1) I dalje nema logike to sto pricas. Dao sam primer logicke greske "NE SLEDI jedno iz drugog".
Ti si rekao da je onaj ko razgovara sa oblacima manijak i da nije pri čistoj svesti. Ja sam te pitao samo da li si siguran da ti je svest čista ako ti zabranjuje da razgovaraš sa oblacima ? Teret dokaza je na tebi, da dokažeš svoju prvobitnu tvrdnju.
Citat
2) Nisam ja nikome u vlasti. Ne razumes sta reci znace. U prirodi ljudi koriste mozak, inteligenciju i iskustvo da izbegnu opasne stvari. Priroda je sama po sebi opasna. Zbog nesmotrenosti mozes da se ozbiljno povredish i pogines. Uprosceno gledano u vlasti sam prirodne zelje za ocuvanje mog sebstva sto je moguce duze.
Ako ti hoćeš da uradiš stvar A, pa zbog straha moraš da uradiš stvar B, onda jesi u vlasti straha. Svidelo se to tebi ili ne.
Sve ostalo što si pisao nisam sporio - da jeste u ljudskoj prirodi da se plaši (pre svega od smrti) . Da je zbog odvojenosti od Boga u krhkom i ranjivom telu. Da mu prete razne smrtne opasnosti. Da mu je najveća želja da živi što duže, ali ga ipak smrt čeka.
Citat
3) Mi smo ograniceni raznim zakonima sto prirodnih, sto drustvenih. Prirodne zakone ne mozes da prekrsish. Drustvene mozes ali posledice mogu biti u nekim slucajevima katastrofalne, kao sto je recimo smrtna kazna u nekim zemljama za ubistvo.
I ne nisam rob, jer imam slobodu kretanja i razne druge slobode koje su mi omogucene civilizacijskim napretkom drustva i drustvene svesti.
A da dodam da sam "slobodniji" od tebe, jer ti cak ne smes ni da mislis van kanona svoje sekte/kulta.
Ako zbog straha ne smeš da ideš negde onda nemaš slobodu kretanja. Ako zbog straha ne smeš da radiš nešto, onda nemaš slobodu delovanja. Da ne pominjem to da si ograničen svojim sektaškim umom, iako za to optužuješ mene.
Tačno je jedino da si ograničen prirodnim zakonima, jer ti je priroda smrtna, i smrti se plašiš.
1 : to take action : move think before acting acted favorably on the recommendation
2 : to conduct oneself : behave act like a fool
Prema tome, tvoj robot se ponaša kao čovek (liči na čoveka) . Ali ne može da čini kao čovek. To jest, barem za sada takvi roboti ne postoje, jer da postoje morali bi da snose i odgovornost za svoje postupke, kao ljudi.
1) I dalje nema logike to sto pricas. Dao sam primer logicke greske "NE SLEDI jedno iz drugog".
Ti si rekao da je onaj ko razgovara sa oblacima manijak i da nije pri čistoj svesti. Ja sam te pitao samo da li si siguran da ti je svest čista ako ti zabranjuje da razgovaraš sa oblacima ? Teret dokaza je na tebi, da dokažeš svoju prvobitnu tvrdnju.
Citat
2) Nisam ja nikome u vlasti. Ne razumes sta reci znace. U prirodi ljudi koriste mozak, inteligenciju i iskustvo da izbegnu opasne stvari. Priroda je sama po sebi opasna. Zbog nesmotrenosti mozes da se ozbiljno povredish i pogines. Uprosceno gledano u vlasti sam prirodne zelje za ocuvanje mog sebstva sto je moguce duze.
Ako ti hoćeš da uradiš stvar A, pa zbog straha moraš da uradiš stvar B, onda jesi u vlasti straha. Svidelo se to tebi ili ne.
Sve ostalo što si pisao nisam sporio - da jeste u ljudskoj prirodi da se plaši (pre svega od smrti) . Da je zbog odvojenosti od Boga u krhkom i ranjivom telu. Da mu prete razne smrtne opasnosti. Da mu je najveća želja da živi što duže, ali ga ipak smrt čeka.
