Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Mar 2024, 08:03:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je sociologija?  (Pročitano 12095 puta)
07. Okt 2009, 10:00:28
Zvezda u usponu


''Ništa se ne dešava slučajno''

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1832
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Naucni pogled na drustvo
   Sociologija je opsta i osnovna nauka o drustvu koja sluzi istinitom poznavanju drustveno-kulturne sredine u kojoj zivimo.Naucno znanje je objektivnije i opstije,sistematicnije i preciznije od rasirenih zdravorazumskih predstava o nasem svakodnevnom drustvenom zivotu.Tako nam sociologija sluzi sluzi kao najpouzdanija i najsira osnova naucnog pogleda na drustvo.
   Kao naucni pogled na drustvo sociologija se javlja u okviru moderne racionalisticke misli koja se nije zadovoljila religijskim objasnjenjem da je sve sto u svetu postoji stvoreno od Boga.Sociologija u tom smislu polazi od stava da covek zajendo sa drugim ljudima sa kojima radi i zivi,sa kojima saradjuje ili se sukobljava,i sam utice na drustvene dogadjaje ima odredjenu slobodu delovanja  i odgovornost za posledice sopstvenog ponasanja.Nase danjasnje drustvo suoceno je sa mnostvima promena koje menjaju svakodnevni zivot ljudi a neke od njih imaju dalekosezan uticaj na buducnost covecanstva.
   Dovoljno je samo sa danasnjim drustvenim zivotom uporediti nacin drustvenog zivota masih dedova i oceva,njihovih sredstava za rad,saobracaja i ratovanja,moral i obicaje koje su upraznjavali-pa videti koliko se drustvo promenilo samo za poslednjih nekoliko decenija.Slicna pitanja se otvaraju kada uporedimo i drustvo i kulture razvijenih industriskih i nerazvijenih agrarnih drustava,evropske i vanevropske kulture,razne vere i nacionalosti.Sociologija nam omogucuje da bolje razumemo i objasnimo sve njihove stare razlike i nove slicnosti,s' posebnim osvrtom na globalne promene i njihove glavne uzroke i posledice.I da uocimo  da se savremena drustva  u svetu sve vise povezuju da se sve vise zavise jedna od drugih i da su medjusobno sve slicnija.Taj savremeni globalni proces  uzajamnog povezivanja i ujedinjavanja raznih drustaa i kultura na svetskom palnu danas se oznacava kao globalizacija,a njega  najcelovitije proucava sociologija.
   
Ime sociologije
   Sam termin ''sociologija'' predstavlja slzoenicu latinkse reci societas(drustvo) i grcke reci logos(pojam,nauka).Slozenicu je skovao francuski mislilac Ogist Kont(1798-1857),jedan od osnivaca sociologije kao zasebne nauke,oznacivsi tim imenom ''pozitivnu nauku o drustvu''koju je u pocetku nazivao ''Socijalnom fizikom''.On je fiziku smatrao najrazvijenijom naukom koaj je trebala da posluzi koa uzor i za sociologiju,kao sto nam fizika potpomaze da upoznamo prirodu,tako bi i sociologija mogla da pomogne ljudima da upoznaju drustvo i da ga prema svojim potrebama menjaju.

Nauka drustvene krize
   Kont se nadao da bi sociologija  kao ''pozitivna nauka'' mogla da nam pomogne ne da resavamo drustvene krize i uspostavljamo ''Drustvenu harmoniju''.Za to se i danas za sociologiju kaze da je ona nauka drustvene
krize
to je i stoga sto se sociologija pojavljuje u Francuskoj i drugim  razvijenim zemljama sredinom 19. veka,u kriznim vremenima  prelazi iz tradicionalnih -agrarnih i seljackih u moderna-industrijska i gradjanska drustva.S druge strane,ona uvek dobija  na znacaju kada su drustveni problemi najizrzeniji: kad jedni uzurpiraju vlast nad drugima,prigrabe drustvena dobra i naglo se bogate,dok drugi osiromase,kad prvreda zastane,pravo ustupi mesto bezakonju...i tako nestane drustvena anomija(zbrka u svesti i drustvu)
   Kao nauka krize modernog drustva,socilogija danas pomaze da se dodje dodje do tacnije dijagnoze i uspesnije terapije  svakog drustva kooje se naslo u kriznim situacijama.Socijologija neuspeva sama da resava navedene problme ,ali ni medicina nije iskorenila bolesti,pa se pak niko ne odrice njenih usluga!Ni jednu veliku krizu sociologija nije u stanju ni da leci niti da izleci,ali se opet ni jedna bez sociologije ne mize racionalno objasniti niti razumeti.Racionalno naucneo znanje smatra se vaznom osnovom za resavanje problema  u svakom modernom drustvu.
Globalni socioloski pristup
   O socioloskom pogledu na drustvena zbivanja zanimljivo je govorio poznati  americki sociolog Rajt Mils (1916-1962).On smatra da je osobena socioloska masta glavno misaono orudje za objasnjenje i sagledavanje savremenih oblika drustvenog zivota i povezano resavanje licnih i drustvenih  problema.Sociolosak imaginacija pomaze da se u svakom sistemu jasno razlikuje globalni socioloski plan od svakog drugog.Zato se i kaze da sociologija koristi globalni sociloski pristup onda kad sociolozi razlikuju licne privatne teskoce i javne drustvene probleme koji neposredno izviru  iz globalne socijalne strukture.Razvod braka,nezaposlenost ili poziv za ucesce u ratu predstavljaju licni problem za svakog pojendica kojem se tako nesto desi.Mils u svakom od ovih problema razlikuje dva plana : licni i socioloski.
« Poslednja izmena: 07. Okt 2009, 10:48:57 od kmilos992 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia N70
xaxaxaxa...to si nasao u knjizi iz sociologije...isto to pise u mojoj!!:D:D
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Mar 2024, 08:03:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.