Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 02:25:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: SBB upozorenje zaražen server!  (Pročitano 12446 puta)
Moderator
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
mob
LG Nexus 5

...kad ne znaju osnove binarnog koda i genelogiju virusa,nažalost samo par stručnih ljudi znaju kako je server koji jeste pod unixom,povezan sa microsoft operativnim sistemom koje koriste operatori i kako funcionišu kanali po frekvencijama koje provajder dodeljuje korisnicima...

Recimo da mali broj ljudi poznaje osnove binarnog koda i genelogiju virusa. Takodje, mali broj ljudi tacno zna sta je hoax. Da objasnimo malo i taj pojam:

Strah od kompjuterskih virusa je izazvao u novije vreme jedan fenomen, a to je sirenje hoax-a(virus prevara, bukvalno). Hoax je lazna poruka upozorenja o sirenju nekog virusa. Ove poruke upozorenja se najcesce salju putem maila, foruma, facebook naloga i sl., a sve u cilju upozoravanja sire javnosti o "novoj opasnosti" koja vreba web. Naravno, cilj hoax-a je obavestiti masu ljudi o sirenju virusa putem interneta, insistira se na tome da se vest prosiri sto vise u cilju sprecavanja "epidemije" vecih razmera. Najcesce sirenje hoax-a je putem maila. Posalje vam neko mail sa upozorenjem o nekom virusu. Tekst je obicno potkovan tehnickom pozadinom koju "mali" broj ljudi razume i tako ljudi sire vest, saljuci mail svakom prijatelju koga znaju. Najprostije receno, sirenje panike. Svi strusnjaci iz IT sveta se slazu da nikada ne verujete mail-u, tekstu nekog korisnika ili poruci na facebook-u, tviteru itd., koji se lancano ili na bilo koji drugi nacin prenosi. Takodje savetuju da se takve poruke ne prenose i da se ne siri lazna, panicna uzbuna.

Precicu na sledeci deo citata:

Citat
server koji jeste pod unixom,povezan sa microsoft operativnim sistemom koje koriste operatori i kako funcionišu kanali po frekvencijama koje provajder dodeljuje korisnicima

Bez trunke zlobe ili zelje za pljuvanjem zelim da razjasnim malo ovo, gore citirano:
Zamislicemo mrezu nekog XX internet provajdera i uprosticemo prikaz te mreze. Dakle, optika dolazi do neke headend stanice, tacnije do nekog rutera enormnih mogucnosti. Pre toga se, taj ruter, konfigurise, ako je u pitanju neki ciscov proizvod, uz kupljen proizvod te sleduje i podrska, odnosno postavljanje rutera, njegovo konfigurisanje od strane strucnih ljudi. Svaki takav ruter ima mogucnost opsluzivanje nekoliko hiljada korisnika (1000-20 000). Skup desetak tih rutera cini internet mrezu nekog provajdera u nekom gradu. Takav ruter bi izgledao recimo ovako:

Dalje, profesionalna oprema za provajdere koristi ili fabricki software koji je baziran na nekoj unix platformi ili neki unix. Paketi koje korisnik interneta koristi su osmisljeni i obezbedjeni od strane programera, (primer flat 2 mbps, prepaid 3gb, i sl). Kada doneses kuci modem i prikljucis ga u struju, povezes sa racunarom, prikljucis mu coax kabl, desava se jedan postupak koji mozemo da nazovemo inicijalizacija modema na mrezu internet provajdera. Modem salje odredjene podatke, npr mak adresu, verziju firmware-a i sl. Te podatke prima CMTS od strane provajdera, uskladjuje frekvenciju sa modemom, dobija podatke na kom se downstreamu i upstreamu nalazi modem, prema tome mu dodeljuje i odredjenu frekvenciju. Mak adresa modema je vezana za odredjeni ugovor koji je korisnik potpisao sa svojim provajderom. Samim tim, dobijaju se podaci o pretplacenom paketu i njegovom svojstvu, te tako modem pocinje da radi sa definisanim pravilima tog paketa (brzina-download-upload). Svaki paket se unapred konfigurise i u slucaju isteka tog paketa, usluga koricenja interneta se onemogucava korisniku i redirektuje se na link koji je unapred odredjen, u tvom slucaju to je neka pocetna stranica SBB sajta koja je vezana za korisnike kablovskog interneta, a koja je hostovana na nekom unix serveru koji je otporan na viruse za windos platforme.

E sada, server koji je pod unixom ni na koji nacin nije povezan sa windows platformom koju koriste operateri, to je notorna glupost. Direktan pristup tim core serverima ima veoma mali krug ljudi, a to su administratori, mozda programeri i to bi bilo to. Kada se zalis korisnickom centru na internet, operater ti trazi odredjene podatke, kuca ih u svoju bazu, njegova baza cita podatke sa tvog modema, npr tvoju IP adresu, mak, osobine modema, frekvenciju, cvoriste i sl., dakle cita ono sto tvoj modem emituje i na taj nacin utvrdjuje da li ima nekih problema u radu. Ukoliko utvrdi problem, salje tehnicku ekipu, menja modem, a u slucaju problema sa naplatom upucuje te u sluzbu naplate. Najveca glupost je misliti da svaki operater korisnickog centra ima mogucnost da prcka i konfigurise firmine rutere onako kako on misli da treba. U prevodu, on cita (read only).

