Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Apr 2024, 01:44:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Savet veterinara: Mačja kuga  (Pročitano 22063 puta)
16. Dec 2005, 11:36:51
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple iPhone SE 2020
Savet veterinara
 
Mačja kuga

Parvoviroza ili mačja kuga (kako je u narodu zovu) je relativno novo virusno oboljenje pasa. "Stradaju" uglavnom mlađi psi, ali ni stariji nisu pošteđeni. Virus se vezuje i razara ćelije zida tankih creva i dovodi do dijareje, često krvave, vrlo neprijatnog mirisa, što je ujedno i najkarakterističniji znak bolesti.

Kako dolazi do infekcije

Izvor infekcije su inficirani psi i njihove izlučevine na prvom mestu feces. Posle unošenja u organizam osetljive jedinke, virus ide u digestivni trakt gde napada zid creva i dovodi do oštećenja i zapaljenja. Virus je dosta otporan u spoljašnjoj sredini i za razliku od većine virusa otporan je i na toplotu, uobičajene dezificijense i alkohol. Na sobnoj temperaturi u psećem fecesu može opstati mesecima. Direktan kontakt među životinjama nije neophodan jer se virus lako prenosi kontaminiranim predmetima, preko obuće i odeće...To je važno znati jer nije neophodno da pas napusti dvorište. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca misle da je njihov ljubimac apsolutno zaštićen ako ne izlazi napolje i iz tog razloga ga ne vakcinišu.
Prve kliničke simptome pas pokazuje posle nekih nedelju dana od infekcije.

Klinička slika

Simptomi mogu biti različiti, ali na prvom mestu su to povraćanje i profuzan proliv koji može (ali ne mora) da sadrži krv. Pored toga prisutni su i povišena temperatura, životinja kunja, nema apetit. Kako vreme prolazi pas je u sve gorem stanju i u velikom broju slučajeva ugine.

Smrt nastaje na prvom mestu usled dehidratacije i opšte slabosti organizma koji je sada idealna podloga za razvoj sekundarnih (uglavnom bakterijskih) infekcija. Virus nekada napada ćelije srca i može izazvati iznenadnu smrt.

Virus napada pse svih uzrasta, ali na prvom mestu one mlađe od godinu dana. Što je pas mlađi infekcija je po pravilu jača, a šanse za izlečenje manje.

Kako se postavlja dijagnoza

Samo na osnovu kliničke slike teško je postaviti tačnu dijagnozu. Do definitivne dijagnoze dolazimo ako ustanovimo virus u izmetu i antitela na virus u krvnom serumu. Pored toga može biti prisutna i leukopenija (smanjenje broja belih krvnih zrnaca), ali ovo nije od presudnog značaja.
U sledećem delu terapija i preventiva bolesti

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Opera 9.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Mačja kuga pasa (2)

Terapija
Virus ne dovodi direktno do smrti, već je uzrok veliko oštećenje digestivnog trakta (creva) i kao posledica dehidratacija, poremećaj elektrolita, septikemija. Bakterije koje se normalno nalaze u digestivnom traktu su usled oštećenja zida creva sada u mogućnosti da uđu u krvotok i izazovu septikemiju.

Psi oboleli od parvoviroze zahtevaju momentalnu intervenciju. Naša praksa je da se ti psi hospitalizuju što znači da ostaju kod nas u ambulanti do izlečenja.

Ne postoji lek protiv virusa
Terapija je simptomatska i uključuje rehidrataciju i korekciju disbalansa elektrolita davanjem intravenske infuzije (kao nadoknada tečnosti i elektrolita koje je pas izgubio povraćanjem i profuznim prolivima), dodatak vitamina, hemostatskih lekova, antibiotika i antiinflamotornih lekova (imaju zadatak da spreče sekundarne bakterijske infekcije kojima je organizam sada vrlo podložan) tu su dalje lekovi koji saniraju povraćanje i "smiruju" želudac. Na prvom mestu je ipak aplikacija seruma koji poseduju antitela na parvo virus.

Za vreme hospitalizacije prati se opšte stanje pacijenta, nivo crvenih i belih krvnih zrnaca kao i parametri krvi koji govore o funkciji drugih organa. Terapija se koriguje u skladu sa stanjem pacijenta i njegovim odgovorom na istu. Tu na prvom mestu mislim na primenu različitih intravenskih infuzija koje koristimo u terapiji.

Kada prođe više od 24 časa bez povraćanja, a stolica je formirana, vaš ljubimac ide kući, a njegovo zdravstveno stanje se kontroliše i u narednom periodu. Za očekivati je da je stolica ređa još neko vreme. Što se tiče ishrane, ona je lagana, i sastoji se od više malih obroka dnevno. Isto važi i za vodu (češće po malo).

Vaš ljubimac je još neko vreme potencijalno kontagiozan, pa bi trebalo da izbegavate kontakt sa drugim psima u tom periodu. Da je bolest definitivno prestala potvrđujemo još jednim kontrolnim brisom i još jednom analizom krvi.

Kada vaš ljubimac "pregura" najgore relativno se brzo oporavlja, ali ne treba zaboraviti da je ovo vrlo kontagiozno i smrtonosno oboljenje (naročito mlađih jedinki i zapuštenih slučajeva) i da lako može doći do reinfekcije. To znači da se pas kome je naizgled bolje ponovo zarazi istim uzročnikom. Zato nisu retke oscilacije i za vreme samog lečenja. Prognoza- ako se interveniše na vreme veće su šanse za izlečenje.

Prevencija
Kao i kod drugih infektivnih bolesti najbolje je sprečiti ili svesti na najmanju moguću meru kontakt sa virusom. To je uglavnom vrlo teško (takoreći nemoguće) s obzirom da se virus u velikim količinama nalazi u izmetu zaraženih pasa i kada znamo da kroz park dnevno prođe veliki broj pasa čije zdravstveno stanje ne znamo. Treba takođe imati na umu i to da je virus veoma otporan u spoljašnjoj sredini .

Važno je sprovoditi i redovnu higijenu u okruženju temeljnim čišćenjem prostorija u kojima borave psi kao i predmeta sa kojima su u kontaktu. Dezinfekciju treba vršiti preparatima na bazi hlora ("domestos" na primer). Adekvatna i redovna vakcinacija je najefikasnija mera zaštite protiv ove opake bolesti. Prvu vakcinu vaš ljubimac prima sa šest do osam nedelja starosti. Revakcina je za mesec dana (10 - 12 nedelja života) i još jedna revakcina za mesec dana (16-ta nedelja). Treba kontrolisano izvoditi štene, bar dok ne dobije drugu vakcinu, i ne bude adekvatno očišćeno od crevnih parazita. Za to vreme i ono će ojačati. Vakcinaciju treba redovno sprovoditi i kasnije (na svakih godinu dana).

Pod adekvatnom vakcinacijom se podrazumeva vakcina aplikovana na vreme i od strane stručnog lica. Važno je gde je ta vakcina kupljena i pod kojim uslovima je držana do aplikacije. Bilo je slučajeva da nam se javljaju vlasnici čiji su psi vakcinisani, a ipak oboleli od ove bolesti. Tu se treba zapitati ko je i kako vakcinisao te pse. Puno zdravlja kućnim ljubimcima, a srećnu i uspešnu 2006. godinu njihovim vlasnicima želi veterinarska ambulanta VetGate.



Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Apr 2024, 01:44:52
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.