Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šta je NLP ili Neuro-lingvističko programiranje ...  (Pročitano 17566 puta)
14. Okt 2008, 05:39:36
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.60
mob
Apple iPhone 6s
Neuro-lingvističko programiranje započelo je svoj razvoj u SAD-u prije tridesetak godina i to kroz proučavanje procesa razmišljanja i vještina ponašanja koje su koristili osobito učinkoviti i uspješni ljudi. Danas ga koriste milijuni ljudi diljem svijeta u različitim područjima kao što su poslovanje i poduzetništvo, pravo i obrazovanje, zdravlje i terapija, vojska i policija, sport i osobni razvoj.

NLP je započeo sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća kada je Richard Bandler (matematičar) upisao poslijediplomski studij psihologije na Sveučilištu Santa Cruz u SAD-u. John Grinder bio je profesor lingvistike na istom sveučilištu (najmlađi u to vrijeme). Bandler se pridružio grupi sljedbenika Grindera i oni postadoše prijatelji.

Ubrzo su počeli koristiti Grinderovu lingvistiku kao bi istražili Bandlerovo zanimanje za rad i izuzetnu uspješnost Virginije Satir (majke Obiteljske terapije) i Fritz Pearlsa (osnivača Geštalt terapije). Analizirali su transkripte i audio zapise kako bi otkrili što je zaslužno za uspješne rezultate koje su postizali Satir i Pearls, i još važnije kako točno su oni postizali te rezultate.

Negdje u isto vrijeme družili su se i s Gregory Batesonom, antropologom, filozofom i sistematičarom svjetskog glasa (mužem također vrlo poznate sociologinje, Margaret Mead). Bateson postaje njihov mentor i sugerira im da potraže Miltona Ericksona, doktora medicine i vjerojatno najpoznatijeg i najpoštovanijeg terapeuta s područja kliničke hipnoterapije sve do danas.

Prvi rezultati modeliranja ovih vrsnih terapeuta bila su izdanje dvaju knjiga: "Struktura čarolije I" (The Structure of Magic I) i "Obrasci hipnotičkih tehnika Miltona H. Ericksona" (Patterns of Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson).

Međutim, Grinder i Bandler nisu stali samo kod terapeuta - modelirali su i eminentne znanstvenike i njihova dostignuća na području ljudske izvrsnosti, uključujući Noam Chomskyjev rad u lingvistici, Alfred Korzibskyjev u općoj semantici (“Znanost i zdrav razum”), William Ross Ashbyjevoj u kibernetici i sistemskoj teoriji, Clare Gravesov u vrijednostima, Paul Watzlawikov u psihologiji, te rad mnogih uspješnih poduzetnika, rukovoditelja, učitelja,kao i mnogih, mnogih drugih vrsnih komunikatora. Polje je nastavilo raznolik rast, a neka područja NLP-a postala su sastavnim dijelom drugih znanstvenih disciplina.

Većina originalnih ideja NLP-a ipak potiče od Grindera i Bandlera koji su spomenute metode isprobavali na drugima, rafinirali ih i zatim prezentirali u svojim radionicama. Kako bi dolazili do novih ideja i uvida isprobavali bi ih i na sebi i na svojim prijateljima uključujući i Roberta Diltsa, Davida Gordona i Leslie Cameron-Bandler (prva Bandlerova supruga). Entuzijastična i iznimno kreativna skupina rasla je, a s njom i NLP.

Krajem sedamdesetih godina Dilts počinje proučavati NLP i to s aspekta znanstvenog istraživanja. Dilts je danas diljem svijeta poznat kao vrstan NLP autor jer je razvio je mnoge raznolike tehnike, koncepte i strategije i time znatno doprinjeo području NLP-a.

Popularnost NLP-a sve više i više je rasla s početkom osamdesetih godina i izdanjima triju revolucionarnih knjiga: "Trans-formacije" (Trance-formations), "Žabe u prinčeve" (Frogs into princes) i "Preuokviravanje" (Reframing), čiji su autori Grinder i Bandler. Istovremeno, nekoliko osnovnih skupina počelo je još dublje istraživati područje Neuro-lingvističkog programiranja. Među njima su bili Leslie Cameron-Bandler, Stephen Gilligan (student Miltona Ericksona), Steve i Connirae Andreas (kasnije autori mnogih NLP knjiga) i mnogi, mnogi drugi.

