Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 23:13:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Срби, Хрвати,Бошњаци...  (Pročitano 58272 puta)
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Citat
Monika Seleš? Ne znam kako se izjašnjavala, ali ja bih je također svrstao pod Mađaricu.
Pa zar ovo nije protivrecno tvome vidjenju nacije bez kontinuiteta (izgleda da samo za Moniku kontinuitet vazi), kako sam ja tebe do sada razumeo, ocekivao sam da ces reci da je Amerikaka (bez obzira kako se ona licno izjasnjava).
Citat
Pa ako ciljaš na Heraklija - kao prvo on je još uvijek i vladar Rima i to je joiš uvijek jedna Crkva. Rezultati potpadanja ovog područja pod rimsku jursidikciju su se možda ogledali u tome da je ono danas katoličko, ali za Heraklija je to bilo 400 u budućnosti koju on nije mogao znati, niti donositi toliko dalekosežne zaključke što koji postupak može u konačnici donijeti. Mi znamo što se dogodilo poslije, on nije mogao znati.
Ali je mogao znati neko iz XI veka.
Citat
Dva puta ta su područja okrenula leđa Carigradu

I sam kazes da su problemi postojali i sad Iraklije, kad je dobio nove "ovcice", on ih daje vuku da ih cuva. U najmanju ruku cudno!!!
Citat
Zato postoje kritička izdanja - uspoređivanjem više rukopisa izdavač pokušava doći do najbližeg originalnog teksta koji se čisti od svih dopisivanja, umetaka i slično. No, (nisam stvarno upoznat s razvojem DAI) ako znaš nešto o tome ili imaš neki članak postavi da pogledamo - o tom umetanju, ispravljanju i slično.
Koliko znam, orginalan dokumenat i ne postoji, postoji prepis iz cini mi se XI veka. DAI car nije u celosti sam ni napisao, to je vise kao neka zbirka zapisa, zato i dolazi do tolikih nedoslednosti, da je cak opisana i njegova sahrana, te druge stvari koje su se desile posle njegove smrti, sto sam i naveo u nekom prethodnom postu.
Citat
Upravo to i govorim - tko su, što su, kada i kojem kontekstu Vlasi. Koliko znam i naziv Velšani se veže uz naziv Vlah, kao i Valonac. Postavlja se pitanje znači li pojam Vlah uvijek jedno te isto i svim kontekstima.
A sad se ne pozivas na Radica, kad izvodis Vlah-Valonac ili Vels.
Vlasi nisu narod, nisu nikad to ni bili, u Vojvodini niko se ne zove vlahom, pogodi zasto?
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
SonyEricsson 
1. Selešova - ne znam po čemu si zaključio da ću reći Amerikanka. Razlikujem državljanstvo - od nacionalne pripadnosti. Uostalom, koliko se pisalo kod nas ona ima i mađarsko državljanstvo.

2. Po meni Bizant nije uvijek bio jači od svojih susjeda, na kraju je i propao od svojih susjeda. To je jedina poanta ovog dijela rasprave - nikada ništa ne ovisi o jednoj strani.

3. Da, Porfirogenetov rukopis "De ceremoniis" je dopunjavan za vladavine cara Nikefora Foke pod nadgledanjem paraikomena Bazilija. Otuda opis njegove sahrane i Nikeforovog krunjenja, što sam već napisao.

4. Nisam se nikada ni pozivao na Radića. Nema ga ni u jednom mom postu.

--------------------------------------------------------------
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
No, okrenimo za časak situaciju. Pretpostavimo da je Radić (autor knjige "Srbi pre i posle Adama")
Ako laze koza ne laze rog.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
SonyEricsson 
ISPRIČAVAM SE!  Smile Mislio sam na sasvim drugog Radića.