Citat
3) Mi smo ograniceni raznim zakonima sto prirodnih, sto drustvenih. Prirodne zakone ne mozes da prekrsish. Drustvene mozes ali posledice mogu biti u nekim slucajevima katastrofalne, kao sto je recimo smrtna kazna u nekim zemljama za ubistvo.
I ne nisam rob, jer imam slobodu kretanja i razne druge slobode koje su mi omogucene civilizacijskim napretkom drustva i drustvene svesti.
A da dodam da sam "slobodniji" od tebe, jer ti cak ne smes ni da mislis van kanona svoje sekte/kulta.
Ako zbog straha ne smeš da ideš negde onda nemaš slobodu kretanja. Ako zbog straha ne smeš da radiš nešto, onda nemaš slobodu delovanja. Da ne pominjem to da si ograničen svojim sektaškim umom, iako za to optužuješ mene.
Tačno je jedino da si ograničen prirodnim zakonima, jer ti je priroda smrtna, i smrti se plašiš.
4) Roboti ... jer da postoje morali bi da snose i odgovornost za svoje postupke, kao ljudi.
1) Ne zabranjuje mi svest da pričam sa oblacima (niti sa bilo kojim neživim stvarima). Ja mogu to da radim ako želim. Ali ne želim jer je to retardirano, nesvrsishodno i imam pametnija posla. Zbog ovde navedenih razloga, svi koji razgovaraju sa oblacima su ili retardirani ili imaju fix ideje da će da dobiju odgovor od nežive materije. Dalje objašnjenje je nepotrebno.
2) U jako retkim slučajevim ako ne smem da uradim stavku A (da pređem ulicu jer je sa druge strane razbesneli musliman) imam na hiljade drugih izbora a ne samo stavku B. Samo ukoliko sam u bezizlaznoj situaciji npr u tunelu pa ne mogu ni napred ni nazad tada imam samo svoj goli život i veštine borbe koje sam možda u životu naučio.
3) Moraš da pogledaš u rečnik i definiciju reči - sekta i sektaš. S obzirom da ne verujem ni kakva natprirodna bića, bogove i kojekurce automatski nisam sektaš. Imaš 4 prirodna zakona (slaba nuklearna sila, jaka nuklearna sila, el. magnetizam i gravitacija). Te zakone nemožeš da prekršiš.
Sva materija ima svoj rok trajanja. Čak i neutronske zvezde posle zilion ziliona godina će jednog dana ispariti ili nestati. Mi ljudi smo materijalni. I naš rok trajanja je ograničen.
Sem toga dosadan si kao papagaj sa tim strahom od smrti. Ima li još neke doktrine koju te uče na prinudnim časovima u učionicama tvoje sekte.
I još jedno jako značajno pitanje:
Da li prihvataš koncepciju raja i pakla?
Ako prihvataš, da li si apsolutno siguran da ćeš posle svoje smrti da završiš u raju?
Šta ako završiš u paklu?
4) Vi vernici nemate skoro pa nikavu slobodu izbora. Ako vam vaš bog naredi da pobijete sve ljude i skoru svu decu a da zadržite sve device mlađe od 9 godina, vi će te to i uraditi bez ikakvog kajanja ili snošenja odgovornosti - jer vam je to vaš bog naredio. Sve iz vaše sekte je pod moranje.
« Poslednja izmena: 20. Dec 2023, 21:32:21 od sharpSoniq »
Prema tome, tvoj robot se ponaša kao čovek (liči na čoveka) . Ali ne može da čini kao čovek.
Pokazano je da može da čini. I na srpskom i na engleskom.
Ne može da čini i učini sve kao čovek, ali to nije poenta primera.
Nego da ti ne razumeš da za ponašanje čoveka nije potrebna slobodna volja, a imaš i problem sa razumevanjem reči. (Što reče predsednik za tebe "haha kakav kreten"). I da priznaš da si sektaš.