Sredinom osamdesetih John Grinder i Richard Bandler odlučili su krenuti odvojenim putovima. Negdje u isto vrijeme, mladi čistač (da, bio je zaposlen na održavanju zgrade čistom) po imenu Anthony Robbins kreće na praktičarski seminar iz NLP-a, kod Bandlera, i otkriva nešto vrlo moćno u metodologiji. U dobi od 24 godine odlučuje postati milijuner, što mu ubrzo i uspijeva uporabom naučenih NLP tehnika, te piše knjigu "Neograničena moć" (“Unlimited power”) koja pokreće (r)evoluciju u području osobnog rasta, te unapređuje, komercijalizira i popularizira NLP u biznisu. Robbins je diljem svijeta poznat po svojim osnažujućim seminarima, ali još više po tome što NLP podučava svjetskoj “eliti”; od eminentnih političara i rukovoditelja multi-bilijunskih korporacija do plemstva i industrije zabave.

Još jedan Bandlerov student znatno je doprinio razvoju NLP-a. Tad James razvio je jedno od područja NLP-a pod nazivom Terapija vremenskih linija i napisao knjigu: "Terapija vremenskih linija i osnova osobnosti" (“Time Line Theraphy and the Basis of Personality”). Jedna od vjerojatno najdragocjenijih doprinosa koje je Terapija vremenskih linija dala psihoterapiji je mogućnost lakog, jednostavnog i bezbolnog rješavanja trauma i prevladavajućih negativnih emocija iz prošlosti. Terapija vremenskih linija vjerojatno je najmoćnije oruđe rješavanja PTSP-a (Post-traumatskog stresnog poremećaja) koje psihoterapija poznaje do danas.

Važno je spomenuti i Johna Overdurfa i Julie Silverthorn koji su bili Bandlerovi i Grinderovi studenti te surađivali i s Jamesom, a kasnije razvili vlastiti pravac u NLP-ju poznat pod nazivom Humanistička neuro-lingvistička psihologija (HNLP). HNLP kreativno integrira kvantnu fiziku, modernu neuro-znanost, hipnozu, akcelerirano učenje, duhovnost i zdrav razum. Overdurf i Silverthorn osnovali su Institut za Humanističku neuro-lingvističku psihologiju i hipnozu.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Neuro-linguistic_programming
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
-Neuro se odnosi na fundametalnu ideju da je svako ponasanje
rezultat neuroloskih procesa cula vida, sluha, mirisa, dodira,
ukusa kao I osecaja. Svet posmatramo putem cula a o
dostavljenoj informaciji najpre dajemo “znacenje” , a potom
svrsishodno reagujemo. Nasi neuroloski procesi obuhvataju I
nase nevidljive fizioloske reakcije na ideje I dogadjaje. Telo I um
cine nerazdvojno jedinstvo.

-Lingvisticko upucuje na to da upravo jezik koristimo za
sredjivanje misli I ponasanja, kao I za komunikaciju sa drugima.

-Programiranje se odnosi na modele koje nam stoje na
raspolaganju prilikom organizovanja ideja I postupaka u cilju
ostvarivanja rezultata.
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
hmm zanimljiva tema ;) ne znam o njoj dosta toga, pa cu samo ostaviti komentar da mog da pratim :[115]:
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia 
Pitanje koje treba postaviti sebi je umemo li da mislimo bez reči. To je jako retko i osobina je samo nekih izuzetno kreativnih osoba. Skoro svi mi mislimo kroz reči. Zato izborom reči u svojim mislima i govoru značajno utičemo i na sebe i na okolinu.

Ne kaže se slučajno da lepa reč i gvozdena vrata otvara. Komunikacija je suština stvari. Reči koje u sebi nose agresiju šire je oko sebe kao talas u bari i na onoga ko ih izgovara i na onoga ko ih prima i na sve koji ih čuju. Primer, za susednim stolom u kafani je žučna porodična raspravapotpuno nepoznatih ljudi. Uskoro su svi gosti i osoblje kafane nervozni, ozlojeđeni, neraspoloženi i agresivni. I suprotno, za tim stolom neko veselo društvo priča anegdote. Svi okolo su uskoro dobro raspoloženi i nasmejani. A onda svi ponesu to svopje raspoloženje (loše ili dobro) kući.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.60
mob
Nokia 
ima puno iz kognitivnu terapiju u NLP. meni jako slično te načine gde treba vizuolizovati kako bi mi sredili neku interakciju, sa kognitivnim tehnikama, kao na primer sa sistematično desenzitizovanjem, gde isto vizuolizamo situaciju.
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Uopsteno o NLP-u
Slavni hipnoterapeut Milton Ericson je otkrio to da je leva strana mozga zaduzena za primanje informacija I njihovo obradjivanje na svesnom nivou, dok desna strana obradjuje sve nesnesvesne radnje koje nas vode kroz zivot.

