Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1 ... 233 234
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Saveti za kupovinu racunara~ komponenti~ pitanja~ predlozi Vol. 2  (Pročitano 606006 puta)
Poznata licnost

Prince of Persia - Warrior Within

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
mob
Samsung Galaxy S Advance
Hvala na odgovoru  :D

Nazalost, samo sto se prodao taj na ananasu, videcu da li da pikiram drugu narednu radnju ili cekam neke black friday ponude.

Inace - fun fact, ovo je drugi put da mi se tako nesto desava, dok istrazim, dok se raspitam, dok se sam ubedim, kreiram nalog... odeee.....  :ballbounce:  :chuckel:

Edit II - Ipak kupljen. Mahinalno proverio čisto onako, do sutra akcija, i ima :)
« Poslednja izmena: 09. Okt 2023, 16:50:11 od Dzobi »
IP sačuvana
social share
"You Can Not Change Your Fate, No Man Can" Prince of Persia - Warrior Within

Rimsko/Lancano pismo... Bezopasna verzija i diskusija na tu temu :[115]:
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
mob
Samsung Galaxy S Advance
[Dupli post zbog greske u prihvatanju submit-a, moze delete]
« Poslednja izmena: 08. Okt 2023, 23:34:30 od Dzobi »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
mob
Samsung Galaxy S Advance
Zdravo,

Gledam da poboljsam jedan stariji porodicni komp.

Ono na sta sam se fokusirao jeste mozda dodavanje dodatnog RAM-a i dodatnog SSD-a.

Sta me zanima je sledece:

Koji RAM uzeti? (pretpostavljam DDR3 i hercaza odgovarajuca postojecem tipa postojecih 4 + recimo 8 ) ili - zameniti oba sa po 1600 x 8?
(Znacilo bi mi da znam da li je uzimanje skroz novog para bas boost ili tek onako bi se osetilo)

Kojio SSD uzeti? (iskljucivo samo za sistem, znaci do nekih 256GB), da li ova maticna to podrzava i da li bih morao da uzimam standardi SSD ("kutija") ili je moguce uzeti i nesto "stapnog" karaktera (slicno kao savremenom RAM-u).

Desktop je u pitanju sa specifikacijom kao na prilozenoj slici.

Unapred hvala svima na savetima  :chuckel:

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

PC Data.jpg
(198.14 KB, 1434x949)
« Poslednja izmena: 10. Dec 2024, 07:30:15 od Dzobi »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

necu da ti kazem, chelavi...

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22004
Zastava La45.2590  Lo19.8330
mob
Apple iPhone 12, S21
Video poruku danas, ali zaboravih da napisem.
Najveci problem tu je taj procesor.
Menjas njega, ubacis neki recimo i5, cetvrte generacije, i uzmes 2x8 rama, i onda ces imati nekog realnog poboljsanja u radu.
Mada...veliko je pitanje isplati li se ulagati u tu konfiguraciju. Tj - koliko ces uloziti, a koliko zaista dobiti na performansama.
Jos ako ti je disk mehanicki - sve zajedno je recept za mucenje.
Ako imas SSD i nabavis bas povoljno ram i procesor - onda ima smisla.

IP sačuvana
social share
- A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
- A robot must obey the orders given to it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
mob
Samsung Galaxy S Advance
Hvala na odgovoru svakako.

Pa, dve ram memorije DDR3 od 8g na kp po 1300 = 2600 recimo
Neki SSD da ne bude najmanji, recimo 250 - 2000-2500 recimo

Investicija 40-50e.

Procesor ne bih dirao, jer sam nisam vican nabavci dobrog i namestanju istog, ovo gore bih i resio sam. (a verujem i da je skuplje od ovog gore navedenog)

Tako da, za te pare, koliko da tera - tera. (povezan na tv za youtube i net, povremeno office excel/word)

Iskreno, imam jos i grdji "laptop" ali posle ovih komentara, pitanje je da li i tu ima smisla sta da se ulaze ili postoji neka regularna procedura gde idu takvi uredjaji ili za sta zapravo najbolje mogu da se upotrebe?  :chuckel:

Jos jednom hvala sto si se javio sa odgovorom  :wave:
« Poslednja izmena: 12. Dec 2024, 00:04:53 od Dzobi »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22004
mob
Apple iPhone 12, S21
I RAM i SSD ce ti pomoci, ali se ta masina nece preporoditi, jer je procesor slab.
Najvece poboljsanje vi ti bio procesor, ali ako se ne usudjujes - ok.
Eventualno nadji neki servis u kraju, i pitaj imaju li sta da ti ubace od malo jacih procesora i koliko bi naplatili.