« Poslednja izmena: 20. Dec 2023, 23:04:34 od Predragoon »
1) Ne zabranjuje mi svest da pričam sa oblacima (niti sa bilo kojim neživim stvarima). Ja mogu to da radim ako želim. Ali ne želim jer je to retardirano, nesvrsishodno i imam pametnija posla. Zbog ovde navedenih razloga, svi koji razgovaraju sa oblacima su ili retardirani ili imaju fix ideje da će da dobiju odgovor od nežive materije. Dalje objašnjenje je nepotrebno.
Da parafraziram tebe, nisi dokazao da je razgovor sa oblacima retardiran. A opet to tvrdiš sa puno emocija. Iz toga bi se moglo zaključiti da ti svest ( i savest) nije baš čista.
Citat
2) U jako retkim slučajevim ako ne smem da uradim stavku A (da pređem ulicu jer je sa druge strane razbesneli musliman) imam na hiljade drugih izbora a ne samo stavku B. Samo ukoliko sam u bezizlaznoj situaciji npr u tunelu pa ne mogu ni napred ni nazad tada imam samo svoj goli život i veštine borbe koje sam možda u životu naučio.
Ne bih rekao da je to baš tako retko. Jer ne plašiš se ti samo spomenutog muslimana. Plašiš se svega što može da ti nanese povredu, odnosno u krajnjoj liniji smrt. Tako da ti dnevno iskrivljuješ svoje životne izbore baš zbog tog straha. S tim u vezi, nemaš više hiljade drugih izbora, nego ti se život lagano pretvara u kavez.
Citat
3) Moraš da pogledaš u rečnik i definiciju reči - sekta i sektaš. S obzirom da ne verujem ni kakva natprirodna bića, bogove i kojekurce automatski nisam sektaš. Imaš 4 prirodna zakona (slaba nuklearna sila, jaka nuklearna sila, el. magnetizam i gravitacija). Te zakone nemožeš da prekršiš.
Ti si sektaš jer se držiš jednog viđenja i učenja o stvarnosti, iako je ono u najmanju ruku falično. Npr, već duže vreme postoji teorija da su spomenute 4 sile u prirodi jedna unificirana . Da ne pominjem druge teorije, i religijske prakse .
Citat
Sva materija ima svoj rok trajanja. Čak i neutronske zvezde posle zilion ziliona godina će jednog dana ispariti ili nestati. Mi ljudi smo materijalni. I naš rok trajanja je ograničen.
Ni to baš nije potpuno tačno. Materija je praktično večna, a struktura koju ona čini (npr zvezda) je vremenski ograničena. Mada to nije toliko ni bitno. Materija ne može da objasni svest (problem tzv kineske sobe) . Tako da ako doživljavaš sebe kao čisto materijalno biće, u startu si promašio.
Citat
Sem toga dosadan si kao papagaj sa tim strahom od smrti. Ima li još neke doktrine koju te uče na prinudnim časovima u učionicama tvoje sekte.
Strah od smrti je tebi dosadan i mučan jer to jeste tvoja glavna slabost, na koju nemaš odgovor i rešenje. Psihološki gledano, to je tvoja tačka pucanja, na kojoj ćeš se ili slomiti ili napredovati.
Citat
I još jedno jako značajno pitanje:
Da li prihvataš koncepciju raja i pakla?
Ako prihvataš, da li si apsolutno siguran da ćeš posle svoje smrti da završiš u raju?
Šta ako završiš u paklu?
Raj je pre svega bliskost sa Bogom, prihvatanje njegove Volje. Carstvo Nebesko je kao gorušičino zrno. Pakao je sa druges strane odbacivanje Boga. Ti si blizu pakla kad osećaš taj strah od smrti (musliman i dr ) . Potpunim odbacivanjem Boga nastaje stanje gore od pakla - tzv druga ili konačna smrt. Odbaciš Izvor Života i onda i ne živiš.
Citat
4) Vi vernici nemate skoro pa nikavu slobodu izbora. Ako vam vaš bog naredi da pobijete sve ljude i skoru svu decu a da zadržite sve device mlađe od 9 godina, vi će te to i uraditi bez ikakvog kajanja ili snošenja odgovornosti - jer vam je to vaš bog naredio. Sve iz vaše sekte je pod moranje.
