Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 13:28:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpsko makedonski odnosi  (Pročitano 57110 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
@Феанор
Нисам рекао да су се у време Душана определили за самосталност као народ, већ раније. Наравно то сам овде чуо и тако су ми овде говорили. Још од доласка на Балкан је као прихваћено име по територији. Е сад..
Оно што ја знам, то је да се македонска национална свест буди у време Турака, а све је кулминирало кад се оформила прва ВМРО. Од тад постоји јака тенденција одвајања од утицаја Срба и Бугара.
Језик нисам потегао као питање око ког би могли нешто да утврдимо, већ информативно  Smile

@Дуки
Солун је македонски, ту нема полемике. И био је до пре 30 година. Сад су га Грци фино средили и има врло мало трагова македонског тамо. Целу ту Егејску Македонију су претворили у грчко тло јаком хеленизацијом. Ту ми мораш веровати на реч, пошто од Охрида до грчке границе и онога што се зове Егејска Македонија нема ни сат времена колима. Тако да знам шта се тамо дешавало и како су Македонци или најурени или хеленизовани. Не кажем да тамо није било Грка, већ само да је то македонска територија.

Тоше је из Крушева, то је место са 5000 становника од чега су 85% Власи Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Citat
Нисам рекао да су се у време Душана определили за самосталност као народ, већ раније. Наравно то сам овде чуо и тако су ми овде говорили. Још од доласка на Балкан је као прихваћено име по територији. Е сад..
Оно што ја знам, то је да се македонска национална свест буди у време Турака, а све је кулминирало кад се оформила прва ВМРО. Од тад постоји јака тенденција одвајања од утицаја Срба и Бугара.
Језик нисам потегао као питање око ког би могли нешто да утврдимо, већ информативно

Они то тврде на основу Самуилове државе за ког смо утврдили да нема везе са Словенима и неким народом Македонаца већ да је обичан феудалац који је бранио приватну имовину...
Они једноставно нису имали услова да се уклопе нигде јер су их Бугари и Византија стално развлачили ратовима и освајањима...
После су дошли српски владари који нису имали времена да их уклапају у српско биће...

Да, ВМРО је изразито наглашавала потребу да се направи нов идентитет што је по мени тужно... Јер сад имаш људе који буквално немају корена у реалности већ у бајкама о Александру...

Citat
Солун је македонски, ту нема полемике. И био је до пре 30 година. Сад су га Грци фино средили и има врло мало трагова македонског тамо. Целу ту Егејску Македонију су претворили у грчко тло јаком хеленизацијом. Ту ми мораш веровати на реч, пошто од Охрида до грчке границе и онога што се зове Егејска Македонија нема ни сат времена колима. Тако да знам шта се тамо дешавало и како су Македонци или најурени или хеленизовани. Не кажем да тамо није било Грка, већ само да је то македонска територија.

Тоше је из Крушева, то је место са 5000 становника од чега су 85% Власи

Ма цела континенталан Грчка је била преплављена Словенима у 6. и 7. веку. Све су то хеленизовани словени...
Али ја ту Грке разумем, да нису хеленизовали те Словене не би имали државу данас...
И идеш наопако. Не може нешто да буде македонска територија ако нема Македонаца... Постоји географска одредница Македонија на којој живи коктел народа... Не могу данашњи Македонци полагати право на целу географску одредницу само зато што су узели име по њој...
 Smile
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung 
@Дуки

Тоше је из Крушева, то је место са 5000 становника од чега су 85% Власи Smile

Па то јесте македонска територија. То ће ти и сваки Грк рећи. Smile

Ти изгледа подводиш све становнике ширег региона Македоније у македонске Словене, иако се они који живе у Бугарској изјашњавају као Бугари, а они који живе у грчком делу као Грци.

У грчкој провеницији Македонији имаш три врсте Грка: Грке староседеоце, Грке дошљаке (избеглице из Мале Азије) и хеленизоване Словене (тамо их називају славофоним Грцима).

Кад кажеш Солун је увек био македонски потпуно бркаш појмове. Јесте био македноски, али грчко-македонски. Од кога су га онда Грци бранили пре више од хиљаду година и откад потиче легенда о Св. Димитрију заштитнику града? Солун је био чисто грчки град до доласка Турака. Касније га насељавају сефардски Јевреји протерани из Шпаније и Португала, Турци (међу којима је вероватно било доста потурчених Грка, јер многи извори говоре да кад су, након лозанског споразума, стигли у Турску, нису знали причати труски) и Словени, који се у свим изворима наводе као Бугари и који су били четврти по бројности иза ове три групе.

