Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 23:49:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbovanje  (Pročitano 15058 puta)
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Avant Browser Nepoznat
mob
Nokia 5610
Prvo su nastali Bosnjaci pa od njih amebe pa zeleni bicari pa paramecijum... Znaci sve zivo na ovoj planeti je nastalo od Bosnjaka.  Smile
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

ja necu preko plota ja cu okolo

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 367
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.50
Prvo su nastali Bosnjaci pa od njih amebe pa zeleni bicari pa paramecijum... Znaci sve zivo na ovoj planeti je nastalo od Bosnjaka. Smile
o cemu ti to pricas ,u kom si fazonu?
IP sačuvana
social share
Zbog nje sam se rodio,za nju sam se borio i zapevajmo sada svi o zvezdo moja ljubavi!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Avant Browser Nepoznat
mob
Nokia 5610
Pa zar ne primecujes da neki tvrde ovde kako je sve nastalo od bosnjaka?  Smile
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Dolphins are gay Sharks!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Nokia E50
Ljudi,ne citajte postove ovoga sa Save,inace cete postati bosnjaci... ](*,)covek ima "jake"argumente....drzite se onoga sto jeste dok vam "ovo"ne pocne dokazivati suprotno... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

ja necu preko plota ja cu okolo

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 367
OS
Windows XP
Browser
Opera 7.50
Ljudi,ne citajte postove ovoga sa Save,inace cete postati bosnjaci... ](*,)covek ima "jake"argumente....drzite se onoga sto jeste dok vam "ovo"ne pocne dokazivati suprotno... Smile
ma ja samo pokusavao na finjaka da ga priupitam ali dobro ti si mu sve lepo objasnio Smile
IP sačuvana
social share
Zbog nje sam se rodio,za nju sam se borio i zapevajmo sada svi o zvezdo moja ljubavi!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Nokia E50
ma ja samo pokusavao na finjaka da ga priupitam ali dobro ti si mu sve lepo objasnio Smile

Pa ti mu,onda "objasni" bolje... Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Prvo o titulama. Tačno je da je titula BAN avarskog porekla, takođe je avarskog porekla titula ŽUPAN. Međutim, ja ne govorim o Avarima, već o "našim" narodima. Na ovim prostorima, Hrvati su jedini koristili titulu ban, a Srbi su jedini koristili titulu župan. Titula vojevoda (vojvoda) je slovenskog porekla, na ovim prostorima koriste je isključivo Srbi.
Ja sam ti podebljao u tekstu koji si ti prezentovao, na kraju povelje pominju se svedoci
("A ovomuj pisanju svjedok: zhupan Krksha i veliki vojevoda Vladisav Galeshich...."). Ovde se vidi da su niži (lokalni) gospodari, nad kojima je BAN vladao, imali srpske narodne titule, dok je vladar Bosne, koji je bio hrvatski vazal, imao hrvatsku titulu Ban. To je razumljivo, jer je prvobitna Bosna nastala istočno od reke Vrbas, tj. na srpskom etničkom prostoru, koji su Hrvati osvojili u X veku. U donjem postu sam postavio
mapu prvobitnih srpskih teritorija, a to su : Paganija, Zahumlje, Duklja, Raška i Bosna.
Znači, ako su postojali Bošnjani po nacionalnosti, oni su srpskog porekla, jer nisu mogli da padnu sa neba na srpsku etničku teritoriju, tek u XII veku, a Srbi su naselili tu teritoriju u VII veku. Znači, Srbi su živeli na toj teritoriji 500 godina pre pojave prvih "Bošnjana".
Po pitanju religije, tačno je da su Bošnjani imali svoju "crkvu bosansku", a kasnije su bili katolici. To nije ništa čudno, jer su Srbi bili katolici u Primorju, a pravoslavci su bili samo
Rašani. Na kraju krajeva, otac Svetog Save je bio katolik, kao i najstariji brat Svetog Save, zetski župan Vukan Nemanjić( nesuđeni raški veliki župan ). Stefan Nemanja je prešao u pravoslavlje iz "političkih" razloga, da bi mogao da se "takmiči" za raški presto sa svojim mnogobrojnim konkurentima. Pravoslavlje se kao dominantna religija među Srbljem učvrstila tek u kasnijim generacijama Nemanjića. U prvoj generaciji više ih je bilo katolika, nego ortodoksnih. Znači, to što je Tvrtko bio katolik, potpuno je nevažno. Dakle, pošto si najavio da se spremaš da dokazuješ "nesrpstvo" Bosne katoličanstvom i kasnije islamom, odma da ti kažem da to nisu valjani argumenti. Religija se može promeniti, voljno ili nevoljno, ali to što se današnji Srbi izjašnjavaju isključivo ortodoksima, ne znači da je tako bilo pre hiljadu godina.
Najbolji primer je Dubrovnik. Dubrovčani su od pamtiveka katolici, a termin "hrvat" je nepoznat pojam za Dubrovčane sve do kraja XVIII veka, tj. dok Dubrovnik nije osvojen od strane Austro-Ugarske Monarhije. Da li si ti ikada video neku srednjevekovnu povelju u kojoj
se za Dubrovčanina koristi termin "hrvat". Znači, današnji Dubrovčani su po nacionalnosti hrvati, ali njihovi davni preci to nisu bili. Ista analogija važi i za Bošnjane, Srbe i ostale narode.
Citat

