Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 21:57:27
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je Bog?  (Pročitano 28853 puta)
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...
 ... Pa recimo da ti objasnim na primeru gordosti koju si pomenuo. Npr ima ljudi koji pokušavaju što više da odbace gordost i da prihvate poniznost, kao na primer hrišćanski monasi, ali poznato je da kad se malo zagrebe ispod površine nema ljudi koji smatraju da su iznad drugih više nego monasi (i sveštenici uopšte) ...
Totalno si u pravu!
Imam prijatelja, monah je, i on za sebe iskreno tvrdi da je jako gord čovek.
Naljutio se na mene što mu jednom prilikom (kada mi je nešto rekao) rekoh: "Super si".
Zato je i (uz Božiju pomoć) postao monah.
Nije se zadovoljio definisanjem sebe; odlučio je da 'radi na sebi' (postom, molitvom Bogu,
poslušanjima...), pa šta mu Bog da.

Koja su tvoja iskustva sa nekim monahom i/ili sveštenikom?
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
[/quote
Citat
dragi moj magic mastere sushtina hinduizma je u panteizmu ,a ne u chakrama niti u mnoshtvu bozanstava .
a to shto si napisao o budizmu ... pa recimo da ti objasnim na primeru gordosti koju si pomenuo. npr ima ljudi koji pokushavaju shto vishe da odbace gordost i da prihvate poniznost ,kao na primer hriscanski monasi,ali poznato je da kad se malo zagrebe ispod povrshine nema ljudi koji smatraju da su iznad drugih vishe nego monasi (i sveshtenici uopshte) .razlog za to je prost ,ne moze se prihvatiti jedno a odbaciti drugo zato shto jedno povlachi drugo.nema gordosti bez poniznosti ,nema ljubavi bez mrznje .dakle potrebno je jednostavno prevazici taj dualitet ,odnosno prevazici dualni (diskriminatorni) um.

Ti "ponizni" su toliko ponosni na svoju poniznost i svoje vrline da su u stvari gordiji od bilo koga

Ne čudim se monasima koji su prepoznavši svoju grešnost (npr. gordost) - otišli u gudure,
kelije, manastire... da se mole Bogu da ih On promeni.
Nekada mi je taj koncept volenja Boga i verovanja Bogu bio ... čudan. Više nije.

Sada se čudim vama koji mislite da je to neka velika stvar
što ste primetili da su oni grešnici, kao da oni to kriju;
zar i sami to ne ispovedaju svojim životom, izgledom i sl?
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
LG 4X HD
nije strvar u tome sto oni "znaju" da su gresni vec u njihovom ponosu i gordosti sto znaju da su gresni i sto se mole da im bog oprosti i da ih promeni i onda postaju jos ponosniji i gordiji na svoje zrtve i na svoje monastvo i tako se u stvari vrte u krug
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
nije strvar u tome sto oni "znaju" da su gresni vec u njihovom ponosu i gordosti sto znaju da su gresni i sto se mole da im bog oprosti i da ih promeni i onda postaju jos ponosniji i gordiji na svoje zrtve i na svoje monastvo i tako se u stvari vrte u krug
Pravo da ti kažem ... u pravu si.
NE znam kako ti, ali ja s'obzirom da poznajem nekolicinu monaha i monahinja,
imam osećanje odgovornosti pred Bogom za njih. Jer, da sam ja manje ponosan, lenj i gord -
više bih se molio Bogu za njih i više bih im slao ... korisna štiva na tu temu. Ili tako ne[to.

Mada ...  Smile
ako bi se ti i ja složili da je ponos i gordost stav srca otkud ti znaš šta oni osećaju i misle
o samima sebi? Ako se ne slažemo - nikom ništa onda.

Ja mislim da je nama ljudima Bog dao 'moć' da samo jedno srce prosuđujemo sa verovatnoćom
uspeha od ~ 100%, i to je tebi tvoje, a meni moje. Samo ti znaš ko si kakav si kad te niko ne gleda.
Na žalost, mi taj ... 'radar' radije okrećemo prema drugim ljudima,
i tražimo trunje po tuđim očima. A u našem čuči - Baobab!  Smile

IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49724
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
@ bf 109 g 6

pises o gordosti a nisi dosao do njene sustine. Ovo sto pises o monasima vise je vezano za zelju nego za gordost. Svi mi zelimo da se istaknemo u drustvu, da budemo bolji od drugih, da se osjetimo uzvisenim. Posto se ljubomora cesto pretvara u gordost i obratno, nije lako cvrsto se ograniciti samo na jednu vrijednost.
Stvarna sustina gordosti je duboki unutrasnji poriv za kontrolom situacije, za upravljanjem. Gordoj osobi su svi ljudi oko nje glupi. Samo ona je u pravu, a svi ostali su manji od makovog zrna. Jedino je ona na uzvisenom. Gorda osoba jednostavno ne moze da podnese glupe ljude, "siromasne duhom".