Oprema svakog iole ozbiljnijeg internet provajdera u Srbiji je skupa, nadogradjuje se, koriste se napredni sistemi zastite, u 99% slucajeva se radi o hardverskoj zastiti koja je neuporedivo bolja od bilo kog softverskog resenja.

Ajmo malo i o tom virusu:

Virus name                          W32/Virut.Gen
Affected operating systems     Windows
Protection available since     27 November 2007 02:24:22 (GMT)

Iz prilozenog se vidi od kada je dostupna zastita, ima cca 3 godine. Izvor mojih podatake je Symantec-ov sajt.

Sta mi ovo sve govori?
1. U slucaju da je zarazen server SBB-a, posto su oni svi umrezeni, u malom vremenskom roku bi svi korisnici bili zarazeni ili vecina, kao i kompletna kompanija, jer je sve u mrezi, zar ne?
2. Buduci da je otkriven virus u aprilu 2007. god., da je zastita, odnosno lek nadjen iste godine, apsolutno je nemoguce da je SBB server zarazen tim virusom 3 godine kasnije...
3. Ono sto meni i dalje nije jasno je taj cvrsti stav da je virus dosao sa SBB servera, zatim, sto neko ko se razume u binarni kod i genelogiju virusa koristi vise antivirusa, kada se zna da je to pogubno resenje.
4. Neko ko ima tako veliko iskustvo sa racunarima bi trebao da pruzi neki valjaniji dokaz o tvrdnji, a ne samo log fajl.
5. Uz ovo gore navedeno, tesko mi je da poverujem da je neko ko se toliko razume u viruse napisao prvi post u ovoj temi u onakvoj formi.

Svako ima svoje misljenje, moze ga iznositi javno, svidelo se to nekome ili ne. Zato i postoje forumi, na kraju krajeva.

[Edit:]

Dao bih jedan savet na kraju ovog zida teksta. Nije lose procitati ovo:
http://forum.burek.com/zastita-na-internetutestovi-antivirusa-firewall-ovapodesavanjasaveti-t257601.html
« Poslednja izmena: 24. Nov 2010, 14:18:53 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2366
OS
Nepoznat
Browser
Opera Mini 4.2.21665
Crowz, mogao bi ti malo da se smiris, da BulmaSoft prema tebi ne pocne primenjivati drugacije mere ubedjivanja.. U dodatku, siguran sam da si video da na Burek Forumu prodajem knjige.. E pa javi mi svoju postansku adresu i od mene imas bonton - knjigu, i to potpuno besplatno! A ne bi bilo lose u slobodnom vremenu da bacis oko na Pravilnik Burek Foruma. Cisto da se podsetis sta se sme a sta ne sme.. I sve ovo ti pisem u najboljoj nameri druze. Poz
IP sačuvana
social share
::: BulmaSoft - dokazana TuziBaba Burek Foruma! ::::
: Mislite o tome pre nego sto pocnete da vredjate! :
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
mob
LG Nexus 5
Pozz.

Nego, imas li ti nesto da prokomentarises vezano za ovu temu, posto pisanje postova reda radi je krsenje pravilnika? Ne bi bilo lose da ga procitas. Wink
« Poslednja izmena: 27. Nov 2010, 07:07:50 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 120
Zastava Kruševac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 7.0.517.44
mob
Samsung S4
hahahaha koja tema Smiley  Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
smesno .......... Smile Smile Smile Smile
korisnik sam sbb-a 5 godina i prvi put cujem nesto ovako.
svi serveri u srbiji(provajderi) su bar zarazeni po 1 - 3 virusa dnevno.
zato kao svaki korisnik interneta imam anti virus koji vredi, a ne te besplatne verzije antivirusa
ti anti virusi bi na starim VHS video kasetama nasli neki virus. i jos nesto za one neiskusne virusi se najvise sire
usb flesovima,cd-ova, dvd-ija.....itd po kompovima koji nisu povezani na net.i imajte placen anti virusni program nemojte ove hakovane verzije po netu sto nalazite. pozdrav.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Citat
zato kao svaki korisnik interneta imam anti virus koji vredi, a ne te besplatne verzije antivirusa
ne k.a.k.i  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 31625
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.63
mob
Nokia 6120
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2547
OS
Windows Vista
Browser
Opera 10.00
mob
SonyEricsson K750 on Linux
things are getting better and better
IP sačuvana
social share
"Могућности су најчешће прерушенe у рад, тако да их већина људи не препознаје." Анн Ландерс

"Време је праведни судија тако да вредноте и марљивост незауставно воде до успеха"
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Nokia 
Mogu li ja ovde da postavim jedno glupo zensko pitanje?  Smile Smile
Naime, da li mi je "preko potreban" antivirus (imam Avasta) ako imam Spybot?
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
mob
Nokia 6630, valjda
Potreban...
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Nokia 
Hvala....
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 02:25:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.