Naselili na srpsku etnicku teritoriju? Eh ovakvu jeftinu fintu nisam ocekivao od tebe ali dobro , ustanovio sam da si i ti jedan od onih kojima ístorija balkana prvo pocinje od dolaska srba. Ali ti ili se pravis da neznas ili svjesno negiras cinjenice. Kao prvo, srbi jos nisu bili na tlu balkana u VI vijeku. vidim da ti manjka argumenata pa sada preskaces vjekove ali nema problema, i to mozemo da demantujemo cistom logikom i onim stvarima o kojima znamo danas.
Najstariji stanovnici na podruciju danjasne bosne i hercegovine o kojima imamo kakve-takve historijske podatke jesu Iliri.To je pleme nastanjivalo dio zapadne Bosne, a arheoloski nalazi s nekoliko mjesta u bosni pokazuju da su se ilirska plemena bavila stocarstvom. Medu ostalim plemenima na koja su Rimljani naisli sireci svoju vlast u unutrasnjost balkana u drugom i prvom stoljecu prije krista, bilo je mijesano ilirsko-keltsko pleme skordisci na sjeveroistocnom karju bosne, i ratnicko pleme u srednjoj bosni desitijati,
Znaci po ovome se mozemo slozit da je podrucije danasnje bosne i hercegovine i u ovo doba bilo naseljeno, nesrbima ?
Znaci ovde se radi o prvim starosjediocima na ovim prostorima.
Pored ilira siguran sam da su  na podruciju bih nalazili i i rimljani, goti , kelti itd itd
negdje izmedju rimljana i slavena huni iz azije i alani iz irana  takoder su se pojavili ovdje u cetvrtom i petom stoljecu. U sestom stoljecu dosle su na Balkan dvije nove rase: avari (mongolsko pleme ) i slaveni.
Samo ti je to demant da nemozes upotebit pojam "srpske etnicke" teritorije. 
Prvi slaveni koji su dosli na balkan nisu pripadali srpskom plemenu. Srbi su na balkan dostigli 20ih godina sedmog stoljeca.
doseljavanje slavena iz prvog talasa 5 i 6 vijek n.e su dosad bile zaobilazite ili nisu pridavane paznjom. Ipak se radi o 200 godina prisustva Slavena koji nisu bili srbi, mozda malo vremena da obrazuju feudalnu drzavu, ali sasvim dovoljno da se homogeniziraju i obrazuju jedan etnikum.
Ja neznam kako ti tumacis knjige i gdje je bosna nastala, samo  siguran sam da nije nastala istocno od rijeke vrbasa vec u dolini rijeke bosne ili ilirskom tadasnjem nazivu. Bathinus.,i je li bas slucajno da se upravo oko te rijeke koja se i danas zove Bosna formira zemlja Bosna??Ja mislim da ne.Domicilnom ilirskom stanovnistvu je bilo vrlo dobro poznato podizanje utvrdjenih gradova.Jedan od njih,Arduba (danas Vranduk),je bio podignut upravo na rijeci Bosni i njime je vladao Baton,vladar Desidijata,koji je bio vodja velike pobune Ilira sa tog podrucja kao i Dalmacije i Podunavlja protiv Rimljana,a s obzirom da su novopridosli Slaveni prakticno doslovno preuzeli koncept teritorijalne organizacije "zupa" upravo od Ilira,sve sto je bilo potrebno za formiranje zasebne zemlje bosne i to sve bez srpskog plemena. 
Srbi su se naselili jedino na prostoru danasnje jugozapadne Srbije,na teritoriji sto je u srednjem vijeku bila poznata kao Raska.Srbi jesu kasnije uspostavljali svoju jaku vlast i u Duklji i Zahumlju,ali tu nikada nije bilo dovoljno Srba da bi postali vecinski,kako u srednjem vijeku,tako ni nikada kasnije.O Bosni da i ne govorimo.Niko nikada i nigdje nije zabiljezio nikakvo doseljenje Srba na prostor prvobitne Bosne,gdje su se tokom vremena pomijesali Iliri,Goti,Kelti i naravno stari Sloveni.
I da sad kazemo da su Bosnu osnovali starosjedioci Srbi,koji,koji daju ime zemlji po stranoj rijeci nema nigdje logike.  Da ti ”srbi” uvijek cine sve da Bosna bude odvojena zemlja od Srbije,nema isto nikakve logike. Da ti srbi nikada nemaju vjeru kao Srbi iz Srbije,nikad se ne nazivaju Srbima nego imaju razlicito narodno ime od Srba,razviju svoje sopstveno pismo i jezik,imaju svoju sopstvenu kraljevsku krunu razlicitu od srpske,imaju svoju posebnu kulturu potpuno razlicitu od Srba iz Srbije,dakle "osnuju" sami sebe kao narod razlicit od Srba sa razlicitom vjerom,kulturom,vladarskim titulama,vojskom,drzavom,pismom,jezikom,narodnim imenom nema nikakve logike.
Da je bosna ikada bila srpska siguran sam da nebi ostala posebna drzava vec bi bila u sastavu srbije jer ako su njeni stanovnici bili srbi nevidim razloga zasto bi se tome otpirali. Da je bila srpska nebi inace najslaveniji srpski car 1351 godine dobijo po usima kod bobovca kad ja krenuo na bosnu.