Јевреја више нема, јер су углавном побегли за Палестину или су их Немци провукли кроз оџак, Турци и потурчени Грци су отишли након грчко-турког рата и договора о размени становништва, Бугари су након Другог балканског рата и Првог светског рата протерани у Бугарску.
« Poslednja izmena: 10. Feb 2009, 16:44:08 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Да, ВМРО је изразито наглашавала потребу да се направи нов идентитет што је по мени тужно... Јер сад имаш људе који буквално немају корена у реалности већ у бајкама о Александру...
ВМРО није правила нов идентитет тог народа! У то буди сигуран! ВМРО је била организација која је повела борбу за ослобађање народа од Турака, а у исто време и за ослобођење од бугарског и српског утицаја!
И још један ствар, ВМРО и прича о Александру немају додирних тачака. Тада су људи били свесни да су Словени, никакав Александар се није спомињао, осим у контексту да се њихова држава налази на месту где је тај велики човек владао у своје време.

И идеш наопако. Не може нешто да буде македонска територија ако нема Македонаца... Постоји географска одредница Македонија на којој живи коктел народа... Не могу данашњи Македонци полагати право на целу географску одредницу само зато што су узели име по њој...
Па то јесте македонска територија. То ће ти и сваки Грк рећи. Smile
Ти изгледа подводиш све становнике ширег региона Македоније у македонске Словене, иако се они који живе у Бугарској изјашњавају као Бугари, а они који живе у грчком делу као Грци.
У грчкој провеницији Македонији имаш три врсте Грка: Грке староседеоце, Грке дошљаке (избеглице из Мале Азије) и хеленизоване Словене (тамо их називају славофоним Грцима).
Кад кажеш Солун је увек био македонски потпуно бркаш појмове. Јесте био македноски, али грчко-македонски. Од кога су га онда Грци бранили пре више од хиљаду година и откад потиче легенда о Св. Димитрију заштитнику града? Солун је био чисто грчки град до доласка Турака. Касније га насељавају сефардски Јевреји протерани из Шпаније и Португала, Турци (међу којима је вероватно било доста потурчених Грка, јер многи извори говоре да кад су, након лозанског споразума, стигли у Турску, нису знали причати труски) и Словени, који се у свим изворима наводе као Бугари и који су били четврти по бројности иза ове три групе.
Јевреја више нема, јер су углавном побегли за Палестину или су их Немци провукли кроз оџак, Турци и потурчени Грци су отишли након грчко-турког рата и договора о размени становништва, Бугари су након Другог балканског рата и Првог светског рата протерани у Бугарску.

Кажите ми обојица из ког је периода ова мапа?
« Poslednja izmena: 10. Feb 2009, 16:57:43 od EmptyClip »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung 
То је мапа ширег региона Македоније. Шта она треба да представља? Лепо ти Фенор рече, да не могу присвајати целу Македонију само зато што се називају Македноцима, а држе нешто мало више од трећине тог региона.

Шта ћемо онда са два и по милиона Грка који себе такође називају Македонцима, а за тај назив имају далеко веће историјско право?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Чекај бре Дуки. Само сам питао за мапу, нисам изнео никакав став поводом ње. Мојне трчиш ко магаре пред руду  Smile

Питам из ког је периода мапа и шта она представља. Пусти шта сад ови причају о њој и што је присвајају.
« Poslednja izmena: 10. Feb 2009, 17:16:05 od EmptyClip »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
То је мапа географске регије "Македонија"...  Smile
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung 
Ја сам само одговорио на оно што је требало, а и нешто поред тога. Схватио сам твоје питање.

Мапа је, ако се не варам, дело неког бугарског картографа из 19. века.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Притом да напоменем да је географска одредница Македонија често мењала локације...  Smile

Од античке Македоније, преко римске провинције, па до византијске теме...

Ево занимљиве мапе... У питању је Француски поглед на Балкан 1918. по етничким групама...

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Carte_ethnographique_de_l'Europe_centrale_et_des_états_Balkaniques_-_La_Science_et_la_Vie_1918,_P.jpg
(409.32 KB, 1050x871)
« Poslednja izmena: 10. Feb 2009, 17:26:51 od Feanor11985 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Македонци ће ти рећи да је то етничка мапа Античких Македонаца. Зато они сада то сматрају за своје. Не сматрају Индију и Малу Азију, већ само оно што је било Александрово пре почетка освајања.
Е сад, сва тројица се слажемо да то, све и да је Александрово, не може бити њихово. Али ако је Александрово, онда никако не може бити грчко!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 13:28:37
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.098 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.