Балкан основали пет држава? Ево, ово сам написао на једној другој теми, овде је сврсисходно да прекопирам. Прилике на Балканском полуострву крајем 14. века:

Citat
Лазар држи простор око Морава, Вук држи Косово, Угљеша и краљ Вукашин држе Македонију, Никола држи западну Црну Гору, Србију и Рашку, Балшићи држе Зету, бан Твртко држи Босну. Цар Урош је никакав, нема наследнике, нема никакву јачину ни утицај на било кога од њих. Почиње игра престола, као код Мартина. Краљ Вукашин жели да га остали признају као врховног владара свих територија и да лоза Мрњавчевића преузме царску круну. Против њега се буне Никола, Лазар, Вук и Урош. Прва битка на Косову: Вукашинова војска разбија Николине и Вукове трупе, Лазар је побегао са бојишта (изгледа да није знао ком царству, небеском или земаљском да се приклони ) када је видео да се битка губи, а цар Урош је заробљен и признао Вукашинову власт. Николина власт слаби, Лазар му отима Рудник (а савезници су, толико о Лазаревом моралном и духовном циљу), док бан Твртко то види као прилику да се прошири на Николине и напада га са запада. Балшићи и краљ Вукашин склапају савез са Дубровником против Николе. У Дубровник стиже вест да су Османлије напале Угљешу и он моли брата Вукашина да се врати да му помогне. Вукашин се враћа и у Маричкој бици Османлије разбијају њихову војску и убијају обојицу, а Мрњавчевићи постају турски вазали и боре се од сада па на даље на страни Турака. То свима, укључујући и Вука и Лазара и Николу отвара амбиције за ширење. Никола позива Лазара на договор о савезу, зарад освајања Вукашинових и Угљешиних територија, а тај договор се испостави као покушај атентата на Лазара. Лазар једва преживи, склопи савез са баном Твртком (са којим има родбинске везе), Вуком и угарским краљем Лајошом (толико о патриотизму) против Николе, нападну га са три стране и поразе, а његове територије међусобно поделе. Лазар, најспособнији и најлукавији од свих, постаје најмоћнији великаш на простору некадашњег царства. Турци навиру и даље, следећи великаш који им је на путу је Вук. Вук склапа савез са Лазаром и Твртком. Након неколико мањих битака, долази до велике на Косову у којој Турци побеђују а Лазар гине. Вук преживи и даље пружа отпор и независност своје територије све док га Турци не заробе и не умре у заробљеништву.

Шта се даље дешавало сам написао на прошлој страни. Да ли ти ово личи на људе који су знали да су Срби, да треба да чувају свој народ и нацију и да је Косово света српска земља или на обичну гомилу похлепних велепоседника?

Што се тиче симбола, то сам исто пискарао на овој теми. Ми смо све симболе које имамо покупили од Византије.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Chrome 26.0.1410.64
zašto nismo romanizovani ?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows 7
Browser
Chrome 26.0.1410.64
Ovo o nemanju osecaja o zajednickom identitetu je najobicnija glupost... Pa i danas se vodje bore oko sopstvenih interesa dok je narodu jasno kome pripada... Tada su se klali oko interesa vodja a danas kradu na izborima u interesu vodja...
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 6942
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Ovo o nemanju osecaja o zajednickom identitetu je najobicnija glupost... Pa i danas se vodje bore oko sopstvenih interesa dok je narodu jasno kome pripada... Tada su se klali oko interesa vodja a danas kradu na izborima u interesu vodja...

Немачки народ имао око 40 држава и нису били ни Немци ни Германи него Саксонци, Баварци, Пруси, Виртемберзи итд. док их није средином 19. века Бизмарк убедио да су сви Немци истог порекла. У Италији краљевине Сардинија, Сицилија, Венеција, Парма, Ђенова, Тоскана, Фиренца, Сијена и Папска краљевина. И њима је требао 19. век да се неко сети како треба да се уједине јер су исти народ.

Само смо ми, Срби, још у петом веку имали националну свест. Smile

О националној свести још и ово: Краљ Петар се надао да ће Србија победити Аустро-Угарску јер су највећи део њених снага чинили Срби, од којих је очекивао да пређу на нашу страну. Након битке на Колубари, заробљено је 20.000 монархијских војника, највећим делом Срба православне вере. Свима је понуђено да се спасу заробљеништва тако што ће прећи у српску армију.. Прихватило је око 450 Срба. Срби су више волели да буду ратни заробљеници у жуто-црној униформи него да ратују за своју земљу Србију.

Војвода Мишић се много патио са дезертерством у Првој армији. Толико да је често организовао децимације. А децимација је када се построји батаљон у којем су забележена велика дезертерства и стреља се сваки десети. Само то не пише у књигама за средњу и основну школу.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Chrome 26.0.1410.64
gde piše ?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 43 44 46 47 ... 84
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.113 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.