Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Sep 2025, 18:13:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpski nacionalisti i Tito  (Pročitano 21327 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
Velika greska, ako uzmes inflaciju u obzir (ne racunajuci hiperinflaciju), dolarski iznos 100$ pozajmljenih 1945. je 1990. godine bio malo preko 700$. Pomnozi 19 milijardi sa 7 i dobices pravi iznos! Nisu poenta cifre, poenta je gde se trose. (ovo nije receno da bih branio sadasnju vlast)

Stabilna srednja klasa je zivela na nerealnim osnovama - bas tim stranim kreditima davanim na plate umesto na modernizovanje proizvodnje i hvatanje prikljucka sa svetom. Nazalost, toj srednjoj klasi se o ledja obilo to sto kada su krediti presusili nije bilo realnog osnova da se zivi cak ni od svog rada, jer su nasi privredni sistemi pravljeni da bi se zadovoljila ekonomska ali ne i tehnicka efikasnost (drugim recima umesto da pravimo fabriku za 100 ljudi koja proizvodi 100 traktora godisnje pravili smo fabriku koja zaposljava 1000 ljudi i pravi 100 traktora godisnje). To nije moglo dugo da traje tako! Naravno da je narodu odgovaralo da svi budu zaposleni, stizu plate od kredita, svi kao radimo. Medjutim, ekonomska realnost nam se obila o glavu!

bezbednost je direktna posledica nezadovoljstva stanjem u zemlji, konkretno primanjima. Kad je sistem pukao, neki su se okrenuli kriminalu, neki svercu, neki su se organizovali u bandice umesto da idu u skolu, srednja klasa naravno propada jer na svetskom trzistu nemammo sta da trazimo, niko na primer ne zeli auto dizajniran sedamdesetih godina, u USA se svake godine izbacaju novi modeli, a kod nas? Tako da je indirektno kriv komunizam cak i za to!

Putovanja su bila isto tako finansirana takvim parama, nazalost sada je mnogo teze putovati. Steta ali i podsetnik da se mora debelo raditi da bi se priustila zadovoljstva!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
@marniko82

Fantasticno si sve rekao, apsolutno se slazem sa tim. Ukratko si objasnio da socijalizam ne ume bolje. Jos je paradoks sto ta sredja klasa nije ni marila mnogo, odakle taj novac i hoce li ga biti ubuduce? I dan danas to mnogi kazu:" Ah sta mene briga odakle taj novac, vazno je da sam ja primao platu"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Ta putovanja nisu bila nesto...
A gde to ljudi pa putuju bolje i vise?
Svi oni su ili obisli ili su mogli obici Evropu...
Fala.. za jednog prosecnog radnika u fabrici, moja majka je videla i pariz i rim i milano, o berlinu, bonu, hamburgu i istocnoj evropi da ne pricamo... ne treba meni vise.. dajte mi da mogu toliko.. i da mogu da dobijem stan kola i vikendicu.. ja srecan...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
Jeste SF ali danas za to moras da radis i da se takmicis, da pokazes da si bolji u svom poslu i da te gazda nagradi dobrom platom, tako napredujes ti, gazda, gazdina firma i naravno drustvo!

U komunizmu, radio ili ne radio dobijas platu. Ne napredujes osim ako sebe ne teras (a i ako napredujes ostaces visi referent), gazde (direktori) se bogate na crno, firma stagnira a drustvo ne ide nikuda.

To je bila sarena laza, paradoks, nije bilo odrzivo. Zato smo mi generacija na kojima su se polomila kola. Neka, ako ja mogu da se svojim radom izborim da moja deca (kad ih budem imao) mogu da idu od moje zaradjene plate po Zapadu. Jeste se putovalo i to je bilo lepo, covek je bogatiji sto vise vidi ali treba da shvatimo da je to bilo nerealno!

