Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 13:33:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbi upozoravaju na velikosrbe  (Pročitano 9370 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Samsung S7220
 Smile

Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava Srbije: "I Tadić i Koštunica zagovaraju podjelu BiH"

24SI - Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko ne štedi riječi kritike na račun aktuelne vlasti u Srbiji, Srpske pravoslavne crkve, znatnog dijela inteligencije našeg istočnog susjeda, ali i čelnika RS.

Ona ih optužuje za pothranjivanje opasne iluzije o ujedinjenju svih srpskih zemalja, koja je vojno poražena 1995. godine, nakon Dejtonskog sporazuma i "Oluje" u Hrvatskoj, ali se i sada održava i podržava aktivnostima i istupima viđenijih ljudi Beograda (i Banje Luke).

"Srbija je poražena, ali ideolozi srpskog nacionalnog projekta i dalje imaju iluziju da će biti ostvareno ujedinjenje srpskih teritorija. Ta priča postaje aktuelnija kako se približava rasplet statusa Kosova", kaže Biserko u razgovoru za "Dnevni avaz".

- Kako je to moguće?

Pa, glavni ideolozi i dalje su vrlo aktivni. Ta ekipa: Ćosić, Ekmečić i drugi, ima svoj podmladak koji nosi tu ideju. Njihove teze prenose se u medijima na ovaj ili onaj način.

- Kakvom vidite poziciju Beograda kada je BiH u pitanju?

Deklarativno, pod pritiskom međunarodne zajednice, podržava se cjelovitost BiH. Međutim, kada je Kosovo došlo na red, Dodik i RS počeli su intenzivno prijetiti referendumom o nezavisnosti ako Kosovo dobije samostalnost. To je rezultat, dakle, instrukcije iz Beograda i ona se vidi još od 5. oktobra kada Koštunica govori o tome da je Drina rijeka "koja spaja narod", da "nije normalno da srpski gradovi postoje u inostranstvu"... To je kontinuitet njegove politike koja je vrlo eksplicitna kada je RS u pitanju.

- Koštunica i SPC, prema Vama, glavni su generator i promotor velikosrpske ideje?

Da. Ali ne samo oni. Već sam spomenula mlađu generaciju intelektualaca koja je isto tako vrlo agilna.

- A Tadić?

On je u ovom trenutku više angažovan na podjeli Kosova. Morate pažljivo čitati šta ti ljudi, uključujući i Tadića, govore i pišu. Tu morate uzimati u obzir tekstove koji su objavljivani, a ne samo najnovije izjave koje su vrlo često umivene u skladu sa očekivanjima međunarodne zajednice. Ona od Tadića očekuje izjave koje će ići u pravcu normalizacije odnosa sa BiH. Ne mislim da su te izjave iskrene.

- Spomenuli ste promjenu odnosa snaga u međunarodnoj zajednici. Na šta mislite?

Neki srpski ideolozi još vjeruju da će se probuditi Rusija i vratiti se na poziciju megasile. Kada se to desi, onda će Rusija biti uz Srbiju i pomoći joj u ostvarenju sna o ujedinjenju. To je opasna iluzija. Problem, međutim, jeste u tome što je BiH de facto etnički podijeljena i Srbi iz toga vuku energiju i pothranjuju iluziju o eventualnoj podjeli BiH. Zato, kada se riješi status Kosova, međunarodna zajednica moraće se vratiti BiH, početi je uređivati po principima na kojima ona počiva, čime će biti relativizirana kako RS, tako i ukupna etnička podijeljenost BiH. Ovako uređenje BiH blokira svu konstruktivnu energiju i onemogućava njeno funkcionisanje kao normalne, demokratske i evropske države.

- Zašto je to bitno?

Uređenje BiH je, praktično, uređenje Balkana. Njegovi problemi ne mogu se rješavati etničkim principima, jer su oni protivni civilizacijskim dometima Evrope našeg doba. EU, sa druge strane, insistira na priključenju i gubljenje vremena je dalje potenciranje bukvalnog shvatanja i interpretiranja Dejtona. Taj sporazum donio je mir, a treba dovesti do integrisanja BiH u međunarodnu zajednicu. Sada smo svjedoci napora međunarodne zajednice da se Dejton revidira i jedan takav pokušaj propao je prošle godine tokom nastojanja da se Ustav BiH promijeni.