Potpuno pogrešno. Bogu uopšte nije stalo da izdaje naredbe . Da je hteo to, napravio bi robote. Rečeno je da je glas Božiji tih i tanak.
19:11 A On reče: Iziđi i stani na gori pred Gospodom. I gle, Gospod prolažaše, a pred Gospodom velik i jak vetar, koji brda razvaljivaše i stene razlamaše; ali Gospod ne beše u vetru; a iza vetra dođe trus; ali Gospod ne beše u trusu; 19:12 A iza trusa dođe oganj; ali Gospod ne beše u ognju. A iza ognja dođe glas tih i tanak.
Ne, nego ono što ti smatraš da je loše može da bude i dobro.
Citat
Pokazano je da može da čini. I na srpskom i na engleskom.
Ne može da čini i učini sve kao čovek, ali to nije poenta primera.
Nego da ti ne razumeš da za ponašanje čoveka nije potrebna slobodna volja, a imaš i problem sa razumevanjem reči. (Što reče predsednik za tebe "haha kakav kreten"). I da priznaš da si sektaš.
Samo što nije pokazano. Može da oponaša čoveka (act like human) . Ali delimično.
Ne može da oseća strah. Za razliku od tebe . I onda ne bi imao potrebe da se od tog straha brani predsednikom i kretenima.
Ali, kao što ti uvek kažem, slobodan si da veruješ u šta želiš.
Samo što nije pokazano. Može da oponaša čoveka (act like human) . Ali delimično.
Primer nije ni trebalo da pokaže može li robot da radi i čini sve kao čovek, već o tome može li nešto da čini (to act), a da nema slobodnu volju. Pošto je to bio tvoj "dokaz" postojanja slobodne volje.
I oponašanje je čin...dakle može da čini, ali ti nisi sposoban da ukapiraš (nije tvoja krivica, tako si ispao).
Ne pamtiš dobro, a? Zaboravio si da je Bog rekao da lupetaš i da te zavitlava.
Dobro je ako je tako rekao.
Citat
Primer nije ni trebalo da pokaže može li robot da radi i čini sve kao čovek, već o tome može li nešto da čini (to act), a da nema slobodnu volju. Pošto je to bio tvoj "dokaz" postojanja slobodne volje.
I oponašanje je čin...dakle može da čini, ali ti nisi sposoban da ukapiraš (nije tvoja krivica, tako si ispao).
Primer je bio "to act like" . Dakle oponašanje. Odnosno robot je napravljen da oponaša čoveka.
Pa si i sam rekao da ne može baš potpuno da oponaša čoveka. Što je malo čudno. Jer po tebi ni robot ni čovek nemaju slobodnu volju. Robot je programiran, a i čovek je programiran. Pa bi onda robot mogao da se programira da potpuno oponaša čoveka, zar ne ?
Citat
Bukvalno naredba.
Prijatelj ti kaže : ajde izađi i dođi u taj i taj kafić. Da li je to naredba ili poziv ?
Prijatelj ti kaže : ajde izađi i dođi u taj i taj kafić. Da li je to naredba ili poziv ?
Poziv u imperativu. A imperativ je zapovedni način (impero - narediti). I pre nego što nastaviš da se glupiraš pokušavajući da opravdaš sopstvene zablude: Jer je ovo ljubav Božija da zapovesti Njegove držimo; i zapovesti Njegove nisu teške.
Još jedna lekcija za tebe i primer za ostale koliko nemaš pojma o stvarima o kojima pričaš.
« Poslednja izmena: 21. Dec 2023, 11:42:38 od Predragoon »
Setih se da beše nekad taj gnusni običaj u narodu, LAPOT, kada su ubijani roditelji ili stariji članovi porodice (senicid). "Logika" koja bila motivator ovog zločina je da je ovo zlodelo opravdano kada izdržavanje starijih osoba postane teret za porodicu. Kako li su uspeli da iskorene ovo zlodelo i pred njegove "logičnosti"?