Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 23:13:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je Bog?  (Pročitano 28805 puta)
Mudrijas Burek Foruma
Krajnje beznadezan

vid' noge, prava transformerska :chuckel:

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14402
Zastava beograd
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
docent tralalala je bog Smile
IP sačuvana
social share
u pocetku sam krenuo slabo,a onda sam naglo popustio...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49719
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
vidish lepo si to rekao - ljubav bi trebalo da je bezuslovna . trebalo ,ali ljudi nisu bezuslovni . ljudi obichno vole neke ljude,ponekad sve ljude .medjutim ljudima je gotovo nemoguce da zavole ono shto im se chini kao zlo : vashke,trulez,viruse,demone ... dakle ljudi zavole neshto , a drugo ih odbija . i sad chesto se deshava da stvari prelaze iz jedne grupe u drugu .

Bozanska ljubav je bezuslovna, nema tu "trebalo da je". dalje pises o ljudima. kod ljudi je stvar vec drugacija jer oni sami po sebi nisu bogovi, vec ljudi. lijepo si opisao kako funkcionise ljudsko poimanje stvari , ali to nije i bozansko poimanje. svi smo mi ljudi, i svi u sebi nosimo bozansku cesticu. kroz zivot tezimo Bogu, i koliko ce mu prici zavisi od toga kako cemo prihvatiti unizenja shvatanja, zelja, ideala itd. i sacuvati ljubav u sebi.       
"vaske, trulezi, virusi, demoni" su stvari o kojima se moze govoriti o svakoj posebno (osim demona), ali ispane kao da sam govorio uopsteno o svima. Da se prvo pozabavim demonima, navodno bicima koja su svojevoljno otpala od Boga pa teze da ljude odvuku u pakao ( vjest koncept za narodnu pricu, ali odlicna alegorija za onako kako jeste ). Demona je najlakse shvatiti gledajuci umjetnicka djela, jer umjetnici sa par stepenica vise posmatraju svijet. Na slikama Vrubela demon je predstavljen kao ranjen, stradalnicki i tuzan. On je simbol za situaciju kada su razum, snaga i volja postali vazniji od ljubavi. Ta sila prvo slabi, zatim pada u depresiju i na kraju se rusi i umire. Danas u svijetu sigurno postoje situacije, predmeti i bica koji nam se i dopadaju i ne dopadaju. Sto znaci da nesto volimo, dok druge stvari ne volimo. Ali niko prema tome ne osjeca duboku unutrasnju mrznju. Recimo ko mrzi "vaske, trulezi ili viruse" ? znam da ih niko ne voli, ali da ljudi prema tome osjecaju mrznju, u to ne vjerujem. primjera radi ja se plasim pacova, i normalno ne volim ih. ali ja ih ne mrzim jer su i oni zivotinjice bogom dane, i najbolje je da oni rade svoje poslove, a ja svoje i ne moze doci do nesporazuma. istinita mrznja je duboka unutrasnja zelja za unistenjem objekta mrznje. najcesce je povezana sa uzrokom i dobije se odgovorom na pitanje "Zasto nekoga mrzis ?" Posto su svi objekti u vasioni jedinstveni, program mrznje se uvijek razvodnjava i dolazi do programa samounistenja, tj. zelje da samog sebe unistimo, jer smo dio vasione. Ljubav sama po sebi nije nesto sto smo mi prvi put osjetili u ovom zivotu, vec to vuce korjene iz vremena daleko prije toga. Jedino je um nastao razvojem mozga, pa prema tome nista od toga nam ne ostaje u pamcenju. Smrcu covjeka kao kula od karata se ruse sve karike i zajedno sa njima citav lanac ljudskih vrijednosti koje je covjek gradio tokom zivota. Sve vezanosti se prekidaju, ideali i zelje nestaju; ostaje samo ljubav i to u obilnim kolicinama kakve nikad nismo primili u zivotu.

Psiholog Frojd je uocio da emocije nisu samo trenutna pojava koja ubrzo jenjava, nego da one imaju duboku inerciju koja prouzrokuje to da nam neke emocije mogu biti duboko usadjene u podsvijest.           

onda dolazi ta fina koncepcija o bogu . bog je idealan i naravno kao takav veoma zgodan za ljubav.medjutim svet koji je "stvorio" receni bog nije idealan, zgodan za odbacivanje a ponekad i za mrznju. i onda volite boga a mrzite njegovo delo. ima jedna budistichka izreka koja kaze :"ako trazish budu shcepacete buda-djavo". u sluchaju hriscana moglo bi se reci da skoro sve njih shcepa isus-djavo ili bog-djavo .

