Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Besplatne akcije: od paketa do paketića  (Pročitano 858 puta)
19. Okt 2008, 02:15:15
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Pet miliona Srba izgubilo je svetskom finansijskom krizom bar po 600 evra. Od 1.000 evra koliko je obećao Mlađan Dinkić kad je usvojen zakon danas se stiglo do 400 evra, i to opet po optimističkim procenama

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju Republike Srbije, smatra da cela priča o besplatnim akcijama od samog početka nema ekonomskog osnova i da je pre svega deo predizborne kampanje i lične promocije ministra Dinkića.

- Svetska kriza, čije će se posledice osećati i narednih nekoliko godina, samo je jedan od faktora zašto je nemoguće da vrednost paketa akcija dostigne iznos od obećanih 1.000 evra. Od samog početka znalo se da je nemoguće dostići cenu višu od 400 evra, ali mnogo je važnije da se uspostavi minimalni iznos, odnosno vrednost koju će država garantovati građanima - smatra Pavlović.

Jer, akcije će moći da se nađu na berzi tek kada se privatizacije javnih preduzeća „Telekoma Srbija", Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, „Galenike", „Jat ervejza" i Aerodroma „Nikola Tesla okončaju.

- Taj proces bio je najavljivan za kraj 2009. godine, ali ga je svetska kriza odložila tako da je 2013. godina najraniji period kada će eventualna trgovina akcijama biti moguća. Kolika će biti vrednost akcija, nemoguće je predvideti, ali će zavisiti od spremnosti stranih ulagača da kupuju ove akcije koje nisu atraktivne jer su deo manjinskih paketa- objašnjava Pavlović.

On dodaje da nije teško izračunati maksimalnu vrednost akcija koje će građani dobiti nakon privatizacije.

- Ukoliko se NIS proda za 2,2 milijarde evra, na besplatne akcije ide 15 odsto vrednosti, odnosno 330 miliona evra koji, kada se podele sa oko 5 miliona građana, daju iznos od 60 evra, koliko će svako dobiti nakon privatizacije, ako bude postignuta željena cena - zaključuje Pavlović.
TAKO JE GOVORIO DINKIĆ

29. novembar 2005. - „Postoje svi zakonski preduslovi za besplatnu podelu akcija. Predviđeno je da se do 15 odsto akcija besplatno podeli zaposlenima u javnim preduzećima, a dodatnih 15 odsto svima ostalima koji nisu učestvovali u procesu privatizacije."

8. novembar 2007. - „U podeli besplatnih akcija građanima Srbije niko neće dobiti manje od 1.000 evra, ali će konačna suma zavisiti od kretanja cena akcija na tržištu. Kraj 2008. godine je rok za prodaju akcija 68 preduzeća koja su već privatizovana metodom tendera."

26. decembar 2007. - „Sledeće godine, odnosno u martu ili aprilu, raspisaće se tender za izbor finansijskog savetnika za pripremu IPO „Telekoma". Od kraja 2008. treba da počne rok od šest meseci kada će oni koji su dobili besplatne akcije moći da ih prodaju."

28. januar 2008. - „Ako nastavimo putem evropskih integracija, i protok kapitala u Srbiji će biti veći, akcije će vredeti više. Građani će u prvoj polovini 2009. godine moći da prodaju prve akcije."

21. april 2008. - „Prvi novac od prodaje udela do sada većinski privatizovanih državnih preduzeća može se očekivati za oko devet meseci."

13. oktobar 2008. - „Obećanje koje smo dali u vezi s besplatnim akcijama ostaje. Međutim, nema smisla da se preduzeća kotiraju na berzi po nerealno niskim cenama usled psiholoških faktora zbog svetske finansijske krize."

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11186
Zastava t
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Alcatel 258
 Smile
a kad sam ja rekao vi govorili da sam ja lud, ni dinar od toga niko nece videti...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 167
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Samsung 
istina,ili mozda neku sicu ~40-60e za paket
za nis mogu dobiti samo 400 miliona
cela ova sarada je samo posledica predizborne kampanje
a ja glupan cekao pola sata na redu  u posti Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Kada sam obavestio roditelje koliko mi treba za nov kompjuter rekli su mi : "Sine što se lepo nedrogiraš, ko sva druga deca! "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.096 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.