Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Jun 2025, 22:43:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Smak sveta!?  (Pročitano 90131 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Citat
U jednom intervalu ljudske egzistencije, na zapadu, hrišćani su organizovali grupu za proučavanje učenja i verovanja,
a sa ciljem prepoznavanja istog kao - ili ne hrišćanskog ili pro hrišćanskog. I dobro beše u početku.
Ali "rđava društva kvare dobre običaje" - i ta grupa uze na sebe pravo da rezonuje:
"Ako mi neko verovanje prepoznamo kao ne hrišćansko, ti ljudi će goreti u paklu zbog toga.
Hajde da ih odmah spalimo da bismo ih barem sprečili da šire svoje verovanje."
Da li moram napisati da se ta grupa zvala Inkvizicija?

Valjda znas da su hriscani u vreme inkvizicije ziveli na istoku.

Citat
Teoretski je moguće da u budućnosti jedna vrsta ponašanja bude prepoznata kao suprotna
potrošačkom mentalitetu ili hedonističkom shvatanju hrane i odevanja ili ... šta ti ja znam,
i da neko dodje na sličnu logiku:
"Ako ovi samozvani hrišćani žele da žive život (s)trpljivog tihovanja - hajde da ih pošaljemo u samice."

Ja ne znam šta će biti u budućnosti. Čitam nešto o tome ali ... nisam pametan..

Hm..Nadam se da si procitao nekad Jevanjdelje po Mateju glavu 24 i Otkrovenje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
veli n. pojma: Teoretski je moguće da u budućnosti jedna vrsta ponašanja bude prepoznata kao suprotna
potrošačkom mentalitetu ili hedonističkom shvatanju hrane i odevanja ili ... šta ti ja znam,
i da neko dodje na sličnu logiku:
"Ako ovi samozvani hrišćani žele da žive život (s)trpljivog tihovanja - hajde da ih pošaljemo u samice."

Ja ne znam šta će biti u budućnosti. Čitam nešto o tome ali ... nisam pametan.

neznam sta da ti kazem...sem sledece  Smile
svi mi sacinjavamo taj potrosacki mentalitet, kupujemo, prodajemo, gledamo reklame, gledimo kola ili ih vozimo, koristimo racunare i nadogradjujemo ih, rastu nam potrebe (te potrosacke) sa standardom...
volimo i kvalitetnu garderobu ne sumnjam... letimo avionom umesto da se klatimo zeleznicom do mora, ako nemamo strah od letenja... itd etc
... jasno ti je sta znaci kad kazes potrosacko drustvo. pa nisu hriscani amishi.
svi smo mi hedonisti, u kojoj smo to meri ne zavisi bas puno od religije.
mozda ti imas noviji i bolji model tel. od mene?... ali ja imam najlepseg machka na svetu  Smile
a ni hriscani nesto ne zive zivot tog tihovanja... to su ti sve nagadjanja, mozda ce bas moja 'vrsta' da bude proganjana...
ko voli macke, besite ih o prvu banderu za primer... sigurno su samozivi i perfidni kao i one...
sto da cekamo da odu pod zemlju ili u pakao... malo nam je sto macke postoje, jos nam samo oni fale.. Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
neznam sta da ti kazem...sem sledece Smile
svi mi sacinjavamo taj potrosacki mentalitet, kupujemo, prodajemo, gledamo reklame, gledimo kola ili ih vozimo, koristimo racunare i nadogradjujemo ih, rastu nam potrebe (te potrosacke) sa standardom...
volimo i kvalitetnu garderobu ne sumnjam... letimo avionom umesto da se klatimo zeleznicom do mora, ako nemamo strah od letenja... itd etc
... jasno ti je sta znaci kad kazes potrosacko drustvo. pa nisu hriscani amishi.
svi smo mi hedonisti, u kojoj smo to meri ne zavisi bas puno od religije.
mozda ti imas noviji i bolji model tel. od mene?... ali ja imam najlepseg machka na svetu Smile
a ni hriscani nesto ne zive zivot tog tihovanja... to su ti sve nagadjanja, mozda ce bas moja 'vrsta' da bude proganjana...
ko voli macke, besite ih o prvu banderu za primer... sigurno su samozivi i perfidni kao i one...
sto da cekamo da odu pod zemlju ili u pakao... malo nam je sto macke postoje, jos nam samo oni fale.. Smile
Razumem zašto ovako pišeš.

Voleo bih da i ti razumeš mene.

Na poslu, npr. vidim ljude koji žive (kupuju) po principima koje ti gore navodiš.
I zato ti kažem - istinu si napisala.