svijet koji je Bog stvorio covjek ce okarakterisati kao zgodan za mrznju jer mrznja moze biti sredstvo kojim covjek pribjegava kao nacinu kontrole situacije u kojoj se nalazi. kada nije onako kako mi zelimo da bude desava se da se mi cesto primicemo agresivnim emocijama kao srdstvom kojim cemo nesto pokusati promjeniti, a u stvari ne mjenjamo nista. postoje jos neka sredsva kojom se moze pokusati kontrolisati situacija, ali def. je najbolja unutrasnja promjena pojedinca. mjenjajuci sebe mjenjamo i situaciju koja nas okruzuje, sto znaci da od naseg unutrasnjeg stanja zavisi kako ce nam biti. kada nas neka osoba vrijedja ili ponizava podsvijesno mozemo krenuti ka mrznji kao nacinu da ga ubijemo, jer je svaka mrznja, kao sto sam vec rekao skrivena zelja za smrcu objekta mrznje. sa druge strane mozemo shvatiti kako je to sve volja Bozija i u sebi potraziti oprost od osobe koja nas vrijedja sto mora tako da se ponasa prema nama. mozda je ovaj nacin neobican, ali definitivno je daleko najefikasniji.

Sto se tice izreke:
"ako trazish budu shcepacete buda-djavo". u sluchaju hriscana moglo bi se reci da skoro sve njih shcepa isus-djavo ili bog-djavo.

slozio bih se da je mudra i da ima korisnu pouku. bog-djavo znaci da se do Boga ne dolazi ruzicastim putem, nego kroz muku i patnju. Kada nam se ruse svi planovi i ideali i sva nadanja i ocekivanja treba da sacuvamo bozansko u sebi i da se ne odricemo ljubavi prema Bogu. rusenje svega toga moze se posmatrati kao nesto neprijatno, mucno, u prenesenom pogledu kao nesto djavolje.
sto znaci kroz djavola do Boga moglo bi se reci.
Ili da nas  neka osoba neprekidno vrijedja i ponizava, mi prema njoj i dalje treba da sacuvamo topao odnos ispunjen ljubavlju, i da se ne odricemo ljubavi prema njoj bez obzira koliko nas nesto drugo tjeralo da tako postupimo. opet bog-djavo. crkva na iskusenja gleda kao na nesto od djavola, medjutim i ona su od Boga kako bi ucvrstili ljubav prema njemu i onda kada nam je tesko.     

i sad se ti moj dragi gospodaru magije zalish shto nisi pomogao toj sestri . a ja te pitam ko je taj ko hoce da pomaze?

taj ko hoce da pomogne je neko kome su topli, prijateljski odnosi izmedju dvije osobe bitniji od ama bas svih ljudskih principa koji postoje na planeti zemlji !
« Poslednja izmena: 09. Maj 2006, 00:50:36 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ti pricah o bozanskoj ljubavi a ja te pitam o tebi . tvoja ljubav nije bezuslovna ,jer sam si rekao da te vashke,pacovi i crvi ne privlache , takodje koliko vidim ni demoni . prema tome to shto je bog savrshen tebi ne pomaze ,jer ti nisi bog.zato bog za tebe postaje bog-djavo,njegovo savrshenstvo kreira tvoje nesavrshenstvo.i to shto neku osobu mrzish,pa se onda prisilish da je volish ne znachi nishta.koren mrznje ostaje i mrznja na kraju procveta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49719
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
ti poredis covjeka I Boga i onda govoris kako je Bog savrsen, a covjek nesavrsen i kako njegovo savrsenstvo stvara moje nesavrsenstvo, ali sta ti fali da se tu prisjetis i biljaka i zivotinja koje jednako bitisu na zemji kao i mi. Da mi nemamo nikakvih nedostataka i da mozemo osjetiti Bozansku ljubav vjerovatno bi proces razvoja bio zavrsen, ali nije tako. Po teoriji evolucije covjek je nastao od zivotinje, te nasa razvijenost uocava njihov zaostatak. Ali to uopste netreba biti vazno, jer sve se razvija, sve napreduje. Nizi zivotinjski oblici se razvijaju u vise, visi se razvijaju u covjeka, covjek u sebi skuplja sve vise Bozanskog; i sve to ide Bogu. Kad tad svaka dusa ce da se vrati Bogu, postace Bog koji je istovremeno personalan i impersonalan kao sto sam ja vac ranije rekao.
Covjek ne moze vjecno biti covjek. Ljudsko ce se transformisati u Bozansko.     
« Poslednja izmena: 09. Maj 2006, 10:11:41 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
hriscanin- evolucionista vrlo zanimljivo Smile vidish,biljke i zivotinje se ne zanimaju sa pojmom boga , a to da li su ljudi bolji od njih je u najmanju ruku diskutabilno.ali uzmimo da je tako.da bi se dusha vratila bogu ona mora da bude savrshena (jer je bog savrshen).medjutim ako je dusha savrshena njoj nije potrebno da ide bilo gde i da se vraca bilo gde ,jer je vec savrshena. tako dolazimo do paradoksa da dusha tezi bogu,a kad do boga dodje vishe joj nije potreban.
inache upozorio bih te da te tvoje ideje o personalno-apersonalnom bogu mnogo vishe podsecaju na hinduizam , te ti ne bih preporuchivao da ih pominjesh u nekom pravoslavnom drushtvu da te ne bi proglasili za jeretika ... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49719
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
sada me zivo zanima kako me shvatas, kao pravoslavca, evolucionistu, hindusa, nekakavog jeretika ili mozda budistu  ? Smile