No, u svakom slučaju, porijeklo pojma "Vlah" ima i te kakve veze i s Velšanima i s Valoncima.
« Poslednja izmena: 02. Dec 2009, 23:52:37 od Laslo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Malo mi je cudno da si ismejavao etimolosku analizu imena Srbin, koja se bazira na korenu "srb" i vrlo cesto i laicima postaje ocigledna i logicna transformacija, a sad ti je prihvatljivo Vlah- Vels ili Vlah-Valonac.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.15
mob
SonyEricsson 
Ne osporavam ja svaku etimologiju imena Srbin. Meni je samo dvojbeno kod autora a la Deretić ili Luković Pjanić izjednačavanje Tračanin - Sarmat - Vlah - Vendi/Veneti - Sibir.... = Srbin.

Tko god se bavio time zna da oko korijena "srb/serb/sorb" i porijekla naziva Srbin ne postoji jedinstveno tumačenje ni porijekla ni značenja. To naravno ne znači da onda treba odbaciti i mogućnost da se ono doista utvrdi, ali na način koji bi bio u skladu s lingvističkom znanošću.

Uzmimo primjerice indoeuropske jezike. Pretpostavlja se da se još oko 3000. pr. Kr. govorio jedan i jedinstveni indoeuropski jezik koji se počeo cjepati na nove jezike. Razvoj je tekao otprilike tako da se taj prajezik podijelio na nove prajezike: pragermanski, prakeltski, pragrčki, praitalski... Ti jezici su se dalje dijelili itd. itd. dok nismo dobili jezičnu sliku kakvu poznajemo danas.
Npr. dakle prvo je bio indoeuropski -> praitalski koji se podijelio na dvije grupe: oskičko-umbrijsku i latinsko-fališčansku. Latinski je istisnuo sve italske jezike, ali se potom sam raspao na romanske jezike: francuski, talijanski, portugalski, rumunjski... Ili: indoeuropski -> prakeltski koji se podijelio na brtiski i goidelski koji su se potom zasebno dijelili (britski na velški, kornički i bretonski, goidelski na irski, škotski i manx).

To naravno ne znači da se je npr. današnji talijanski naslijedio riječi samo i isključivo iz latinskog, koji ih je naslijedio samo i isključivo od praitalskog, koji ih je naslijedio samo i isključivo od praindoeuropskog, no riječ koja jednom uđe iz stranog jezika obično istiskuje dotada korištenu riječ. Npr. u latinskom se stric kaže "patruus", no u talijanski je ušla riječ grčkog porijekla "zio" i potpuno istisnula maloprije spomenutu riječ.

