Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 16:00:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je Bog?  (Pročitano 28546 puta)
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49627
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Jasno je da Boga nikad necemo spoznati kognitivnim procesima jer je to ne moguce, zasto se i kaze vjerujem, a ne "znamo". Kako je tacno receno u prvom postu Bog je van granica materije, prostora i vremena. Ipak, mi moramo odrzavati stalni kontakt sa Bogom inace bi se osusili kao drvo bez korjena. Korjen se ne vidi, ali znamo da postoji. Svi ljudi su nastali iz Boga, i ne samo ljudi vec i citava vasiona.

Kako je nastao kosmos ? Iz Boga. Sve je nastalo iz jedne jedine tacke. Bog je stvorio sve iz te tacke uz pomoc ljubavi. Vasiona se iz tacke sirila do danasnjih dimenzija. U kosmosu postoje tvije tendencije: prva, dalji nastavak sirenja, i druga da se opet sve sazme u jednu tacku iz koje je sve nastalo. Po tome svi smo mi nosimo u sebi Bozansko. Bog je u svemu oko nas pa i u nama samima. Sve nosi kodirane informacije citave vasione jer je sve jedinstveno. Kad smo vec kod religija one su uvijek nicale kako bi se stvorila ravnoteza izmedju dva nacina misljena: zapadnog i istocnog, duhovnog i materijalnog.

Da se vratim na kontak sa Bogom. Sa Bogom smo stalno u kontaktu putem emocija. Emocije zapravo cine ogromne kolicine informacija, koje su nastale sazimanjem misli. Najmocnija emocija je ljubav. Sa naseg sadasnjeg pogleda Bog je Ljubav. Gusenje ljubavi uvijk ce biti sankcionisano. Ljudima nije jasno koliko problema mogu izazvati negativne emoije kada se dugo zadrazvaju u podsvijesti covjeka.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 1046
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Nokia N70
Mislim da cilj religije da covjek nadje sebe, da nadje svoj mir i da cini dobra djela. Ostalo je sve politika!
IP sačuvana
social share
* Every puzzle has its pieces
* Every piece has a puzzle
* How much blood would you shed to stay alive?
* Live or die? Make your choice

[SIZE="3"]You`re Just Another Star that`s burnt Out you quickly...[/SIZE]
"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
@Liquid Snake

Mislim da si jako blizu istine.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 99
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.2
Kratka istorija crkve

Proganjano u pocetku sa narocitom zestinom od strane Nerona i Dioklecijana u 4. veku hriscanstvo  je Konstantin proglasio za zvanicnu religiju Rimsko carstva; izmedju svetovne vlasti i crkve koja je stekla valjanu organizaciju,privilegije,ogromna bogatstva, doslo je do cvrstog saveza,cime je bila opredeljena sva dalja istorija hriscanstva. Podrivena unutrasnjim nemirima i izlozena napadima germanskihi drugih plemena spolja, Rimska imperija je u 3. i 4. veku prezivljavala duboku unutrasnju krizu. 476g propast zapadnog dela,centar ekonomskog i politickog zivota preseljen u bogate provincije istocnog sredozemlja.
Car Konstantin (276-337) preneo svoje sediste na obale Bosfora, u Vizant. Dok je po jednima bio verski indiferentan i podrzavao hriscanstvo iskljucivo iz politickih razloga, drugi veruju u njegovo preobracenje i upravo u njemu vide uzrok velikog preokreta koji je nastao u verskoj politici carstva.
ne treba zabiraviti  da je doba jake verske uznemirenosti kome je on pripadao, bilo doba verskog sinkretizma kada istovremeno pripadanje razlicitim kultovima nimalo nije izgledalo neprirodno. Podrzavao je i paganske verske obicaje , narocito je bio odan kultu sunca.

