Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Feb 2026, 20:07:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodna volja  (Pročitano 39277 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68

Ja se ne bunim...ja ukazujem koliko je tebi i tebi sličnima "predodređeno" da ne razumete svet u kojem živite.  Smile

Pa dobro. Ti razumeš. Ali ćeš i pored tog razumevanja patiti i na kraju umreti. I to ništa ne može da promeni, zar ne ?

Citat
Ako bog postoji i onakav je kakvim ga ti zamišljaš onda on zna šta bi npr mene ubedilo.
Ako neće da mi pošalja takav znak, onda je volja njegova da ja ne verujem u budalaštine koje pričaš.
Ako ne može da pošalje takav znak nije svemoćan i to dokazuje da ti veruješ u budalaštine.

Ne postoji ništa što bi tebe ubedilo. Postoji tvoja slobodna volja, koju ne priznaješ, da izabereš Istinu ili je odbaciš. Bog, da se ispuni sva pravednost, tu Istinu tebi nudi. Ali poštovaće tvoju odluku.

Citat
Upravo zato Supermen i jeste bolji od tvoje ideje o Bogu.
Pošto taj bog niti spasava niti je naročito efikasan u pokazivanju da je Život moguć samo kroz Njega.

Ti si onda slobodan da čekaš Supermena da te spasi. Ili da pokušaš da budeš Supermen bez učešća Boga.

Citat
To i dalje ne menja činjenicu da nije morao da se plaši smrti i šta će biti sa tim telom.

Preuzimanjem na sebe ljudske prirode, preuzeo je i njen centralni deo , a to je strah od smrti. Strah od smrti potiče od odvojenosti od Boga. Isus je i to iskusio na krstu ("Bože, zašto si me napustio") . Ako ne veruješ da se Isus plašio smrti, pročitaj u Jevanđeljima deo o Getsimasnkom vrtu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Pa dobro. Ti razumeš. Ali ćeš i pored tog razumevanja patiti i na kraju umreti. I to ništa ne može da promeni, zar ne ?
Teško.
Ali barem ne moram da živim kao naivčina koja se poziva na navodne želje nižeg boga o kojem nema pojma i koji i nema jurisdikciju ovde.  Smile

Ne postoji ništa što bi tebe ubedilo. Postoji tvoja slobodna volja, koju ne priznaješ, da izabereš Istinu ili je odbaciš. Bog, da se ispuni sva pravednost, tu Istinu tebi nudi. Ali poštovaće tvoju odluku.
Slobodna volja ne postoji.
Znam da vama "Jehovinim svedocima" to ruši Sneška, ali šta da se radi. Smile

Ako je bog nudi, radi to loše...uzda se u nesposobne. Smile
A ako ništa ne postoji što bi mene moglo da ubedi ili bog ne može to da napravi ili neće...svakako nije svemoćan ili je njegova volja da ne verujem u tvoje zablude.

Ti si onda slobodan da čekaš Supermena da te spasi. Ili da pokušaš da budeš Supermen bez učešća Boga.
Jednake su mi šanse kao kad se "Hrišćani" mole.
S tim da je Supermen i dalje bolji uzor od biblijskog Isusa.  Smile

Preuzimanjem na sebe ljudske prirode, preuzeo je i njen centralni deo , a to je strah od smrti. Strah od smrti potiče od odvojenosti od Boga. Isus je i to iskusio na krstu ("Bože, zašto si me napustio") . Ako ne veruješ da se Isus plašio smrti, pročitaj u Jevanđeljima deo o Getsimasnkom vrtu.
Haha...znači Sokrat, Mark Tven, Baba Vanga, "Apostol" Pavle, hrišćani koji su navodno umirali sa osmehom i razni vernici i nevernici  se nisu bojali smrti, ali se Isus bojao. Smile

Pa gde piše da se plašio same smrti...plašio se kako će da se provede.
Ako si čitao, to je bio ogroman, nesvakidašnji strah.
Jer je znao da će da bude mnoooogo bolno i mnogo ponižavajuće (i još nešto, nego da ne proširujemo temu...i ovo ti je komplikovano).

I ponovo, bez obzira što je bio čovek (i preuzeo samo one delove ljudske prirode koji  odgovaraju tvom narativu  Smiley ) nije bilo razloga da se plaši smrti, ako je znao da će vaskrsnuti.

Omašio si poentu njegove agonije.

Strah od smrti potiče od odvojenosti od Boga.
Kakve odvojenosti od boga...kako je do toga došlo? Smile
« Poslednja izmena: 16. Dec 2023, 16:08:09 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd

1. Bog kao takav je obznanio svoj pogled na svet, život i smrt. Pre svega u Jevanđeljima. Pročitaj, ako sumnjaš u to što ti pričam. Vrlo lako shvatljiv tekst.

Tekst o kome pričaš je proizvod ljudi koji su pisali tu bajku. Ti veruješ u bajke, ja sam odrastao čovek.

Sem toga taj tekst je prepun nelogičnosti i nemorala.

