Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srušen mit o Mocartu i Salijeriju  (Pročitano 5396 puta)
13. Jan 2006, 13:10:54
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple iPhone SE 2020
Premijera "Amadeusa" sutra u Beogradskom dramskom pozorištu

Srušen mit o Mocartu i Salijeriju

Mocarta je vrlo malo, možda jedan ili dva. Oni kao da su došli iz svemira. Mi ostali smo zadivljeni u pokušaju da ih shvatimo, ali genije se ne može objasniti

Predstava "Amadeus", po tekstu Pitera Šefera u režiji Alise Stojanović, biće izvedena premijerno u Beogradskom dramskom pozorištu 14. januara za sponzore, Rajfajzen banku i "Audi", i 15. januara za redovnu publiku. Naslovnu ulogu igra Gordan Kičić, a Salijerija - Predrag Ejdus. U ansamblu su još i glumci Danijela Štajnfeld, Pavle Pekić, Dejan Matić i drugi, pevačice Aneta Ilić i Iva Mrvoš, kao i kompozitor Ivan Brkljačić i kvartet koji uživo izvodi muziku na sceni.

Alisa Stojanović ocenila da je reč o "savremenoj klasici", jednom od najlepših komada 20. veka, sa velikom temom odnosa prema umetničkom geniju.
      

Mocart rok zvezda

Gordan Kičić ulogu Amadeusa okarakterisao je kao najdublje i najiskrenije pozorišno iskustvo koje je imao tokom deset godina bavljenja glumom.
- Tražili smo psihološki profil Mocarta kao egocentrika, nesvesnog prostora i vremena u kojem živi. On je imao ozbiljne psihičke probleme jer je, kao vunderkind, uvek bio posebno tretiran. Mocart je u predstavi kao rok zvezda koja živi svoj poseban život, a to je i ono što će ga "pojesti", kao Prislija, Hendriksa ili Morisona - rekao je Kičić.
      
   
   

- Šefer je srušio neka mitove koji su postojali o Amadeusu i Salijeriju i osim niza kontroverzi napravio iznova veliko interesovanje, prvo komadom, potom Formanovim filmom, ne samo za Mocarta već i za velikog kompozitora Antonija Salijerija. Mnogi smatraju da je Šefer optužio Salijerija da je ubio Mocarta. To apsolutno nije tačno, nigde se to ne može naći u komadu, ali se s merom poigrao sa tim mitom, napisao fantastično razigran pozorišni komad, a pritom je hrabro srušio neke mitove i probudio interesovanje za likove Mocarta i Salijerija.

Problem slave kojim se bavi ovaj komad, kako je rekao Ejdus u najavi predstave, "tiče se svakog umetnika pa i glumca, jer je gluma ponekad umetnost, mada smatram da je to prvenstveno zanat". Braneći lik kog tumači, objasnio je Salijerovo ponašanje.

- Postoje predrasude o tom liku koje dolaze iz neznanja. Reč je o mišlju da je Salijeri kao netalentovani mediokritet učinio zločin. Nije tačno, ali je to u drugom planu. Želim da odbranim njegov lik. Ono što me najviše uzbuđuje jeste njegova moć prepoznavanja, fanatična želja da dostigne vrhove koje ne može dokučiti i u jednom trenutku postaje svestan toga. S jedne strane to je tragično, a sa druge božanstveno i lepo upravo zbog toga što je to sudbina, manje-više, svih umetnika. Mocarta je vrlo malo. Možda jedan ili dva. Oni kao da su došli iz svemira. Mi ostali smo zadivljeni u pokušaju da ih shvatimo, ali genije se ne može objasniti - rekao je Predrag Ejdus.

Muzika je jedan od glavnih likova u predstavi, najavila je rediteljka Alisa Stojanović. Kombinujući svoju muziku sa nešto odabrane Mocartove, uradio ju je kompozitor Ivan Brkljačić.

- Muzika u predstavi komentariše tekst. Pevačice, sopran i mecosopran imaju ulogu Ventičelija i prenose Salijeriju šta se dešava sa Mocartom - objasnio je Brkljačić.


Izvor: Glas Javnosti \ B. Bošnjak
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.106 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.