Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Feb 2026, 12:03:17
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 37 38 40 41 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodna volja  (Pročitano 39609 puta)
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd

Ne znam o kojoj definiciji pricas. U Indijskoj mitologiji imamo na stotine bogova i bogica, u staroj Grckoj takodje. Sa razvojem drustvene misli doslo je do promene na monoteizam ali ne u svim delovima sveta.
I u ovoj njegovoj...nego on nema sposobnost da to prihvati.
Priča da je SZ "uprljan", a istina je da ti tekstovi jesu menjani u korist boga "kojem pripada".  Smile

Da, da se pomisliti da prica o jahveu, ali i dalje se nije izjasnio da li su jahve i isus isti entitet. I ako jesu, koji tacno delovi su uprljani i kako tacno odgonetnuti tu enigmu.

Njegovo resenje je kranje ....

Lopta je lopta zato sto je lopta. A nije kocka. ***

*** alegorijski primer pomocu koga vernik moze da pokusa da shvati da mora malo bolja resenja da predstavi
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Da, da se pomisliti da prica o jahveu, ali i dalje se nije izjasnio da li su jahve i isus isti entitet. I ako jesu, koji tacno delovi su uprljani i kako tacno odgonetnuti tu enigmu.
Pre svega nije ni bitno...biblijski i Isus predanja  je fan fikcija retkona priče o JHVH.

A "uprljani" su oni delovi koji ne odgovaraju narativu njegove sekte, ostalo je OK?  Smile
« Poslednja izmena: 22. Dec 2023, 22:37:11 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68

1) Dokaz da su ljudi bolesni kad komuniciraju sa nezivim i nesvesnim stvarima se nalazi u psihijatrijskim udzbenicima. Naravno da pre 100 ili 200 godina (a i danas nazalost Sai Baba, Sad Guru i ostali koji mlate prazmu slamu i uzimaju debele pare za to) su takvi ljudi smatrani za bozije izaslanike, mudrace i medijume.

Iznesi te dokaze iz udžbenika. Prvo naravno iznesi dokaze da su te stvari nesvesne i da ti ne mogu odgovoriti na neki način.

Citat
2) Ja ne znam sta je tacno nenormalno da covek postuje propise i da sebi i drugima smanji rizik od povreda i smrti. Kao i da bude umeren u jelu i picu za sopstveno zdravlje i time  pomogne svojoj deci dok ne odrastu. Posle i ako crkne, punoletna deca ce valjda sama znati da nadju posao i da se brinu o sebi. Normalne ljude strah od smrti ne paralise da obavljaju svoje svakodnevne duznosti i poslove. Postoje daleko rizicniji poslovi pa ih ljudi ipak obavljaju. Rudari, policija, vojnici, vatrogasci, doktori, kriminalci, novinari, itd...

Nije nenormalno, sa ljudskog stanovišta. Ljudi su smrtni, plaše se smrti, hteli bi da je izbegnu. Usled toga, prinuđeni su da ograniče svoje postupke. Jednom reči, strah od smrti ih ograničava. Tj, ima vlast nad njima.

A pošto si spomenuo vojnike. Vojnik suzbija strah od smrti tako što nalazi nešto više od sebe za šta bi dao život. To je primer kamikaza i bombaša-samoubica, nad kojima si se zgrozio.

Citat
3) Ne znam o kojoj definiciji pricas. U Indijskoj mitologiji imamo na stotine bogova i bogica, u staroj Grckoj takodje. Sa razvojem drustvene misli doslo je do promene na monoteizam ali ne u svim delovima sveta. Ja sad moram da prihvatim tvoju definiciju da bih mogao da razgovaram sa tobom a da ti ne nudis ni jedan validan argument da

a) postoji bog
b) da postoji samo jedan
c) ako je postojao da nije otisao negde drugde ili ga je zarobio njegov zli arhineprijatelj pa sad on vlada

Bog je po definiciji Jedan, Neograničen, Univerzalan. Mali "bogovi" sa ograničenim sposobnostima i dužnostima nisu interesantni za ovu priču.