Tvoja sekta, koja god da je, mora da bude ugašena, a vi članovi pohapšeni i strpani u zatvor jer širite opasnu filozofiju smrti.

Tvoje mišljenje je bazirano na strahu od smrti. Baš zato što si odrastao, tvoj strah je veći. Zato je Isus i rekao: budite kao deca.

Ti bi da pohapsiš i.t.d.  jer ne želiš da čuješ i da budeš podsećan na prostu činjenicu da ćeš umreti. To te užasava i onda bi da to nekako skloniš. Mada je naravno to nemoguće, čak i kad bi svi hrišćani bili pohapšeni i pobijeni, opet bi te čekala smrt i tvoj užasan strah od nje.

Rešenje je naravno da se suočiš sa problemom i izvorom svog straha.

1. Ne možemo da budemo kao deca jer moramo da prihvatimo odgovornost za svoje postuple, u smislu etike i morala i zakona koji vladaju među ljudima da bi skoro svima bilo relativno normalno da živimo u komuni i da se socijalizujemo. I da ne ubijamo jedni druge jer nas čeka "obećani raj". Naravno po vama "Jehovinim svedocima" bebe treba da umru što pre jer će tako što pre u taj raj. Tebe naravno niko ne sprečava da ako si pičkica pa ne smeš da se ubiješ iako čvrsto veruješ da te u tom izmišljenom raju čeka večno blagostanje, možeš da se uključiš u bilo koji rat i da pogineš časno za koju god stranu da se opredeliš.

2. Nisi razumeo šta sam napisao jer si čitao na preskok. Treba samo vas sektaše koji veličaju smrt da pohapsimo jer ste opasni. Normalne vernike koji žele da žive naravno ne.

3. Ljudi se boje svega i svačega ne samo smrti. Recimo neki su se plašili da će muslimani da ih zarobe i seku na živo. Neki od vas sektaša se ne boje ni smrti. Zato pravac na front. Ne budi kukavica.

Ima taj neki izraz, na vrhu mi je jezika za ljude koji jedno pričaju, a drugo rade. Kako beše?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Pravoslavci  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
haha zabavan mi mlogo ovaj polytbiro moram priznati,ko pokojan eyepheelyu na steroidima,BRAVO! btw jel zna neko šta je snjim,nema ga 10 dina skoro  Smile kontam da je umreo  Smile RIP LEGENDO!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Pokojni eyepheelYU je bio daleko upućeniji od Polihlorida i jedan od retkih koji je znao da osnivač Hrišćanstva nije Isus nego Pavle.

Ovaj je više u bozjicovek (još jedan RIP) fazonu...propoveda, a pojma nema šta priča i ne haje za logiku.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68
Ali barem ne moram da živim kao naivčina koja se poziva na navodne želje nižeg boga o kojem nema pojma i koji i nema jurisdikciju ovde.  Smile
Slobodan si da kao mudrac živiš u patnji i na kraju umreš.

Citat
Slobodna volja ne postoji.
Znam da vama "Jehovinim svedocima" to ruši Šneška, ali šta da se radi. Smile

Kao što sam ti rekao, u tom slučaju si predodređen za patnju, i to ništa ne može da promeni.

Citat
Ako je bog nudi, radi to loše...uzda se u nesposobne. Smile
A ako ništa ne postoji što bi mene moglo da ubedi ili bog ne može to da napravi ili neće...svakako nije svemoćan ili je njegova volja da ne verujem u tvoje zablude.
Da ponovim opet, Bog ti nudi Istinu. Ali ti daje slobodu da je izabereš ili ne. Ne možeš da kažeš da si bio u neznanju, da ti Istinanije ponuđena. To je ono "da se ispuni sva pravednost" . Sve ostalo je tvoja odluka.

Citat
Jednake su mi šanse kao kad se "Hrišćani" mole.
S tim da je Supermen i dalje bolji uzor od biblijskog Isusa.  Smile
Pa dobro, imaš slobodnu volju da čekaš Supermena.

Citat
Haha...znači Sokrat, Mark Tven, Baba Vanga, "Apostol" Pavle, hrišćani koji su navodno umirali sa osmehom i razni vernici i nevernici  se nisu bojali smrti, ali se Isus bojao. Smile

Isus je na sebe preuzeo smrtnost celokupnog čovečanstva. Odnosno njegov greh, a to je odvojenost od Boga. Zbog toga je Isusov strah od smrti bio mnogo veći nego što bilo koji čovek može da zamisli ili podnese. Prema predanju, te noći, pre nego što je uhvaćen, znojio se krvavim znojem.

Citat
I ponovo, bez obzira što je bio čovek (i preuzeo samo one delove ljudske prirode koji  odgovaraju tvom narativu  Smiley ) nije bilo razloga da se plaši smrti, ako je znao da će vaskrsnuti.

Isusova ljudska priorda nije mogla da zna da će vaskrsnuti. Mogla je samo da se prepusti Božijoj Volji i da veruje da će vaskrsnuti, što je on i učinio. Nama kao ljudima je nemoguće da shvatimo Isusovu božansku prirodu, ali možemo da delimično shvatimo njegov strah jer je u pitanju nešto što poznajemo.

