Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sistem vrednosti i lazni sistemi vrednosti  (Pročitano 27286 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4960
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3

eyepheelYU tebra, aj da ne pričamo i ovde kako mi u stvari ne postojimo...

Aristotel je rekao da pojedinac usvaja određeni sistem vrednosti i sam bira da li će se ponašati u skladu sa njim.

Ne postoji jedan, univerzalan sistem vrednosti, koji važi svuda i uvek. Nekome je npr. život vrhunska vrednost, dok nekome život ne predstavlja nikakvu vrednost, posebno ako se ne vodi na određeni način. Sve je to stvar izbora.
Naravno, ne možemo da polemišemo o vrednostima koje su zaštićene pravom, jer se one moraju poštovati.
IP sačuvana
social share
NAPUŠTEN PROFIL
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 629
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0

Aristotel je rekao da pojedinac usvaja određeni sistem vrednosti i sam bira da li će se ponašati u skladu sa njim.

Ne postoji jedan, univerzalan sistem vrednosti, koji važi svuda i uvek. Nekome je npr. život vrhunska vrednost, dok nekome život ne predstavlja nikakvu vrednost, posebno ako se ne vodi na određeni način. Sve je to stvar izbora.
Naravno, ne možemo da polemišemo o vrednostima koje su zaštićene pravom, jer se one moraju poštovati.

Slazem se samo si zaboravio da eyepheelYU zna istinu i da je on uvek u pravu
IP sačuvana
social share
Im a Gamer i have Many lives
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla YFF35
mob
Nokia Luvmya 520

A gde sam ja to rekao da "mi ne postojimo" ?
Svi "sistemi vrednosti" koje bilo koja osoba izgradi ili prihvati su - lazni posto ne vaze za sve.
I svi ti "sistemi" su samo deo zivota coveka koji je jedini sistem vrednosti koji postoji i vazi za sve koji su zivi. Svako ko je ziv i normalan voli svoj zivot.
Sta su "vrednosti koje su zasticene pravom" ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 

Normalno je da svako voli život, ali često su ljudima  jednako važne, pa i važnije druge vrednosti. Nema tu ničeg nenormalnog. Recimo sloboda. Poznat je slogan "bolje grob nego rob". Ne mali broj ljudi tako razmišlja. Istorija je prepuna ljudi koji su zarad slobode rizikovali i položili život, onih koji su slobodu stavili iznad svega. Na mnoge od njih gledamo kao heroje koji su nas debelo zadužili.
Goli život bez slobode, dostojanstva, pravde, sigurnosti, ljubavi, prijateljstva... za većinu ljudi i nije nešto naročitno vredno. Da nije tako ne bi u ovom trenutku na hiljede ljudi širom sveta rizikovali svoje živote.

IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1621
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3

Religija je izmislila moral...

Mirror neurons, the cells in the brain that activate when we perform a particular action or watch someone else perform that same action, were up until recently only a theory. Scientists knew that they existed deep in our minds and were responsible for making us empathize with others, but had no hard proof to show for it – until now.

http://www.livescience.com/health/mirror-neurons-100416.html

Smile

Sto se teme tice, sam naslov oslikava ogranicenost i iskljucivost autora teme.

Ne postoje "pravi" ili "lazni" sistemi vrednosti vec samo dobri ili losi sistemi vrednosti jer je i los sistem vrednosti ipak sistem vrednosti pa samim tim i pravi sitem vrednosti.
« Poslednja izmena: 03. Maj 2010, 00:53:08 od framling »
IP sačuvana
social share
@nikolajovic "People arguing over gods, religions, and national boundaries, which are absolutely imaginary." - Neil Gaiman

Očekivano, momci sa manjkom pameti i viškom adrenalina su iskorišćeni, ali #BGPride je protekao mirno a čuo sam i da žurka tek počinje. Wink
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4960
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
pa, "vrednosti zaštićene pravom" su ona dobra koja su snabdevena zakonskom zaštitom, i usled čijeg ugrožavanja ili povrede sleduje zakonska sankcija. Dakle, nezavisno od moralnih i društvenih normi, te vrednosti se moraju poštovati - ili sleduje kazna.
IP sačuvana
social share
NAPUŠTEN PROFIL
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla YFF35
mob
Nokia Luvmya 520

Normalno je da svako voli život, ali često su ljudima  jednako važne, pa i važnije druge vrednosti. Nema tu ničeg nenormalnog. Recimo sloboda. Poznat je slogan "bolje grob nego rob". Ne mali broj ljudi tako razmišlja. Istorija je prepuna ljudi koji su zarad slobode rizikovali i položili život, onih koji su slobodu stavili iznad svega. Na mnoge od njih gledamo kao heroje koji su nas debelo zadužili.
Goli život bez slobode, dostojanstva, pravde, sigurnosti, ljubavi, prijateljstva... za većinu ljudi i nije nešto naročitno vredno. Da nije tako ne bi u ovom trenutku na hiljede ljudi širom sveta rizikovali svoje živote.