Citat
4) Ne postoje izvitoperene price. Ako i ti i ja citamo istu pricu i u toj prici neki entitet pobije 99% ljudi (zivotinja, biljaka i insekata) na planeti u kom kontekstu ces to da protumacis kao ljubav.

** nesto sam takodje naucio o tvom nacinu razmisljanja tako da cu morati da dajem konkretne primere a ne apstraktne i alegorijske kao do sada.

Nisam pomenuo da je bog kaznjavao za dezerterstvo (mada jeste) nego sam dao koncepciju naredbe, uzroka, posledice i kazne u vojsci.

Priča jeste izvitoperena jer je prošla kroz ruke grešnog jevrejskog sveštenstva, koje ju je izokrenulo i stvorilo izopačenu sliku koja prirodno plaši ljude. Što vidimo i na tvom slučaju.

Kao što si video, i kao što možeš i da vidiš, Bog se ne ponaša kao da je u vojsci. Ne kažnjava za dezerterstvo .

Citat
5) Nije slobodan izbor ako ti neko prisloni pistolj na glavu i naterate da prepises stan na njegovo ime. ***
*** ovaj primer se odnosi na slobodu izbora

Moral je jako zajebana stvar a kod tvog boga ne postoji ili je jako bolestan.

Nije. Zato Bog to i ne čini.

Postoji samo prirodna posledica da ako si odvojen od Izvora Života onda si pod vlašću smrti i straha od smrti. Tu čak ni Bog ne može ništa. Bog ne može da ti da Život, a da ti istovremeno ne daje Sebe.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68
Gde je ta definicija po kojoj vernik nema pripadnost?
Vernik po definiciji ako nekom pripada, pripada Bogu. Bog je sa druge strane univerzalan. Bog nema pripadnost, pa ni vernik, ako pripada Bogu, nema pripadnost.

Citat
Ne oponaša, ali ako ti iz nekog sumanutog razloga tvrdiš da oponaša onda je činiti moguće i bez slobodne volje jer oponašanje je čin. Tako da ti dođe na isto. Nego ti imaš problem sa razumvanjem reči, pa i boga kojem "pripadaš" ispravljaš i određuješ mu kad je stvorio čoveka, šta on misli i slične sektašle ludorije.  Smile

A stavljaju ih izloge da prodaju robu. Smile
Ako lutka ne oponaša ljude, zašto ih prave. Mogu da stave običnu motku pa sa njom da prodaju robu, zar ne ?

Ako lutka oponaša ljude, da li lutka onda nešto čini ?

Citat
To da li se i kako se neko spasao ne određuješ ni ti, ni tvoja sekta ni niži bog kojem "pripadaš".  Smile

Slobodan si da veruješ da je tako.

Citat
Bulazniš...hoće rob da sebe predstavi kao slobodnog čoveka. Smile
Sluga umišlja da je drugar.  Smile

Koliko znam, ti si rekao da nemaš slobodnu volju. Znači da si isprogramiran da ovo govoriš, da patiš i na kraju da umreš. Ko je rob ?

Citat
Ako smo prijatelji i kontekst je prijateljski onda to ne smatram naredbom...može da bude molba ili savet.
Problem je što ti nisi spreman da  razmisliš čijem i kojem se bogu moliš i kakav je to bog.
Nemaš pojma o njemu, a hoćeš da objašnjavaš drugima.  Smile

Bog kao takav i jeste nepojmljiv. Ono malo što ja znam, to i pričam. Ti naravno imaš slobodnu volju da kažeš nešto drugo, ako smatraš za shodno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
Šta mislite da li je bolje što postoji svijet ovakav kakav jeste sa svim patnjama i nedostacima ali i radostima, užicima, sreći i spokoju koji ti sve ovo ovde što imaš pruža? Ili bi bolje bilo da se život nikada nije pojavio, da je Zemlja još jedna Venera ili Mars?
Neko je rekao: "U vakumu svemira nema ni bakterija ni virusa ali nema ni života".

