Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Jan 2025, 12:41:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rak na­pad­ne 30.000 lju­di  (Pročitano 407 puta)
31. Avg 2006, 00:17:10
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
B. RA­DI­VO­JE­VIĆ, 30. avgust 2006

BE­O­GRAD - U Sr­bi­ji će do 1. ja­nu­a­ra 2008. star­to­va­ti pr­vi na­ci­o­nal­ni pro­gram ot­kri­va­nja ma­lig­nog tu­mo­ra ko­ji još ne da­je simp­to­me, a već do kra­ja ove go­di­ne u na­bav­ku no­vih apa­ra­ta za ra­di­o­te­ra­pi­ju bi­će ulo­že­no pet mi­li­o­na evra.
Uz ovu na­ja­vu, pro­fe­sor dr To­mi­ca Mi­lo­sa­vlje­vić, mi­ni­star zdra­vlja, upo­zo­rio je na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re da je Sr­bi­ja u ovom tre­nut­ku, ka­da je reč o ma­lig­nim bo­le­sti­ma, na pre­kret­ni­ci. Kva­li­tet di­jag­no­sti­ke i le­če­nja obo­le­lih od kar­ci­no­ma raz­li­či­tih vr­sta u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na zna­čaj­no je una­pre­đen, a sa­da se, uz ula­ga­nje u po­sto­je­će i otva­ra­nje no­vih ka­pa­ci­te­ta, zna­čaj­no mo­ra­ju po­ve­ća­ti ula­ga­nja u pre­ven­ti­vu.
- Za čak 17,5 od­sto smrt­nih is­ho­da kod nas od­go­vor­ne su ma­lig­ne bo­le­sti - na­veo je mi­ni­star Mi­lo­sa­vlje­vić. - Uče­stal­sot obo­lje­va­nja po­ve­ća­va se upr­kos sve ve­ćim ula­ga­nji­ma u on­ko­lo­gi­ju. Za raz­li­ku od 2001. go­di­ne, ka­da smo na po­zi­tiv­noj li­sti ima­li 29, sa­da ima­mo 67 ci­to­sta­ti­ka. Ci­to­stat­sku te­ra­pi­ju pri­ma 18.000 lju­di, a vi­še od 2.000 obo­le­lih do­bi­ja te sku­pe pre­pa­ra­te naj­no­vi­je ge­ne­ra­ci­je.
Prof. dr Ne­nad Bo­ro­je­vić, di­rek­tor In­sti­tu­ta za on­ko­lo­gi­ju i ra­di­o­lo­gi­ju Sr­bi­je i pred­sed­nik Re­pu­blič­ke struč­ne ko­mi­si­je za on­ko­lo­gi­ju, uka­zao je da je rak glo­bal­ni pro­blem. Sva­ke go­di­ne na pla­ne­ti od kar­ci­no­ma obo­li 10 mi­li­o­na lju­di, a uku­pan broj obo­le­lih u sva­kom tre­nut­ku je 23 mi­li­o­na. U Sr­bi­ji ima 120.000 lju­di sa ma­lig­nim tu­mo­ri­ma, a go­di­šnje se re­gi­stru­je 30.000 no­vih slu­ča­je­va.
- Ka­rak­te­ri­stič­no je da se kod nas po­ve­ća­va i smrt­nost od ra­ka, što ni­je slu­čaj u raz­vi­je­nim ze­mlja­ma ko­je be­le­že po­rast obo­lje­va­nja, a pad smrt­no­sti - na­veo je prof. dr Bo­ro­je­vić. - Rak plu­ća, doj­ke, gr­li­ća ma­te­ri­ce i de­be­log cre­va uzro­ku­ju čak po­lo­vi­nu svih smr­ti od ma­lig­nih obo­lje­nja.
Pro­fe­sor dr Zo­ran Kri­vo­ka­pić, sa­vet­nik mi­ni­stra zdra­vlja za rak de­be­log cre­va, uka­zao je da se Sr­bi­ja ovom pa­to­lo­gi­jom svr­sta­va me­đu raz­vi­je­ne ze­mlje, jer je uče­sta­lost obo­lje­va­nja kod nas 45,8 na 100.000 sta­nov­ni­ka.
- Od 3.436 obo­le­lih za go­di­nu da­na, 3.386 je ope­ri­sa­no, uglav­nom (40 od­sto) u Be­o­gra­du u pro­seč­no lo­šim uslo­vi­ma u dva ode­lje­nja u Pr­voj hi­rur­škoj kli­ni­ci na­veo je prof. Kri­vo­ka­pić. - Ne­do­pu­sti­vo je što nam 26 od­sto pa­ci­je­na­ta do­la­zi na ope­ra­ci­ju u po­sled­njem sta­di­ju­mu bo­le­sti. Iako ima­mo 55 cen­ta­ra opre­mlje­nih ko­lo­no­sko­pi­ma i svim što je po­treb­no za ot­kri­va­nje bo­le­sti, di­jag­no­sti­ka je lo­ša. Za to ne­ma oprav­da­nja. Što pre mo­ra­mo da kre­ne­mo sa skri­nin­gom (ot­kri­va­nje bo­le­sti pre ne­go što se is­po­lje simp­to­mi), ko­ji već spro­vo­de sve ze­mlje u Evro­pi.

PLU­ĆA NA UDA­RU
NAJ­VE­ĆI pro­blem je rak plu­ća od ko­jeg go­di­šnje obo­li 5.200 lju­di, za­tim rak doj­ke od ko­jeg obo­li 4.000, a umre 1.400 že­na. Go­di­šnje se re­gi­stru­je 1.400 no­vih slu­ča­je­va ra­ka gr­li­ća ma­te­ri­ce i 3.500 ko­lo­rek­tal­nog kar­ci­no­ma (de­be­log cre­va).

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Jan 2025, 12:41:39
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: pad Rak lju

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.