Poznato je da ljudi mogu u jednom trenutku da obradjuju do 7 informacija .

primer: evo recimo ja , slusam muziku, osecam kako mi prsti dodiruju tipke od tastature, razmisljam sta da napisem u SMS-u, vidim monitor, udisem miris  dezodoransa koji sam naneo posle tuiranja  I razmisljam sta sledece da vam napisem.

E sada sve ove informacije koje sam ispisao obradjuje moje leva strana mozga, kada bi se nabacalo jos vise informacija koje treba obraditi, odnosno kada bih poceo misliti o jos stvari, moja leva strana mozga bi pocela da se zbunjuje I time se pruza otvoren pristup desnoj strani mozga, koja utice na nase ponasanje u 90% stvari koje radimo. U trenutku kada nastaje zbunjenost, izazvana NLP hipnozom, svaka nasa sledeca rec osoba prima zdravo za gotovo, verujuci I slusajuci vise nego sto bi bilo u normalnoj situaciji.

Da bi zablokirali levu stranu mozga I rekli sagovornickoj nesvesnoj strani da nas pazljivo slusa ,koristimo sto neodredjenije reci, recenice, kako bi ona pocela da misli o tome I time zaposlila svoju svesnost I oslobodila put nesvesnosti…

Budi te sto neodredjeniji u komunikaciji, sto tajanstveniji I bicete dosta uspesniji u zivotu uopste.

IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Jedna od najboljih definicija NLP-a glasi: Neuro-lingvističko programiranje je studija ljudske savršenosti koja stavlja na raspolaganje čitav niz znanja o tome kako ljudska bića objašnjavaju svoje iskustvo i odnose s drugim osobama. To je skup metoda koje se mogu upotrebljavati u najrazličitijim životnim situacijama.
Pomoću neuro-lingvističkog programiranja možete poboljšati svoje komunikacione i pregovaračke sposobnosti, unaprediti odnose sa drugim osobama, a i sa samim sobom. Srž NLP-a je modeliranje uspešnih primera iz praxe i njihova implementacija u sopstveno ponašanje. Naravno, do uspeha se ne dolazi preko noći, već je potrebno čitati puno o ovoj tematici, i pre svega upotrebljavati naučeno.

NLV PPT

Izvor
IP sačuvana
social share
         

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
NLP je koristan svima onima koji žele da upravljaju promenama u svom životu, ostvare zahtevne ciljeve - uvek je komunikacija ključni faktor, a usavršanje je definitivno ljudska potreba.


Ono što NLP pojačava u ljudima i što takođe mogu biti motivi za ulazak u NLP svet je paleta ciljeva: ličnost, harizma, fascinatna prezentacija, efikasna komunikacija, uspostavljanje poverenja....


Ljudi su srž svakog posla, i ovo je naročito važno u prodaji – ne prodaje se samo proizvod sa svojim osobinama, već i Emocije i Konsekvence, to jest ljudi kupuju ono što žele a ne ono što im je neophodno. Želja rađa potrebu i to je proces koji pokreće ekonomiju. Kada bismo kupovali samo ono što nam treba, nastala bi ekonomska depresija.


Zato je presudno napraviti sa klijentom vezu zasnovanu na međusobnom poverenju, savetuje Slavica Squire, NLP Master-Trainer.


Primarni instrument za vršenje uticaja je Raport – Veza: prvo morate nekoga da taknete u srce pre nego što mu pružite ruku, posao se više nego ikada svodi na međuljudske odnose. Ljudi radije posluju sa onima koji im se sviđaju!


Pitanja su druga ključna stvar i služe kao instrument da smanjite pritisak, da pokažete svoju zainteresovanost da pomognete kupcu time što će kupiti vaš proizvod. Saznajte zato njegova najvažnija uverenja.


Uverljvost znači da ste i vi sami iskreno uvereni u to što govorite i da to odgovara vašem kompletnom držanju. Ovde leže moć i uticaj!


