Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Read-only arhiva vesti:

Sveze vesti i informacije mozete citati u forumu Internet ~ Novosti ~ Provideri!

Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbija je informatički polupismena  (Pročitano 1615 puta)
28. Sep 2005, 01:46:38
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Srbija je informatički polupismena

Sa samo 19 odsto domaćinstava i 20 odsto firmi priključenih na Internet, Srbija je jedna od informatički najnerazvijenih zemalja u Evropi. Poređenja radi, u Evropskoj uniji oko 44 odsto domaćinstava i 85 odsto preduzeća ima pristup globalnoj svetskoj mreži.

Ovo zaostajanje, upozoravaju stručnjaci, moglo bi se još i povećati ukoliko se ne promeni ponašanje države, a pre svega ne smanje porezi na IT opremu.

Jedan od osnovnih razloga što gubimo korak sa Evropom, prema mišljenju pomoćnika direktora Instituta „Mihajlo Pupin“ i predsednika Odbora Udruženja informatičke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije Jovana Kona, jeste siromaštvo i privrede i građana, koje ih ograničava da prate razvoj ove oblasti.

- Drugi važan razlog za ovakvo stanje jeste neadekvatna politika od strane države koja nema strategiju razvoja ove vrlo propulzivne delatnosti, a uvela je vrlo visok porez na dodatu vrednost (18 odsto) za IT opremu. Promet IT opreme za prvih šest meseci ove godine opao za najmanje 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kaže za „Blic“ Jovan Kon i navodi da je recimo Rumunija dala velike poreske olakšice pri prometu ove opreme, a čak i subvencioniše građane pri nabavci računara.

Privredna komora je, navodi on, tražila od države da se stopa PDV svede na osam odsto, međutim nikakav odgovor od nadležnih nisu dobili.

Deo loše politike države u ovoj oblasti, kako kažu u PKS jeste i Zakon o javnim nabavkama koji istina sa 20 odsto favorizuje domaće firme, ali to u ovoj oblasti nije dovoljno, pa poslove dobijaju uglavnom strane firme.

- Prava šansa je u domaćoj pameti iskazanoj kroz softver, a tu je situacija sve teža i teža. Uslovi javnih nabavki ne da ne štite domaća softverska rešenja i domaću pamet, nego direktno privileguju strana rešenja - kaže Radmila Medaković, sekretar Udruženja informatičke delatnosti.

Za razliku od naše, većina zemalja, IT industriju doživljava kao strateški sektor, pa velike poslove u ovoj oblasti dobijaju domaće firme.
R. M.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 124
Zastava

otkud im podatak da smo informaticki
polupismeni......mi smo nepismeni i
needukovani narod Smile
IP sačuvana
social share
ako vam je dobro,
onda nista
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 124
Zastava
zasto se vidi moja ip adresa
IP sačuvana
social share
ako vam je dobro,
onda nista
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Unbelievable!

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1481
Zastava Beograd
mob
HTC Diamond 2
da bi svi mogli lakse da te hakuju  Smile
salim se naravno, ne vidi se, vidis je samo ti i moderatori, admini  Smile
IP sačuvana
social share
U spin me right round, baby right round like a record, baby right round round round...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Kahm.. da.. odlican odgovor na tvrdnju da je Srbija informaticki polupismena, da ne kazemo nepisemena  Smile
Ja sam jedno 1000 puta rekla da bi pre potpisivanja ugovora o kupovini racunara trebalo svakom kupcu uradili brzi IQ test... Doduse, onda bi u Srbiji imali 1000 racunara, ali bolje i to nego imati gomilu neobrazovanih idiota koji te svaki dan smaraju oko najlogicnijih stvari.... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
mob
LG Nexus 5
Kahm.. da.. odlican odgovor na tvrdnju da je Srbija informaticki polupismena, da ne kazemo nepisemena Smile
Ja sam jedno 1000 puta rekla da bi pre potpisivanja ugovora o kupovini racunara trebalo svakom kupcu uradili brzi IQ test... Doduse, onda bi u Srbiji imali 1000 racunara, ali bolje i to nego imati gomilu neobrazovanih idiota koji te svaki dan smaraju oko najlogicnijih stvari.... Smile

Sve je to lepo receno, nego bih samo napomenuo da burek ima mnogo vise nego 1000 clanova iz SCG?!?!  Smile
Da li si ovime mislila da je vecina clanova na bureku polupismena ili da su to ljudi koji zele nesto da nauce o tehnologijama i naprednijem radu na racunaru? (Konkretno mislim na pc kliniku i internet novostima)

Da se meri IQ na zapadu, mozda bi bilo 1000 kupaca ali u celoj zapadnoj Evropi.....tamo ima mnogo vise glupih koji imaju mogucnosti i para da kupe racunare....
Moj stav je da je drzava jako malo uradila po pitanju opismenjavanja ljud u pogledu koriscenja racunara....
Trebalo bi svakom odlicnom uceniku, redovnom studentu i ostalim talentovanim ljudima pokloniti racunar ili im ga bar iznajmiti, a ne da se na kupovinu racunara rokne porez (da li se racuna i porez kada se kupuju udzbenici?)