@Niko79
Niko te netjera da ulazis na ovu temu. Ako hoces da popricas o historiji bosne slobodno napisi ono sto je tvoje misljenje. Na ovo ostalo sto si napisao nezelim da komentarisem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia E50
savo...tema!!!!srbovanje....kakva"historija Bosne"...ne zelim vise ni ja ovo tvoje da citam,a kamoli da komentarisem...tema...Srbovanje......ne bosnovanje... Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
@ SavoNaSavi

pa gde si ti, nema te dugo na ovom forumu, ja sam već bio zaboravio na ovu temu. Ali, lepo da se vratimo na ovu zanimljivu temu.

Prvo, nisam očekivao od tebe ovakvu zamenu teza i jeftino izvrtanje mojih reči. Dakle, kad sam rekao "na srpskom etničkom prostoru" mislio sam na odnos poznatih slovenskih plemena iz tog vremena , Srba i Hrvata.  Uopšte nisam mislio na starosedeoce, koji su živeli na tim prostorima pre VII veka. Poznato je da su se ilirska i vlaška plemena vremenom asimilovala u novopridošle narode, tako su stvorene sve današnje nacije. Šta misliš zašto današnji južni Sloveni nemaju fizičkih sličnosti sa pravim Slovenima, Poljacima ili Rusima. Kod nas su ljudi uglavnom smeđi i crni, a stari Sloveni su uglavnom riđi i plavi. To ti je direktna posledica asimilacije Vlaha i Ilira u sve današnje nacije na ovim prostorima. Dalje, govoriš o nekakvim Slovenima koji su na ove prostore došli sa Avarima, pre Srba i Hrvata. Tačno, to su Karantanci, preci današnjih Slovenaca, ali oni se nisu nastanili u Bosni, već u današnjoj Austriji (oko grada Klagenfurta, planinski masiv Karavanke). Potpuno je netačno da su Srbi naselili samo Rašku, čak naprotiv Raška i Bosansko podrinje su naseljeni tek u drugom ili trećem talasu doseljavanja, a prva srpska plemena na ovim prostorima su naselila baš Jadransko primorje (Pagania, Zahumlia, Travunia, Doclea). Isto tako i Hrvati, prva plemena su naselila severno primorje i današnji Gorski Kotar, a tek u sledećim fazama doseljavanja naselili su plodne ravnice u Slavoniji, tzv. Panonsku Hrvatsku. Zato i postoje, na starim mapama iz tog vremena dve hrvatske države, Primorska i Panonska Hrvatska. Tako kaže "De Administrando Imperio", istorijski izvor iz tog perioda.

Dakle, koliko god se ti trudio da "pomešaš" pretke današnjih Slovenaca sa ilirsko-vlaškim starosedeocima u Bosni, i da ih nazoveš Bošnjanima, ne postoje valjani istorijski izvori koji mogu da potvrde te navode. Prvobitna "zemljica" Bosna je nastala na teritoriji koju su nastanjivala srpska plemena, u međuvremenu asimilovana sa starosedeocima. Prvi pomen samostalnosti Bosne ( i Bošnjana) je tek u XII veku. Ako prihvatimo tvoju tezu da su Bošnjani nastali u V i VI veku ( pre nastanjivanja Srba) postavlja se logično pitanje, gde su bili ti Bošnjani od V do XII veka (600-700 godina), kada ih ne pominje ni jedan istorijski izvor. Da nisu ti Bošnjani bili pripadnici "stealth technology" naroda tj. narod nevidljiv za istoričare ?

Razmisli logično, u tvojim tezama postoji vremenska praznina od 600, 700 godina.
Šta se dešavalo u tom periodu? Koji su bili bosanski vladari u tom periodu? Mogu da ti postavim desetine logičnih pitanja, vezanih za tvoju teoriju o poreklu Bošnjana, na koje nećeš imati argumentovan odgovor.

Pozz  Smile
« Poslednja izmena: 08. Jan 2007, 22:23:02 od zemunac2 »
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12728
Zastava germany
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
SonyEricsson k800i i D820
Interesatno je citati i tebe zemunac a i Savu,bas fino se vodi ova tema svaka vam cast...
IP sačuvana
social share
Diskutiere nicht mit Dummen, sie ziehen dich auf ihr Niveau und schlagen dich dort mit Erfahrung!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 23:49:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 1.355 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.