A mimo toga imam prijateljevanje sa ljudima koji se bore protiv tih principa unutar sebe samih.
Ako i imaju mobilni - imaju model koji radi a ne model koji se pokazuje.
Ako i kupuju auto - ne kupuju nov, već polovan.
Ako i idu na more - ne idu ... 'za sve pare'.
Kada kupuju odeću, ne kupuju onu koja je 'in'.
(I onako se moda kreće u ciklusima od po 7 godina.)
Kada slave detetu rodjendan, slave ga radosno ali ne i bogato, da vide komšije.

Ovo su ljudi koje lično poznajem, i vidim promene u njihovom ponašanju.

Kažem, bore se protiv sebe samih, jer ima u svima nama ta želja da imamo. I da drugi to vide.
Trude se da kontrolišu svoje emocije i da neguju onu uzrečicu:
"Pobožnost jeste velika korist kada je spojena sa osećanjem dovoljnosti".

Da li grešim ako mislim o tebi sledeće:
Ti si osoba koja ni po koju cenu neće naneti bol ne-istomišljenicima (premda ćeš im reći
u čemu se ne slažeš sa njima) i dobro poznaješ istorijsku praksu nekih ... 'crkvenih' ljudi;
zbog toga predpostavljaš da je veća verovatnoća da ti budeš maltretirana od takvih,
nego što će ljudi kao ti maltretirati 'bogomoljce'?
Sobzirom da te ne poznajem - jako je lako da sam pogrešio.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Valjda znas da su hriscani u vreme inkvizicije ziveli na istoku.
Bilo ih je i na zapadu. Možda su neki od spaljenih bili i oni.
Hm..Nadam se da si procitao nekad Jevanjdelje po Mateju glavu 24 i Otkrovenje.
Ma jesam i čitam ga i danas-danji (navukao sam se pre ... 19 godina da čitam Sveta Pisma
svakog jutra i da se molim Bogu) ali ne uspeva mi da to i živim.
Tako da mi je džaba znanje nagomilano u glavi, dok to ne sidje u srce, ruke, noge, nos ...  Smile
Npr. ako me uveče pitaš šta sam tog jutra čitao - ja zaboravio!
A šta sam čitao u novinama ili u romanima i knjigama koje čitam preko dana?
E to bih znao da ti kažem!
"Ne činim što volim; što ne volim - to činim".
Ali, Dobar je Boga naš - ima nade!
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
 Smile

'vako... nije potrosacko drustvo etiketa samo za one 'ima se, moze se' i 'neka vide komsije i crknu od muke'
svi smo mi clanovi tog drustva...
pa podji od sebe i svojih prijatelja, ali iz druge perspektive, i ja to cinim...
odeca ne mora biti in, ali od kvalitetnih materijala i ne iz prohujalih vremena, ipak.
mobilni je sprava koja sluzi svrsi, ali ne i cigla koja cepa dzepove... kola jesu polovna ali sigurno nisu fica, ako se moze priustiti polovni golf... ne ide se na odmor za sve pare ako ce se posle 'stiskati'... poenta je odmoriti se i napuniti baterije
ne vidim da je to nesto u suprotnosti sa potrosacim drustvom, onako kako ga ja vidim
ali svako hoce i voli da ima nesto sto mu znaci, govorim o materijalnim dobrima, nekome je to ovo, nekome ono... sustina je u umerenosti i odmerenosti
ti si naveo primer onih ljudi koje nazivamo 'skorojevicima', to nisu SVI ljudi...
a SVI ljudi vole UDOBNOST!
eto ti osnovne premise potrosackog drustva... to sto cu ja radije kupiti krompir i napraviti pire sama, nego kupiti onaj iz kesice, ne menja mnogo... moj mobilni nije naj, ali je lep zenski model, mozda nije za pokazivanje ali nije ni za sakrivanje... i odlicno ispunjava svoju funkciju  itd.itd...

plasim se jednoumlja svake vrste, i animoziteta prema drugima i drugacijima koje proistice iz takve rigidnosti...
mi protiv njih... oni protiv nas... ko ce kome 'doakati'... po svaku cenu?!
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49522
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
sveto pismo treba citati,
cini mi se da ljudi ne obracaju na njega dovoljno paznje dok ne padnu u neku tesku zivotnu krizu, pa ga se tek onda sjete i pocnu citati. promjene na bolje idu, ali je mnogo toga u minusu.

