Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 10:01:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbi i Asimilacija  (Pročitano 10091 puta)
17. Avg 2012, 10:04:44
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 30
Browser
Chrome 21.0.1180.79

Prilicno je poznata cinjenica u Balkanskoj istoriji da je dobar dio Srba asimiliran u druge nacionalnosti.  Veliki dio danasnjih Hrvata, Albanaca i vecina danasnjih jugoslovenskih Muslimana su porijeklom Srbi.   Ovi Srbi su pod raznim pritiscima Otomanskog carstva, Austro-Ugarstvog carstva, Hrvatske i Albanske vlasti kroz vijekovima asimilirani.   

Ali ja imam pitanje na obrnutu temu.  Da li ima ne-Srba koji su asimilirani u Srpstvo? Ima li Hrvata, Albanaca, Vlasa ili osoba iz bilo kojih drugih nacija koji se danas deklarisu kao Srbi?

Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora cg_ac (Vreme: 17. Aug 2012, 10:11:41)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
mob
Samsung SGH-E590
Naravno da ima, ali uglavnom su to narodi starosedeoci, kao Vlasi naprimer. Naravno ima i cigana koji kazu da su Srbi, ali  njih bar mozes da prepoznas! Smile
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.79
mob
Qtek 小米
Da li ima ne-Srba koji su asimilirani u Srpstvo? Ima li Hrvata, Albanaca, Vlasa ili osoba iz bilo kojih drugih nacija koji se danas deklarisu kao Srbi?

<hr />
Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora cg_ac (Vreme: 17. Aug 2012, 10:11:41)

Прво мораш да разграничиш повратак српским коренима са асимилацијом, јер ако неки бивши Србин данас Хрват , Македонац или Црногорац се врати српским коренима то нема везе са асимилацијом.

Класичне природне асимилације има у неком мањем обиму и тога највише има у срединама са већинском српским становништвом, односно тамо где су мањине раштркане и не чине заједницу. Рецимо Београд.
Ја знам за примере рецимо једног Мађара и Горанца/Албанца, наравно то је последица мешовитог брака када деца наследе национални и верски идентитет мајке.

IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
Citat: Гамбино link=topic=584859. msg10591192#msg10591192 date=1345237011
Citat: CrnogorskiSrbin link=topic=584859. msg10589727#msg10589727 date=1345190684
Da li ima ne-Srba koji su asimilirani u Srpstvo? Ima li Hrvata, Albanaca, Vlasa ili osoba iz bilo kojih drugih nacija koji se danas deklarisu kao Srbi?

<hr />
Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora cg_ac (Vreme: 17.  Aug 2012, 10:11:41)

Прво мораш да разграничиш повратак српским коренима са асимилацијом, јер ако неки бивши Србин данас Хрват , Македонац или Црногорац се врати српским коренима то нема везе са асимилацијом.

Upravu si.  Ali da dodam nesto, Crnogorci (ili barem pravoslavni Crnogorci) se nisu odrekli svojeg srpskog porijekla i identiteta kao sto su Makedonci ili Katolicki Srbi u Hrvatskoj.  Odnosno, kako se razvijo Crnogorski nacionalni identitet dio Crnegore se poceo identifikovat kao Crnogorci prvo pa Srbi drugo a ostatak (kao ja) kao Srbi prvo pa Crnogorci drugo.  Na primer, moj Tata je veliki Crnogorac ali on sebe smatra isto Srbinom.  Ali, uglavnom poenta tvojeg komenta je upravu.  

Citat
Класичне природне асимилације има у неком мањем обиму и тога највише има у срединама са већинском српским становништвом, односно тамо где су мањине раштркане и не чине заједницу.  Рецимо Београд.
Ја знам за примере рецимо једног Мађара и Горанца/Албанца, наравно то је последица мешовитог брака када деца наследе национални и верски идентитет мајке.

Citat
Naravno da ima, ali uglavnom su to narodi starosedeoci, kao Vlasi naprimer.  Naravno ima i cigana koji kazu da su Srbi, ali  njih bar mozes da prepoznas!

Ovo sve stoji, ali mora se razgraniciti kad na primer Cigan ili Vlah samoiniciativno primi Srpski identitet nego kad ogromni dio njihove populacije je pod pritiskom guran da se prekrsti i poSrbi.  Nasilna i samoiniciativna asimilacija nije ista stvar.  

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
 Procito sam nesto na neku Hrvatsku internet stranicu  kako valjda u Otomanskom carstvu je bio stavjan pritisak na Katolicima da se prekrste u Izlam a i u Pravoslavlje. Valjda su Turci smatrali da je lakse da se kontrolisu razne balkanske Pravoslavne crkve nego Rimokatolicka crkva. To je zato sto su Pravoslavne crkve bile na Balkanu i radi toga pod kontrolom Turaka dok je Katolicka bila u Rimu i stime iznad Turske dominacije. Ako je ovo istinito, sto skoro sigurno nije, onda dio danasnjih Bosanskih Srba bi bili u stvari Pravoslavni Hrvati. Razlog sto ja mislim da je ova teorija samo lazna propaganda je da Turci nisu zeljeli da popravoslave, znaceci poSrbe Hrvate je zato sto Srbi nisu bili veoma dobri saveznici Turcima Albanci ,na primer, su rado prihvatili Tursku okupaciju i rado saradivali sa Turcima protiv svojih komsija dok je oko Srba vazda bilo ustanka i otpora. Specijalno u Crnugoru.

Ali da se vratim na temu. Nikad nisam mogao da nadem dokaz da je ikad bila organizovana Srpska asimilacija izvrsena nad Hrvatima, Albancima ili bilo kim drugim nacijama. Ali ima bukvalno milijona Albanizovanih, Hrvatizovanih, Bosnjakizovanih a i Makedonizovanih Srba.

« Poslednja izmena: 18. Avg 2012, 04:53:56 od CrnogorskiSrbin »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
Pa Turci su vam obnovili pećku patrijaršiju 1557 a katoličke samostane razorili.molim komentar
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Flock 2.6.2
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79
Pa Turci su vam obnovili pećku patrijaršiju 1557 a katoličke samostane razorili.molim komentar

Samo da raznjasnim nesto, kad sam pricao o navodnoj preferenciji Pravoslavne crkve preko Katolicke u Otomanskom carstvu u mom zadnjem komentu, ja sam ponavljao to sto sam procitao nad tome vebsajtu. Ja nisam govorio da je to istina. Ustvari, ja sam pred kraju rekao da to nije istina i da su samo lazi i (velikohrvatska) propaganda. Mije misljenje je da u Otomanskom carstvu je bio vjerovatno stanvjen isti pritisak na sve (Pravoslavce, Katolike, Jevreje, Bogomile) da se prekrste u Izlam. Slicno kao sto je bio stavljan isti pritisak na Pravoslavne Srbe kao na Jevreje da se pokatolicke u Austro-Ugarsku Hrvatsku.

A da se vratim na tvoju temu, zasto su ih razorili?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.79

da bi ostali na vlasti. sta traze hrvati na kosovu ?

Izvini, moraces ovo raznjasniti, bar za mene.  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows 7
Browser
MSIE8.0
Turci su bili nemilisrdni prema katolicima jer je Vatikan stalno pozivao na rat protiv Turaka i davao znatna novčana sretstva za obranu napadnuti zemalja(katolički)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 10:01:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.