Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Српски пилоти обишли америчке базе  (Pročitano 1428 puta)
21. Avg 2008, 09:35:17
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Официри Војске Србије упознати са ратним и другим искуствима авијације Националне гарде Охаја

Американци су нас уважавали јер смо из Србије, зато што смо пилоти и посебно јер летимо на „миговима 21”, каже пуковник Драгослав Миленковић, начелник Одсека ПВО у Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране после недавне посете Националној гарди Охаја. Био је то сусрет професионалаца, официра-пилота, па су политичке и историјске теме остављене по страни. Ипак, пилоти Националне гарде Охаја, са којим Војска Србије има изграђене партнерске односе, респектују искуство наших војних пилота и њихово умеће, јер лете на „миговима 21”, односно „фишбедима”, како гласи код НАТО-а за ове летелице, авионе тешке за пилотажу. Америчке пилоте интересовала су и искуства са „миговима 29”, као и какав би борбени авион одговарао будућим потребама српског ваздухопловства.

Потпуковник Љубомир Ђорђевић са америчким колегом уз Ф-16

– Била је то друга посета припадника ВиПВО ваздухопловној компоненти Националне гарде Охаја, пре нас у САД је боравио командант ВиПВО са сарадницима. Посету, названу Ваздухопловна операција (Американци термин „операција” користе у најширем смислу, од свакодневног рада до борбених дејстава) организовала је амбасада САД у Србији. Посетили смо сва четири винга Националне гарде Охаја, упознати смо са њиховим искуствима у обуци, борбеним дејствима, али и ангажовањем на помоћи цивилним властима у случају природних катастрофа – каже пуковник Миленковић, вођа делегације пилота у којој су били и потпуковник Љубомир Ђорђевић и мајори Бојан Станојевић и Ненад Петровић.

Национална гарда Охаја у свом саставу има 30 одсто професионалаца и око 70 одсто резервиста који се активирају по потреби. Исто важи и за њихово ваздухопловство, па многи пилоти који имају сталан посао у цивилном сектору по позиву седају у кокпит борбених авиона. Подразумева се редовно увежбавање, па тако пилоти имају и више од 150 сати налета годишње.

– Обишли смо њихове базе, у свима важи правило „једна база – један тип ваздухоплова”, што олакшава одржавање. У свом саставу ваздухопловна компонента Националне гарде Охаја има 178. ловачки винг, 180. ловачки винг, 179. транспортни и 121. винг за допуну горивом у ваздуху. Приметан је значај подофицира, а међу пилотима има и жена. У војним зградама нема луксуза, али је све функционално. Авиони се не чувају у бетонским капонирима, који иначе више не гарантују заштиту технике у ратним условима, већ у монтажним објектима који су климатизовани. Командант ескадриле је веома самосталан у одлучивању и наређења шаље и-мејлом – сумира утиске пуковник Миленковић.

Делегација ВиПВО са старешинама Националне гарде Охаја

После терористичких напада 11. септембра 2001. године, у САД се изузетна пажња посвећује заштити ваздушног простора, па су тако и пилоти Националне гарде Охаја добили своју улогу у том систему и ускоро треба да преузму борбена дежурства. Иначе, Национална гарда Охаја имала је ратна искуства широм света, од Вијетнама до Ирака. Пре одласка на смену у Ирак сви предвиђени задаци се увежбавају у базама у Охају, укључујући и уигравање тимова специјалаца за спасавање оборених пилота. Посебно искушење за пилоте, али и технику, јесте прелет из САД у Ирак који подразумева и допуну горивом у ваздуху. Стицајем околности, ови амерички ваздухопловци у Ираку били су смештени у објектима које су изградиле некадашње југословенске грађевинске фирме, а који су издржали ратна дејства.

Као професионалци, српски амерички пилоти су се веома добро разумели, штавише Американци су били много отворенији од официра из држава које су недавно ушле у НАТО, а са чијим армијама је до сада сарађивала Војска Србије. У тренуцима одмора разговарало се о свакодневним животним темама, па су Американци били запрепашћени, за њихове прилике, високом ценом бензина на пумпама у Србији. Пошто је у питању била радна посета, пилоти ВС су носили српске летачке комбинезоне, али су их неупућени ипак бркали са америчким колегама, па им је тако пришао један грађанин и рекао: „Хвала вам на свему што чините за Америку!”

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4008
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16

Moze li nize od ovoga. ](*,)Strasno ko vodi nasu vojsku,ide se u posetu krvnicima koji su nas pobili samo bog zna koliko i od cijih radioktavnih bombi i ostalih otrova i dan danas umiremo.A o kriminalnoj organizaciji poznatoj kao NGO moglo bi se pisati dan i noc,i u samoj Americi su poznati samo po zlu.
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
 sve se moze kad se hoce  Smile Smile ... a ja stvarno ne znam chemu te posete ,kad chak ni da smo u najboljim odnosima sa amerikom , mi ne mozemo da primenimo njihov sistem obuke i organizacije vazduhoplovstva.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Keep the wheelz rollin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1026
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1

Moze li nize od ovoga. ](*,)Strasno ko vodi nasu vojsku,ide se u posetu krvnicima koji su nas pobili samo bog zna koliko i od cijih radioktavnih bombi i ostalih otrova i dan danas umiremo.A o kriminalnoj organizaciji poznatoj kao NGO moglo bi se pisati dan i noc,i u samoj Americi su poznati samo po zlu.