Ako bih sedeo na stolici sa koje se posmatraju patnje, bolovi, mržnje, osvete, ogovaranja ...
zanevoleo bih (a možda i omrznuo) svet i život uopšte.
A ako sedim na stolici sa koje se vide ljubavi, radosti, srećnosti, dobrodušnosti, milosti i
blagodati - to onda budi u meni ... upravo to u šta gledam, i šta se trudim da vidim.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Vernik po definiciji ako nekom pripada, pripada Bogu.
Još jednom, u kojem rečniku piše definicija po kojoj vernik nema (versku) pripadnost?

Ako lutka ne oponaša ljude, zašto ih prave. Mogu da stave običnu motku pa sa njom da prodaju robu, zar ne ?
Neki i stavljaju...neki naprave i lika razapetog na krstu da prodaju svoju priču naivnima. Smile
Kako ko zna i misli da je bolje.

Ako lutka oponaša ljude, da li lutka onda nešto čini ?
Ako oponaša onda čini jer oponašanje je čin...nauči već jednom. Smile

Slobodan si da veruješ da je tako.
Slobodan u smislu da niko, pa ni niži bog kojem "pripadaš" ne može da uradi bilo šta po tom pitanju i da hoće? Smile

Koliko znam, ti si rekao da nemaš slobodnu volju. Znači da si isprogramiran da ovo govoriš, da patiš i na kraju da umreš. Ko je rob ?
Ti, robe.  Smile
Robe jevrejskog nacionalnog boga, onog kojem "pripadaš".

Ono malo što ja znam, to i pričam.
Malo znaš, to se slažemo.  Smile
Ako savladaš ovo što pokušavamo da te naučimo, možda te naučimo i da znaš više o bogu kojem "pripadaš".
Makar koliko oni na PBF.  Smile

Mali "bogovi" sa ograničenim sposobnostima i dužnostima nisu interesantni za ovu priču.
Upravo je bog kojem valjda pripadaš (pošto nećeš da kažeš koje si denominacije) jedan od manjih bogova...u "neuprljanim" verzijama tekstova.
Kada naučiš značenja reči i pravila logičkog zaključivanja, možemo da počnemo sa tvojom edukacijom po tom pitanju.  Smile
« Poslednja izmena: 22. Dec 2023, 14:01:27 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd

1) Dokaz da su ljudi bolesni kad komuniciraju sa nezivim i nesvesnim stvarima se nalazi u psihijatrijskim udzbenicima. Naravno da pre 100 ili 200 godina (a i danas nazalost Sai Baba, Sad Guru i ostali koji mlate prazmu slamu i uzimaju debele pare za to) su takvi ljudi smatrani za bozije izaslanike, mudrace i medijume.

Iznesi te dokaze iz udžbenika. Prvo naravno iznesi dokaze da su te stvari nesvesne i da ti ne mogu odgovoriti na neki način.

Citat
2) Ja ne znam sta je tacno nenormalno da covek postuje propise i da sebi i drugima smanji rizik od povreda i smrti. Kao i da bude umeren u jelu i picu za sopstveno zdravlje i time  pomogne svojoj deci dok ne odrastu. Posle i ako crkne, punoletna deca ce valjda sama znati da nadju posao i da se brinu o sebi. Normalne ljude strah od smrti ne paralise da obavljaju svoje svakodnevne duznosti i poslove. Postoje daleko rizicniji poslovi pa ih ljudi ipak obavljaju. Rudari, policija, vojnici, vatrogasci, doktori, kriminalci, novinari, itd...

Nije nenormalno, sa ljudskog stanovišta. Ljudi su smrtni, plaše se smrti, hteli bi da je izbegnu. Usled toga, prinuđeni su da ograniče svoje postupke. Jednom reči, strah od smrti ih ograničava. Tj, ima vlast nad njima.

