Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nije dobio posao jer je Srbin  (Pročitano 1153 puta)
24. Jan 2006, 04:29:34
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Nije dobio posao jer je Srbin
Na konkursu za sekretara u Prefekturi Pariza odbijen sam zbog svog porekla, tvrdi Dušan Mamula, državljanin Francuske i SCG.Najviše začuđen ponašanjem ambasade u Parizu

Dušan Mamula, Srbin koji živi i radi u Francuskoj, požalio se juče redakciji Starta da je u toj zemlji izložen diskriminaciji na rasnoj i verskoj osnovi jer nije dobio posao samo zato što je Srbin!

Naime, ovaj diplomirani ekonomista i politikolog ima i francusko i državljanstvo SCG. Kao Francuz, pre dve godine konkurisao je za mesto sekretara u Prefekturi Pariza - Ministarstvu unutrašnjih poslova Francuske. Prilikom konkursa, kako kaže, bio je "zatečen diskriminatorskim ponašanjem komisije".

Ambasador Simić odgovorio tek posle osam meseci

Ambasador SCG u Francuskoj Predrag Simić, čim je novinar Starta spomenuo Dušanov slučaj, kao iz topa odgovorio je da zna sve o tome.
- Taj slučaj smo razmatrali veoma pažljivo, međutim, gospodin Mamula se za posao obratio francuskoj instituciji kao francuski državljanin i mi tu ne možemo ništa da učinimo, jer nemamo ovlašćenja - objasnio je ambasador Simić.
Ipak, Dušan Mamula kaže da je očekivao samo moralnu podršku i da je svestan da naša ambasada ne može da se angažuje u ovom slučaju.
- Ljut sam, jer sam odgovor dobio tek posle osam meseci. Znam da ambasada ne može mnogo da učini, ali može da zahteva od suda da se moj slučaj što pre razmotri - kaže on.

- Krenuo sam namerom da pobedim, ali sam ubrzo shvatio da je moj slučaj već rešen. Kad su članovi komisije u mojoj ličnoj karti videli da sam poreklom Srbin, moje izlaganje uopšte nisu slušali. Gledali su u plafon, a mene su posmatrali kao debila. Dobio sam ocenu koja uopše nije realna i koja nije ništa drugo do diskriminacija. Francuska je samo prividno zemlja slobode i demokratije, ali duboko u suštini diskriminše svoje državljane koji su druge nacionalnosti, što se i videlo u poslednjim nemirima - priča Mamula za Start.

Posle konkursa on se obraćao mnogim francuskim institucijama. Kabinet francuskog premijera tražio je od Prefekture da objasni ovaj postupak i pošalje rezultate ispita na uvid, ali je stigao odgovor da je konkursni materijal uništen! O ovom slučaju ubrzo su obavešteni i francuski mediji. List Union je detaljno pisao o tome, a Mamula je podneo tužbu Vrhovnom sudu Francuske.

Međutim, on kaže da je najviše iznenađen ponašanjem naše ambasade.
- Ja sam prvo Srbin, pa onda Francuz. Zato sam se obratio našem ambasadoru Predragu Simiću. Pisao sam mu više puta, a tek posle osam meseci sam od njega dobio odgovor - ambasada u mom slučaju ne može da reaguje. Začuđen sam odnosom ambasadora prema svom državljaninu - ističe Mamula.

Pre dve nedelje o svom slučaju obavestio je predsednika Srbije Borisa Tadića, ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića i predsednike obe skupštine, Zorana Šamija i Predraga Markovića, a ovih dana će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
D. N.

Izvor: Start
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Ne znam za ovaj konkretan slucaj, ali posto sam ziveo u vise zemalja Zapadne Evrope i Severne Amerike, znam iz mnogo puta ponovljenog licnog, i iskustva bliskih prijatelja, da je serbofobija bila vrlo izrazena 1990-tih, ukljucujuci diskriminaciju pri zaposljavanju, koriscenju javnih usluga, iznajmljivanju stana idr. Nadao sam se da je sad malo bolje, ali ocigledno nije.

Slicno iskustvo mnogi Srbi imaju (i o tome je pisano u stampi) sa zaposljavanjem u medjunarodnim organizacijama, ukljucujuci one pod okriljem ove klovnovsko-lopovske "udruge" poznate kao Ujedninjene Nacije (koje je u dva mandata vodio ratni zlocinac i masovni ubica Kurt Waldheim, a danas sin gen-seka, Kofija, pljacka milione dolara kroz "naftu za hranu").

Za razliku od toga, Istocna Azija jednako tretira sve Evropljane i uopste belce, a ima i dosta Afrikanaca i crnaca iz Amerike koji rade i/ili studiraju npr. u Kini.

To ne znaci da je ovde idealno -- daleko od toga, ima i bede (iako se razvija brze nego ijedna zemlja u istoriji, ali ogromna je populacija i tesko ih je sve uciniti imucnim), ima i zagadjenja, ne znaju jezike, rade sve na svoj nacin i nece da ga menjaju..., ali cini mi se da se ovde ljudi ipak nesto manje diskriminisu na nacionalnoj i verskoj osnovi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 3.414 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.