Šta misliš koliko bi Srba ostalo među Srbima kad bi nekim slučajem neko toliko bogat ponudio svakom Srbinu 10.000 evra da se ispiše iz Srba?
October 1, 2009
Izvor: Press
„Iskreno mrzim svoju zemlju, jer ona mrzi mene i moju porodicu.” Ovu rečenicu napisao je ovih dana Srbin nezadovoljan zdravstvenim sistemom u Srbiji, pa je ovu poruku i objašnjenje svoje mržnje pustio da kruži internetom. Taj gospodin je imao ozbiljan problem jer je sa tromesečnom bebom, koja je imala temperaturu 38,5, čekao jedan sat u Institutu za majku i dete da bi bebi uradili laboratorijsku analizu…
Ovim slučajem se u poslednjem broju „Vremena” bavila gospođa Svetlana Vukajlović, direktor RZZO. Nije tražila opravdanje za pomenuti slučaj, ali je pravila poređenja sa sličnim primerima u svetu. Pomenula je, između ostalog, i primer SAD, gde čak 46 miliona stanovnika nema zdravstveno osiguranje. Oni nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu ukoliko ne plate, ali nismo našli primer da neko od Amerikanaca iskreno mrzi svoju zemlju.
Ovaj događaj me podseti na razgovor koji sam pre nekoliko godina vodio s dramskim piscem Dušanom Kovačevićem. Pričali smo o tome kako su od bivše Jugoslavije ostali u nekim glavama jugonostalgija i tekstovi njegovih drama koji su postali sleng klincima u Ljubljani i građevinskim radnicima u Dalmaciji. Pričali smo o tome kako je među Srbima najviše jugoslavofila, da bi me veliki dramski pisac zatekao pitanjem: „Šta misliš koliko bi Srba ostalo među Srbima kad bi nekim slučajem neko toliko bogat ponudio svakom Srbinu 10.000 evra da se ispiše iz Srba?”
Sa sigurnošću smo zaključili da bi takvu ponudu zasigurno odbio patrijarh Pavle. Ja sam potencirao priču da bi takvu ponudu trenutno odbili svi političari, neki zbog zvanja, a većina zato što zarađuju mesečno više od pomenute hipotetičke sume.
Međutim, Kovačević je ovaj problem naglašavao s krajnjom ozbiljnošću, objašnjavajući da je on jedan od naših najvažnijih nacionalnih spoticanja. Pričao je da suštinu normalnog patriotizma i rodoljublja čovek dobija u porodici, a potom u školi, od obdaništa do fakulteta. Jer i danas mnogim Srbima je nelagodno da u raznonacionalnom društvu kažu da su Srbi.
Razmislimo o svemu, posebno kad pričamo s decom. Budimo odmereni i bez mržnje. Ali ne zaboravimo da pomenemo i komšije poput Željka Keruma, aktuelnog gradonačelnika Splita, koji nije čitao istoriju.
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010. Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje. "Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana
Zodijak
Pol
Zastava
Windows Vista
Opera 9.64
HTC One
Ostalo bi ih sigurno vise i da su placeni 100.000 evra nego sto je ostalo vas pravoslavnih kada su turci dosli... promenili veru za saku soli a sada su neki bosnjaci... ajde stvarno zaboravi da postoji ova web adresa
Ostalo bi ih sigurno vise i da su placeni 100.000 evra nego sto je ostalo vas pravoslavnih kada su turci dosli... promenili veru za saku soli a sada su neki bosnjaci... ajde stvarno zaboravi da postoji ova web adresa
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010. Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje. "Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
pa nekih 10% maximalno mada toliko ih ima u svakom narodu naravno vas bosnjake ili kako vec ne mozemo nazvati narodom posto ste svi nastali putem koji je naveden u prvom postu nastali ste od tih 10% koji nisu vise hteli da se izjasnjavaju kao Srbi radi sigurnosti
pa nekih 10% maximalno mada toliko ih ima u svakom narodu naravno vas bosnjake ili kako vec ne mozemo nazvati narodom posto ste svi nastali putem koji je naveden u prvom postu nastali ste od tih 10% koji nisu vise hteli da se izjasnjavaju kao Srbi radi sigurnosti
evo orfija, zaboravio svoje bosnjacke korjene hehe
Колико је људи било пред амасадом Америке '95.? Колико је нас било 17. и 18. фебруара?Кад нас нико није звао,а посебно не партије! Колико је нас било 21. јула прошле године када смо се организовали преко интернета? Колико ја нас било на помену Ранку Панићу? Колико је људи долазило на свакодневне шетње у 17. сати? Плус оно Србских ратника што је избегло усташко-балијско-шиптарску каму,а што није утамничено...! Они Србски мученици у Светој Метохији и на Светом Лазаревом Косову Они Срби што у Србској Крајини спавају на дрвету... Ето ти се не би продали! Збирно,неколико пута више него што је са Ненадовићима војевало на Чекешини!
« Poslednja izmena: 01. Okt 2009, 16:41:36 od Nksamsj »
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“