A pošto si spomenuo vojnike. Vojnik suzbija strah od smrti tako što nalazi nešto više od sebe za šta bi dao život. To je primer kamikaza i bombaša-samoubica, nad kojima si se zgrozio.

Citat
3) Ne znam o kojoj definiciji pricas. U Indijskoj mitologiji imamo na stotine bogova i bogica, u staroj Grckoj takodje. Sa razvojem drustvene misli doslo je do promene na monoteizam ali ne u svim delovima sveta. Ja sad moram da prihvatim tvoju definiciju da bih mogao da razgovaram sa tobom a da ti ne nudis ni jedan validan argument da

a) postoji bog
b) da postoji samo jedan
c) ako je postojao da nije otisao negde drugde ili ga je zarobio njegov zli arhineprijatelj pa sad on vlada

Bog je po definiciji Jedan, Neograničen, Univerzalan. Mali "bogovi" sa ograničenim sposobnostima i dužnostima nisu interesantni za ovu priču.

Citat
4) Ne postoje izvitoperene price. Ako i ti i ja citamo istu pricu i u toj prici neki entitet pobije 99% ljudi (zivotinja, biljaka i insekata) na planeti u kom kontekstu ces to da protumacis kao ljubav.

** nesto sam takodje naucio o tvom nacinu razmisljanja tako da cu morati da dajem konkretne primere a ne apstraktne i alegorijske kao do sada.

Nisam pomenuo da je bog kaznjavao za dezerterstvo (mada jeste) nego sam dao koncepciju naredbe, uzroka, posledice i kazne u vojsci.

Priča jeste izvitoperena jer je prošla kroz ruke grešnog jevrejskog sveštenstva, koje ju je izokrenulo i stvorilo izopačenu sliku koja prirodno plaši ljude. Što vidimo i na tvom slučaju.

Kao što si video, i kao što možeš i da vidiš, Bog se ne ponaša kao da je u vojsci. Ne kažnjava za dezerterstvo .

Citat
5) Nije slobodan izbor ako ti neko prisloni pistolj na glavu i naterate da prepises stan na njegovo ime. ***
*** ovaj primer se odnosi na slobodu izbora

Moral je jako zajebana stvar a kod tvog boga ne postoji ili je jako bolestan.

Nije. Zato Bog to i ne čini.

Postoji samo prirodna posledica da ako si odvojen od Izvora Života onda si pod vlašću smrti i straha od smrti. Tu čak ni Bog ne može ništa. Bog ne može da ti da Život, a da ti istovremeno ne daje Sebe.

1) Oblak, kamen i pasulj su nezive stvari. Samo ziva bica tj. mi ljudi imamo svest. Za sada postoje polemike da li kuce, mace i delfini imaju svest ili ne. Posto je i definicija svesti jako nejasna. Svest bi se mogla karakterisati kako tvoje misli misle o sebi samima.

2) Kazes sa ljudskog stanovista? A sa kog stanovista ti nastupas? Imas mogucnost da se premestis u delfina pa da nam kazes kako je sa njegovog stanovista. Dakle ti mozes da imas samo jedno, svoje ljudsko stanoviste jer imas samo jedan mozak i jednu svest. To sto ovde prezentujes je samo tvoje misljenje (koje mozda delish sa drugima ili ne) ali je tvoje.

3) Dakle definicija necega je dokaz da to nesto postoji? I cija je to definicija? Moja nije. Ja sad mogu da izmislim definicuju za bice koje ne postoji i samim tim to odmah pocne da postoji. Samo nemoj da me drndas sa glagolom "postojati".

4) Na kom si ti nivou da proglasavas nesto za jeres ili da je neki tekst izvitoperen? Otkud znas da je bash tvoja verzija ispravna. Da me ne protumacish pogresno, bole me levo jajce i za jevreje, muslimane i vas hriscane podjednako. Dakle na osnovu kojih tacno kriterijuma si se odlucio sta je tacno a sta nije? I samo nemoj onaj bezvezni cirkularni argument. Tacno je zato sto je tacno.

