U svakoj normalnoj drzavi i u normalnom drustvu postoji ustanova koja se bavi utvrdjivanjem okolnosti pod kojima je izvrseno neko krivicno delo.
Ukoliko se osoba pokaze da je bila potpuno svesna sta radi onda ce da za svoje delo dobije i odgovarajucu zatvorsku kaznu.
Ukoliko se pokaze da je osoba bila pod uticajem alkohola ili droge ili smo imali posla sa nerazumnim idiotom onda ce ta osoba biti smestena u ludnicu da je sprecimo da to ne radi vise u buducnosti.
E sad svaki pravni sistem je pun rupa pa se desi da puste coveka koji je dokazani serijski silovatelj pa ga onda verovatno narod prebije do smrti kad ga uhvate sledeci put.
Valjda je to nekakva pravda, sta li.
Svidja mi se kako si ovo opisao.
Ovo bi bila (dobra ili "nedobra") rekacija sistema na zloupotrebu ili pogrešnu upotrebu slobode. I ovde se prepoznaje da na tu slobodu nešto spolja (razne susptance) ili iznutra (urodjenost) može uticati. Osim ovoga što ti lepo napisao, postoji i sankcionisanje za nečinjenje dobrog dela (pružanja pomoći), što takodje dolazi kao posledica imanja slobode.
Ukoliko neko vidi da se desava neki problem postoji mali milion reakcija shodno interpretaciji tog cina ili posledice po licnu sigurnost za sebe ili svoju porodicu.
Nekako mi se cini da se povecanjem odgovornosti za svoju porodicu (citaj decu) smanjuje osecaj odgovornosti koju pojedinac oseca prema drustvu.
Takodje osecaj odgovornosti se takodje smanjuje sa brojem iskustvenih poena koje sticemo sa godinama.
Takodje neki mogu to nazvati i kukaviclukom, ali i preservacijom sopstvenog zivota.
U svemu ovome vidimo kako se moral, etika i iskustvo preplice sa slobodom izbora koju pojedinac ima u nekom trenutku svog zivota.
P.S.
Moral je drustveni koncept. Zavisi od plemena i okruzenja u kome si odrastao. Ne postoji univerzalni moral kako skoro svi vernici misle.
Na kraju krajeva zato smo mi ljudi i izmislili zakone i pravo da ne bi svako po svom nahodjenju preuzimao stvar u svoje ruke. To je civilizacijska tekovina.
E sad sto smo svi mi ljudi i sto ponekad posmislimo da je bolje da je policija ubila malog degenerika koji je pucao u Ribnikar skoli, nisam siguran da bih ja mogao da ga upucam cak i da sam bio tamo. Ponovo zavisi od trenutka.
Znam da postoji odgovornost (i to krivična) za nepružanje pomoći licu povredjenom u saobračajnoj nesreći. Ne znam detalje, i ne znam da li ima nešto slično i za druge (ne)prilike.
Moral ... mada ima moralnih sličnosti medju narodima (npr. ni u jednom narodu se ne toleriše izdaja prijatelja, rodjaka, naroda...) on zaista jeste različit od "sela do sela". Samo postojanje morala u svakom narodu nekima je stečeni vrhunac unutrašnjeg sudije (pa rado druge koji imaju drugačije moralne norme nazivaju nemoralnima) a nekima je samo unutrašnji odjek Boga Zakonodavca (te i ovi, premda vernici, umeju gundjati i prigovarati, i druge nazivati nemoralnima).
1) Moral ... mada ima moralnih sličnosti medju narodima (npr. ni u jednom narodu se ne toleriše izdaja prijatelja, rodjaka, naroda...)
2) odjek Boga Zakonodavca (te i ovi, premda vernici, umeju gundjati i prigovarati, i druge nazivati nemoralnima).
1) Mozes da izdas prijatelja i rodjaka ukoliko su ti ljudi opaki kriminalci. Jedino moras da se pazis sta ce da se desi kad izadju iz zatvora. Ako izadju. Sto se tice plemena, ili politicke partije, ili navijackog kluba, sasvim je prirodno da menjas to po sopstvenom nahodjenju.
2) Kao sto sam napomenuo nikakav bog ne postoji, niti je "dao" ljudima moralne zakone, niti to sto je "dao" je moral.
A ako si ponekad razmislio da je moralno da "neko" prezentuje bilo kakva pravila a da se sam toga ne pridrzava, onda moramo da redefinisemo rec "moral".
Meni se čini da se ti slažeš sa mojim mišljenjem (mada ... i nije mi neko mišljenje). Jer si dodao ozbijnu negativnu crtu ("kriminalac") uz prijatelja i rodjaka da bi izgledalo kao da se ne slažeš sa mnom (da se izdaja prijatelja i rodjaka smatra nemoralnim činom). A moguće je da grešim, ne poznajem te. .................................
Osoba koja jedno govori a suprotno radi se zove licemer, valjda. ("Hipokrita" na grčkom znači "glumac") Još jedna reakcija na postojanje slobodne volje?
Meni se čini da se ti slažeš sa mojim mišljenjem (mada ... i nije mi neko mišljenje). Jer si dodao ozbijnu negativnu crtu ("kriminalac") uz prijatelja i rodjaka da bi izgledalo kao da se ne slažeš sa mnom (da se izdaja prijatelja i rodjaka smatra nemoralnim činom). A moguće je da grešim, ne poznajem te. .................................
Osoba koja jedno govori a suprotno radi se zove licemer, valjda. ("Hipokrita" na grčkom znači "glumac") Još jedna reakcija na postojanje slobodne volje?
ne,slobodna volja ne postoji,dokle da ponavljam aloo
Za nas ljude ne postoji apsolutna slobodna volje jer smo ograniceni zakonima kako prirode tako i drzavnim zakonima.
Pravilima ponasanja, etikom i moralom.
Ali na pitanje da li bilo koji entitet u univerzumu (citaj bog ako postoji) ima apsolutno slobodnu volju?
Dakle takav jedan (ili mnostvo njih) mora da odabere svoj tok sledecih akcija iz beskonacno mnogo izbornih mogucnosti. Da sad ne komplikujemo stvar sa tim da takav bog ne moze da uradi nesto sto je suprotno osnovnoj logici, dakle vec imamo ogranicenje.
Eto kratak zakljucak je da niko nema apsolutnu slobodnu volju.
Ako imas primer gde bog moze da uradi nelogicne stvari, kao recimo da bude istovremen i bog i negacija samog sebe, daj da vidimo...
« Poslednja izmena: 22. Nov 2023, 11:30:38 od sharpSoniq »