ja kada citam sveto pismo uvijek pokusavam da shvatim sustinu, smisao bibliske price;
mnoge price izgledaju nelogicno, ali one su itekako korisne i poucne, samo ih treba pravilno shvatiti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
... i ko ce sad da te uputi kako ih to treba pravilno shvatiti?! crkva?
hvala ti sto si ovim dopustio da su biblijske price podlozne mnogim tumacenjima... jer jesu...
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49522
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
jesu... ne kazem da nisu.. podlozne su mnogim tumacenjima  Smile

ali iz njih se mogu izvuci stvari koje mijenjaju covjekov zivot na bolje, pravilnim tumacenjem   
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
... samo jos da ustanovimo ko ocenjuje da li je tumacenje 'pravilno'...  Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ne znam kako vi, ali za mene je jako, jako opasno da ja sedim po strani i budem sudija
ljudima, vernicima, intelektualcima, profesorima ... bilo kome, o tome da li je on/ona dostojni
tumač meni dragih Svetih Pisama.
Jer ja onda em ne aktiviram svoj mozak, em sedim na tudjoj (sudijskoj) stolici, i što je najgore - ne radim ništa!
Čekam da se nađe neko koga ću ja odabrati da može meni tumačiti!
C-c-c-c-c!  Smile
Najlepše hrišćanske principe kapira svako - voli bližnjega, praštaj, nadaj se, ... i šta god hoćeš od svega toga,
a i drugoga, a ne ide ti - moli se Bogu u tajnosti, i gledaj šta On radi!
nije potrosacko drustvo etiketa samo za one 'ima se, moze se' i 'neka vide komsije i crknu od muke'
svi smo mi clanovi tog drustva..
Tačno.
pa podji od sebe i svojih prijatelja, ali iz druge perspektive, i ja to cinim...
odeca ne mora biti in, ali od kvalitetnih materijala i ne iz prohujalih vremena, ipak.
mobilni je sprava koja sluzi svrsi, ali ne i cigla koja cepa dzepove...
kola jesu polovna ali sigurno nisu fica, ako se moze priustiti polovni golf...
ne ide se na odmor za sve pare ako ce se posle 'stiskati'... poenta je odmoriti se i napuniti baterije
Tačno tako.
ne vidim da je to nesto u suprotnosti sa potrosacim drustvom, onako kako ga ja vidim
ali svako hoce i voli da ima nesto sto mu znaci, govorim o materijalnim dobrima, nekome je to ovo, nekome ono... sustina je u umerenosti i odmerenosti
Tačno.
ti si naveo primer onih ljudi koje nazivamo 'skorojevicima', to nisu SVI ljudi...
Tačno.
a SVI ljudi vole UDOBNOST!
eto ti osnovne premise potrosackog drustva...
to sto cu ja radije kupiti krompir i napraviti pire sama, nego kupiti onaj iz kesice, ne menja mnogo...
moj mobilni nije naj, ali je lep zenski model, mozda nije za pokazivanje ali nije ni za sakrivanje...
i odlicno ispunjava svoju funkciju
Na neki način i ti si manjina u vremenu sadašnjem.
plasim se jednoumlja svake vrste, i animoziteta prema drugima i drugacijima koje proistice iz takve rigidnosti...
mi protiv njih... oni protiv nas... ko ce kome 'doakati'... po svaku cenu?!
Znam da znaš, ali ipak (ne zameri):
Ako volim samo one koji vole mene, onda sam .. poput ... (tražim nešto najgnusnije
među ljudima) poput pedofila, jer i oni vole jedni druge.
Ali ako volim (ne 'tolerišem', ne 'ignorišem'), volim neistomišljenike - e onda je do mene
došlo Carstvo Božije (= Duh Sveti).

A ovo gore o tzv. 'Potrošačkom mentalitetu'?
Naravno da opet nisam uspeo da pravilan način napišem kako razmišljam. Ništa novo.

Princip 'budi skroman i zadovoljan; ne prati modu' je suprotan 'duhu i mentalitetu' potrošačkog društva.
Ti si u jednom trenutku pomenula Amiše. I oni jesu dobar pokazatelj za ovo o čemu pričamo. Naime, i danas oni imaju veći odliv ljudi nego priliv. A znaš verovatno bolje nego ja da je njihovo neposredno okruženje praktično najangažovanije na praktikovanju tog potrošačkog mentaliteta. Razumeš šta pokušavam da kažem?
Koncept 'budi zadovoljan sa oni u čemu si' nasuprot 'kupi, obuci, imaj - i bićeš zadovoljan'.

Znam da su u jednom trenutku u jednom gradu, hrišćane proterali iz prostog razloga
jer su bili pogubni po lokalnu ekonomiju (proizvodnja kipova božanstava od raznih materijala).
Ne verujem da će se to tako događati u budućnosti, ali ne verujem ni da će se naći alterantivan način
da pobožni koegzistiraju sa ne pobožnima. Nadam se da ja neću biti tu tada, ali i ako budem - neće biti dosadno!  Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Jun 2025, 22:43:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.