- Jako ste kritični prema ponašanju međunarodne zajednice u BiH...

Ona je napravila i pravi mnogo grešaka. Sada, naprimjer, izjednačavaju Bošnjake, koji žele reintegraciju BiH i pravljenje normalne države, sa onima koji se bore za podjelu BiH. Stranci tu nastoje naći sredinu, a ne znam šta bi ona mogla biti, ako nije BiH kao cjelovita, demokratska država uređena prema evropskim standardima građanskog društva.

Dodik je vazal Beograda  Smile Smile Smile

"U posljednjih nekoliko mjeseci, Milorad Dodik je u više nego vazalnom odnosu prema Beogradu. Učestvovao je u izbornoj kampanji u Srbiji podupirući Koštunicu. Vi bolje od mene znate da je Dodik neko vrijeme slovio za demokratsku snagu u RS, čak je imao - uvjerena sam - odobrenje da nastupi oštrije kako bi privukao što više glasova. Očito je da je u tome pretjerao, a sada više nije ni prestajao sa nacionalističkom retorikom. Kao da ide do kraja u toj nacionalističkoj retorici, slijepo slijedeći instrukcije Beograda. Za njih je, izgleda, ovo prilika one vrste - "sad ili nikad!"", ističe Biserko.

(avaz.ba)
« Poslednja izmena: 05. Jul 2007, 13:42:44 od vlado85 »
IP sačuvana
social share

Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

nemoguce je otkriti sta je nemoguce

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 278
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mislim da sve njih a i ostale nevladine udruge od gonga do radija 101 financira soroš
Znači da smo u istim govnima u koja su nas, budale, gurnuli drugi radi svojih interesa.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Mislim da Sonju Biserko i ostale slične na koje " neko puca" kad ulaze u taksi treba jednostavno ignorisati. Dejton je potpisan uz ogromne ustupke na štetu Srba. Srpska treba da očuva svoju samostalnost i paralelne veze sa Srbijom, ali i da bude više u interakciji sa ostatkom Bosne i Hercegovine. A ko god je protiv Dejtona nek se obrati administraciji SAD ili g. Lajčaku.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Citat
Mislim da Sonju Biserko i ostale slične na koje " neko puca" kad ulaze u taksi treba jednostavno ignorisati.
Реално сви они воде мизерне  НВО организације, здравом логиком не би требали ни да знамо да постоје, али пошто стално лупетају на ТВ и осталим медијима, понекад је тешко игнорисати кретене који имају незаслужено велику медиску пажњу.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
метак у чело!  Smile
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Apple Iphone 5
I posle je ko kriv sto se svaka rec Biserko, Kandic i Vuco odjekne kao bomba? Izmedju ostalih i vi sto tim glupostima posvecujete uopste paznju.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Impossible is nothing

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 880
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Nokia N95
ne stvarno zena je idijot nemam reci.

sramota, niko u svetu nema nekoga ko se zalaze protiv sopstvene drzave, samo mi.

Sonja dete komunizma.

Kako je nije sramota  Smile
IP sačuvana
social share
С вером у Бога, за Краља и Отаџбину! Живела Краљевина Србија!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
U svakoj državi na svetu postoje različiti pogledi na sopstvenu naciju, državnu politiku i njenu budućnost. Srbija nije izuzetak u tom smislu. Na žalost kod nas postoji drugi problem po kome smo retki u Evropi - ne postoji konsenzus oko strateških nacionalnih ciljeva niti oko toga šta Srbija treba da bude za 10 ili 20 godina.
« Poslednja izmena: 05. Jul 2007, 15:02:06 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
ima i kvazihrvati u hrvatskoj

meni je zanimljivo kako to da takva ekipa postoji samo kod vas i nas, ima neka kvaka sigurno smo "nevaspitani" balkanci pa izderesiraju par likova kod vas i nas da nas nauče kako se trebaju europejci ponašati prije nago nas prime u eu tj. prije nego što ga "primimo" od eu
IP sačuvana
social share
...snaga udarca mi varira...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
још само да се педери љубе и грле на сред Загреба и Београда па можемо у ЕУ! Smile
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 13:33:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.