5) Moraces da procitas neke tekstove koje si namerno preskocio kad si studirao religiju. Kod tvog boga, koji god da je, imas 300 plus zakona, pravila i naredbi koje su u najmanju ruku kontraverzne i suprotstavljene jedna drugoj. Zato  i imate milion svestenika i 10.000 nominacija i jedno 5,6 glavih racvanja, jer ni vi sami ne umete da rastumacite sta su prepisivaci hteli da vam poruce.

Dakle u najkracim crtama. Bog rece: Kako ja zapovedam ili u pakao.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
Citat
ok ovo je već preočigledno trolovanje i sprdnja

Šta mislite da li je bolje što postoji svijet ovakav kakav jeste sa svim patnjama i nedostacima ali i radostima, užicima, sreći i spokoju koji ti sve ovo ovde što imaš pruža? Ili bi bolje bilo da se život nikada nije pojavio, da je Zemlja još jedna Venera ili Mars?
Neko je rekao: "U vakumu svemira nema ni bakterija ni virusa ali nema ni života".

Ako bih sedeo na stolici sa koje se posmatraju patnje, bolovi, mržnje, osvete, ogovaranja ...
zanevoleo bih (a možda i omrznuo) svet i život uopšte.
A ako sedim na stolici sa koje se vide ljubavi, radosti, srećnosti, dobrodušnosti, milosti i
blagodati - to onda budi u meni ... upravo to u šta gledam, i šta se trudim da vidim.
znači svesno biraš da zažmuriš na sve nepravde,pokolje itd da ne nabrajam sve? i nisi baš nešto dobar čovek onda  Smile sramotno!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68
Još jednom, u kojem rečniku piše definicija po kojoj vernik nema (versku) pripadnost?
Da ponovim još jednom, ako Bog nema versku pripadnost onda i vernik (ako pripada Bogu i drži se Boga) nema versku pripadnost.

Citat
Neki i stavljaju...neki naprave i lika razapetog na krstu da prodaju svoju priču naivnima. Smile
Kako ko zna i misli da je bolje.

I oponaša li taj lik na krstu pravog čoveka ?

Citat
Ako oponaša onda čini jer oponašanje je čin...nauči već jednom. Smile

Dakle lutka u izlogu koja stoji ceo dan nešto čini ?

Citat
Slobodan u smislu da niko, pa ni niži bog kojem "pripadaš" ne može da uradi bilo šta po tom pitanju i da hoće? Smile

Bog nema nameru da ti uzima slobodu izbora. Na kraju krajeva, njemu nisu potrebne lutke u izlogu.

Citat
Ti, robe.  Smile
Robe jevrejskog nacionalnog boga, onog kojem "pripadaš".
Bog po definiciji ne može da bude (jedno)nacionalan. Ipak je Kreator Univerzuma koji uključuje sve nacije.

Citat
Malo znaš, to se slažemo.  Smile
Ako savladaš ovo što pokušavamo da te naučimo, možda te naučimo i da znaš više o bogu kojem "pripadaš".
Makar koliko oni na PBF.  Smile

Nisam protiv učenja. Problem je što vi nekako uvek još manje znate. Za sad me niste mnogo naučili.

Citat
Upravo je bog kojem valjda pripadaš (pošto nećeš da kažeš koje si denominacije) jedan od manjih bogova...u "neuprljanim" verzijama tekstova.
Kada naučiš značenja reči i pravila logičkog zaključivanja, možemo da počnemo sa tvojom edukacijom po tom pitanju.  Smile

Samo što ja nisam preterano zainteresovan za "male bogove". Mene interesuje Bog, Jedan i Jedini.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68

1) Oblak, kamen i pasulj su nezive stvari. Samo ziva bica tj. mi ljudi imamo svest. Za sada postoje polemike da li kuce, mace i delfini imaju svest ili ne. Posto je i definicija svesti jako nejasna. Svest bi se mogla karakterisati kako tvoje misli misle o sebi samima.