Nisam rekao da je nenormalno verovati u "sisteme vrednosti", nego sam rekao da zelja za prestankom zivota nije normalna reakcija normalnog uma. "Sloboda" ne postoji, covek ima mogucnosti koje je dobio na poklon, a ne "slobodu". "Sloboda" je rec koja predstavlja sistem u kojem ne postoje ogranicenja, a takav sistem ne postoji, bas kao sto ne postoji "mir". To su jednostavno izmisljene reci kojima covek ispira usta da bi se bolje osecao.
Da bi shvatio sta znaci "lazni sistem vrednosti", moras shvatiti znacenje tih reci, a narocito znacenje reci "laz".
Laz je rec o necemu sto ne postoji u materiji. Covek je deo prirode, covek je vlasnistvo prirode,
a ne vlasnik prirode i svega u njoj. Lazni sistem vrednosti je zasnovan na lazi koja zivi u coveku, ili coveku koji zivi u lazi da on nesto poseduje. Zahvaljujuci raznim lazima o raznoraznim "zivotima posle smrti" covek
nije u mogucnosto da ozbiljno sagleda znacaj smrti/prestanka zivota. Svaki zivot koji je nestao, koji ne postoji je laz, i sve unutar tog nepostojeceg zivota je bila laz. Sto znaci, ako je neko smatrao da je sticanje obrazovanja
vazno smrt objasnjava da je to bio lazni sistem vrednosti posto ga ona gasi, bas kao sto ce ugasiti svakoga ko smatra da je obrazovanje vazno. Tako da nam sam zivot ( osecaj prisutnosti ), tebi tvoj, meni moj, svima svaciji
ostaje jedini pravi sistem vrednosti, posto samo zivi ljudi imaju vrednost.
Emotivno gledas na stvarnost, uopste nije bitno "ko je za koga dao zivot", nego ko je ziv.
Ako je neko morao da bude mrtav, kakve veze ima kako je do toga moralo da dodje ?
Citat: framling
for making us empathize with others
Kakve veze ima saosecanje medju ljudima sa moralom ( laznim zakonom koji je izmislila religija, i koji je u
normalnim zemljama ignorisan ) ?
Citat
Sto se teme tice, sam naslov oslikava ogranicenost i iskljucivost autora teme.

Ne postoje "pravi" ili "lazni" sistemi vrednosti vec samo dobri ili losi sistemi vrednosti jer je i los sistem vrednosti ipak sistem vrednosti pa samim tim i pravi sitem vrednosti.
Ovom izjavom si upravo ti taj koji nesto ogranicava i iskljucuje, sto ja nigde nisam uradio.
Ti si taj koji natura da postoje "dobri i losi sistemi vrednosti" sto ukazuje da je ono sto je za tebe dobro - dobro, a da je lose ono sto je za tebe lose.
Sve sto ja kazem je da je svaki sistem vrednosti koji zavrsi u grobu - lazan sistem vrednosti, posto ne postoji.
Svi oni koji grade zivot na "sistemu vrednosti" zasnovanom na svojoj vaznosti i "svom vlasnistvu" ce nestati, a sa njima i ti i takvi "sistemi vrednosti".
Ja nikada nigde nikome ne govorim sta je dobro ili lose, nego samo govorim sta jeste a sta nije.
Tako da ono sto ja kazem ne moze da bude ograniceno i iskljucivo ni u kakvom obliku i formi.
Citat: Дулаћ
pa, "vrednosti zaštićene pravom" su ona dobra koja su snabdevena zakonskom zaštitom, i usled čijeg ugrožavanja ili povrede sleduje zakonska sankcija. Dakle, nezavisno od moralnih i društvenih normi, te vrednosti se moraju poštovati - ili sleduje kazna.
Pa ta "zakonska zastita" je bazirana na laznom moralnom zakonu koji je pogresnim shvatanjem biblije definisao farisejski judaizam koji je presao u "hriscanstvo" koje je dalo glavni temelj krivicnog zakonika u razvijenom svetu.
Jedino sto covek mora je da voli i postavi pitanje, imamo jako puno primera gde neki ljudi idu po svetu, ubijaju i pljackaju sve sto stignu i nikada ne odgovaraju pred tim i takvim "zakonom".
Tako da ti to "sledovanje kazne" ne pije vodu u stvarnosti.
Jedini zakon je zivot i smrt, koji nemaju nikakve veze sa fantazijama u vidu nekakvog "zakona" koji covek veruje da ima.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
YU, kapiram šta hoćeš da kažeš, delimično se mogu složiti, ali ne sasvim. Pogotovo ne u vezi slobode i slobodne volje.

Što se prava tiče, Biblija jeste izvršila određeni uticaj, ali nije presudno uticala na njegov razvoj i današnji oblik.
Imaš zakona koji su stariji od biblije, onih koji su se nastajali bez njenog uticaja. Nabukodonosorovzakon, pravo u antičkoj Grčkoj, mnogi institut Rimskog prava razvili su se bez njenog uticaja. Ljudi su odavno prepoznali neke vrednosti a zakonodavci ih štitili.
Sami zakoni su često (ne uvek) samo utvrđivali i štitili postojeće stanje i odnose. Najverovatnije da to važi i za puno Bibliskih pravila.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
HTC One
Lazni sistem vrednosti... i sada neko treba neko o tome da polemise???  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.1.249.1064
mob
Nokia 
нешто,занимљиво.... Smile  Smile
----------------------
Sakrijte da ste pravoslavni
НећеправославнепрофесорениуБеограду

Тешко је бити хришћанин, не само у Крагујевцу, него и у Београду.На једном факултету био је конкурс за професора.Јавило се 5-6 кандидата, направљена је комисија од три члана,двоје је предложило најбољег кандидата, а трећи професор (који је тог кандидата и позвао да се јави на конкурс)"отковао".
Кандидат пита тога трећег".. што ме превари?", позвао га па после отковао, угледни професор, без зазора рече,да су Декану тог факултета у Београду, рекли да овај кандидат држи иконе у својој лабораторији, и неку слику на вратима и у Бога верује,и да Декан неће таквог професора.нИЈЕ ОТВОРЕН, НЕГО ПРИКРИВЕН ПРОГОН ПРАВОСЛАВАЦА.Томе су изложени и православни студенти, па морају строго да крију своју веру у Бога троједног.
Према томе - дабоме.

Пренето са...
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.