Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Apr 2024, 01:39:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Selen - antioksidans  (Pročitano 4248 puta)
23. Feb 2007, 21:56:32
Zvezda u usponu


Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 2179
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
svako ko zna nesto o ovome naka ponmaze,please !!!!

<hr />
Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora pilot (Vreme: 26. Feb 2007, 19:42:38)
« Poslednja izmena: 26. Feb 2007, 20:02:11 od Ainhoa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.9
Jesi i mislio na Selen? To je tema tamo za prirodu tako da cu premestim tamu. Samo da znas u svake apoteke ima da kupis selen i jeste dobar. Recimo Svedjani prskaju selen iz vazduha na biljke kao i sume.
IP sačuvana
social share
 
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost


Siempre contra la corriente ;)

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 2634
Zastava na izvoristu informacija!
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Samsung e730
Copy&Paste sa http://www.coolinarika.com/clanak/selen.

Činjenica da redovito uzimanje selena može smanjiti mogućnost razvoja raka iz temelja mijenja poglede na život.

Kada bi se među 640 suplemenata koji se danas širom svijeta koriste u svrhu preveniranja degenerativnih bolesti mogao izabrati jedan apsolutno koristan, a po svemu sudeći vrlo učinkovit, onda bi to zasigurno bio selen. Pravi "zaštitnik" koji jednako uzimaju liječnici i ljekarnici kao i laici. I to svaki dan, jer jedino tako pokazuje svoje pozitivno djelovanje.

Kako djeluje?

Ne treba zaboraviti da je selen sastavni dio mnogih enzima; prvenstveno aktivira enzim glutation peroksidazu (GSH-PX) koja djeluje u obrambenom sustavu, tj. ako je nema dovoljno, sustav slabije funkcionira. Na taj način selen pomaže obrani od raka. Selen sudjeluje u formiranju stanica "čistača" (natural killer cells) koje su direktno angažirane u procesu obrane tijela od vanjskih uzročnika. Selen također koči (inhibira) stvaranje prostaglandina koji izaziva upalna stanja, pa bi se moglo reći da indirektno djeluje protuupalno.

Posljednje veliko istraživanje selena s dvostrukom slijepom probom na 1 300 ljudi pokazalo je sljedeće: skupina ispitanika koja je tijekom 7 godina dobivala 200 /µg selenokvasca dnevno imala je smanjenje smrtnosti od raka za 50% u odnosu na placebo skupinu. Rezultati drugog znanstvenog istraživanja još su zanimljiviji: muškarci koji su u hrani dobivali iz prirodnih izvora povišeni selen imali su 65% manje oboljenja od raka prostate.

Dodavanje selena u svakodnevnoj prehrani pokazalo se korisnim kod populacije koja živi tamo gdje u zemljištu nedostaje selena (što znači da ga nema dovoljno u hrani i vodi tog područja). U takvim područjima, zahvaljujući suplementaciji selenom, registrirano je smanjenje oboljenja od hepatitisa. Nije potrebno naglašavati da je selen stimulator hormona štitnjače, dakle da njegovim nedostatkom nastaju neugodni homonalni poremećaji. Na kraju još nešto zanimljivo: u dvostrukom slijepom pokusu potvrđeno je da na neki način selen normalizira pokretljivost spermatozoida, što je veliki problem muške neplodnosti.

Poznato je da selen pojačava antioksidacijsko djelovanje vitamina E. Talijanski su istraživači utvrdili da ga sportaši za vrijeme iscrpljujućih treninga gube znojenjem čak do 300 /µg dnevno. Ako takav sportaš dnevno dobiva 100 /µg selena, što je uobičajena praksa, bit će uskoro u deficitu. Iz toga slijedi da se koristi kao učinkovita zaštita od oksidacijskog stresa.

Selen se preporučuje kod prevencije pojave raka, raka prostate (osobito kod osoba koje nasljedno naginju toj bolesti) te kod oboljenja kao što su astma, ateroskleroza, nedostatak hormona štitnjače, makularna degeneracija mrežnjače i retinopatija. Premda selen nije lijek protiv raka, značajno može pomoći!
Gdje ga ima i kome nedostaje?

Brazilski orah, kvasac, cjelovito zrno žitarica, hrana iz mora, a naravno i suplementi u obliku tableta ili kapsula mogu biti izvorom selena.

