Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Jul 2025, 09:50:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je "JA"  (Pročitano 8635 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
A ha - pa donekle mogu da shvatim odakle dolazi. Postoji neko imaginarno nesputano i nevino JA koje je slobodno - medjutim zivi u ogranicenjima drustva i zbog toga postaje iskvareno i vestacko i pretvara se u laznu sliku sebe - sliku koju drugi ocekuju ali koja nema nista sa pravom sustinu onog prvobitnog JA.

Moze i tako da se gleda na stvari. Ali moja price ide ispod toga - radi na individualnom nivou. Radi na tome da bez obzira na postojanje te socijalne slike bica - svaki chovek moze da razvija i rafinira svoje pravo JA. Time se Fichteovo JA i ne-JA non stop pretapaju i meshaju. Jedno utice na drugo. Ali ono sto je zanimljivo (ovo mi sad sinulo) ne samo sto chovek menja svoje ne-JA tokom procesa sublimacije svog pravog JA - on u tom procesu neumitno utice i na socijalno okruzenje jer je ne-JA produkt tog okruzenja. Licna svest svakog od nas menja globalnu svest naseg drustva. Drustvo postaje svesnije ako jedinke postaju svesnije...Ovo je princip evolucije drustva izgradjenom na bazi kreacionizma usadjenog u jedinkama.

Ono sto zovem kreativnost je nadgradnja Shopenhauerove "volje" kao pokretaca sveta. Kreativnost nije samo poriv, instinkt - ona je mnogo vishe od toga - ona je fokusirana volja koja dolazi iz svesnog rafiniranog JA  - ne iz nesvesnog instinkta bica.
« Poslednja izmena: 15. Nov 2006, 01:52:39 od decky999 »
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ne znam, bas...
Pre 3 god. sam nesto pijuckala s nekim likom s filoz.- koji je tada bio apsolvent, s prosekom 9,i nesto mnogo...
Secam se da mi je objasnjavao. (Nisam hvatala beleske. Mada, pricati sa filozofom. Malo "cudnim".  Smile)
Valjda je on preterao u tom isticanju JA, je se ne moze covek izdici iznada prirode iz koje je ponikao...
Prica je isla nekih 5-6 sati... Ne secam se, vise...
Znam da sam tada odlucila da upisem neki tehnicki fakultet- zbog tu i tamo ocuvanijeg zdravlja... Mada sam i isla u matematici i crtanju, okrenutu skolu...                 
Al` sam se 2 nedelje pred prijemni predomislila...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
A ja sam vljda ochuvao zdravlje jer sam zavrsio tehnicki fakultet  Smile Smile (no offense)

Elem - apropo ocuvanja ljudske prirode - ja kao lozach filozof moram da pitam - Sta je ljudska priroda i odakle potiche??  Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ocuvao si, to je evidentno!  Smile

Ljudska priroda? Hm, hm... Da li u smislu karaktera? Ili priroda iz koje je nastao covek?
Posto je sada sinonim. Ljudska priroda i karakter coveka...
U smislu, mnozine- ljudskosti,  Smile. Globalno posmatranje coveka, kao bica koje je "svesno".
Velika sredstva misljenja koja se projektuju na coveka, njegovo poimanje... Svega...
Mozda malo ili vise lupam... Idem da se okupam, nesto gricnem- pa se vracam.  Smile Na kratko. Ustajem za 6 sati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Pa ljudska priroda i generalno ali i kao izvor kreacije??

Odgovor na pitanje kako smo nastali ali isto tako zasto???

Ljudska priroda - sta god to bilo - nije nesto fiksno vec promenljivo i dinamichno. Tako i svest. I svest i spoznaja nas samih kroz tu nazovi, svest je veoma individualna stvar. Ja razmisljam o kafi koju pijem na nacin svojstven meni a ti mozda na neki drugo specifican nacin. Mozda je samo chulo ukusa u igri ali mozda taj ukus u meni budi emocije koje su nastale jer sam juce imao sex posle pijenja kafe. Ti ces piti kafu i bices tuzna jer te je decko ostavio juce kada ste zavrsili kafu. Kafa jeste samo kafa ali je za svakog od nas i mnogo vishe od toga.

Samim tim - ljudska priroda i krakter moraju da prodju kroz proces evolucije tokom materijalnog zivota gde nasa percepcija treba da se menja non stop. Ogranicenja u percepciji smo uvek mi sami jer smo mi sami izvor te percepcije. Gledajuci kroz ljudska bica mogli bi da kazemo da postoji samo ono sto mozemo da spoznamo i shvatimo u ovom svetu ali svako od nas zna da to nije istina - da uvek ima nesto sto nas vuce dalje i vishe i dublje a sto nikako ne mozemo racionalno da objasnimo.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Svako zeli cuti muziku sfera...

Ja je cujem... Ponekad.  Smile

Sad, videh!!!
Ti sex, a mene ostavio decko! Smile  Smile  Vidis, zao si ti ipak. Mada, nesto sam ovaj period solo.  Smile

Kafa jeste amblem danasnjeg drustva. Govora i sl. I kada Eliot kaze- "ja sam izmerio svoj zivot kasicicama kafe"... Zamisli koliko je to  Smile...
Neopoziv ocaj i zasicenost promasajima civilizacije...
« Poslednja izmena: 15. Nov 2006, 03:38:35 od euridicat »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Carpe Noctem

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 180
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Osecam potrebu da se nadovezem na temu  :[11]:

Mozda bi ovde dodatno pitanje bilo da li postoji "istrajno Ja". Neko "Ja" koje se ne menja tokom godina i zadrzava apsolutni identitet.

Verujem da "istrajno Ja" postoji samo kod nekih ljudi dok je kod vecine u pitanju nesto veoma promenljivo.
IP sačuvana
social share
Edit by ziledin: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
sorry ali odgovor je NE u mojoj kosmologiji. Nishta ni u materijalnom ni u duhovnom svetu nije fiksno i nepromenljivo pa cak ni Bog sam po sebi.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
'Ja' je zamenica  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
LG 4X HD
@decky
da pojasnim josh malo shta sam hteo reci,smatram da zivotnu energiju delimo sa svime shto je zivo,i sa ostalim biljkama i zivotinjama,nisu ljudi u tom smislu specifichni da bi se izdvajali od drugog zivog sveta.Onog momenta kada umremo fizichki nasha svest,tj nashe JA se raspe u masi zivotne energije koja pokrece univerzum i delici nje se mogu naci u svemu zivom posle toga kao shto i u nashem JA za vreme fizichkog zivota ima delova svega shto je bilo pre nas.
Energetski "okean" u koji se vracamo posle fizichke smrti je zato lishen svake individualnosti.
Kao shto sam jednom pomenuo,kada chashu vode prospesh u okean ona nece sa sobom nositi trag te chashe,vec ce se pomeshati sa ostalom vodom samo da bi neki njen molekul bio zahvacen nekom drugom chashom.

Smile Smile  filozofiranje od ranog jutra  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Jul 2025, 09:50:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.