Čak i ovozemaljska biologija tvrdi da je pasulj živa stvar (biljka). O tome šta sve ima svest se zaista vodi polemika. A što se tiče razgovora sa oblakom (pošto nisi do sad ukapirao) , radi se o razgovoru sa Onim koji ga je stvorio. Meditaciji, ako ti se tako sviđa.

Citat
2) Kazes sa ljudskog stanovista? A sa kog stanovista ti nastupas? Imas mogucnost da se premestis u delfina pa da nam kazes kako je sa njegovog stanovista. Dakle ti mozes da imas samo jedno, svoje ljudsko stanoviste jer imas samo jedan mozak i jednu svest. To sto ovde prezentujes je samo tvoje misljenje (koje mozda delish sa drugima ili ne) ali je tvoje.

Trudim se da se približim stanovištu Večnog. Ako budeš malo razgovarao sa oblacima možda jednog dana osetiš i stanovište delfina. Ako se budeš držao tog svog jednog stanovišta, ne pokušavajući da vidiš stanovišta drugih, onda ćeš ostati ograničen. Samim time smrtan i u patnji.

Citat
3) Dakle definicija necega je dokaz da to nesto postoji? I cija je to definicija? Moja nije. Ja sad mogu da izmislim definicuju za bice koje ne postoji i samim tim to odmah pocne da postoji. Samo nemoj da me drndas sa glagolom "postojati".

Dokaz za postojanje ili nepostojanje Boga je nemoguć. To sam ti već rekao. To potvrđuje i logika (Gedelove teoreme nekompletnosti). Jednostavno je nemoguće iz jednog sistema dokazati čak i sam taj sistem, a kamoli onaj veći koji ga uključuje. U našem primeru iz ljudske perspektive dokazati/opovrgnuti Boga.

Citat
4) Na kom si ti nivou da proglasavas nesto za jeres ili da je neki tekst izvitoperen? Otkud znas da je bash tvoja verzija ispravna. Da me ne protumacish pogresno, bole me levo jajce i za jevreje, muslimane i vas hriscane podjednako. Dakle na osnovu kojih tacno kriterijuma si se odlucio sta je tacno a sta nije? I samo nemoj onaj bezvezni cirkularni argument. Tacno je zato sto je tacno.

Na osnovu kriterijuma Istine. Koji i ti poseduješ. Jer kad čitaš Isusove izreke iz Jevanđelja intuitivno ih osećaš kao duboku Božiju Istinu . Na primer :

8:10 A kad se Isus ispravi, i ne videvši ni jednog do samu ženu, reče joj: Ženo! Gde su oni što te tužahu? Nijedan te ne osudi?
8:11 A ona reče: Nijedan, Gospode! A Isus joj reče: Ni ja te ne osuđujem, idi, i odsele više ne greši.

Kad čitaš Stari Zavet, mnogo toga ne izgleda kao da je izrekao Bog. Jer i nije, izvitopereno je.

Citat
5) Moraces da procitas neke tekstove koje si namerno preskocio kad si studirao religiju. Kod tvog boga, koji god da je, imas 300 plus zakona, pravila i naredbi koje su u najmanju ruku kontraverzne i suprotstavljene jedna drugoj. Zato  i imate milion svestenika i 10.000 nominacija i jedno 5,6 glavih racvanja, jer ni vi sami ne umete da rastumacite sta su prepisivaci hteli da vam poruce.

Kod Boga nema ništa kontroverzno. Bog je jednostavno Istina. A lažne proroke koji iskrivljuju Istinu je lako prepoznati. Kao što reče Isus, po plodovima njihovim ćete ih poznati.

Citat
Dakle u najkracim crtama. Bog rece: Kako ja zapovedam ili u pakao.

Ne. Ako si odvojen od Boga, već si u paklu. Što si više odvojen, pakao ti je bliži.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 37 38 40 41 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Feb 2026, 12:03:17
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: volja Slobodna
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.