Premda je potpuni nedostatak selena u hrani rijedak, moderan način prehrane nikako ne osigurava dovoljno ovog minerala. Nedostatak selena u pravilu je čest kod starijih osoba, bolesnika, rekonvalescenata, pa i aktivnih sportaša. Bolesnici od AIDS-a imaju deficit selena, a misli se da je nedostatak selena povezan i s bolestima srca i krvnih žila.

Doziranje i preporuke

Mnogi liječnici koji se bave nutricionizmom, preporučuju 200 /µg selena dnevno dulje vrijeme, a za starije osobe (iznad 50 g.) preporučuje se kontinuirano uzimanje. S obzirom na redovni pad obrambenih sposobnosti organizma u rano proljeće (veljača-travanj) mnogi liječnici preporučuju uzimanje selena od studenog tekuće do travnja iduće godine. Spomenuta količina od 200 /µg dnevno smatra se sigurnom, dok duže uzimanje 1 000 /µg dnevno može biti opasno.

Najnovijom preporukom, Institut za medicinu američke Akademije znanosti (Food and Nutrition Board of the National Academy of Science) smanjio je preporučeni unos selena na 55 /µg za odrasle muškarce i žene. Istovremeno, određen je i maksimalni dnevni unos selena koji iznosi 400 /µg. Do sada se kao najbolji pokazao selenokvasac, tj. preparat selena dobiven obogaćivanjem uzgoja kvasca - selenom. Na Institutu za sportsku medicinu dr. Colgana u San Diegu, Kalifornija, kod pripreme sportaša koristi se najmanje 200 /µg selena u obliku selenokvasca.

Sporedni učinci i toksičnost

Kod doza većih od preporučenih, mogu se javiti poremećaji u rastu nokata, osip kože te promjene na živčanom sustavu. Kao što smo rekli, selen je “nož s dvjema oštricama”, a sigurnosna doza vrlo je malena. U pravilu, treba se držati naputaka. Ne preporučuje se eksperimentiranje s raznim spojevima selena.
IP sačuvana
social share
Credidi me felem vidisse!!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Selen



Drugi nazivi: selim, ljupcac, belestika, veleždin, velestika, lesandrina, lubcac, Ijubacac, milobud, miloduv, trojevac.
Latinski naziv: Levisticum officinale .

Opis biljke: Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima.

Stanište: Gaji se u vrtovima i cesto podivlja, posebno u planinama. Lekoviti su koren i plod.. .

Lekoviti deo biljke: U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šecera, škroba i raznih kiselina. U lišcu ima do 100 mgÀ/o vitamina C .

Lekovito delovanje: . Prijatan, aromatican i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Cesto se daje zajedno sa drugim štitaricama za lecenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grceve u crevima

1. Caj za održavanje pravilnog rada srca (preventiva protiv infarkta): po jednu supenu kašiku lista maticnjaka, korena i ploda selena i lista imele sa kruške preliti sa 6 dl prokljucale vode. Ostaviti da stoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti tri puta dnevno po 1 cašu.

2. Upala mokracnih puteva: po 20 gr korena selena, lista breze i medvedeg grožda, lanenog semena i sitnice. Dve supene kašike ove smeše na 300 gr kljucale vode i posle 2 sata odliti i popiti u 3 obroka u toku dana. . . .

Selen

Selen (Se, latinski sellenium) - je metaloid VIA grupe. Poznato je nekoliko njegovih izotopa čije se atomske mase nalaze između 65-91. Otkriven je 1817 godine od strane Džons Jakob Beželijusa. Ime je dobio po grčkoj reči selene koja označava mesec(zato što se uvek javljao uz telur, latinski tellus - Zemlja).

Zastupljenost i dobijanje
Selen je zastupljen u zemljinoj kori u količini od 0,05 ppm (eng. parts per million), kao pratilac nekih ruda sumpora. U industriji se dobija kao sporedni proizvod prečišćavanja ruda bakra i sumpora.

Selenov oksid (SeO2) se rastvara u azotastoj kiselini (HNO3). Potom se propušta kroz rastvor sumpor dioksida. Slobodan selen se izdvaja kao crveni talog. U labaratorijama selen se dobija redukujući kiselinu selen VI (H2SeO4) pomoću H2N-NH2.

