Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 05:39:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kako se boriti protiv peruti  (Pročitano 11611 puta)
02. Dec 2006, 16:11:54
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Nokia the best
Izazivač peruti je klica koja pripada normalnoj flori kože i terapijom se otklanja ta svima neprijatna napast.

Više od deset odsto ljudi između 14 i 65 godina ima perut. Od toga je veći broj muškaraca nego žena. Svima njima je veoma neprijatno što su im ramena stalno posuta belim pahuljicama. To nije čudno, jer još vlada stara predrasuda da perut nastaje, pre svega, zbog nedovoljne nege i higijene kose i temena.

Razlog toj pojavi je nešto potpuno različito, kako su utvrdili naučnici pre nekoliko godina. Najčešći krivac je mikroorganizam nazvan Malasseria furfur ili Pitursporum ovale.
Ta po sebi bezazlena klica kod većine ljudi spada u prirodnu floru kože. Ona se posebno dobro oseća na temenu. Tamo se hrani lojem koji luče žlezde raspoređene po ćelijama kože.

U normalnim prilikama klica ne stvara nikakve probleme, baš kao ni mnogobrojni drugi mikroorganizmi naseljeni na koži. Tek kad se furfur veoma razmnoži, koža reaguje na taj način što se nadraži, pa počne da luduje: stvaranje novih rožnatih ljuspica se veoma ubrzava i sve veći njihov broj spaja se s masnoćom iz kože pa se odvaja i pada iz kose kao perut. Da bi se stvorila jedna vidljiva bela pahuljica, potrebno je da se slepi najmanje petsto rožnatih pločica.

Lekari to stanje nazivaju seboroični dermatitis (Seborrhoe – povećano lučenje masti iz kože, dermatitis – zapaljenske promene na koži). Kad se oboljenje potpuno razvije, ne samo što se javi mnogo peruti već se koža zacrveni i počne da svrbi.
Obična pojava tih kožnih pahuljica, bez drugih simptoma, najverovatnije je blag oblik seboroičnog dermatitisa.

Ko želi da se oslobodi peruti, ma u kojem se obliku javila, danas za to ima sasvim realne izglede. Medicinski šamponi koji se, uglavnom mogu naći u apotekama sadrže materije (ketokonacom ili bifonacol) koje u korenu napadju klicu furfur.

Posle tridesetodnevne terapije ljudi se oslobađaju peruti bar za nekoliko meseci, ali i zauvek. To je različito od slučaja do slučaja.
Kad se perut ponovo javi, potrebno je opet koristiti medicinski šampon u određenim vremenskim razmacima koje će odrediti lekar. Kako klica spada u prirodnu floru kože, praktično ju je nemogućno potpuno uništiti.

Po pravilu, trebalo bi da svako ko ni posle 45 dana upotrebe medicinskog šampona ne uspe da se oslobodi peruti, potraži savet od lekara, jer postoji mogućnost da se bele pahuljice javljaju kao posledica neke druge kožne bolesti, na primer, psorijaze. Tada se, razume se, primenjuju druge terapije.

Nega kose

- Kad sušite kosu fenom, vazuh iz njega ne sme biti suviše topao, ne treba ga dugo koristiti, niti držati na udaljenosti manjoj od petnaest centimetara od glave. Najbolje je sačekati da se kosa mirno osuši na vazduhu.

- Ne treba upotrebljavati češljeve sa oštrim zupcima niti četke sa oštrim vrhovima, jer se time nadražuje inače već oštećena koža na temenu.

- To isto važi za bojenje kose ili upotrebu oksižena. Ko pati od peruti, morao bi se toga odreći – bar dok je se ne oslobodi.

- Ako koristite običan šampon, trebalo bi izabrati onaj najneutralniji. Intenzivno masiranje temena prilikom pranja nije poželjno, a ispiranje kose mora biti temeljito.

- Čak i ako teme jako svrbi, nikako ga ne valja grepsti noktima, jer će se koža još više nadražiti, a zatim još više svrbeti.

Najčešći izazivači peruti
Kao što je već pomenuto, napadač broj jedan je furfur, ali ima i drugih.

Hormoni: Muški polni hormon androgen utiče na pojačano lučenje lojnih žlezda na temenu. To pogoduje klicama da se razmnožavaju jer se lojem hrane. Verovatno je torazlog što se perut češće javlja kod muškaraca nego kod žena.

Alkohol: iIako, u stvari, ne postoje dokazi koji su plod naučnih ispitivanja, posmatranje i iskustvo ukazuju da alkohol pojačava stvaranje peruti.

Stres: Oni koje spopadaju besovi i uzbuđenja, dakle osobe podložne stresu, mogu zbog toga oslabiti svoj imunitet. Na taj načIn se remeti ravnoteža između klica i odbrane organizma, što omogućava furfuru da se razmnožava.

Izvor
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 442
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Motorola C450
Samo jednom nedeljno Garnier balsam za kosu(onaj u pakovanju, kao krema) i perite kosu Neutrogena šamponom. I zaboravite perut. Smile
IP sačuvana
social share
Lepota je prolazna, zato sam ja glup!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Nokia the best
hvala na savetu  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 33
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Moj momak muci muku sa peruti,nikako ne moze da se oslobodi te napasti.Doduse nije do sada isprobavao medicinske sampone vec samo ove po parfimerijama,ali nijedan mu nije pomogao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

I love dogs

Zodijak
Pol Žena
Poruke 126
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Nokia 
 Moja preporuka je EleMenta sampon koji se moze nabaviti samo u apotekama, medicinski je, prirodan i cena mu je negde oko 200din. Nema bas neki misris, ali pomaze sigurno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
LG Google Nexus 5
Selsun sampon za kosu protiv peruti
ja za bolji nisam cula.
IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Nisam zgodna, al nezgodna jesam!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 347
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia 
Sve zavisi od uzrochnika peruti. Mojoj tetki je pomoglo maslinovo ulje zato shto ima suvu kozhu glave, a ja imam seboreichnu kozhu i ne smem da korisim masne preparate. Jedino shto mi je pomagalo je ketokonazol.
Nishta ne treba uzimati na svoju ruku vec trk kod dermatologa.
« Poslednja izmena: 11. Dec 2006, 15:58:31 od Cayche »
IP sačuvana
social share
Geliyor geçiyor hayat, dönüyor durmuyor dünya.
Geliyor geçiyor zaman, dönüyor durmuyor dünya.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 922
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
Alin sampon , crveno pakovanje, nasi prave , kosta nesto vise od 200 dinara , nije bas lep miris , nije da smrdi ali ni ne mirise , alii je najbolji koji sam ikada koristio  , a probao sam sve i svasta
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0
Pozdrav, nov sam ovde ". "
mozes li pomoci. . . mislim mozes li biti malo vise specific
kakvu vrstu kose imas
da li si pokupio oboljenje od frizera. . .
i za kakav tip kose je taj sampon (koji su sastojci)
znam da je puno. .

ako ti je lakse pisi na procore@live. com
tnx
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Tennis is my love 4ever and ever!!!!

Zodijak Leo
Pol Žena
Poruke 3260
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 7373
Ja nemam perut, a hvala bogu, ni moj dečko... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Jul 2025, 05:39:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.121 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.