Lepo je costa rekao, stav "bas me briga, sve dok plate ima" vise ne moze da postoji, mozda na Kubi, a kod njih bas ne cvetaju ruze! Ne smemo da imamo stav "dajte", treba da kazemo "omogucite i postici cu".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
19 milijardi na ime povratnih kredita, ja nisam govorio o spoljnotrgovinskom deficitu ili suficitu države. Metod izrčunavanja koji si naveo se koristi za svodjenje spoljnotrgovinskog bilansa u ekonomskoj politici. 1981. godine, objavljena je studija u britanskom stručnom časopisu "Ekonomist"(Economist) o dotadašnjem spoljnom dugu SFRJ. Dakle ovako: 1981 ukupan dug je iznosio 16 milijardi dolara na ime namenskih kredita.
Iz prikazane tabele se može videti da je od ukupne sume, 7 milijardi investirano u proizvodni sektor(industrija).
6 milijardi u JNA(posebno se ističu projekti:mornaričaka baza "Lora" u Splitu, podzemni vojni aerodrom u Bihaću, vojni aerodrom "Ponikve" kod Užica), 2 milijarde u opštu infrastrukturu i 1 milijarda piše-u ostalo. Mislim da grešiš pri oceni da za vreme Tita nije pratila svetske trendove. Otkud ti to??? Uzmi samo muziku, film, modu iz tog vremena, pa ćeš videti da smo bili jedina socijalistička zemlja koja nije zaostajala za Zapadom u tome. Sistem dogovorne ekonomije, koji smo mi uveli 1971, počele su da primenjuju npr:Švedska, Danska, Norveška... Ok, bilo je i tada kradje, ali ti "crveni buržuji", mala su deca za one Slobine i ove posle 5 oktobra.

Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
@ SF

Bravo matori, pravilno zboriš! Smiley  Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Marniko.. ne vidim po cemu se nekadasnje vreme razlikuje?
Danas je radi kao konj pa ako te usere da predjes kod stranca - privatnika mozda pored toga sto ces raditi kao konj budes imao platu od 400-500e umesto uvrede od 200.
I i dalje u 99% slucajeva nikog ne zanima kako i koliko ti radis i svakako ne napredujes.. eventualno stagniras ako si dobar, ako nisi menjaju te..
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
@ Shogun

Nisam o toku kad se u sta ulagalo ali poenta je bitna. Novac tada i novac sada jednostavno nemaju istu vrednost, kako ga okrenes.

E sad sto se strukture investicija tice, ako predpostavimo da je vojska neizbezna, ostalo i nije donelo neki boljitak. (ruzna rec ali prikladna) Prevelike fabrike, da bi svi imali posao, namensko ulaganje u Hrvatsku i Sloveniju...

Naravno da svi na vlasti kradu, zato je vlast i slatka, a ko su mala deca a ko velika ne znam, ne zna se ko sve krade/je krao!

Sto se tice muzike, mode, tu se slazem, ali samo donekle! Da li si smeo da pevas protiv vlasti na primer?

A nas ekonomski sistem se pokazao, zato danas i diskutujemo na ovu temu umesto da planiramo putovanja za Bec, Pariz, Madrid... Jednostavno prslo je kada vise nije bilo odrzivo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Jeste SF ok je to ako se tebi tako svidja. Ali marniko82 je lepo rekao da je to nerealno. Zasto nerealno, zato sto kada takva stav ima nacelno celo drustvo, to dovodi do stagnacije i konacne propasti . Svako drustvo koje zeli da opstaje kroz vreme mora de se menja, da pravi nove modele zivljenja. Upravo to je nerealno zauzeti jedan stav na pocetku i ne menjati se. Evo jedan banalan i smesan primer ali realan: Sedi u jednom polozaju non-stop pa da vidim hoces li dugo izdrazati i da ti se ne poajve bolovi Smiley. Meni se cini da je bivsa SFRJ dugo bila u jednom polozaju. Ljudi na zapadu osim sto mogu da putuju, nego mogu sebi priustiti i krov nad glavom koju mogu renovirati periodicno, kola koja mogu menjati periodicno, i stvari po kuci koje mogu menjati periodicno etc. Takav model je posledica konstante promene drustva. U SFRJ je bilo primas platu dok to dozvoljavaju krediti, sa tom platom mozes eto i da putujes, ali da imas samo jedna kola celoga zivota, da zivis u kuci gde ce nakon 20 godina poceti pucati fasada i zidovi, i spadati crepovi, u zgradama ce curiti iz kupaonica etc, ali su ljudi bili zadovoljni time. U spavacoj sobi, moje kuce u Banja Luci, jos je bracni krevet iz 68 godine kojeg roditelji nisu menjali, ili tepisi iz 85, ili jos nekih starijih namestaja, o tome da su crepovi i krovna konstrukcije na ivici kraha da ne pricam. E to je ono sto hocu da kazem nije bilo para da se takve stvari poprave ili renoviraju i obnove. No moj otac je nepismen covek i to sto je stvorio, je i dosta, ali ne shvatam mlade ljude koji bi danas da se vrati Titovo doba, pogotvo mlade i obrazovane.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
Nisam imao nameru da te smorim sa onim silnim ekonomskim podacima. Smiley To sam izneo kao primer, jer su britanski stručnjci isticali jugoslovenski sistem ekonoskog ulaganja, kao pozitivan.  Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Sep 2025, 18:13:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.