Namirnice najbogatije selenom su: pšenica, neprerađen pirinač, ovas, semenke dinje, polumasno mleko, posno meso i riba.

Primena
Selen ima veliku primenu u foto industriji, a najviše se koristi za izradu foto ćelija. sem toga koristi se i kao dodatak staklu i čeliku. Sulfid selena (SeS2) se koristi u šamponima za suzbijanje peruta, a (Na2SeO3) je veoma jak insekticid.

Hemijske osobine
Zbog položaja u periodnom sistemu osobine selena podsećaju na osobine sumpora. Kiselina selenVI (H2SeO4), slično kao i sumporna kiselina, je veoma jaka kiselina sa oksidacionim dejstvom.

Joni selena (Se2-) u baznoj sredini lako menjaju oksidacioni broj naviše. Reakcijom hlora sa selenom nastaje braunkasta tečnost Se2Cl2, koja se zagrevanjem raspada na čist selen i bezbojan selen(IV)hlorid (SeCl4).

 Alotropske modifikacije

Selen ima 3 alotropske modifikacije.

    * Modifikacija &alpha ;je srebrnosiv, krh metal. Na vazduhu se polako oksiduje, ne reaguje sa vodom, ali reaguje i sa kiselinama i sa bazama.
    * Modifikacija β je crveni amfoteran prašak. Veoma je reaktivan, na vazduhu se sam od sebe pali, i veoma brzo reaguje sa vodom,
    * Modifikacija γ je staklasto rozesivo čvrsto telo. Ova modifikacija je međumodifikacija između alfe i bete. Ova modifikacija se obično dobija hlađenjem tečnog selena

Jedinjenja

Otrovna jedinjenja selena:

    * dimetil selena,
    * selendioksid,
    * selenhidrid

Biološki značaj
Selen je jedan od mikroelemenata neophodnih za život ljudi, koji se mora unositi ishranom. On je neophodan za pravilan rad enzimskih sistema. Najvažnija njegova funkcija je stvaranje jakog antioksidansa. On štiti crvena krvna zrnca i ćelijske membrane.

Takođe je bitan za funkcijonisanje odbranbenog sistema i štitne žlezde. Zajedno sa drugim antioksidansima štiti srce, pomaže pri depresiji, premoru i prevelikoj nervozi. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih zapaljenja.

Kod muškaraca pola selena koji se nalazi u organizmu je u testisima i u spermi koju oni produkuju.

Preporučljiva količina selena koju dnevno odrasle osobe treba da unesu iznosi 55 mikrograma. Ako se čovek redovno hrani ne može doći do nedostatka selena.

Višak selena je štetan i smatra se da unošenje preko 400 mikrograma dnevno može da izazove trovanje. Jedini rejon na svetu gde dolazi do nedostatka selena u organizmu zbog njegovog manjka u ishrani su neki delovi Kine.
Kategorija stranica: Nemetali

Izvor: Wikipedia
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 1.02
mob
Nokia the best
Selen

Selen se u tragovima nalazi u mnogim prirodnim sulfidima (pirit, sfalerit), a važan je sastojak i neki retkih ruda. U elementarnom stanju nalazi se u mulju olovnih komora kod proizvodnje sumporne kiseline. U tom procesu dobija se kao sporedni proizvod. Selen je otkrio 1817. Jons Jakob Bercelius (Jons Jacob Berzelius). Ime mu potiče od grčke reči selene što znači mesec. Esencijalnost selena za životinjski svet otkrili su 1957. Švarc i Folc (Schwarc, Folz) kada su u ispitivanju na pacovima, na ishrani bez  selena i vitamina E, ustanovili da male količine selena (u tragovima) mogu da spreče nastanak nekroze jetre kod ispitivanih životinja. Važnost selena za humani organizam uočena je krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada je nastanak kardiomiopatije kod mladjih žena i dece u oblasti Kešan u Kini bio povezan sa nedostatkom selena u hrani/ishrani, odnosno tlu. Zato je ovaj poremećaj zbog deficita selena dobio naziv Kešanska bolest.