Najznacajnija manifestacija hristanizacije u Konstantinovo doba bilo je sazivanje 1. vaseljenskog sabora u Nikeji(325)1. u nizu sabora koji su stvorili temelj dogmatskog i kanonskog sistema hriscanske crkve. Iako nije formalno pripadao crkvi (pokrstio se na samrti)bio je njen rukovodilac. na saboru je utvrdjeno da je ''sin jednosusan ocu''a osudjena Arijeva nauka koji nije prihvatao jednakost oca i sina. I tako je utvrdjena DOGMA koja sa dopunama 2. vaseljenskog sabora u Carigradu(381) cini ''simvol vere'' hriscanske crkve.
3. sabor u Efesu (431) uspostavlja kult Bogorodice.
u borbi protiv arijanstva ustanovljena je dogma o bozanskoj prirodi hrista, sada se postavilo pitanje odnosa bozanskog i covecanskog nacela u Hristu. prema Antiohiskoj bogoslovskoj skoli, u Hristu su postojale jedna pored druge 2 odvojene prirode: bozanstvo se ovaplotilo u Hristu coveku rodjenom od Marije, pa se prema tome Marija ne sme nazvati Bogorodicom , vec samo Hristorodicom. Sasvim suprotno ovom racionalistickom ucenju bilo je Aleksandrisko misticko ucenje o Bogocoveku. Prdstavnik antiohiske skole Nestorije osudjen je kao jeretik. Aleksandriska patrijarsija,ciji je ugled od doba Atanasija Velikog ,stalno rastao, stekla je prevlast u istocnoj crkvi....

Stevan Nemanja 13.v proganja bogumile i prihvata istocnu crkvu koja  je vise odgovarala njegovom drzavnom uredjenju.Zajednica je bila podeljena na seljake i zanatlije,s druge strane na upravjace i posednike sto je i crkva bila . Vladari su imali razloga da narocito pomazu  crkvu,jer je bila u feudalnom uredjenju na njihovoj strani a cesto i njihovo direktno orudje.Oni su sami gradili najveci broj crkava i poklanjali zemlju sa seljacima koji su je obradjivali.

pa sad vi vidite koliko crkva ima veze sa Bogom, a koliko sa politikom ,sto je i danas slucaj.
Nista se nije promenilo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 375
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
       @Magic Master
        Da uvek ce biti vas koji imaju "odgovor" na sve, a nista ne kazu!
        trebalo bi da pustis vodu posle post-a! Toliko samouverenih tvrdnji o tajnama ovog sveta skoro nisam cuo! Dali si ti licno bio koorganizator radova sa Bogom u vezi izgradnje svega postojeceg? Tako zvucis! Sednes ispod drveta (u hlad, sa zelenom travkom u ustima) i pocnes da filozofiras...misli se od dosade i monotonije samo prelivaju i nadiru!
    Nista licno, samo mnogo si mi naivan!
IP sačuvana
social share
How can I live when you won't let me in
How can I die without reasons why
How can I laugh when I want to cry
How can I go on with nothing nowhere
How will I make it
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49627
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
@ Gimbrowsky

Ti mi izgledas kao poprilicno nezadovoljan. Ne znam gdje si procitao da ja tvrdim da sve znam. Sve sto se ovdje iznese predstavlja samo dodatak temi, licno vidjenje, misljenje, teoriju. Pojavom tvrdnje nestaje teorija jer se tvrdnjom sve dokazuje i nema potrebe za daljim izlaganjem konstruktivnih misljenja. Ova tema je nastala iz zelje da se iznesu misljenja, jer tvrdnje ne postoje. Dalje, misljenja bih podjelio na teorije i vlastite komentare dodane temi. Dok se teorije uglavnom osnivaju na nekakvim osloncima, komentari nemaju nikakvog oslonca. Ipak se desava da komentari koji su rezultat samog raspolozenja, bez nekakvog narocitog uspjeha pokusavaju da unize teoriju koja se drzi na necemu. Vlastiti komentari ce uvijek zavisiti od situacije koja je sarena.

Da nesto kazem o svom proslom postu. Sve sto je u njemu iznjeto nije rezultat toga sto sam ja bio koordinator radova sa Bogom (ovo je cisto nezadovoljno komesanje), vec toga sto sam procitao informaciju, usvojio je i prihvatio. To je vjeorovatno bilo zato sto ta informacija donosi rezultate. To je vec cvrst oslonac. Ustvari, citav taj sistem nije nastao iz dosade, vec se rodio kao nacin da se dodje do izlijecenja od najtezih bolesti. Izgleda da se ipak treba prvo informisati o nekim stvarima pa tek onda iznositi izjave...     
« Poslednja izmena: 22. Apr 2006, 01:20:27 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 375
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
 @ Magic Master