Sto se tice laptopa - javi koja je konfiguracija, da i tu vidimo sta bi imalo smisla.
IP sačuvana
social share
- A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
- A robot must obey the orders given to it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
mob
Samsung Galaxy S Advance
Ok, zaintrigirao si me sad sa update-om procesora moram da priznam, tako da cu da istrazim i tu soluciju jer mi je ovo sa SDD-om i RAM-om(ovim) uspelo  :mrgreen:  (partially doduse)

Tako da sada ostajemo na dva pitanja:

1. Da li znas koji (jedina/mnozina, nebitno) procesor bi bio "najnovija" verzija kompatibilna sa maticnom plocom MSI H81M-E33 (pozeljno nalazljiva u Srbiji/KP - moze i dm ako je zabranjena reklama). Kako bih opipao teren cene materijala plus "ruke" servisera.

2. Za delimican uspeh mi kvari srecu to sto sam povezao novi SSD ali na ustrb starog HDD jer sam kupio novi SATA kablic, ali mi nedostaje deo za napajanje. Da li postoji neki adapter (i kako se zove da potrazim) koji moze da premosti ono sto trenutno imam na zeljeni ulaz (slika u prilogu). Long story short, novi SSD ima sata i napajanje, stari ima samo SATA, nema napajanje.

From this to this.jpg
(23.6 KB, 333x306)
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22004
mob
Apple iPhone 12, S21
Ako sam te dobro shvatio za SSD - treba ti molex na sata adapter - nesto poput ovog na slici?
Imas ih po radnjama/servisima/oglasima, i obicno su oko 200-300 dinara.
Ako dobro shvatam.
Ovaj kraj sa 4 pina ide u napajanje, a drugi kraj ide u SSD(za napajanje), i dodatno ti treba sata kabl kojim povezujes SSD sa plocom(za prenos podataka)

Ako nisam dobro shvatio - pojasni malo bolje.

Sto se tice procesora koje ta ploca podrzava - podrzava sve do i7 procesora cetvrte generacije.
i5 i i7 bi trebalo da ti budu osetno pojacanje u odnosu na to sto imas.
Gledaj neki i5-4670K ili i5-4690K, njih bi trebalo da imas po kupujem prodajem za tipa 20-30-40 eur
Ili neki i7-4770k ili i7-4790k, njih verujem da mozes iskopati za 50-60-70 eur

:wave:

Image_20241214_0154465788475415489263131.jpg
(306.49 KB, 901x1599)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 3258
Zastava Nis
mob
Samsung Galaxy S Advance
To je to, razumeli smo se.

Sa plocom su povezana oba (SATA), a sa napajanjem sam imao samo jedan SATA kraj, pa sam ga skinuo od HDD-a da stavim na SSD pa mi treba da premostim obican molex na SATA da bi i stari HDD imao ulogu pa... hard diska za cuvanje podataka nevezano za sistem...

Za procesore sam te razumeo, tako da bacicu se u listing + kontaktiranje servisera za koliko bi to neko odradio (mada, verovatno cu da pocnem odatle pa da vidim zbirno cenu). U medjuvremenu mozda i googlam/yt malo o zameni proesora jer kao sto napomenuh - to pa tek nikada nisam radio.

U medjuvremenu, samo ako imas vremena (i ovaj stari desktop je uspeh), Izvoli konfiguraciju za laptop, pa ako imas neku ideju (hardward + moguca upotreba za nesto, ako vec gubi funkciju laptopa). (nemam jos nikakav software na njemu pa sam morao ovako da slikam telefonom)

P.S. Vidim da za maticnu ne stoje bas konkretni podaci, ali u pitanju je model toshiba PSKCAE-06600DY4

PC Data laptop.png
(1148.59 KB, 950x538)
« Poslednja izmena: 14. Dec 2024, 12:39:03 od Dzobi »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 22004
mob
Apple iPhone 12, S21
Na laptopu, ako dobro vidim, bi mogao da poguras i3 i i5 druge generacije, ali ti je tu zamena procesora dosta komplikovanija. Proveri po tim servisima da li bi se i toga prihvatili - prvo, procesor ces teze naci, i ko zna isplati se uopste.
Realna nadogradnja je RAM + SSD - i dok radi-radi.  :wave:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 233 234
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.189 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.