sto se biljaka, zivotinja i covjeka tice naravno da nije diskutabilno ko je bolji. svi smo mi jednako dobri po tome koliko je ko dobar. Ja sam rekao da su ljudi na visem stepenu razvoja, i samim tim imaju vece mogucnosti ( kako konstruktivne tako i destruktivne ). Vjerovatno si iz biologije ucio kompariranje  sistema organa kroz evoluciju, gdje se jasno vidi razvojni proces i gdje skoro svaka zivotinjska vrsta zauzima svoje mjesto. Covjek pored toga sto je na vrhu ovakvog nacina istrazivanja evolucionog procesa, dusevno je skrojena slika.
ljudska dusa nije savrsena, a kada se javi zelja da bude savrsena dolazi do naglog porasta sile destrukcije u tom polju. savrsenstvo je nesto sto nas izdavaja od svega sto nije savrseno. pri tom se javlja jaka zelja da se unisti ono sto nije savrseno, mi se uzdizemo i oko sebe sve rusimo sto nam nije ravno. naravno da ce ovakvo uzdizanje biti zavrseno prije nego sto je i pocelo. Zato naglasavam da nema nikakvog pojedinacnog ili grupnog uzdizanja u savrsenstvo, jer je takvo stanje opasno. Bogu se primicemo kroz ljubav, i tada nista drugo nije bitno ( kao i to koliko smo savrseni ili nesavrseni ).       

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
ti se izdajesh za nekakvog hriscanina ,mada su ti stanovishta bliza hinduizmu ili chak staroslovenskoj religiji ako se ona shvati vishe na panteistichki nego na mnogobozacki nacin . u svakom sluchaju dosta si daleko od semitskih religija.
to da su ljudi najslozeniji organizam nije sasvim tacno ,ali mozemo da pretpostavimo da im je intelekt najrazvijeniji od svih bica na ovoj planeti.poshto ljudi ipak nisu savrsheni ,stvorilli su sebi sliku koja jeste savrshena tj boga. problem je samo u tome shto i ta slika savrshenog bica nije savrshena  ,bash zato shto su je stvorili ljudi. ali ne samo shto slika nije savrshena nego i sam pojam "savrshenstva" nije savrshen . usled toga moze se slobodno reci da ne postoji bice koje bi ljudi smatrali savrshenim,tj bog ne postoji (to je taj problem logike o kojem sam ranije pisao).
ochigledno da bi se ugledalo savrshenstvo,stvari ne treba posmatrati ljudskim umom (tj logichkim umom). medjutim tada pojmovi poput "savrshen","bog" i.t.d. gube smisao ,jer su oni proizvod ljudskog uma. prema tome i u ovom sluchaju bog ne postoji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49719
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Bog je van granica ljudskog uma pa prema tome ga je nemoguce njim dokuciti. Boga mozemo spoznati samo kroz osjecanja, od kojih je najvaznija LJubav iz koje su proizasle sve ostale emocije. Savrsenstvo je samo po sebi opasno, kao sto sam vec ranije rekao.
Posto pises o savrsenstvu oslanjas se na logiku koju shvatamo nasim ogranicenim umom, sto znaci da je ne shvatamo. Zakljucujes da Bog ne postoji je ga ljudi shvataju umom --  Smile dobo procitaj ovaj post

Bog nije savrsenstvo, on je i savrsenstvo i nesavrsenstvo objedinjeno u jedno, ali cini mi se da ti smeta logika kad citas ovo. Napravi samo jednu prepravku u svom shvatanj i bice ti puno lakse. Boga shvatas kao savrsenstvo, zamjeni savrsenstvo za ljubav i to je to. Smile
« Poslednja izmena: 12. Maj 2006, 01:00:28 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 375
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 1.5
MM i bf_109_g_6 imaju puuuuuno slobodnog vremena. Sednu ispod drveta u 'lad, a misli od dosade samo naviru, pocnu da ih guse i onda oni traze sebi odusak, tako sto ce ih sa nekim podeliti! Nazivaju ih "filozofima".

Sto bi rekli ovde "seru ko grlice"
IP sačuvana
social share
How can I live when you won't let me in
How can I die without reasons why
How can I laugh when I want to cry
How can I go on with nothing nowhere
How will I make it
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49719
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
@ Gimbrowsky

Od svega sto sam ja napisao najbitnije je ovo:

"Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dusom svojom, svim umom svojim i svom snagom svojom"

ne vidim da je filozofiranje ako samo napomenem da se ovdje nigdje ne spominje destruktivni poriv savrsenstva, kako je pogresno shvaceno.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 23:13:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.