Povezivanje – usidravanje je faza u kojoj povezujete svoj proizvod i svoje prisustvo sa nečim prijatnim i pozitivnim za vašeg sagovornika. Time stvarate vezu po principu Pavlovljevog uslovnog refleksa.


Ukoliko kupac zapadne u neko negativno stanje, prekinite automatizam nečim sasvim drugim i reagujte iznenađujuće, ali elegantno i prijatno, i sasvim bez borbe. Kada koristite ovaj mehanizam, ističe Squire, budite kreativni i radite to kroz igru, i sa poštovanjem!


Ono što je veoma važno je da dobro vladate emocijama (self-menadžment) i vremenom (tajm-menadžment).


Metalac Gornji Milanovac - prvi u NLP obukama [i][/i]


Usmeren na stalne edukacije i obuku zaposlenih, Metalac je prvi u Srbiji upoznao NLP. Skoro svi menadžeri prodaje i izvršni menadžeri imaju sertifikat NLP Business Practicionar i upravo zbog toga je prirodno što će Metalac imati i troje NLP Business Mastera. Nadica Vujić Mitrović, šef marketinga Metalca a.d. kaže da nema dilemu da je to bio odličan potez.


– Lično smatram da NLP spada u ona znanja, veštine i sposobnosti koje jednostavno usvajate zato što vam zaista pomažu da komunicirate, prepoznate, projektujete svoje ciljeve i ponašanje. Fascinira me mogućnost lakog prenošenja znanja drugima, a posebno sposobnost vodjenja kroz procese na način koji drugima pomaže da integrišu pojedinačne i timske ciljeve, lične i grupne motivacione faktore i da, u značajnoj meri podižu stepen verovatnoće da će se stvari desiti upravo onako kako želimo da se dese. ”Probajte! Ako funkcioniše, koristićete. Ako ne, probajte nešto drugo”. Iako neobičan, ovaj jednostavan savet Slavice Squire na početku druženja sa NLP pre skoro četiri godine još uvek funkcioniše – kaže Vujić Mitrović.


Autor : Jelena Jovanović

E kapija
IP sačuvana
social share
         

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Šta je NLP?

NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) je komunikacioni model baziran na subjektivnom proučavanju jezika, komunikacije, lične promene i usavršavanja. NLP bi metaforički mogli da definišemo kao open source programski kod koji se može primeniti u svim segmentima života.

NLP se nalazi negde na „pola puta“ između skupa tehnika i strategija, kao i nauke. Takođe, NLP je i veština, pa kao i sve ostale veštine zahteva vežbu i primenu. Osnovu čine aksiome i veštine, a tehnike po kojima je NLP poznat i priznat su nastale njihovom kombinacijom.

Neuro se odnosi na nervni sistem. Čovek percipira svet putem 5 čula (vid, sluh, dodir, miris i ukus), te na osnovu informacija primljenih i obrađenih putem nervnog sistema kreira svoju realnost, tj. svoju mapu sveta.
Lingvističko se odnosi na reči, jer ljudi svoja iskustva shvataju i opisuju kroz reči. Reči su, dakle, ne samo sredstvo komuniciranja, već i sredstvo percipiranja. NLP se bavi uticajem koji reči imaju na naše razmišljanje, na oblikovanje i promenu našeg raspoloženja, kao i na način našeg ponašanja.
Programiranje se odnosi na unutrašnje procese, tj. unutrašnje programe razmišljanja i osećanja, koji rezultuju određenim oblicima ponašanja. NLP koristi jednostavne, ali vrlo efikasne metode reprogramiranja našeg načina razmišljanja koji su u skladu sa našim vrednostima i ciljevima koje želimo postići.
NLP razotkriva modele razmišljanja, učenja, motivacije i promene, otkriva način na koji ljudi primaju i obrađuju informacije, kao i uticaj tih procesa na ponašanje.

Dakle, NLP nije izum već sistem uspešnih unutrašnjih struktura i strategija koji su već postojali i pokazali se uspešnim u praksi vrhuskih komunikatora. NLP nudi metod koji omogućava svakome da preuzme komunikacione obrasce vrhunskih profesionalaca, koji su već postigli odlične rezultate pre svega na profesionalnom planu.