Prirodni izvori

Mešovitom i uravnoteženom ishranom dnevni unos selena je 70-100 µg (mikrograma). Bogati prirodni izvori su: meso, riba,žitarice i mlečni proizvodi. Sadržaj selena u povrću/voću zavisi od zemljišta na kojem se ono gaji. Količina selena u voću i povrću obično je manja od 0,1µg/g jestivog dela. S druge strane u kešanskoj oblasti u Kini, kukuruz, pirinač i soja sadrže oko 0,005, 0,007 i 0,010 µg selena/g jestivog dela. S obzirom da je selen u VI a grupi periodnog sistema, često se dešava da neke biljke ne razlikuju selen od sumpora i zamenjuju sumpor selenom u aminokiselinama koje sadrže sumpor. Zato zamenom nastaje aminokiselina selenometionin i proteini u čiji sastav ulazi. Kod mnogih biljaka selenometionin je glavni oblik u kome se nalazi selen.


Uloga u organizmu

Važnost selena u zdravlju i bolesti potiče od uloge selena kao sastavnog dela antioksidacionog sistema humanog organizama.  Do sada je kod sisara otkriveno  i klonirano 18 različitih seleno - enzima i proteina. Selen štiti organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala, jer je sastavni deo glutation peroksidaze, jednog od najvažnijih i najzastupljenijih enzima antioksidacionog sistema čovečjeg organizma. Postoje 4 glutation peroksidaze. Klasična ili glutation peroksidaza-1 (GPX1, EC 1.11.1.9) je glavni depo selena u organizmu (>50% telesne rezerve) i nalazi se u svim tkivima.
 
U metabolizmu hormona štitaste žlezde važnu ulogu ima i selen. Enzim jodtironin dejodinaza, koja sadrži tri atoma selena, potrebna je za sintezu i razlaganje T3 , dok drugi enzim sa selenom tioredoksin reduktaza štiti tireoideju od dejstva vodonik peroksida koji se stvara tokom sinteze hormona štitaste žlezde. Zbog toga, potrebno je da postoji optimalan unos joda i selena, jer nedostatak selena može još više da pogorša deficit joda.


Preporučeni dnevni unos za odrasle : definisanje i odredjivanje preporučenog dnevnog unosa za odrasle koji bi, po definiciji, trebalo da zadovolji potrebe 97-98% zdravog stanovništva svih starosti i pola nije jednostavno. Istraživanja pokazuju da postoje odredjeni mehanizmi u čovečjem organizmu koji omogućavaju održanje normalnog nivoa i bilansa selena i pored velikih varijacija u dnevnom unosu.  Preporučeni dnevni unos selena definisan je na osnovu količine selena potrebne za maksimalnu aktivnost enzima glutation peroksidaze u krvnoj plazmi.

Preporučeni dnevni unos selena za odrasle ( u mikrogramima**)



*Bezbedan dnevni unos je količina selena koja nije štetna po zdravlje
** 1000 mikrograma=1 miligram



Deficit i prekomeran unos: nedostatak kod čoveka je redak, a javlja se u oblastima čije zemljište ne sadrži selen, kod osoba na restriktivnim dijetama i kod bolesnika na totalnoj pareneteralnoj ishrani. Područja siromašna u selenu: široki pojas  od jugozapada do severoistoka Kine, N. Zeland, centralni delovi SAD i kod nas sliv reka Timok, Morava, Kolubara i deo Vojvodine. Klinički ustanovljen nedostatak selena kod ljudi je izuzetno redak. Simptomi su: promena boje noktiju, mišićna slabost i kardiomiopatija ( proširenje komora i povećanje volumena srca koje prati gubljenje elastičnosti mišićnih vlakana i stvaranje ožiljaka).

Elementarni selen nije otrovan, ali jesu njegova jedinjenja koja su po biohemijskom/fiziološkom dejstvu slična arsenu. Povećan unos selena može da izazove toksičnost. Toksičnost selena se javlja kada je dnevni unos 4-5 mg. Uzana je granica izmedju terapijske i toksične doze, tako da se ne preporučuje dnevni unos iznad 150 mikrograma. Prekomeran unos može da izazove gubitak kose, noktiju, zuba, malaksalost, mučninu, povraćanje, metalni ukus, perifernu neuropatiju itd.


IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 2179
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
hvala  glvik i Ainhoa..... pilot...kada sam mislio nma selen nisam mislio u prirodi..cista hemija...glutation peroksidaza

imam ovakvih podataka brdo...ali ne na srpskom..hvala u svakom slucaju
« Poslednja izmena: 27. Feb 2007, 14:21:52 od Nazzy90 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Apr 2024, 01:39:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.