"nema ljubavi bez mrznje"

ovo lici na nekoga ko se odrekao uma. treba shvatiti da su ljubav i mrznja duboka unutrasnja stanja koja veze nemaju sa umom. slobodno ti to shvataj kao dualisticki koncept koga treba de se odreknes, ali ponavljajuci to po hiljaditi put neces imati nikakvih rezultata. mi smo stvoreni iz ljubavi i da bez mrznje nema ljubavi nas opstanak bi bio nemoguc. po skucenom ljudskom pogledu normalno je da covjek osjeca i ljubav i mrznju, ali svaka mrznja je tezak teret koji nam ostane i kada padnemo u komu i kad se odreknemo uma i kada ostanemo bez zivota. covjek moze u zivotu da se trudi da sacuva ljubav i u najtezim zivotnim situacijama, i koliko mu to bude polazilo za rukom bice blizi blagostanju. tacka uporista u "stanju bez uma" je puka filozofija i logicko sklapanje pogleda po kojima je sve dualsiticno. da bi se od toga udaljili ljudi dalje pribjegavaju njihovoj suprotnosti ( stanje bez uma ).  poznato je koliko nas um prema kojem krojimo ove ideje sitan u odnosu na ljubav. Bozanska ljubav nije ni od cega zavisna, ona je slobodna i vjecna.        

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49724
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
vidim da se ovo o gordosti odnosilo na tacku oslonca u orjentaciji na pravednost i moral.

jednostavno, ljudi uzimaju oruzje crkve da bi se borili protiv nje same i polazi im za ruklom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
I dance with Eurynome, as a Whirlwind, in the Beginning.

...

Walking the (cat)walk is for green simpletons.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
LG 4X HD
sta oni misle ja ne znam,ali jedanog  monaha  sam gledao na tv-u i njegova prica se svodi na ovo:ja sam gresan ali ja znam da sam gresan i molim se bogu i zrtvujem se i zato sam mnogo bolji od vas koji ne znate da ste gresni.i ja cu zato otici u raj a vi jadnici ce te goreti u paklu.ja sam pun vrline ili sam na putu to da postignem a vi ste zabludele ovce.

Ne samo da se u njemu prepoznavala gordost,vec i izvesna doza zlobe.Mozda ja preostro sudim kada kazem da su svi ili bar vecina takvi.
Iskreno ne razumem to monastvo,kome to donosi ista dobro,chak se kosi sa onim sto pise u bibliji,da sada ne trazim otprilike "evo vam zemlja da se mnozite na njoj....itd" Da Bog i postoji ne verujem da bi monastvo bilo nesto njemu ugodno,jer ponistava ono sto chovek jeste.Zato smatram da monasi tako zive iz potpuno prizemnih motiva,iz grize savesti,straha da ne zavrse u paklu,iz gordosti da bi sebi dokazali da su bolji od drugih ...

A sto se trunja tice...u mojim ochima nek je i cela suma a ne baobab....tu joj je mesto  Smile

@mm

Citat
Stvarna sustina gordosti je duboki unutrasnji poriv za kontrolom situacije, za upravljanjem. Gordoj osobi su svi ljudi oko nje glupi. Samo ona je u pravu, a svi ostali su manji od makovog zrna. Jedino je ona na uzvisenom. Gorda osoba jednostavno ne moze da podnese glupe ljude, "siromasne duhom".

to si upravo opisao monahe?ili sebe?
« Poslednja izmena: 05. Maj 2006, 11:35:46 od arlekin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 375
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
sta oni misle ja ne znam,ali jedanog  monaha  sam gledao na tv-u i njegova prica se svodi na ovo:ja sam gresan ali ja znam da sam gresan i molim se bogu i zrtvujem se i zato sam mnogo bolji od vas koji ne znate da ste gresni.i ja cu zato otici u raj a vi jadnici ce te goreti u paklu.ja sam pun vrline ili sam na putu to da postignem a vi ste zabludele ovce.

Ne samo da se u njemu prepoznavala gordost,vec i izvesna doza zlobe.Mozda ja preostro sudim kada kazem da su svi ili bar vecina takvi.
Iskreno ne razumem to monastvo,kome to donosi ista dobro,chak se kosi sa onim sto pise u bibliji,da sada ne trazim otprilike "evo vam zemlja da se mnozite na njoj....itd" Da Bog i postoji ne verujem da bi monastvo bilo nesto njemu ugodno,jer ponistava ono sto chovek jeste.Zato smatram da monasi tako zive iz potpuno prizemnih motiva,iz grize savesti,straha da ne zavrse u paklu,iz gordosti da bi sebi dokazali da su bolji od drugih ...

Potpuno se slazem sa ovim postom!
                 Jebo te, arlekin, jos cu da pocnem i da te simpatisem!!!! Smile
IP sačuvana
social share
How can I live when you won't let me in
How can I die without reasons why
How can I laugh when I want to cry
How can I go on with nothing nowhere
How will I make it
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.3
mob
LG 4X HD
 slobodno,molim samo bez seksualnih pretenzija  Smile Smile   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 21:57:27
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.