Ok...navikao sam da ovde (u Srbiji) ljudi reaguju krajnje grcevito, ostro...naivno, svaki put kada dodje do razmene misljenja. Ne znam kao ja zvucim drugima, niti me zanima, samo iznosim svoje stavove! Bog nije stvorio sve poznato i to je tako...svako drugo objasnjenje zvuci naivno, bez izlozenih cinjenica. Bog je tvorevina umetnika!
      Kao sto rekoh, ljudi drugacije zvuce kada pisu na forumima, a drugacije kada nekog licno upoznas. Sto se mene tice, ja uopste nisam nezadovoljan, samo uporedjujem stvari ovde (u Srbiji) i na zapadu! Kao rezultat toga ljudi na forumu me dozivljavaju kao "rebel guy", sto uopste nije istina....to je samo znak nemogucnosti prisutnih forumasa (u ovom slucaju "Ucitelja Magije" Smiley ) da na pravi nacin sagledaju stvari.
          Ti izgleda samo usvajas informacije, a sta je sa rezultatima...rezultati su zaglupljivanje ljudi i njihovo drzanje pod kontrolom tokom vekova, raznim filozofijama, paralelnim svetovima, dosadom (iz koje i nastaje besomucno filozofiranje), monotheizmima, politheizmima (pa odlucite se vise)....
          BTW....zvucis kao filozof! Dali si? Smiley
« Poslednja izmena: 22. Apr 2006, 22:38:31 od Gimbrowsky »
IP sačuvana
social share
How will I make it
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

442 do Beograda,gume shkripe bluz...

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Bog,hm...Ljubav mozda...
Tako ga ja vidim.
Savrshenstvo ljubavi...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Sto se mene tice, ja uopste nisam nezadovoljan, samo uporedjujem stvari ovde (u Srbiji) i na zapadu! Kao rezultat toga ljudi na forumu me dozivljavaju kao "rebel guy", sto uopste nije istina

Ne postoji "na zapadu" kao monolitni blok. Svaka drzava, skoro pa i svaki grad, ima razlicit Weltanschauung. Ideja o "na zapadu" postoji samo u glavama onih koji nisu nikako, ili su samo na kratko, turisticki otisli u mozda dve zemlje Evrope.

U SAD (USA) religija je vrlo striktno odvojena od drzave, a broj kreacionista je daleko najveci izvan islamskog sveta (veci nego u Latinskoj Americi, o Evropi da i ne govorimo).

Mozda su njihovi "oci" kad su svrgli britanski kolonijalizam upravo iz tog razloga i insistirali na toj klauzuli o odvajanju drzave i crkve -- jer su shvatili koliko je klerikalizam moguc u takvoj zemlji nastanjenoj dzepovima stranaca koji su tek morlai da se prilagodjavaju medju sobom.

S druge strane mnoge zemlje zapadno od Srbije su potpuno laicke (npr. Francuska, koja je poslednjih 400 godina uvek bila sumnjicava prema Vatikanu, a u poslednjih 217 i zvanicno sekularna, i u post-Francovo vreme takodje Spanija).

Ima i zemalja sa zvanicnom religijom (kralj[ica] mora da bude clan ili cak i vodja neke crkve) koje su manje klerikalne od SAD (USA) i balkanskih drzavica tipa Srbije, Hrvatske, Slovenije itd.

Anyway...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 375
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
     @ Tralalalala
Ne znam kako ti dozivljavas turizam, ali ja definitivno ne dozivljavam kao ti. Jednostavno, ne mogu da kazem da deset godina provedenih u US (jos uvek tamo zivim, trenutno sam na vekejsn:)....roditelji su mi tamo rodjeni, ali ja nisam Smile ) smatram turizmom... Osim toga bio sam u vise od deset zemalja Evrope (svratio sam par puta i do Afrike Smiley)! Za tebe sam vise nego svetski putnik Smiley Wanna bet? Smiley  Nije da se hvalim, ali zaista je to nesto cime se covek treba hvaliti, tako kod mene stoje stvari!
"na zapadu" podrazumevam sve ono cemu ovi igraci ovde "teze",ali nece uspeti u narednih 167 god....mogu da se kladim.
          Za mene je Bog kao sto rekoh vrhunac umetnosti...nista vise! Ne znam dali znas (sumnjam) da u US svaki novi osnivac neke religije mora da prijavi tu svoju novu tvorevinu vlastima ,zatim prolazi razne testove....pshihofizicke, materijalne naravno i tek ako ispuni sve ove teme dobija dozvolu. Onda ima pravo da propagira svoja uverenja (naravno pod budnim okom drzave...tako da nije religija "striktno" odvojena od drzave). Dali ti "In God We Trust" zvuci poznato??     

IP sačuvana
social share
How will I make it
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 16:00:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.