Citat
Kakve odvojenosti od boga...kako je do toga došlo? Smile

Došlo je usled toga što čovek ima slobodnu volju. Da bi mu to omogućio, Bog se povukao iz samog centra ljudske duše. Možeš to da zamisliš kao mesto najcrnje tame. Bog svojevoljno tu nema pristup. Na čoveku je da odluči šta će tu pustiti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68

1. Ne možemo da budemo kao deca jer moramo da prihvatimo odgovornost za svoje postuple, u smislu etike i morala i zakona koji vladaju među ljudima da bi skoro svima bilo relativno normalno da živimo u komuni i da se socijalizujemo. I da ne ubijamo jedni druge jer nas čeka "obećani raj". Naravno po vama "Jehovinim svedocima" bebe treba da umru što pre jer će tako što pre u taj raj. Tebe naravno niko ne sprečava da ako si pičkica pa ne smeš da se ubiješ iako čvrsto veruješ da te u tom izmišljenom raju čeka večno blagostanje, možeš da se uključiš u bilo koji rat i da pogineš časno za koju god stranu da se opredeliš.

2. Nisi razumeo šta sam napisao jer si čitao na preskok. Treba samo vas sektaše koji veličaju smrt da pohapsimo jer ste opasni. Normalne vernike koji žele da žive naravno ne.

3. Ljudi se boje svega i svačega ne samo smrti. Recimo neki su se plašili da će muslimani da ih zarobe i seku na živo. Neki od vas sektaša se ne boje ni smrti. Zato pravac na front. Ne budi kukavica.

Ima taj neki izraz, na vrhu mi je jezika za ljude koji jedno pričaju, a drugo rade. Kako beše?

1. Rečeno je da se zakonom niko neće spasti. Zašto je to tako ? Pa zato što je ljudska sudbina smrt. Nekom će se desiti kao bebi, nekom kao starcu. Moralnim ponašanjem je moguće ublažiti patnju, ali se ne može izbeći finalna agonija smrti. A još manje strah od iste. Dakle, to što predlažeš nije rešenje.

2. Dobro, pohapsite. I šta onda ? Živećete večno ? Nećete biti u patnji ? Nećete se plašiti smrti ?

3. Da su ljudi besmrtni ne bi se toga plašili. Da li bi se već pomenuti Supermen plašio da ga neko seče na živo ? Da li bi se Supermen plašio da ide na front ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Slobodan si da kao mudrac živiš u patnji i na kraju umreš.
Jednako koliko i ti, sa izuzetkom onoga mudrac.  Smile

Kao što sam ti rekao, u tom slučaju si predodređen za patnju, i to ništa ne može da promeni.
Uzdanje u tvoju verziju boga dokazano ne.

Da ponovim opet, Bog ti nudi Istinu. Ali ti daje slobodu da je izabereš ili ne. Ne možeš da kažeš da si bio u neznanju, da ti Istinanije ponuđena. To je ono "da se ispuni sva pravednost" . Sve ostalo je tvoja odluka.
Ne nudi Bog ništa nego nesposobni zaluđenici i prevaranti pokušavaju da me ubede u svoju naivnu priču.

Pa dobro, imaš slobodnu volju da čekaš Supermena.
Nemam slobodnu volju niti čekam Supermena.
Ni ti nemaš slobodnu volju, a čekaš nekoga zbog kojeg prevaranti redefinišu značenje reči uskoro.  Smile

Isus je na sebe preuzeo smrtnost celokupnog čovečanstva. Odnosno njegov greh, a to je odvojenost od Boga.
Na stranu što ništa nije uradio i što ti umišljaš da su ljudi grešni zbog nečega što nisu uradili...Isus ništa nije promenio svojom smrću. Tako da ništa nije preuzeo na sebe.

U realnosti, Isus je stradao zato što je pričao gluposti i isprovocirao Rimljane. Smile

Isusova ljudska priorda nije mogla da zna da će vaskrsnuti. Mogla je samo da se prepusti Božijoj Volji i da veruje da će vaskrsnuti, što je on i učinio.
Znači kada je pričao da će ljudi dobiti znak kako Sin čovečiji provodi tri dana i tri noći  u srcu zemje pričao je napamet.  Smile 
Ni sam nije bio siguran u ono što je ubeđivao druge.
Kroz tvoju priču on postaje sve lošiji lik.  Smile

Došlo je usled toga što čovek ima slobodnu volju. Da bi mu to omogućio, Bog se povukao iz samog centra ljudske duše. Možeš to da zamisliš kao mesto najcrnje tame. Bog svojevoljno tu nema pristup. Na čoveku je da odluči šta će tu pustiti.
Kada se povukao?
« Poslednja izmena: 16. Dec 2023, 17:20:27 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
Da li se sme napraviti (još jedna) digresija i umesto slobodne volje,
razgovarati o slobodnim mislima i slobodnim osećanjima?
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Feb 2026, 20:07:25
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: volja Slobodna
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.