Treba napomenuti da Pakistan, Indija, Rusija, pa i Srbija ima neprevazidjene strucnjake po pitanju programiranja (sve ove zemlje su mnogo siromasnije od nekih vodecih svetskih ekonomskih sila), a razbijaju sve zivo na internetu, tako da se ne bi trebalo osvrnuti na statistike koliko domacinstava i firmi koristi net.....

Da Srbija uopste ne razmislja o potencijalu svojih talenata, govori i cinjenica o masovnom odlivu kadrova, a tako i treba, ali je ovo vec stvar nase sugave politike prema sopstvenom narodu.....
Nasa poslovna politika se drzi slogana : "Sto domace, kad je bolje strano"....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Any fool can use a computer. Many do.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8510
Zastava Minas Tirith
mob
HTC One X
Niije Srbija polupismena, vec skroz nepismena... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Citat
Sve je to lepo receno, nego bih samo napomenuo da burek ima mnogo vise nego 1000 clanova iz SCG?!?! 
Da li si ovime mislila da je vecina clanova na bureku polupismena ili da su to ljudi koji zele nesto da nauce o tehnologijama i naprednijem radu na racunaru? (Konkretno mislim na pc kliniku i internet novostima)

Generalno.. pitanja na raznoraznim forumim, domacim i stranim, se krecu od kretenizma do cak inteligentnih.. ali.. primecujes li ti koliko je upravo tih najglupljih pitanja... Ok je traziti vise, ali kako traziti vise kad ne mozes da savladas ni osnove...  Smile
Mislim, nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi kupuju luksuzne stvari (ne samo racunare) koje ni pored ulozenog napora ne znaju da koriste... Smile
I za razliku od tebe, ne gajim mit da su Srbi najpametniji... Srbi su inteligentni i pametni koliko i ostali narod, cak mislim da smo i malo gluplji od proseka... Mozda smo nekad imali jako sposobne tehnicare, ali to je bilo pre 20-tak godina... Tad je bio drugaciji sistem obrazovanja i vladala je kakva-takva disciplina...  Danas, danas  smo par svetlosnih godina u zaostatku... Cini mi se da su klinci iz godine u godinu zatucaniji i gluplji... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
mob
LG Nexus 5
Citat
Generalno.. pitanja na raznoraznim forumim, domacim i stranim, se krecu od kretenizma do cak inteligentnih

Tako je....na domacim i na stranim, znaci ima debila svuda, to je tacno.

Citat
Mislim, nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi kupuju luksuzne stvari (ne samo racunare) koje ni pored ulozenog napora ne znaju da koriste... Smile

Ova misterija i mene muci, iskreno..... Smile

Citat
I za razliku od tebe, ne gajim mit da su Srbi najpametniji...

Ne gajim ga ni ja....samo kazem da nijedna statistika ne moze da pokaze koliko gde ima pametnih, a koliko glupih, ni ovde, ni u bilo kojoj drugoj zemlji....
Nismo najpametniji, mada nas ne treba toliko potcenjivati, dovoljno je pogledati strane forume, ne znam na koje ti odlazis, pa da vidis koliko debilnih pitanja ima, sto opet ne znaci da ta zemlja ima najgluplje ljude....

Citat
Danas, danas  smo par svetlosnih godina u zaostatku... Cini mi se da su klinci iz godine u godinu zatucaniji i gluplji... Smile

Za to su krivi oni kvazi mudraci u vladi, satro prilagodjavamo se Evropi.......(Sve hocemo da bude kao i u Evropi, dok se prema radnicima i ucenicima ophodi kao u robovlasnistvu, ne treba reci da cemo na evropsku platu cekati jos 30-40 godina), pa se prema tome moze reci : "kakva nam je drzava i politicari, jos smo mi i pametni"  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost

Moj licni tekst :-?

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3589
Zastava Oreskovica
mob
Apple iPhone 4
Ne mislim za sebe da sam strucnjan ili neki mozak ali smatram da znam dovoljno da bih sa tim znanjem mogao da zivim normalno, tako da odlazim iz ove zemlje cim mi se ukaze prilika, jer da ceo mesec budem neciji sluga za 150eur, necu, a privatnici u Srbiji su nesto strasno... pa samo sto te pored onoga sto ste se dogovorili da ces raditi ne teraju da im sredjujes kucu... a verujem da i to neki rade... (cast izuzecima)...

Toliko
IP sačuvana
social share
Pozdrav, Nenad ® !
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.