Istorijat

NLP je nastao 70-tih godina prošlog veka kada su Richard Bandler i John Grinder radili na prepoznavanju zajedničkih obrazaca ponašanja i komunikacije najboljih psihoterapeuta tog vremena. Njihovi modeli bili su psihoterapeuti: Firtz Perls (kreator gestalt terapije), Virginia Satir (porodični terapeut) i Milton Ericson (hipnoterapeut). Richard-ov i John-ov cilj je bio da prepoznaju zajedničke komunikacione obrasce koje ovi terapeuti koriste u radu sa klijentima. Pored toga oni su prepoznali da ovi vrhunski terapeuti intuitivno koriste iste komunikacione strategije i da imaju slične perceptivne filtere koji u kombinaciji sa načinom razmišljanja dovode do pozitivnih rezultata. Novonastali komunikacioni metod Richard i John su nazvali NLP.


Gde se NLP može primeniti?


Modeli i alati NLP-a imaju veliku primenu u poslovnoj komunikaciji, menadžmentu, treningu, motivacionim seminarima i koučingu.

Kako NLP polazi od aksiome da ljudi već poseduju sve resurse i potencijale potrebne za bilo koju vrstu promene, ljudi koji ga koriste se veoma lako usmeravaju ka željenim ciljevima i veoma često ih i uspešno ostvaruju u najkraćem mogućem roku.

Danas, primena NLP tehnika dovodi do impresivnih rezultata u ličnom razvoju, konsaltingu, terapiji, sportu, menadžmentu i politici.

NLP je jedna od osnova Wingwave® koučinga.

Šta je Wingwave®?

Wingwave® je koučing metoda koja pruža ogromnu mogućnost da veoma malom intervencijom dođete do velikih pomaka u ličnom i profesionalnom razvoju. U nazivu ove metode nalaze se dve reči „wing“ i „wave“. Metafora koja stoji iza ove dve reči dolazi iz teorije haosa Edwarda N. Lorenza, gde se kaže da treptaj leptirovog krila može generisati uragan na drugoj strani zemaljske kugle. Paralelu se ovom teorijom imamo u wingwave-u, gde mali impulsi generisani pokretima očiju mogu značajno pokrenuti plimu doživljaja čoveka koja dalje prouzrokuje pozitivnu promenu ponašanja. Dakle, „wing“ metaforički označava da jedan mali zamah krila leptira može da napravi ogromnu promenu samo ukoliko se desi na pravom mestu, a „wave“ pravi paralelu sa brainwave – moždanim talasima, kao kod briljantnih ideja koje se javljaju u trenutku. Upravo dobijanje briljantnih ideja jeste jedan od ciljeva wingwave coaching-a.

Wingwave® koučing kombinuje:
• miostatički test za definisanje startne pozicije koučing i za evaluaciju efektivnosti procedure
• bilateralnu stimulaciju hemisfera mozga
• NLP (definisanje ciljeva, rad sa submodalitetima, reframing, rad na vremenskoj liniji...)


Gde se Wingwave® primenjuje?


Kao koučing metoda Wingwave® je veoma efikasan za brzu implementaciju promene, za regulaciju stresa i aktivaciju ličnih potencijala. Primena Wingwave®-a daje odlične rezultate kod:

• regulisanje stresa u zahtevnim poslovnim situacijama
• pripreme javnih govora, prezentacija i poslovnih sastanaka
• mentalne pripreme sportista
• otklanjanja mentalnih blokada koje ometaju kreativnost
• smanjenja stresa prilikom iscrpljenosti, insomnije i jetlag-a
• otklanjanja blokada kao što su strah od letenja, strah od zubara i sl.
• kontrolisanja odnosa prema hrani

Svaka Wingwave® koučing intervencija se dešava tako da klijent ima maksimalnu transparentnost procesa i u svakom trenutku može da nastavi ili da prekine proces. Veoma je interesantno da kouč skoro i ne daje predloge sadržaja procesa koji vodi uspešnom rešenju. Klijenti sami razvijaju svoj individualni put ka cilju iz svog repertoara ideja, osećaja i ponašanja. Evo jedne lepe metafore koja opisuje ovaj proces:

Baštovan mora tačno da zna kako se biljka sadi i neguje, a rast, cvet i plodovi proizilaze iz mudrosti biljke.


izvor: NLP Centar
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
jedan prakticni primer NLP-a, u izvedbi Derren Brown-a  :D

link ---> http://www.youtube.com/watch?v=f-TURhK90_8
« Poslednja izmena: 07. Mar 2009, 07:49:45 od Belgrade »
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.