Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 18:00:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je to Cetnik?  (Pročitano 18244 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
Formacijske jedinice iz koga su nastali cetnici su postojali u 19. veku ali to su bile komite. Rec je nastala od"Komitet nacionalnog oslobodjenja".
Prvu slavu i naziv dozivljavaju u I. svetskom ratu, kada je deo oficira ostao u Srbiji i poveo pozadinski rat. Jedna od najacih akcija bila je upad u Bugarsku i jedinica je dospela do blizu Sofije. Pre pohoda svi su bili zivi opevani. Jedan od vecih junaka bio je Kosta Pecanac ali je kasnije u II> svetskom ratu saradjivao sa Nemcima i zbog toga ga Draza Mohajlovic vesa u Soko Banji u junu 1944. godine .
Vojska Kraljevine Jugoslavije je donelauredbu o cetnickom ratovanju a postojalaje i dzepna knjizica o cetnickom vojevanju. Pred sam rat se osnivaju cetnicke jedinice od ekih 200 ljudi i taj cin su ostro osudili hrvatski poslanici u parlamentu. Na groblju u Smedeevu sam svojevremeno naleteo na grom mladica poginulog u ratu i slika na spomeniku ga prikazuje u izvornoj redratnoj cetnockoj uniformi.
U drugom svetskom ratu pod nazivom Cetnici su se podrazumevale jedinice podredjene KOsti Pecancu i te su jedinice saradjivale sa Nemcima dok je zvanicni naziv Drazinih jedinica bio "Vojska Kraljevine u Otadzbini". I njom je kao sto znate rukovodio Pukovnok, kasnije djeneral, Draza Mihajlovic i formacijskesnage su bile priznate od saveznika.
Postojala uredba o odrzavanju vojnckog izgleda al je od toga bilo odstupanja kao u sluaju nosenja brade u znak zalosto za kraljevinom. Sluzbene uniforme bile su engleske tzv. kaki boje a na ramenu je bio natpis izvezen crnim "Za Kalja i Otadzbinu".
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 768
mob
Siemens c60
Kratko i jasno:

vojska -> vojnik
ceta  -> cetnik

Cetnik je naziv za vojnika koji je ostao bez svoje vojske, to je vojska koja je razbijena po cetama kao sto je bila nasa u Aprilskom ratu 1941.

Sto se tice brada, okanimo se istoriskih cinjenica, jer istoriju kao sto sam rekao vise puta pisu pobednici

Bolje nadjite nekog ucesnika 2. svetskog rata koji je bio cetnik

Pozdrav
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 7
:
  brate sve sam znao ali sa bradama nisam .svaka cast

srbija:  :srbija:  :srbija: [size=24px][/size]
IP sačuvana
social share
braco ujedinite se i pocnimo da se pomazemo medjusobno.cetnik dok sam god ziv
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 9
CETNIK JE SVAKI COVEK KOJI ZIVI U RASKI

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

puska.jpg
(22.06 KB, 709x176)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
Daj ne seri!

Je li i Predrag Vilimovnović četnik? A Kopaonički partizanski odred Todor Miličević, i Ibarski odrad, a Ibarski rudari. Pojma nemaš. Da su svi bili četnici ne bi Nemci onolike bunkere pored pruge pravili.

Već 3. oktobra 41. u Raški nije bilo Švabe za zakletvu.

A konačno oslobođenje je bilo 26. i 27. novembra 44.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Republika Srpska

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 995
Zastava
mob
Nokia N95
Aurelije kako turci mogu biti cetnici, ne verujem da je to tacno. SVAKI SRBIN JE CETNIK  Smile
IP sačuvana
social share
Kome pravda leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Svaki Srbin je cetnik? Ok, nisam Srbin.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 426
Mislim da sam jednom dok sam citao epsku pesmu o Marku Kraljevicu naisao na tu rec "cetnikovanje".
Termin "cetnik" mene asocira na Srbe koji nisu hteli prihvatiti sramnu kapitulaciju krajem marta 1941.
Po mom misljenju, trebali su biti saveznici sa Trojnim paktom do izvesnog perioda i onda se jednostavno presaltati na drugu, ispravnu stranu vojnim pucom i okriviti ove sto su potpisali saveznistvo krajem marta. Zrtvovati 500 ljudi ali sacuvati hiljade i hiljade zivota... Hitler je od nas hteo samo slobodan prolaz ka Rusima, kao i ameri danas... (istoria est magistra vitae)

Sta nedostaje Japancima danas, a Nemcima? hah

...
Prestanimo se vise deliti na cetnike, partizane, komuniste, demokrate, ...
IP sačuvana
social share
Repetitio Est Mater Studiorum
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Ma dobro demokrate radikale to i kontam, ali da i dalje vodimo medjusobno rat o stvarima koje su pre 50 godina zavrsene nikad mi nece biti jasno
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Puma, Nokia, Telenor, Renault 25 only.

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 3154
Zastava Sabac, Serbia
mob
Nokia 5800 XM
ма не водимо рат, само расправљамо о историји..
Smiley
четник.. војник у чети.. кад је настао тај термин то ме није ни привлачило,
фокус интересовања је на четницима у другом св. рату,
пилот ме је сад заинтригрирао са својим подацима да Дражине нису звали четницима.. знао сам ја да је то ЈВУО, али сам мислио да су то синоними за тај период, да је то једно те исто.. Мада када сам причао са старијим људима из села они су ми рекли да је постојало као више врста, уствари не више врста већ је понашање њих самих зависило од комаданта.. ако је био неки кретен сви су се понашали као кретени (дођу у кућу човеку, натерају да им да хране, муче их као слуге).. само је зависило код каквог комаданта доспеш.. мада ово не пије воду јер је и тај комадант имао неког изнад себе.. е сад ми је пилот све то разјаснио, ако је тачно.. али то ме копка, па за кога су се они борили? против кога? против дражиних? опет брат на брата...
свеједно, и данас је тешко скинути љагу са Дражиног имена, нико то није јавно објавио.. доста људи је још под комунистичком пропагандом а верујем да је и доста њих, као и један мој комша, који су тад били деца, а сад су одрасли људи, памте злодела која су ти четници радили..
па ево мој кум, отац му је био у партији, са Титом је био на Сутјесци и овде је био познат партијски човек.. рођен је за време рата и кад је рођен четници (е сад који четници?!?) су дошли у кућу и уврнули му ногу и мучили га.. и данас храмље на ту ногу, не може да хода како треба..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 18:00:35
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.