Ovdje dakle nije problem je li naziv Srbin slavenskog, tračanskog, sarmatskog, iranskog ili bilo kojeg drugog porijekla, nego u tome što on nije i slavenskog i tračanskog i sarmatskog i iranskog porijekla, osobito što primjerice Tračani i Sarmati žive u isto vrijeme na dva različita prostora, a međusobno se razlikuju i po jeziku (Tračani su indoeuropljani, Sarmati nisu), i po običajima i po materijalnoj kulturi, pa bi situacija bila ili - ili.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Olga Lukovic Pjanovic je lingvista, u Zagrebu je diplomirala klasicne jezike a doktorirala na Sorboni kod profesora Pijera Satrena. Govorila je francuski, nemacki, latinski, starogrcki, engleski, ruski i poljski. I sad ona po tebi je nekompetentna???  Smile
Gregor Dankovsli, profesor grckog jezika i bibliotekar kraljevske biblioteke u presburgu u svom delu "Die Griechen als Stamm-und Sprachverwandte der Slawen", a prema Ovidiju sarmatski i getski su bili isti jezik.
"Uns genugte, es die getische als historisch anerkannte slawische Sprache in Erwagung zu ziehen"
tj, "Nama je dovoljno da uzmemo getski u obzir kao priznat slovenski jezik"...
a na drugommestu kaze:
 "Geti su bili Sloveni i ptipadali su rodu Tracana, govoreci s njima isti jezik",
tj."Die geten waren Slawen, gehorten zu dem Tracischen Geschlechte, und redeten mit den Thraciern einerelei Sprache".
Dankovski se ovde poziva na Teofilakata Simokatu, grckog istoricara iz VI-VII veka i (mnogo pre nego Porfirogenet pominje Slovene na Balkanu) kaze: "Dies sind seine Worte"-"ovo su njegove reci"
"Κατα Σκαβηνων ητα Γετων. Γεηται γαρ το παλαιου εκαλουτο".
Theophilact. apud Plotium. "Το δε Γετικου, ταυτου δ ειπειυ αι τωυ Σκλαβνυωυ αγελαι". Theophilact, III, 4.
"Sloveni su zacelo Geti. Naime Getima su se zvali nekada" Teofilakt kod Fotija. "Getsko, no isto je reci-mnostvo Slovena" Teofilakt, knj.III gl. 4.
Za drugu svoju tvrdnju da su "Geti pripadali rodu Tracana" Dankovski navodi Herodota koji u knj.IV gl.93. pise:
''Οι δε Γεται θπνικβυ εουτεζ αυδπειοτατοι και δικαιοτατοι''. ''Geti su od (svih) Tracana najhrabriji i najpravedniji".
Da su Geti imali isti jezik kao tracani Dankovski se poziva na Strabona knj.IV gl.3 :
''Παρα τωυ Γετωυ, ονογλβτται τοιζ θπαξιυ...'' Kod Geta koji su jednojezicni sa Tracanima...''.
Strabon jos kaze da su Geti prelazili Dunav na juznu stranu i razumevali se sa tamosnjim stanovnicima.
A evo sta nikad osporeni Safarik jos kaze:
''Posto su se oni davni Srbi  zvali i Venetima, o kojima se pogresno misli da su Kelti, pa cak i Germani, sve dok se konacno nije shvatilo Polibijevo svedocanstvo'':
''Veneti...lingua a Gallis differunt'' - ''Veneti se jezikom razlikuju od Gala''
A Gaj Julije Cezar (u De Bello Gallico, ''Les Belles Lettres'' III) zapisa:
''Quo proelio bellum Venetarum totiusque orae maritimae confectum est'' - ''Ovom bitkom rat sa Venetima bio je zavrsen na celoj morskoj obali..''
U knjizi II, gl.34 doznajemo da je ka Venetima bio upucen Kras sa celom jednom legijom i komentarise:''Zato sto su Venti bili najmocniji narod armorikanske oblasti"
Grci i Rimljani su smatrali da varvarska imena nisu vredna ni pominjati, pa zato nisu ni ucili ''varvarske'' jezike te su ih cesto nazivali razlicitim nazivima i pravili opste zamesateljstvo.  Smiley 1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

sta mislis,kako izgledam?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
LG 
e bas radi toga je i bio rat koji je tragicno zavrsen 95 sa civilnim zrtvama nazalost, vazda ce tako biti na ovim prostorima sve dok je svjeta i vjeka,balkan je postao netrpeljiv izmedu sami nas a imamo jos jedan izrael a to je bosna iz koje ja poticem,pravu historiju znaju samoi iliri, tračani ikKelti, prvi narod koji je zivjeo na ovim prostorima  Smile Smile Smile
iliri, tračani i kelti nisu ni hrvati ni srbi ni bosanci sumljiv smo mi narod  Smile Smile Smile[b][/b]
IP sačuvana
social share
http://www.youtube.com/watch?v=3lIAEziRnho&feature=related Bosanci su ipak naj stariji narod!!!

Bolje da me mrze zbog onoga sto jesam, nego da me vole zbog onoga sto nisam!!!!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Prvo, se malo opismeni pa onda sa "mudrim" zakljucima.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
didyou,
dobro pišeš samo na kraju ovo mi nije jasno Hrvati,Srbi i Bosanci.Šta tu rade Bosanci'
I ovi prvi su bosanci ako su iz Bosne.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 23:13:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.