Slazem se... P**ka im materina, oni nas sjebali na sto polja a gledaj sta nasi laze, celivaju im guzice...  Smile
IP sačuvana
social share
Sometimes the truth is not good enough, sometimes people deserve more, sometimes people deserve to have their fate rewarded ...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
po cemu je poznata NGO?  Smile imas li neke blize informacije ili lupas? Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4008
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16

Poznata je po tome sto je u krvi ugusila studentske proteste protiv rata u Vijetnamu.
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
sve se moze kad se hoce  Smile Smile ... a ja stvarno ne znam chemu te posete ,kad chak ni da smo u najboljim odnosima sa amerikom , mi ne mozemo da primenimo njihov sistem obuke i organizacije vazduhoplovstva.  Smile
pa da izvuku jos poneke informacije...
iz istog razloga zasto se i od clanica nekadasnjeg Varsavskog pakta trazi da se sva "stara",tj domaca ili svovjetska proizvodnja odmah ili uskoro bar unisti,tj-da amerikancima da lepo pokradu tehnologije...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Nokia 5610

Slazem se... P**ka im materina, oni nas sjebali na sto polja a gledaj sta nasi laze, celivaju im guzice...  Smile
Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Nokia 

Poznata je po tome sto je u krvi ugusila studentske proteste protiv rata u Vijetnamu.
A kako ih je samo ugušila  Smile

Ne znam bre što forsiraju tu NGO i saradnju sa njima, ono kao momci iz 63. padobranske razmenjivali iskustva sa NGO...daj bre

Imali su prilike u Avianu da vide šta je jedna NATO baza, provozaju NATO lovce itd. Ovo sa ovim kaubojima je cirkus, saradnja sa Rumunima je na mestu i verujem da je tu bilo neke ozbiljne saradnje...ali sa ovim kaubojima  Smile

iz istog razloga zasto se i od clanica nekadasnjeg Varsavskog pakta trazi da se sva "stara",tj domaca ili svovjetska proizvodnja odmah ili uskoro bar unisti,tj-da amerikancima da lepo pokradu tehnologije...  Smile
Pa moraju nekome da prodaju naoružanje i tehniku...pa ti ovo nije u skladu sa NATO standardima...pa ti ono nije u skladu sa NATO standardima...uništavaj ono što imaš i kupuj američko  Smile
« Poslednja izmena: 25. Avg 2008, 03:04:37 od M70AB1 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1

A kako ih je samo ugušila  Smile

Ne znam bre što forsiraju tu NGO i saradnju sa njima, ono kao momci iz 63. padobranske razmenjivali iskustva sa NGO...daj bre

Imali su prilike u Avianu da vide šta je jedna NATO baza, provozaju NATO lovce itd. Ovo sa ovim kaubojima je cirkus, saradnja sa Rumunima je na mestu i verujem da je tu bilo neke ozbiljne saradnje...ali sa ovim kaubojima  Smile

Pa moraju nekome da prodaju naoružanje i tehniku...pa ti ovo nije u skladu sa NATO standardima...pa ti ono nije u skladu sa NATO standardima...uništavaj ono što imaš i kupuj američko  Smile
apsolutno se slazem!to mi je odvratno kada se politika i lobi svuda mesaju...
ima takvih primera kolko oces...
Grci sad skoro raspisali konkurs za kupovinu novog tenka.Takmicili se Rusi(T-80UD),Ameri(Abrams),Britanci(Challenger 2),Ukrajinci(T-84(T-80UD),Nemci(Leopard 2A6) i Francuzi(Leclerc).ocekivalo se,a neki su se cak i nadali,da ce Rusi ponuditi i time donekle razotkriti T-90(jer bi ih ameri otkupili,maakar tajno),ali cak i T-80UD koji su dali,bio je vise nego ravan sa konkurencijom.Britanci su bili razvili modifikaciju "za Grcko trziste"samo za tu priliku.
sto se tice sveukupnih rezultata,svi su se,naravno pokazali slicno i prosli testove(ovako ili onako),ali samo su T-80UD i Abrams presli 1000 km marsa bez problema.nasuprot svog "starijeg brata" sa dizel-motorom,T-84 je na kraju imao najgori uspeh,a Leclerc se kvario kad god bi stigo.pritom,Grci su se bili posebno zainteresovali za T-80UD tad,jer su videli koliko je izdrzljiv,jeftiniji i odgovarajuci  za njihove uslove,pa cak i bolji od nekih,iako je stariji od vecine.Vec su imali i imaju dosta Leoparda u sluzbi,ali ima treba i nesto sto moze da izdrzi sve.i taman kad su hteli da potpisu ugovor da uzmu T-80,nekoliko ljudi se umesalo,i uzese-Leopard.da ne gresim dusu,Leopard je sjajan tenk i u dosta stvari bolji od T-80UD i imaju ih dugo u sluzbi,medjutim,sad su hteli T-80,a ne njega,ali eto,opet je politika umesala svoje prste...
al Gruzijci su tek najbolji...Imaju Sovjetsku/Rusku doktrinu,ruska oruzja,rusku tehnologiju,moze se reci da su i braca sa Rusima,sve im je rusko,a oni uzmu i kupuju M-16...  Smile Smile Smile mislim,po onim planincinama tamo,sa sve blatom i najtezim uslovima,oni,koji su u svemu vojnom slicni ko Rusi,kupuju Mke...al,eto,to je po NATO standardima...
zatim tu je i slucaj sa Francuzima i Mirageom...umesto da kupe od svojih jos 40 komada nove verzije aviona koji je ec dugo u njihovoj sluzbi,na koji su navikli i da potspese svoje kompanije,oni su uzeli od amera neke raspadnute F-16 prozivedene jos pre Hrista...
primera ima jos mnogo,a ovo su neki od skorih,ali vec postoji duga istorija takvih proseravanja...
jednomrecju-S konja na magarca,al sve zarad politike...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.