Nemam ja samog sebe da se uporedjujem nego imam etiku i empatiju koja je univerzalna medju normalnim ljudima.
Etika i empatija nisu univerzalna nego individualna "pojava". Eto, ti si empatičan samo prema bebama, a neki i prema babama, dedama i ostalim "ne-bebama"!
Za razliku od vas vernika kojima pop mora da objasni sta treba da rade i da misle, jer ste ovce kojima treba pastir.
Istina je, za pojedine teme nam treba "profesionalac", pastir iliti sveštenik. Nekima ne trebaju i to je OK, neki preteruju sa "smaranjem" gorepomenutih .... Kao i kod ateista, i kod vernika je "šaroliko društvo".
1. Bog zna da smrt nije kraj. Prosto, beba (ili starac) koji umre za Boga nije mrtva.
2. Bog takođe zna da se ljudi strahovito plaše smrti. Veoma mali broj ljudi prekida svoj život, i to obično kad sebe vide u bezizlaznoj situaciji. Tek njih nekolicina daje život stvarno svojevoljno, za nešto što smatraju velikim (npr kamikaze, bombaši-samoubice i sl . )
3. Bog zna da su ljudi spremni da trpe ogromnu patnju samo da bi ostali živi.
A šta Bog hoće ? Bog hoće da nauči ljude da svojom voljom slobodno prihvate Njegovu volju. Da se odreknu svog ja, ali ne prisilom nego slobodnom voljom . Da se dobrovoljno utope u Božansko.
Tu je paradoks života, smrti i patnje. Isus je naukovao da onaj ko čuva svoj život, izgubiće ga. A onaj ko ga daje, steći će ga. Patnja je posledica grčevitog držanja za ovaj život. Ako naučimo da ga pustimo, nestaje i patnja. To važi i za bebu, i za odraslog čoveka.
Tu je paradoks života, smrti i patnje. Isus je naukovao da onaj ko čuva svoj život, izgubiće ga. A onaj ko ga daje, steći će ga. Patnja je posledica grčevitog držanja za ovaj život. Ako naučimo da ga pustimo, nestaje i patnja. To važi i za bebu, i za odraslog čoveka.
Neko se pati, neko ne.
Očuvanje života je osnova prirodne selekcije i održanja. Svaka pa i najmanja jedinka ima instinkt održanja.
Beba ne moze svesno da odluči da umre prvog dana svog rođenja.
3. Zato ih muči? Da vidi kolilko mogu da izdrže? To se zove sadizam, a ti se klanjaš sadističkom bogu.
ovo smo davno utvrdili a i prilično je očigledno naravno da su ti i takvi ljudi očigledne psiho/sociopate ili imaju stokholmski sindrom al svakako očito ne mogu biti baš normalni